Skocz do zawartości
j.h.hudy

Wszystko o ECS k7s5a

Rekomendowane odpowiedzi

Aktualnie zbieram na Radka 9200 128bit i 256mb i dopiero wtedy zobaczę co potrafi mój komp;p

no żebyś się nie naoglądał :lol: 9200 to szmelc nawet przy 128 bitach, w tej cenie kupisz używany 8500 lub nowego FX5200, ewentualnie ok 400zł są Ti4200, absolutny mistrz w tej cenie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Aktualnie zbieram na Radka 9200 128bit i 256mb i dopiero wtedy zobaczę co potrafi mój komp;p

no żebyś się nie naoglądał :lol: 9200 to szmelc nawet przy 128 bitach, w tej cenie kupisz używany 8500 lub nowego FX5200, ewentualnie ok 400zł są Ti4200, absolutny mistrz w tej cenie.

Jak dla mnie to cudo gram na 800x600 i liczy sie tylko to by gra nie przycinała :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

po prostu za tę cenę możesz kupić znacznie wydajniejszą grafę a jak mało wymagasz to mx440 będzie równie szybki a tańszy.

Robi się z tego offtopic MX nie obsługują shaderów czy czos w tym stylu i wogule mam mało pamięci systemowej i mi sie przyda na karcie troche więcej. Nic dodać klapka zapadła

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Robi się z tego offtopic MX nie obsługują shaderów czy czos w tym stylu i wogule mam mało pamięci systemowej i mi sie przyda na karcie troche więcej. Nic dodać klapka zapadła

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: no nic , twoja decyzja. IMO lepiej GF2Ti czy MX440 i RAM dokupić, pamięć na grafie nic nie daje, nie zauważyłbyś gdyby było 32MB.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak to jest z tymi RAMami - niby mzona wsadzic nawet DDRAM PC 333, ale jeszcze trzeba sprawdzac napiecie... przy fabrycznych ustawieniach plyty ruszy 333? A tak swoja droga, to ta płyta nie obsługue pamięci ECC, prawda?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Acha i jeszcze jedno lamerskie pytanie ;) W instrukcji do tej płyty glownej raz jest napisane, ze obsluguje ona i sdram i ddram, ale dlaej doczytalem sie ze obsluguje sdram i ddram sdram :| CZy jest jakas roznica miedzy ddram i ddram sdram?? Pozbywam sie obecnie kosci 256 sdram i hcialem kupic 512 mb ddram PC 266 ale nie wiem czy bedzie dzialac (czy zgadza sie to napiecie, i co to jest to ddram sdram).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak to jest z tymi RAMami - niby mzona wsadzic nawet DDRAM PC 333, ale jeszcze trzeba sprawdzac napiecie... przy fabrycznych ustawieniach plyty ruszy 333? A tak swoja droga, to ta płyta nie obsługue pamięci ECC, prawda?

Jakie napięcie? Wsadzasz 333 lub 400 i pamięć działa od razu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

różnicy nie ma , to nie BX. co do napięć to zfarzają się pamięci, które wymagają do poprawnego działania 2.7V ale jest to napisane na oudełku i są to kości do podkręcania, jak hyperX. zwykle jest 2.5V bo taki jest standart.

nie ma czegoś takiego jak ddram sdram bo ddr oznacza dual data rate a SDR single data rate więc to nie pasuje do siebie razem :) co najwyżej może być DDR DIMM co oznacza ddr dual inline memmory module i oznacza dokładnie to samo co samo DDR.

i nie możesz mieć jednocześnie sdr i ddr w kompie, musisz wybrać które chcesz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ostatnio zrobiło się nieco cieplej i zaczeły się problemy z kompem. Mam konfig jak w podpisie i przy 23* w pokoju zaczeły się zwichy i wywalanie do systemu. Sprawdzałem stabilność godzinnym 3dmarkiem2001SE i jest ok dopuki nie powtórzę testu, bo drógi raz odpalony po paru minutach wyskakuje do systemu Zaliczyłem też parę zwich w gothicuII i paru innych grach, które chodziły stabilnie. Zastanawiam się co może być przyczyną bo temperatury wzrosły w stresie góra 1-2* (SpeedFun: T1 40*; T2 37*; T3 CPU 55*; HD0 36*)

Zależy mi na tej częstotliwości bo przy 143(stabilna) komp zkłuca mi moją ulubioną stację radiową . :x :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

KUMPEL MI ODSTĄPIŁ ECS K7S5A CO RADZICIE NA NIĄ WRZUCIĆ (PAMIĘCI, PROCEK, GRAFA) ŻEBY W MIARĘ WSZYSTKO CHODZIŁO (BEZ PRZESADY CENOWEJ). :?:  :?:  :?:  :?:

Pamięci: jak najwięcej i DDRy

Procek: jak najszybszy athlon na szynie 266mhz (do 2400+ i 2600+ na 266szynie) (dla szybszych niż 2000+ potrzebna podmiana biosu na nowszy)

Grafa: jak najszybsza (strzeż się 64bit) chyba wszystkie działają, choć taki radeon9600, lubi robić problemy, ale to z wszystkimi płytami.

A najlepiej kupować tam gdzie jest możliwość wymiany jakby co.

A i bym zapomniał wskazana jest dobra (niekoniecznie mocna) zasiłka

Dobra postawiłem wiatrak przy kompie i jest spokój, tylko co u cholery się grzeje :x

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Pisze w zwiazku z problemem jaki mam z plyta ecs k7s5a rev 1.0. Chodzi o to ze komp uruchamia sie strasznie dlugo. Po wlaczeniu zasilania nie uruchamia sie tylko tak jakby wlacza i wylacza przez kilka minut az ostatecznie zalapie. Na poczatku trwalo to 2-3 min a teraz prawie 30. Proces ten troche przyspieszyl po tym jak zmniejszylem taktowanie proca z 1.7+ do 1.1. Wlasnie wgralem najnowszy bios cheepo ale to nic nie pomoglo. Poprawialem tez chlodzenia procesora ale to tez nic nie daje. Wyczytalem w tym temacie ze ta plyta zle dziala z zasilaczem marki codegen ale przez ponad dwa lata nie mialem problemow ani z zasilaczem ani z plyta.

Za wszelkie sugestie bede bardzo wdzieczny.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Pisze w zwiazku z problemem jaki mam z plyta ecs k7s5a rev 1.0.  Chodzi o to ze komp uruchamia sie strasznie dlugo. Po wlaczeniu zasilania nie uruchamia sie tylko tak jakby wlacza i wylacza przez kilka minut az ostatecznie zalapie. Na poczatku trwalo to 2-3 min a teraz prawie 30. Proces ten troche przyspieszyl po tym jak zmniejszylem taktowanie proca z 1.7+  do 1.1. Wlasnie wgralem najnowszy bios cheepo ale to nic nie pomoglo. Poprawialem tez chlodzenia procesora ale to tez nic nie daje. Wyczytalem w tym temacie ze ta plyta zle dziala z zasilaczem marki codegen ale przez ponad dwa lata nie mialem problemow ani z zasilaczem ani z plyta.

Za wszelkie sugestie bede bardzo wdzieczny.

Pozdrawiam

1.podaj nam napiecia jakie masz

2.polecam biosa honey-x przed ostatniego !!! u mneina chepo na procku jak w podpisie na najnowszym chepo komp czasami wogole neichcail wystartowac

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Vcore1: 1,73V

Vcore2: 2,46V

+3.3V: 3,23V

+5V: 4,97V

+12V: 12,42V

-12V: -0,02V

-5V: -5,51V

+5V: 4,87V

Vbat: 3,26V

napiecia ujdą bez problemu powinno na takich chodzic , ta plyte ty masz od nowosci czy ja od kogos kupiles?/ a i czy sprzet byl na niej krecony??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie wygladaja normalnie

ps.  aby nie bylo niescislosci powiem ze sprawdzalem juz wszystko w moim kompie od pamieci do karty graficznej z wyjatkiem plyty glownej, procesora i zasilacza

ja bym wgral tego biosa honey-x

przed ostatniego !

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A sa jakies podstawy aby sadzic ze to wina biosu?? Nie chcialbym sie znow grzebac ze zmiana biosu z tak niestabilnym kompem.

ja bym wgral ! ale wczesniej jak masz mozliwosc sprawdz procesor u kogos chociarz ten procek bez problemu powinien chodzic, sprawdz cpu!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A sa jakies podstawy aby sadzic ze to wina biosu?? Nie chcialbym sie znow grzebac ze zmiana biosu z tak niestabilnym kompem.

tymczasowo siedzę na k7s5a , z początku narzekałem na tę płytę bo wszystko się sypało ale odkąd mam bios chb2911 czy chb1129 (już nie pamiętam) wszystko chodzi super stabilnie, zero zwiech, zmułowacenia kompa czy BSOD'ów, u ECS większość problemów to kwestia BIOS'u, przekonalem się sam.

wgrywaj i nie gadaj.

masz nawet lin http://www.ocworkbench.com/2002/ecs/k7s5ab...ios/Chb1129.zip u użyj flashera aminf332 , 335 nie chodzi na tej płycie.

link http://k7jo.de/tools/ami/flasher/aminf332.exe

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...