Skocz do zawartości
tomos

Rekomendowane odpowiedzi

Myślę, że tutaj nie jest forum BravoGirl itp i tutaj bardziej liczy się treść posta niż jakiś p***** awatarek, więc takie argumenty to możecie sobie wsadzić do... kosza.

IMO w dobie wszystkiego co wymieniłeś, ludziom wali na mózg i zapominają o optymalizacji trwoniąc transfer w Sieci na darmo. Gdyby to ode mnie zależało, to forum miało by tylko skina "Lo-Fi"...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie dramatyzuj, z Lo-Fi nie korzystam nawet na N95....

Po to technologia pozwala na zwiększanie przepustowości by z tego korzystać.

Awatarek jest oczywiście dodatkiem, ozdobnikiem i jasne, że liczy się treść.

Ale dla mnie, treść ubrana w interesującą formę jest przyjemniejsza w odbiorze niż ascetyczny TXT.

To zupełnie tak jakbyśmy porównali barokowe i protestanckie świątynie....

Kwestia gustu.

Co do optymalizacji, to nie wszędzie działają.

Po zastosowaniu optymalizacji png - pngnqi to forum nie chce przyjąć tak zoptymalizowanego obrazka, mimo iż rozmiar obrazka png po optymalizacji zmniejszył się dwukrotnie...

Po co ten odkop?

No, stwierdziłem, że temat na temat to się w nim wypowiem....

Nie chcę być posądzony o off-topic w jakimś innym temacie...

Przy 80% człowiek robi się trochę nerwowy...

A zgodnie z regulaminem zbrodnią było by zakładać taki sam temat skoro już temat na dany temat istnieje....

A skoro od ostatniego posta w tym temacie minęły 3 lata, stwierdziłem, że mogę temat odświeżyć...

Nie widziałem, że już poruszyłeś ten temat w innym temacie...

Edytowane przez TomaszPaweł

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

20kb jeszcze bym sie przychylil ale rozmiarowo obrazek moze mi nie pasowac [; Przy 100x100 na Operze mobile w e51 mozna jeszcze widziec post i avatar z nickiem na powiekszeniu. Wiecej - coz kwestia gustu IMHO.

Ja sie zastanawiam kiedy Administracja doda automat dla tagow

w sigu. Bez aluzji ;]]]]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

IMO w dobie wszystkiego co wymieniłeś, ludziom wali na mózg i zapominają o optymalizacji trwoniąc transfer w Sieci na darmo. Gdyby to ode mnie zależało, to forum miało by tylko skina \"Lo-Fi\"...

Moim zdaniem zabardzo radykalnie traktujesz tak marginalną sprawę jak avatarek. W dobie monitorów hd troche większa rozdziałka nie zawadzi. 160x120 powinno być si.

Poza tym co za dużo to nie zdrowo, a najlepszym przykładem lo-fi i optymalizacji totalnej jest to:

» Naciśnij aby pokazać/ukryć tekst oznaczony jako spoiler « -
Edytowane przez Sysak

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moim zdaniem zabardzo radykalnie traktujesz tak marginalną sprawę jak avatarek. W dobie monitorów hd troche większa rozdziałka nie zawadzi. 160x120 powinno być si.

Moim zdaniem 160px to za dużo. Spójrz na obrazek:

Dołączona grafika

Do tabeli z informacjami by się zmieścił, ale do niczego by nie pasował. W wymiarze 140px lepiej komponowałby się z resztą informacji.

Nie w każdym przypadku wypadałby idealnie, ale jednak lepiej niż zaproponowana przez Ciebie wielkość.

Ale to i tak tylko gdybanie, nie wiemy jak by to wyglądało na IP.Board 3...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Monitorów HD? Nie znam nikogo, kto by takowy posiadał.

Tylko jeden kumpel ma 22W, reszta to 15-17 LCD (tutaj też wliczone laptopy) lub CRT 17 cali (tutaj wliczam siebie z 1024x768 @100Hz lub 1152x864 @100Hz - w zależności od tego, jak Ubuntu sobie umyśli ustawić monitor) i brat który zaszalał z 21 CRT (nie wiem jaka rozdziałka).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dane z forum :)

1. 1024x768 = 23,33%

2. 1280x1024 = 22,85%

3. 1280x800 = 15,52%

4. 1680x1050 = 12,43%

5. 1440x900 = 8,91%

6. 1152x864 = 3,88%

7. 1920x1200 = 2,80%

8. 1280x960 = 1,62%

9. 1920x1080 = 1,35%

10. 800x600 = 0,96%

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak beda wieksze av to ok, jesli pozostana obecne - tez bedzie fajnie. Dziwi mnie sprawa, ze z jednej strony kazdy to sie przechwala jakiego sprzetu czy łacza to on nie ma, a 1/4 forum korzysta z rozdzielczosci 1024x768 :blink: . Mimo iz nigdy nie mialem parcia na nowe monitory to przestalem uzywac owej rozdzialki w ~2004 roku, kiedy wiekszosc znajomych miala juz conajmniej 1280x1024.

Powiedzialem to ja, uzytkownik nalezacy do grupy 1900x1200 oraz 1280x800

edit

Zeby co setna osoba uzywala 800x600. Zaraz bedzie 2010r :blink:

Edytowane przez MaSell

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli jakieś 55% forum to CRT + LCD 15 cali. Ktoś nadal chce zwiększać rozmiar avatara?

W sumie możecie zwiększać do ilu chcecie, ale pod warunkiem, że będzie opcja w profilu o nazwie "skaluj avatary do starego formatu" i całość będzie skalowana po stronie serwera - bez wysyłania mi zbędnych KB.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli jakieś 55% forum to CRT + LCD 15 cali. Ktoś nadal chce zwiększać rozmiar avatara?

W sumie możecie zwiększać do ilu chcecie, ale pod warunkiem, że będzie opcja w profilu o nazwie "skaluj avatary do starego formatu" i całość będzie skalowana po stronie serwera - bez wysyłania mi zbędnych KB.

Przyjrzyj sie obrazkowi podanemu przez Sysaka - zwiekszenie avka do max 140x140px nie powoduje zmiany szerokosci bocznego paska na forum.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie, na czym stanęło? W ustawieniach forum widnieje informacja, że maksymalny rozmiar awatara to 10KB, natomiast widziałem już użytkownika z awatarem ważącym niemal 60KB. I jak wygląda sprawa wymiarów? Nadal obowiązuje 100x100?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...