Tristan Opublikowano 30 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 30 Listopada 2005 Co myślicie o tym fortronie?? http://www.allegro.pl/show_item.php?item=74995917 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BENITO Opublikowano 1 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 1 Grudnia 2005 Zasilacz wart uwagi, ale nieźle się uśmiałem, że te nkoleś niby wiele lat w serwisie pracował i robi taki byki w opisie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgf1 Opublikowano 1 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 1 Grudnia 2005 Jak sadzisz oplaca sie wymienic FSP 350-60MDN na taki Fortron 400W ? Doplata wyniesie mnie okolo 50zl. W moim sprzecie w niedlugim czasie planuje wymienic: Karta graficzna na R9800PRO lub GF6600GT Proc na taki co chodzi na 2400MHz Dodac 512MB DDR. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BENITO Opublikowano 1 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 1 Grudnia 2005 Gdyby zasiłka napewno była sprawna to owszem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xalpha Opublikowano 3 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2005 No i mam problem: Dzisiaj dostalem Fortrona 350-60 MDN Rev.A podlaczylem - nie uruchamia sie - sprobowalem jeszcze raz uruchomic - dalej nic. I chyba za 3 razem dopiero poszedl. I tak wlasnie wyglada wlaczanie sie mojego komputera obecnie. Nie wiecie czym to moze być spowodowane ? Płyta głowna: EpoX 8rda3I Stary zasilacz: Feel 300 W (robiony przez Essuna) Chcialem jeszcze dodac ze przed Feelem byl jeszcze jakis zasilacz i tez komputer sie zle wlaczal. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Argennto Opublikowano 3 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2005 Wiatm są 2 Fortrony ... identyczne naklejki .. ta sama moc tylko 3 ostatnie literki inne ... czym różnią się te zasilacze ..?? FSP300-60ATV (PF) i FSP-60GTP Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mechl!n Opublikowano 3 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2005 FSP300-60ATV(PF) FSP300-60GTP Jeden ma Passive PFC drugi Active PFC. Mają też minimalnie inne Over-current protection. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BENITO Opublikowano 4 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 4 Grudnia 2005 No i realnie GTP jest najmocniejszą zasiłką z serii 300-60 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Argennto Opublikowano 5 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 5 Grudnia 2005 Czy aktywne PFC jest lepsze niż pasywne czym się różnią ..?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yachuu Opublikowano 11 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2005 no własnie, własnie - czym się różni pasywne PFC od aktywnego? jaki Fortronik polecicie do konfiga (wiem ze 350W ale jaki model MDN czy THA-P): athlon 2000+ palomino soltek drv-4 512MB RAM radek 9550 gigabyte hdd 60GB 5400 seagate nagrywara liteon 52/32/52 a jaki do: duronik 1200 shuttle ak32a 384MB ram riva tnt2 pro hdd 80GB wd 7200 cd rom lg 52x w tym drugim chodzi mi głownie o dysk bo cos chyba moj codegen 300W nie wyrabia, dysk sie wlacza i wylacza w czasie pracy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tanx Opublikowano 11 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2005 Do obu śmiało 250 fortonika wystarczą ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mechl!n Opublikowano 11 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2005 PFC Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grogi Opublikowano 12 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Grudnia 2005 (edytowane) W Polsce, przy obecnych taryfach opłat za zużycie energii elektrycznej, najbardziej opłaca się kupować zasilacz... bez jakiegokolwiek PFC! Przesunięcie fazowe nie jest rejestrowane przez liczniki, a układy PFC też przeciesz zużywają odrobine energii... Dlatego te rozważania, ze zasilacz bez aktywnego PFC jest do kitu, są, nie mówiąc kolokwialnie, mało konstruktywne... Polecam lekture artykułu z serwisu zenfist.pl. Edytowane 12 Grudnia 2005 przez grogi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zak Opublikowano 12 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Grudnia 2005 Witam. Pociągnie mi ten Fortron FSP350-60MDN taki config: AsRock P4i48 Celeron D 2400 MHz @ 3600 MHz 768 MB RAM Sapphire Radeon 9600 XT Czekam na odpowiedzi. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość majkel84 Opublikowano 12 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Grudnia 2005 (edytowane) Witam. Pociągnie mi ten Fortron FSP350-60MDN taki config: ta zasiłka pociągnie każdy konfig !! ciągnęła spoko 7800GT+GTX w SLI na platformie DFI i A64@3GHz, 512 BH5 niemniej jednak słyszałem o paru problemach przy starszych konfigach gdzie proc był zasilany z 5V, a ta linia nie jest najmocniejszą stroną FSP BTW: moze ktoś chce mojego FSP 550W :-D Edytowane 12 Grudnia 2005 przez majkel84 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dimex Opublikowano 12 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Grudnia 2005 Jesli chodzi czy uciągnie czy nie uciągnie to oto mój konfig i myśle powinno przekona niezdecydowanych: DFI Infinity sempron 2500 @ 2400 MHz RADEON X800GT zmodowany na GTO (12 potoków) a na nim pentagram AlCu 2 dyski wd 80 gb nagrywarka DVD NEC 512 mb RAM KINGMAX a na nich napięcie 3,2 V 2 arctic cooling pro tc z boku obudowy 1 arctic cooling z tyłu a jeśli chodzi o napięcie to bez obciażenia waha się między 11,90 a 11,92 a pod obciążeniem spada do 11,77 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
makzel Opublikowano 12 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Grudnia 2005 (edytowane) Witam Tak się zastanawiam... Obecnie mam Feel'a 300W. Konfig: Asrock 939Dual Sata2, Semp 3000+, 512 DDR400, Grafa Radek 9000 Pro, WD 80 GB 7200 8MB, nagrywajka i kilka nieistotnych gratów... Napięcia mierzone miernikiem (takim za 100:)) 12,34 i 5,16 - czyli chyba nie jest najgorzej... W przyszłości chciałbym zmienić grafe i dodac 512 ramu i wiem ze moja zasiłka może mieć problemy (liczyłem jakimś kalkulatorem). Obecnie mam qpca na moją zasiłkę za około 45 - 50 zeta - więc jak najbardziej opłaca mi się ją sprzedać. Kompa raczej nie kręcę choć nie wykluczam w przyszłości lekkiego OC. OK do rzeczy: co qpić: Fortron 350(ok. 50 zł), Fortron 400 (ok.90 zł) czy może Modecom 350 (ok. 100 zł). Skąd te pytanie? Otóż widzę, że wielu z Was qpiło F350 i jesteście zadowoleni. Jednak jakoś mam opory przed qpowaniem "poniemieckiego" leżaka (brak gwarancji itd)... Poza tym na aukcji: MC350 sprzedawca napisał coś takiego: "Nie daj się nabrać na tanie podróbki! Sprzedawane na allegro tanie Fortrony nie mają 24 pinowego podłączenia, zasilania do dysków SATA i PCI Express. A co najważniejsze, w środku mają tylko jedną szynę zasilającą co znacznie pogarsza ich wydajność. Zastanów się co kupujesz! " Czy może chodziło mu o model MDN tylko czy też THA-P również posiada tę jedną szynę - cokolwiek by to oznaczało ;) - tutaj prosiłbym o odpowiedź ludzi którzy się na tym znają i widzieli "bebechy" Fortronów. Podsumowując: różnica w przypadku F400 i MC350 na liniach 12 jest tylko (?) 2A na drugiej linii. Cena podobna, więc czy warto wziąc MC z "lepszym" okablowaniem, 2 letnią gwarancją i pewniejszym pochodzeniem? A jeśli nie to czy F400 czy F350? Oki już kończę ;) Dzieki za ew. odpowiedzi. Pzdr Michał Edytowane 12 Grudnia 2005 przez makzel Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość majkel84 Opublikowano 13 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2005 Witam Tak się zastanawiam... Obecnie mam Feel'a 300W. Konfig: Asrock 939Dual Sata2, Semp 3000+, 512 DDR400, Grafa Radek 9000 Pro, WD 80 GB 7200 8MB, nagrywajka i kilka nieistotnych gratów... Napięcia mierzone miernikiem (takim za 100:)) 12,34 i 5,16 - czyli chyba nie jest najgorzej... W przyszłości chciałbym zmienić grafe i dodac 512 ramu i wiem ze moja zasiłka może mieć problemy (liczyłem jakimś kalkulatorem). Obecnie mam qpca na moją zasiłkę za około 45 - 50 zeta - więc jak najbardziej opłaca mi się ją sprzedać. Kompa raczej nie kręcę choć nie wykluczam w przyszłości lekkiego OC. OK do rzeczy: co qpić: Fortron 350(ok. 50 zł), Fortron 400 (ok.90 zł) czy może Modecom 350 (ok. 100 zł). Skąd te pytanie? Otóż widzę, że wielu z Was qpiło F350 i jesteście zadowoleni. Jednak jakoś mam opory przed qpowaniem "poniemieckiego" leżaka (brak gwarancji itd)... Poza tym na aukcji: MC350 sprzedawca napisał coś takiego: "Nie daj się nabrać na tanie podróbki! Sprzedawane na allegro tanie Fortrony nie mają 24 pinowego podłączenia, zasilania do dysków SATA i PCI Express. A co najważniejsze, w środku mają tylko jedną szynę zasilającą co znacznie pogarsza ich wydajność. Zastanów się co kupujesz! " Czy może chodziło mu o model MDN tylko czy też THA-P również posiada tę jedną szynę - cokolwiek by to oznaczało ;) - tutaj prosiłbym o odpowiedź ludzi którzy się na tym znają i widzieli "bebechy" Fortronów. Podsumowując: różnica w przypadku F400 i MC350 na liniach 12 jest tylko (?) 2A na drugiej linii. Cena podobna, więc czy warto wziąc MC z "lepszym" okablowaniem, 2 letnią gwarancją i pewniejszym pochodzeniem? A jeśli nie to czy F400 czy F350? Oki już kończę ;) Dzieki za ew. odpowiedzi. Pzdr Michał a to ciekawe nie wiem jak MDN ale FSP 350THA-P ma wszystkie te rzeczy które wymienił ten sprzedający (PCIe, SATA, 24pin itp) poza tym jest cichy, tani a osobiście nie przejmuje się gwarancją (4 mies) są na allegro też te same z 2 letnią ale już za 60zł oczywiscie warto dołożyć do 400W (ostatnio zszedł za 60zł) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mechl!n Opublikowano 13 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2005 FSP400-PNF(60MDN) 3.3V - 30A, 5V - 25A, 12V -18A, ATX 20pin FSP350-60MDN 3.3v - 28A, 5V - 30A, 12V - 19,5A, ATX 20pin FSP350-60THA-P 3.3V - 22A, 5V - 21A, 12V1 - 10A, 12V2 - 15A ATX 24pin, 2 x SATA Jak widać ten FSP400 wypada blado na tle tych FSP350- ma minimalnie mocniejszą tylko linię 3.3V. IMO nie warto dopłacać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
makzel Opublikowano 14 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2005 (edytowane) FSP350-60THA-P 3.3V - 22A, 5V - 21A, 12V1 - 10A, 12V2 - 15A ATX 24pin, 2 x SATA Jak widać ten FSP400 wypada blado na tle tych FSP350- ma minimalnie mocniejszą tylko linię 3.3V. IMO nie warto dopłacać. Witam Już niewiele z tego rozumiem. W czym rzecz: porównując tabelki z napięciami: Fortron 350 THA-P ModeCom MC 350 ATX PFC widać, że różnią się napieciami na liniach 12V i to dość znacznie. Wiem, że tych napięć sie nie dodaje ale (chyba) wychodzi na to ze MC jest silniejszy... Z drugiej strony podpisy pod tabelkami - te dotyczące maxymalnego obciążenia na poszczególnych napięciach są identyczne... :blink: Poza tym wątpię żeby ten ModeCom był wydajniejszy od Fortrona. Więc stoję nak ten cieć przed qpą żwiru i się waham :). Skłaniam się jednak qpić MC ponieważ ma większy wiatrak, ponoć grubsze kable, ATX (20+4) +4, gwara... Jak dobrze pójdzie to będzie mnie kosztował koło 80 zł - 50 za stary = dopłata 30 (góra 40)zł. Jeśli ktoś zna powód dla którego powinienem jednak zrezygnować z MC i brać F to proszę o info. Aha i jeszcze jedno: czy te 350 wystarczą do mojego konfigu + za jakiś czas zmiana grafy na coś mocniejszego i dodatkowe 512 MB RAM? Dzięki za uwagę ;) Pzdr Michał Edytowane 14 Grudnia 2005 przez makzel Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mechl!n Opublikowano 14 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2005 Ja porównywałem fortrony- Modecoma nie ująłem w "zestawieniu". Tak- FSP350 pociągnie Twój sprzęt nawet po upgradzie. Poczytaj kilka postów przed Twoim. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stolarzz Opublikowano 17 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Grudnia 2005 Zadam podstawowe pytanko: :P Czy FORTRON 300-60 GTP pociagnie bez problemow taka konfiguracje jak ponizej? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzik86 Opublikowano 17 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Grudnia 2005 Zadam podstawowe pytanko: :P Czy FORTRON 300-60 GTP pociagnie bez problemow taka konfiguracje jak ponizej? tak Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lsiwy1 Opublikowano 19 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2005 A jaką zasiłkę kupić dla mojego konfigu? Za kilka dni zamawiam x800GTO i pewnie trochę go bede krecił - tak samo jak i procek (ale to później). Jak możecie to wkejcie jakieś linki do proponowanych przez siebie zasilaczy. pzdr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
<<Martinez>> Opublikowano 20 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Grudnia 2005 Uff...wreszcie się przekopałem przez wątek. Przez Was czeka mnie kolejny wydatek :) Pora wymienić dzielnego Codegena 300W ;) na coś lepszego. Ma być ciche, dobre i w miarę tanie. Czyli tal: wiatrak 12cm, Fortron...Fortron z Allegro. Najbardziej pasuje mi FSP 350-60 MDN, choć niekoniecznie. I teraz zasadnicze pytanie: czy dla mojego Athlona XP 2400@2600 ważniejsza jest mocna linia 5V czy 12V ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mechl!n Opublikowano 21 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Grudnia 2005 Dobry wybór. Pociągnie "z palcem w doopie". Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
djsaint Opublikowano 21 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Grudnia 2005 Uff...wreszcie się przekopałem przez wątek. Przez Was czeka mnie kolejny wydatek :) Pora wymienić dzielnego Codegena 300W ;) na coś lepszego. Ma być ciche, dobre i w miarę tanie. Czyli tal: wiatrak 12cm, Fortron...Fortron z Allegro. Najbardziej pasuje mi FSP 350-60 MDN, choć niekoniecznie. I teraz zasadnicze pytanie: czy dla mojego Athlona XP 2400@2600 ważniejsza jest mocna linia 5V czy 12V ?zależy jaka płyta główna.... ale jaka by nie była to ten zasilatorek styknie B) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oldskul Opublikowano 26 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Grudnia 2005 Panowie czy Frotron 400 byłby dobrym wyborem dla mojego kompa (jak w sigu;)) ? Mam zamiar 6600Gt bądź 6800 le w niedługim czasie sobie sprawić. A Chieftec znowu trochę drogi jest, Tagan to samo a o Areocool to już nie wspomnę :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tanx Opublikowano 26 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Grudnia 2005 wystarczy smialo fortron 350 a nawet bedzie za duzo :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prodigal Son Opublikowano 26 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Grudnia 2005 Mam pytanie dotyczące tego zasilacza. Wygląda on nieco inaczej niz na stronie producenta. Na pytanie o to, sprzedawca odpowiedział, że to były zasilacze dedykowane dla Mediona, dlatego mają nieco inną obudowę, ale parametry takie same. To też mi sie nie zgadza, bo pisze na aukcji, że ma złącze ATX 20 pin, a według producenta jest w standardzie ATX 2.01, czyli powinien mieć wtyczkę 24 pin. Co prawda do mojej płyty akurat to było by lepiej żeby był 20 pin, ale ja po prostu szukam dziury w całym :) Ma mi jutro przysłać lepsze zdjęcia, zwłaszcza naklejki z danymi. Poza tym mnie zastanawia, czy jak będzie miał taką kratkę na wlocie do wentylatora, to nie będzie głośniejszy? Poza tym pytanie ogólne: czy do mojego konfigu, zakładając że przymieżam się do pogonienia procka, i mam nadzieję na zmodowanie grafy na XT, albo przynajmniej też pogonienie, będzie to właściwy zasilacz? Jakoś tak jestem przywiązany do marki, bo ten 300-60GTP, na którym teraz jadę, chodzi wyśmienicie, ale boje się, że będzie działał na granicy możliwości. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...