Skocz do zawartości
marco

Rankingi

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Jak wiadomo na forum mamy mase rankingów prowadzonych nie dokońca wydajnymi metodami.

Mówie o superPI, wynikach w 3dmarkach czy na ile co się wykręciło.

Idea jest prosta - chciałbym stworzyć w ramach serwisu baze wszystkich tego typu wyników.

Przykładowo wyglądało by to tak:

* Logujemy się nickiem z forum

* wprowadzamy dane o komputerze (możliwy import np z CrystalCPUID/CPU-Z)

* wprowadzamy wyniki przy danych ustawieniach

---

Przeglądanie:

* z sortowaniem według jakiegoś tam kryterium

* wyszukiwanie czyli przykładowo w ile sekund najlepszy wyliczył 1M SuperPI na dajmy na to Venice 3000+

etc. sprawa funkcjonalności jest otwarta

Powiedzcie co o tym sądzicie. Czy bylibyście chętni na taką zmiane. Co powinno być zawarte w takim rankingu?

Zachęcam do wypowiedzi i komentarzy tak bym mógł zorientować się czego potrzebujecie, żeby zrobić całość porządnie :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W sumie nie bawie się w takie rzeczy zbyt często, szczególnie ostatnio, ale jestem jak najbardziej za realizacją tego pomysłu. Fajnie by było, gdyby wszysko można segregować według pewnych kryteriów, np. tak jak to napisałeś.

IMO dobrym pomysłem byłoby jeszcze dodanie do profilu informacji, że użytkownik jest w tym rankingu, a do tego od razu link. Tylko czy to jest wykonalne i nie wybiegam zbyt daleko w przyszłość? ;]

Wszystko byłoby w jednym miejscu i nie trzeba by szukać rankingów w osobnych tematach.

Tylko czy Ty chcesz to bardziej powiązać z samym serwisem czy z forum?

/edit

Grzechu1990 to o czym napisałeś jest chyba oczywiste:>

Edytowane przez narcyz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Grzechu_1990
narcyz jak najbardziej jasne, i masz racje w 100%, a realizacja pomysłu pewnie potrfa, miały być zmiany na forum i jakieś widze, nie wielkie ale są, dział osobny o laptopach, nowi moderzy co tylko tam moderują, jak by jeszcze na inne dział dać takie osoby. Koniec ot.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Grzechu_1990

Pomysl wypali zakładając ze ludzie nie beda sie tym "bawili" i wpisaywali cyferki w stylu: 12345 czy 666

Naprowadziłeś mnie tym, screen dodać trzeba OBOWIĄZKOWO.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do weryfikacji. Oczywiście możliwość screenów.

Myśle też, że moglibyśmy wypuścić aplikacje/mod która by weryfikowała część danych jak np rzeczywistą prędkość pracy procesora i pamięci.

Zachęcam do dalszych komentarzy - pozwolą mi lepiej zorientować się w temacie i wyczuć jakie są Wasze potrzeby :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja mysle, ze zanim to zrobicie - bedzie ciezko, zeby bylo funkcjonalne - to FiDo tak rozkreci swoja baza, ze nie bedzie sensu dzialac na dwa fronty. Ewentualnie mozecie wspolpracowac z FiDO i stworzyc cos wspolnego.

btw. fajnie ze jest taka inicjatywa ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Grzechu_1990

Może zrobić jakieś kategorie, amd/intel, sockety, jądra lub sempron vs celeron i athlon vs pentium ;) A co powiecie na nagrody dla najlepszych?? IMO nie wypali ale spróbować można ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Grzechu_1990

Czemu odrazu wszyscy jak widzą nagrody to myślą materialnie <_< Chodzi o to że będzie może "moderował" ranking, dodawał wpisy, korekty, ja to tak widziałem, dobra nie było pomysłu bo wszyscy myślą materialnie <_<

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

te nagrody to moga byc naprzykład rangi które mozna zmienić np. mistrz kategori spi miałby master pi albo cos takiego...

O ten pomysł mi się bardzo podoba. Myśle, że można by było coś takiego zrobić. Aktualizowane powiedzmy raz na tydzień. Co Wy na to?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To jest jak liga mistrzow, tylko dla najlepszych (najbogatszych), kto ma wiecej floty=lepszy sprzet=wygrywa. ;]

przecież chyba będą podkategorie np. dla radeonów 9800/9600 , gf 6600/6800, dla bartonów/thoroughbredów/palomino 1700+,2000+ itp... itd ...

więc każdy będzie mogł się starać o miejsce lidera w swojej kategorii :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@ath ale to w większości tak jest. Również w sporcie, masz dobrego sponsora, stać Cię na lepszy sprzęt, który pomaga w osiągnięciu sukcesu. Więc tego już nie zmienimy. Poza tym obecne rankingi przecież tż często na tym polegają. Jednak nie do końca liczą się piniądze przy OC, a umiejetnośći. Nie stać Cięna najnowszego procka, to podkręcasz starego 1700+ i też jest fajnie. Dlatego właśnie powinny być porobione kategorie.

Co do zmiany rangi-> Czy jest możliwość aby to jakoś zintegrować i zmieniała się ona automatycznie? Bo znjąc życie, to administracja może nie mieć czasu komuś zmienić tej rangi i wyjdzie na to że jeden miał swoją rangę 10dni, a drugi tylko 4. Ale ogólnie pomysł z tą nagrodą jest bardzo fajny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@ath ale to w większości tak jest. Również w sporcie, masz dobrego sponsora, stać Cię na lepszy sprzęt, który pomaga w osiągnięciu sukcesu. Więc tego już nie zmienimy. Poza tym obecne rankingi przecież tż często na tym polegają. Jednak nie do końca liczą się piniądze przy OC, a umiejetnośći. Nie stać Cięna najnowszego procka, to podkręcasz starego 1700+ i też jest fajnie. Dlatego właśnie powinny być porobione kategorie.

Co do zmiany rangi-> Czy jest możliwość aby to jakoś zintegrować i zmieniała się ona automatycznie? Bo znjąc życie, to administracja może nie mieć czasu komuś zmienić tej rangi i wyjdzie na to że jeden miał swoją rangę 10dni, a drugi tylko 4. Ale ogólnie pomysł z tą nagrodą jest bardzo fajny.

Kolega, ktory ma nie za nowy sprzet, gra na starej myszy klukowej i wymiata wszystkich w quake3... lubie dyscypliny, w ktorych licza sie przede wszystkim umiejetnosci. Co do sportu, jesli nie masz talentu to nawet najlepszy sprzet i sponsorzy Ci nie pomoga. Na 1 miejscu umiejetnosci i talent dopiero na koncu sprzet. ;]

W o/c samymi umiejetnosciami nie wygrasz a w sporcie tak (na 100% sukcesu sklada sie: 95% to co siedzi w glowie, 5% sprzet i szczescie ;] ).

W takim rankingu wygraja Sulaco i nie wiem kto tam jeszcze Bachus ? ;] Z gory przesadzone.

Z tymi rangami to kiepski pomysl.

Ogolnie co do calego pomyslu to w sumie ja sie nie bawie w cyferki, ale z tego co widze na forum sprawa rankingow i tabelek jest dosyc dobrze zorganizowana, zarowno w kwestiach 3dmarkow jak i super pi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja byłbym w pełni szczęśliwy i usatysfakcjonowany, jeżeli miałbym pierwsze miejsce powiedzmy w super pi 1M, w podkategorii athlon mobile 2800+. lub też 1sze miejsce w rankingu na max O/C grafy/procka/pamięci itp. idt.

ale co do 3dmarków, to rzeczywiście wygra ten kto ma lepszy sprzęt (więcej kasy ;) ), bo nie da się tego zawęzić w konkretnych podkategoriach, chyba że znalazła by się grupka userów z identycznym sprzętem (co w praktyce nie ma raczej szans na spełnienie) i wtedy mogliby między sobą rywalizować.

generalnie niewiele konkurencji da się zamknąć w konkretnych podkategoriach, w większości z nich zwycięży ten kto ma lepszy sprzęt.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Grzechu_1990

Wszystko swoją drogą, ale niektórzy chłodzenie mają wiatraczka a inni wode albo inny freon, albo ciekły hel :lol2: No ale też bez przesady z podkręcaniem, robić to tak żeby niczego nie zjarać bo forum za to nie odda kasy ;) Nawet bym nie chciał ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no jak widać wynik wynikowi nierówny.

może by tak probić jeszcze podkategorie na chłodzenie(AC, WC, Freon, Azot. DI), ale do tylko do rankingu na MAX O/C.

ale IMO za dużo plątania w tym wszystkim, i chyba musi pozostać tak jak jest - czyli ten kto ma lepszy sprzęt wygrywa.

chyba, że komuś chce się bawić w takie plątaniny, lub ktoś ma jeszcze jakieś inne sugestie :)

Edytowane przez janio

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja osobiście uważam, że dobrą metodą jest strawdzanie wyników w procentach. Czyli o ile procent sie podkręciło procesor/GPU/Ram.

Nie wszyscy startują z tego samego 'poziomu' - więc obliczana jest różnica 'przed' oraz 'po' i mamy o ile procent ktos podkręcił dana rzecz. Można wtedy spokojnie porównywać T-Bredy 1700+ z Venicami wg mnie ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja osobiście uważam, że dobrą metodą jest strawdzanie wyników w procentach. Czyli o ile procent sie podkręciło procesor/GPU/Ram.

zawsze znajda sie tacy, co wola wyniki w % i drudzy, co chca konkretnych wynikow.

ja osobiscie dopisuje sie do tej drugiej grupy, bo na wynik koncowy nie sklada sie tylko to, o ile % podkreciles sprzet ale takze inne czynniki, o ktore user kompa tez musial zadbac :)

ps. zeby zadowolic wszystkich, moznaby w rankigu zazadac podawania i wynikow w benchmarkach i w % podkrecenia sprzetu. do tego dodac funkcje sortowania po wynikach/procentach i sprawa zalatwiona ;)

Edytowane przez tomos

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A moze zaczerpnac pomysl z ORBa - czyli brak sztywnego rankingu, za to wyszukiwarka pozwalajaca na dosc precyzyjne zawezenie wyswietlanych wynikow, z dokladnoscia do typu i taktowania procka, ilosci RAM i rodzaju grafy oraz mobo.

W ten sposob paroma kliknieciami mozna stworzyc dowolny ranking, bez koniecznosci sztucznego podzialu na kategorie. Minus tego rozwiazania: brak nagrod za pierwsze miejsca (moze za wyjatkiem najwyzszego wyniku wogole).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi