Skocz do zawartości

Aktualności

Artykuły

Może Cię zainteresować

Google Chrome

Rozpoczęty przez rezo_, wrz 02 2008 20:38

188 odpowiedzi w tym temacie

#61

Placio74
  • Placio74
  • Uczestnik
  • Stały użytkownik
  • 252 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Skąd:Elbląg

jak uniemożliwić podglądanie hasel?
ma ktos jakis sposob?

Raczej nie ma sensownego sposobu (innego niż całkowite zablokowanie dostępu do programu i jego plików).
Przynajmniej dopóki Google nie wprowadzi hashowania danych i szyfrowania (hasłem głównym).
Dane są łatwo dostępne nie tylko z poziomu interfejsu przeglądarki, ale również poprzez podgląd pliku Web Data.

moze jakis programik zabezpieczajacy wejscie do programu?

Protect Exe albo podobny program...?
Ale to tylko zabezpiecza uruchomienie samego programu (pliku wykonywalnego) hasłem (wymaganym później przy uruchomianiu).
  • 0
Athlon64 Venice 3000+ || ASUS A8N-VM || Gigabyte GF7600GT SPII || 2x512MB (dual) Corsair CL 2.5 || ModeCom Feel-400-ATX || SB Live! (CT4670) || Seagate Barracuda 7200.7 Plus 120GB || ASUS DVD-E616P3 16x || ASUS DRW-1608P2S

#62

aerial
  • aerial
  • Uczestnik
  • Moderator Działu
  • 6446 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Skąd:Gdańsk

Ostatnio przesiadłem się z Firefoxa, i muszę powiedzieć że jestem bardzo zadowolony z tej przeglądarki. Główną przyczyną przesiadki była wolna praca FF, tragiczna optymalizacja opcji zoom, która spowalniała dosłownie wszystko. Chrome praktycznie nie "laguje" od zooma, może minimalnie na najbardziej złożonych stronach (np. ustream), ale jest o niebo lepiej. Główną przyczyną która powstrzymywała mnie od wcześniejszej przesiadki na inną przeglądarkę, były kiepskie systemy blokowania reklam u konkurencji. Chrome ma już rozszerzenia, które działają całkiem nieźle, AdBlock i NoScripts są prawie tak dobre jak te pod firefoxa. Nie jest jeszcze idealnie, mam problemy z 'ads by google' i reklamami w streamach video (w formie krótkich klipów), ale reszta blokowana jest bardzo skutecznie i bez zbędnego kombinowania (czy blokowania wszystkiego ręczenie).
Dodatkową zaletą jest przestrzeń na ekranie w trybie normalnym (nie full). Na wide screen daje to maksymalny obszar widoku strony, zakładki są na pasku tytułu, pasek adresu i tyle, FF nie miał takiej możliwości. Problem zakładek z ulubionymi rozwiązuje 'nowa zakładka' na której wszystko jest (w chrome nie ma żadnych pasków bocznych z zakładkami). Do tego rozszerzenie z gestami myszy i w zasadzie mam wszystko czego chciałem. Największą zaletą jest szybkość pracy, czas uruchomienia po raz pierwszy po starcie systemu jest kilkukrotnie szybszy niż w przypadku firefoxa, a po dłuższej pracy, załadowaniu kilkudziesięciu ciężkich kart z zoomem, można przeskakiwać po zakładkach błyskawicznie bez najmniejszej ściny. Jeżeli dla kogoś priorytetem jest szybkość pracy to chrome jest godny uwagi.
  • 0

i7 6700k | Impact 8 | 16GB skill | GTX1080 | SSD 500GB | SFX 500W | 21:9 1440p | Lian Li Q06 | GALERIA

Silverstone TJ07Silverstone KL06 | Lian Li 1020b | Silverstone FT02Dimastech fanlessLian Li A7110 LCLian Li Q06 | Silverstone TJ08-EPassive LC


#63

zalOst
  • zalOst
  • Uczestnik
  • Stały użytkownik
  • 428 postów
  • Płeć:Mężczyzna

Dokładnie z tych samych powodów przesiadłem się już jakiś czas temu na chrome'a, przydało by się jednak jakieś dobre rozszerzenie do ulubionych/zakładek/bookmarks (jak zwą tak zwą). Marzy mi się ikonka zaraz po lewej przy "home" po kliknięciu której wysuwała by się powiedzmy "ramka" z zakładkami coś jak w IE6... :ploom: ...te obecnie dostępne są mówiąc krótko i dosadnie do d*py....

Użytkownik zal0st edytował ten post 04 luty 2011 - 21:46

  • 0

#64

aerial
  • aerial
  • Uczestnik
  • Moderator Działu
  • 6446 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Skąd:Gdańsk

Ja próbowałem te przyciski, ale denerwowało mnie że są takie małe.. w FF miałem duży button z zakładkami rozwijany.
Teraz używam rozszerzenia speed dial, nowa strona wyświetla miniatury najczęściej odwiedzanych stron jako linki, a pozostałe ulubione są na pasku w rozwijanym menu powyżej. Szybki dostęp do nowej karty przez gest myszy, i działa szybciej niż jakiekolwiek menu jakie znam z innych przeglądarek.
Wygląda to mniej więcej tak:

wyglad.jpg
  • 0

i7 6700k | Impact 8 | 16GB skill | GTX1080 | SSD 500GB | SFX 500W | 21:9 1440p | Lian Li Q06 | GALERIA

Silverstone TJ07Silverstone KL06 | Lian Li 1020b | Silverstone FT02Dimastech fanlessLian Li A7110 LCLian Li Q06 | Silverstone TJ08-EPassive LC


#65

zalOst
  • zalOst
  • Uczestnik
  • Stały użytkownik
  • 428 postów
  • Płeć:Mężczyzna

Korzystałem ze speed dial'a przez jakiś czas, nie powiem nawet zrobiłem sobie transparentne loga do niektórych stron ale na dłuższą metę dla mnie to rozwiązanie się nie sprawdza...
  • 0

#66

Pulitry
  • Pulitry
  • Uczestnik
  • Stały użytkownik
  • 60 postów

Czym KONKRETNIE różni się AdBlock od AdBlocka Plus?
Wiem, że to dwa niezależne od siebie dodatki, ale jak z ich działaniem?
  • 0

#67

aerial
  • aerial
  • Uczestnik
  • Moderator Działu
  • 6446 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Skąd:Gdańsk

Plus to niby na bazie tego z firefoxa. Działają podobnie, oba nie blokują tak skutecznie jak w firefoxie (nie blokują reklam w streamach video).
  • 0

i7 6700k | Impact 8 | 16GB skill | GTX1080 | SSD 500GB | SFX 500W | 21:9 1440p | Lian Li Q06 | GALERIA

Silverstone TJ07Silverstone KL06 | Lian Li 1020b | Silverstone FT02Dimastech fanlessLian Li A7110 LCLian Li Q06 | Silverstone TJ08-EPassive LC


#68

Rikki
  • Rikki
  • Fearless.
  • Moderator
  • 5578 postów
  • Płeć:Mężczyzna

U mnie z kolei przestał działać YouTube w trybie pełnoekranowym na najnowszej wersji dev dla Mac OS X. W tej chwili znowu jestem na becie FireFoxa (ostatni raz testowałem jak była bodajże b7) i muszę powiedzieć, że nie odczuwam sinego braku Chrome'a, Mozilla się spisała.
Z tego co zauważyłem to jest niewiele wolniejsza, interfejs zajmuje minimalnie więcej ekranu i, tutaj muszę powiedzieć 'niestety,' podgląd źródła nie działa tak przyjemnie.
  • 0

#69

aerial
  • aerial
  • Uczestnik
  • Moderator Działu
  • 6446 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Skąd:Gdańsk

No u mnie jest problem od chyba któregoś z ostatnich updateów flasha.. Youtube player laguje. Scroll powoduje spadki do kilku klatek, full screen działa idealnie płynnie za to, ale tryb normalny (niezależnie od zooma), nie. Próbowałem usuwać cały cache, reinstalować przeglądarkę, zmieniać flasha z tego wbudowanego w chrome na normalny, szukać, wyłączyć wszystkie rozszerzenia - nic nie pomaga.. A było tak pięknie :(
Co ciekawe nie zaobserwowałem tego problemu na innych video playerach, streamach, tylko youtube. Nie jest to tez spowodowane gwałtownym wzrostem zużycia procesora, utrzymuje się on w normie, mimo to potworny lag, żeby nawet kliknąć np. na kontrolę głośności mija kilka sekund zanim player w ogóle zareaguje..

Użytkownik aerial edytował ten post 13 marzec 2011 - 10:12

  • 0

i7 6700k | Impact 8 | 16GB skill | GTX1080 | SSD 500GB | SFX 500W | 21:9 1440p | Lian Li Q06 | GALERIA

Silverstone TJ07Silverstone KL06 | Lian Li 1020b | Silverstone FT02Dimastech fanlessLian Li A7110 LCLian Li Q06 | Silverstone TJ08-EPassive LC


#70

Rikki
  • Rikki
  • Fearless.
  • Moderator
  • 5578 postów
  • Płeć:Mężczyzna

Mówisz o wersji stabilnej, beta czy developerskiej? Ja problemów doświadczałem na devie. Tak czy inaczej poczekam na wersję 12 bo dobrze mi z FF.
  • 0

#71

aerial
  • aerial
  • Uczestnik
  • Moderator Działu
  • 6446 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Skąd:Gdańsk

10.0.648.133, stabilna

Firefox nie wchodzi w grę, porażka :( Na notebooku c2d penryn 2.1ghz, 2gb ramu, windows xp, jak np. odpalę ustream.tv i jakiś kanał z większą ilością grafiki (czyli każdy), to jest lag, przewijanie strony czuć lag, już nie daj boże jak użyjesz zooma.. albo jeżeli masz odpalone 20 kart z jakimiś innymi streamami. Da się oczywiście tak pracować, dla kogoś przyzwyczajonego do ff, to może być norma, ale jeżeli zaznasz idealnej płynności, np. na chrome, to powrót do ff boli..
  • 0

i7 6700k | Impact 8 | 16GB skill | GTX1080 | SSD 500GB | SFX 500W | 21:9 1440p | Lian Li Q06 | GALERIA

Silverstone TJ07Silverstone KL06 | Lian Li 1020b | Silverstone FT02Dimastech fanlessLian Li A7110 LCLian Li Q06 | Silverstone TJ08-EPassive LC


#72

Rikki
  • Rikki
  • Fearless.
  • Moderator
  • 5578 postów
  • Płeć:Mężczyzna

Możesz spróbować nowej Opery, też jest dobra pod Win, ale do niej trzeba się przyzwyczaić bo to charakterystyczna przeglądarka. Ewentualnie próbuj Chromium bo różnice są niewielkie a może działać właściwie.

P.S. Josh Topolsky też pisał o błędach nowego Chrome'a, pomógł reset cache i cookies.
  • 1

#73

aerial
  • aerial
  • Uczestnik
  • Moderator Działu
  • 6446 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Skąd:Gdańsk

Chromium działało przez chwilę bez laga, ale po kilku minutach, sytuacja identyczna jak w Chrome.. chyba przepełnia się jakiś bufor, np. uruchamiając tryb incognito, pierwszy film na yt działa bez laga, można scrollować, bawić się zoomem, ale odpalając kilka kolejnych, ruszając scrollem, znowu pojawia się lag.
Chyba trzeba będzie przyjrzeć się operze. Gdyby miała tylko jakiś sensowny plugin blokujący reklamy (ala adblock/noscript).

http://code.google.c...Owner Mstone OS

Użytkownik aerial edytował ten post 13 marzec 2011 - 16:12

  • 0

i7 6700k | Impact 8 | 16GB skill | GTX1080 | SSD 500GB | SFX 500W | 21:9 1440p | Lian Li Q06 | GALERIA

Silverstone TJ07Silverstone KL06 | Lian Li 1020b | Silverstone FT02Dimastech fanlessLian Li A7110 LCLian Li Q06 | Silverstone TJ08-EPassive LC


#74

ath
  • ath
  • Uczestnik
  • Stały użytkownik
  • 10337 postów
  • Płeć:Wolę nie mówić

Na opere jest "NoAds".
Ja siedziałem jakiś czas właśnie na nowej operce, ale obecnie przeskoczyłem na ff4 rc.
  • 0

#75

stivo
  • stivo
  • Uczestnik
  • Stały użytkownik
  • 3240 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Skąd:Szczecin

NoAds Fixed sprawuje się lepiej.
  • 0

Phenom II X4 965 | Asrock AOD790GX/128 | MSI GTX 650 Ti Boost | 4 x Kingston 2GB CL 5.0 low-profile | Goodram Iridium PRO 240 GB + WD (2 x 640 AAKS + 250) | Creative Audigy SE @ X-Fi Extreme Audio | Samsung SH-S223L | TT Smart SE M 530W | NZXT Trinity

LG M228WA-BZ + HP W2207 | A4tech KX-5MU | GB Aivia Uranium | ModeCom MC-2020 | Brother MFC-J430W | Scythe Kaze Master

Dell E4200

Sprzedam: Gigabyte GF 8500 GT, Chieftec GPS-450AA-101A 450W, Oddam za KW: s.478 Celeron D 2.4; FDD


#76

aerial
  • aerial
  • Uczestnik
  • Moderator Działu
  • 6446 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Skąd:Gdańsk

Opera też laguje.. nieco inaczej, ale lag jest. Jeżeli załaduję jakiś losowy film na youtube, niezależnie czy mam jakiś zoom czy nie, wszystko działa płynnie, ale jeżeli użyje w czasie odtwarzania video scrolla (1 "tick"), to powoduje on zatrzymanie odtwarzania na około 1s.. W chrome to wygląda nieco inaczej klatki lagującego filmu ładują się stopniowo (od dołu do góry jak jpg). W przypadku opery jest jakby freez playera na 1s przy każdym ticku scrolla.
Paradoksalnie z przeglądarek (chrome, opera, ff), to FF nie laguje na yt.

Użytkownik aerial edytował ten post 14 marzec 2011 - 10:20

  • 0

i7 6700k | Impact 8 | 16GB skill | GTX1080 | SSD 500GB | SFX 500W | 21:9 1440p | Lian Li Q06 | GALERIA

Silverstone TJ07Silverstone KL06 | Lian Li 1020b | Silverstone FT02Dimastech fanlessLian Li A7110 LCLian Li Q06 | Silverstone TJ08-EPassive LC


#77

Rikki
  • Rikki
  • Fearless.
  • Moderator
  • 5578 postów
  • Płeć:Mężczyzna

Dołączona grafika
Świetny redesign. Cieszę się, że plotki okazały się być prawdziwe.
  • 0

#78

czullo
  • czullo
  • Uczestnik
  • Stały użytkownik
  • 774 postów
  • Płeć:Mężczyzna

zgadzam sie, nowe logo chrome to arcydzielo. Nie moge sie juz doczekac stabilnej 11 zeby zobaczyc to cudo na pasku windowsa i pulpicie :)
  • 0

#79

kucyk
  • kucyk
  • Uczestnik
  • Stały użytkownik
  • 11598 postów
  • Płeć:Mężczyzna

Świetny redesign. Cieszę się, że plotki okazały się być prawdziwe.

Powiedzialbym, ze logo po lewej smierdzi Windowsem, a po prawej to taki minimalizm jak w Mac OS ;)

Co do samego Chrome, przerabialem Safari i Firefox i musze powiedziec, ze Chrome to na ta chwile najlepsza przegladarka pod sloncem :)

Użytkownik kucyk edytował ten post 23 marzec 2011 - 13:50

  • 0

PS4 | OPTOMA HD131Xe | 125"

 


#80

stivo
  • stivo
  • Uczestnik
  • Stały użytkownik
  • 3240 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Skąd:Szczecin

Jak możesz tak mówić, nie znając Opery? :>
  • -1

Phenom II X4 965 | Asrock AOD790GX/128 | MSI GTX 650 Ti Boost | 4 x Kingston 2GB CL 5.0 low-profile | Goodram Iridium PRO 240 GB + WD (2 x 640 AAKS + 250) | Creative Audigy SE @ X-Fi Extreme Audio | Samsung SH-S223L | TT Smart SE M 530W | NZXT Trinity

LG M228WA-BZ + HP W2207 | A4tech KX-5MU | GB Aivia Uranium | ModeCom MC-2020 | Brother MFC-J430W | Scythe Kaze Master

Dell E4200

Sprzedam: Gigabyte GF 8500 GT, Chieftec GPS-450AA-101A 450W, Oddam za KW: s.478 Celeron D 2.4; FDD


#81

Rikki
  • Rikki
  • Fearless.
  • Moderator
  • 5578 postów
  • Płeć:Mężczyzna

Opera na Mac OS X nie jest pozycją godną uwagi mając dostępne konkurencyjne przeglądarki. O Win >> O Mac.
  • 0

#82

Eragon
  • Eragon
  • Początkujący uczestnik
  • Stały użytkownik
  • 10 postów

chrome też wypuszcza nową wersję? Wiedziałem o IE, które okazało się być całkiem niezłe, wiedziałem o FF, którego nie testowałem jeszcze, a teraz jeszcze chrome? Niezła walka...
  • 0

#83

ZlyUser
  • ZlyUser
  • Uczestnik
  • Banned
  • 452 postów
  • Płeć:Mężczyzna

chrome też wypuszcza nową wersję?

Nową wersję to wypuszcza Google...
Poza tym to juz trzecia wersja w tym roku.
  • -1

#84

Rikki
  • Rikki
  • Fearless.
  • Moderator
  • 5578 postów
  • Płeć:Mężczyzna

Nigdy nie zrozumiem ich polityki numeracji. W tej chwili mamy betę wersji jedenastej a przeglądarka ma jakieś trzy lata. Można by to zrozumieć gdyby nie to, że zmiany często ograniczają się do tweaków interfejsu czy usprawnieniu silnika. Ciekaw jestem co wkrótce zrobią bo np. 'Chrome 21' będzie kiepsko wyglądało, ludzie nie są przyzwyczajeni do tak wysokich numerów wersji oprogramowania...
  • 0

#85

aerial
  • aerial
  • Uczestnik
  • Moderator Działu
  • 6446 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Skąd:Gdańsk

Btw problemów z flashem na youtube, problem się rozwiązał, któraś z ostatnich wersji (auto-update) rozwiązała problem, zero laga (10.0.648.151)
  • 0

i7 6700k | Impact 8 | 16GB skill | GTX1080 | SSD 500GB | SFX 500W | 21:9 1440p | Lian Li Q06 | GALERIA

Silverstone TJ07Silverstone KL06 | Lian Li 1020b | Silverstone FT02Dimastech fanlessLian Li A7110 LCLian Li Q06 | Silverstone TJ08-EPassive LC


#86

ZlyUser
  • ZlyUser
  • Uczestnik
  • Banned
  • 452 postów
  • Płeć:Mężczyzna

Nigdy nie zrozumiem ich polityki numeracji. W tej chwili mamy betę wersji jedenastej a przeglądarka ma jakieś trzy lata. Można by to zrozumieć gdyby nie to, że zmiany często ograniczają się do tweaków interfejsu czy usprawnieniu silnika. Ciekaw jestem co wkrótce zrobią bo np. 'Chrome 21' będzie kiepsko wyglądało, ludzie nie są przyzwyczajeni do tak wysokich numerów wersji oprogramowania...

Tak na prawdę w numeracji o wersji mówi dopiero ta część -> X.XX.XXX
Wszystko wczesniej to wymysł jakiegos chorego człowieka z googli.

Użytkownik ZlyUser edytował ten post 24 marzec 2011 - 16:32

  • -1

#87

Rikki
  • Rikki
  • Fearless.
  • Moderator
  • 5578 postów
  • Płeć:Mężczyzna

Tak, wiem, że to w trzecim rzędzie są cyfry znaczące ulepszenia i zmiany ale mimo wszytko na front pchają się coraz wyższe, bezsensowne cyferki. ;)
Najrozważniej pod tym względem działa IMO Opera.

Chromium 12 jest dość przyjemne, wydaje mi się, że czuję przyspieszenie w porównianiu do ostatniego Chrome'a.


@down
Nie czepia się słówek tylko ma rację.
  • 0

#88

Eragon
  • Eragon
  • Początkujący uczestnik
  • Stały użytkownik
  • 10 postów

ZlyUser czepiasz się słówek :)
Akurat numeracja to rzecz, której się nigdy nie przyglądałem pod kątem jej nadawania, choć oczywiście różnicę pomiędzy IE6 a IE9 zauważam ;)
  • -1

#89

Kyle
  • Kyle
  • Uczestnik
  • Stały użytkownik
  • 11532 postów

Co do samego Chrome, przerabialem Safari i Firefox i musze powiedziec, ze Chrome to na ta chwile najlepsza przegladarka pod sloncem :)

To znaczy że wprowadzono już zarządzanie barwą w tej przeglądarce?
Is your system ICC Version 4 ready?
... w obecnym Firefox 4 działa do v2 ... w wersji Firefox 3.0 działało do v4 (czyli mamy regres) ... w IE8 zupełnie nie działa (dno).
  • 0

#90

Rikki
  • Rikki
  • Fearless.
  • Moderator
  • 5578 postów
  • Płeć:Mężczyzna

Porównując z obrazkami referencyjnymi jest v2.
  • 0



Dodaj odpowiedź