Skocz do zawartości
tomcyk

________Co za zamuła _____________________

Rekomendowane odpowiedzi

Od dłuższego czasu forum chodzi bardzo wolno. W moim przypadku mogę normalnie uczestniczyć na forum w godzinach porannych. Od 14.00 do nocy jest strasznie. Czasami da radę posiedzieć między 14.00 a 18.00. Po 18.00 już nic nie mogę zrobić :( Forum tak przymula, że aż się nie chce wchodzić na forum, bo wiadomo, że nic z tego nie będzie, tzn. nie da rady normalnie korzystać.

Mam nadzieję, że w niedługim czasie skończą się te problemy. Trzymam kciuki. Może w końcu ten cały Mikołaj coś pomoże :D

BTW: Pytanie do moderatorów: jak można przyśpieszyć forum? Jak my, zwykli userzy możemy Wam pomóc?

Pozdrawiam,

Crosis.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam takie pytanie czy zamykane tematy takie jak powtarzające się itp są usuwane??. Wydaję mi się, że raczej nie. Przecież takie tematy można by usuwać jak nie wnoszą nic do dyskusji, gdyż są zamykane po napisanu paru postów. Napewno zmniejszyło by troszkę to bazę. Można by np od dzisiaj zacząc czy od kiedy usuwać takie tematy, a istniejące po mału usuwać, jak wam się nie chce to jadę po kolei wszystkie działy i od najstarszych postów do najnowszych i zgłaszam je. 8)

EDIT:

Juz zaczełem zgłaszać zamknięte topiki i tematy bez odpowiedzi. Juz przeleciałem 7 stron w podstawowych zagadnieniach. :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Musi zmniejszać napewno. To powiedz mi jakim cudem baza ma ponad 1,2 GB (nie wiem dokładnie) - wydaję mi się że na to składają się chyba napisane posty i reszta, czyli jak post zostanie usunięty to baza się zmniejszy. Przecież to logiczne. Tak samo jak w kompie bym usuwał pliki a nie zmniejszało by mi sie miejsce. Ale sie usmiałem LOL :D

Juz przeleciałem 12 stron w podstawowych zagadnieniach. 8)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ogólnie trwa nerwowe oczekiwanie na nowy serwer który jest od jakiegoś czasu "w trakcie". Jak to zwykle bywa conieco sie opoznia cala ta sprawa... Ale w razie czego mam jeszcze inny pomysł. W przyszłym tygodniu będe wiedział na czym stoimy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Troche to nieludzkie, ale gdyby tak ograniczyć dostęp dla gości do powiedzmy 250 userów to dla stałych zarejstrowanych bywalców zostało by jeszcze troche pary na servie, tak mi się wydaje, w końcu forum jest dla użytkowników a nie dla gości, albo gdyby proporcjonalnie do liczby zalogowanych userów zmieniała się ilość miejsc dostępnych dla gości, tzn. Im więcej zalogowanych tym mniejsze pasmo dla gości a w przypadku gdy jest "nas" mniej niech sobie buszują.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co racja to racja, jednak w znakomitej większości to początkujący piszą bzdury czyli osoby które awansowały z gości, jednak tutaj koło się zamyka bo jak przecedzić leniwych od normalnych... może jakiś psyho test by się przydał :?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kilkudniowa przerwa oznaczała niestety, że stary serwer nie wytrzymał, a nowego póki co nie ma. Więcej tutaj.

:arrow:http://www.tweak.pl/news/pokaz.php?uid=standard-1830

moja propozycja nie jest niczym nowym, ani tez nie wydaje mi sie czyms zlym, jest tez mozliwosc ze o czyms nie wiem ;), ale Lisku moze umiesc gdzies w serwisie info "donate us", wiele serwisow tak robi i to tez zawsze jakas kaska na prowadzenie serwisu. Od razu powiem ze mam na mysli dobrowolne datki, bez negocjacji co user za to dostanie - "nie pytaj co Tweak moze zrobic dla ciebie, zapytaj co mozesz zrobic dla Tweaka" ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Could not obtain matched posts listDEBUG MODESQL Error : 1016 Can't open file: 'phpbb_search_wordmatch.MYI' (errno: 145)SELECT m.post_id FROM phpbb_search_wordlist w, phpbb_search_wordmatch m WHERE w.word_text LIKE 'sieci' AND m.word_id = w.word_id AND w.word_common <> 1Line : 307File : /usr/home/tweak/www/forum/search.php

weźcie cos z tym zróbcie bo coraz cześciej sie pojawia...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nowy rok się skończył :( i forum znowu działa tak jak działało.

Chyba miało być:

"... forum znowu niedziała tak jak niedziałało".

:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

http://forum.purepc.pl/viewforum.php?f=30

Could not obtain topic informationDEBUG MODESQL Error : 1030 Got error 127 from storage engineSELECT t.*, u.username, u.user_id, u2.username as user2, u2.user_id as id2, p.post_username, p2.post_username AS post_username2, p2.post_time FROM phpbb_topics t, phpbb_users u, phpbb_posts p, phpbb_posts p2, phpbb_users u2 WHERE t.forum_id = 30 AND t.topic_poster = u.user_id AND p.post_id = t.topic_first_post_id AND p2.post_id = t.topic_last_post_id AND u2.user_id = p2.poster_id AND t.topic_type <> 2 ORDER BY t.topic_type DESC, t.topic_last_post_id DESC LIMIT 0, 40Line : 327File : /usr/home/tweak/www/forum/viewforum.php

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No tak engine phpBB stwierdzil ze ma ogromna potrzebe popsucia swojej kluczowej tabelki akurat w momencie gdy bylem dosyc zajety korzystaniem z uslug mojego ukochanego przewoznika pt PKP PR (naszczescie tym razem nawet z miejscem siedzacym ;) a nastepnie przeklinajac inna rownie mila firme ktorej pewnie zawdzieczam kolejny pad systemu karty miejskiej ;)

Anyway - powinno byc gut. Na jakis czas.

Nie pozniej niz do konca lutego bedziemy robic migracje z phpBB na oprogramowanie ktore da jakies szanse stabilnej pracy i ktorego uzywanie nie bedzie wymagalo codziennego latania kolejnych bubli zostawionych przez anonimowego programiste ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi