SGJ Opublikowano 16 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2006 (edytowane) ... Edytowane 29 Stycznia 2010 przez SGJ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamilo23 Opublikowano 16 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2006 Ale suprise, właśnie czegoś takiego szukałem. A tu taka gratka. :) Artykuł się fajnie i czyta i ogólnie dobra robota SGJ :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mac102 Opublikowano 16 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2006 hehehe dokładnie suprise :) właśnie dziś miałem przeinstalowac mojego wysłużonego już windowsa :) jak tylko wróce z pracy to się tym pobawie. Dzieki :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sansaba Opublikowano 16 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2006 Nieeee noooo szacunek :) Serio - poważny artykuł i bardzo zapewne pomocny dla tych, którzy chcą użyć nLite po raz pierwszy :) A i dla używających juz przyda się jako FAQ... Gdyby jeszcze SGJ chciał (w razie potrzeby oczywiście) udzielać pomocy on-line to juz by było miód-malina :lol2: pozdrawiam sansaba Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rikki Opublikowano 16 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2006 Szacunek SGJ. Najlepszy artykuł jaki IMO powstał w PPC.pl. Ciekawy, interesujący i bardzo przydatny. SGJ - pisz częściej arty [; Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrek Opublikowano 16 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2006 Dopisuję się do gratulacji. Artykuł zainspirował mnie do utworzenia własnej instalki windowsa, co właśnie robię :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Crosis Opublikowano 16 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2006 Nie wgryzałem się w całość zbyt dokładnie, jednak mogę już coś napisać. Artykuł przeznaczony dla osób, które wcześniej nie miały do czynienia z nLite'm. Dla początkujących będzie to dobry art, przydatny i być może zachęcający do samodzielnego tworzenia własnego systemu. To trzeba oczywiście uznać za plus. Czego mi jednak brakuje? Byłbym bardzo zadowolony, gdyby art ten skierowany był również do osób na trochę wyższym poziomie niż początkującym. Chciałbym kiedyś przeczytać artykuł o nLite z bardziej szczegółowymi opisanymi danych funkcji czy komponentów systemu. Opisy w nLite dotyczące poszczególnych komponentów często są lakoniczne lub nawet ich nie ma. Fajnie jakby powstał artykuł, który opisywałby co dany komponent robi, co może się stać gdy go zabraknie, w końcu czy są jakieś zależności między nimi. Zdaje sobie sprawę, że to wymaga ogromnej wiedzy, sporej ilości czasu i w ogóle. Jednak kto by nie chciał poczytać jeszcze więcej o tym świetnym programie i samym systemie? Podsumowując artykuł jest bardzo dobry ale przeznaczony dla początkujących. Czy w przyszłości pojawi się może jakiś bardziej rozbudowany art o nLite, tyle że dla zaawansowanych? ------------------ Jeszcze jedno. Warto zapoznać się z tym programem. Po usunięciu zbędnych komponentów i po późniejszym skonfigurowaniu systemu odczuwalny jest wzrost wydajności. Nie tylko mniej miejsca tracimy na sam system, nasz OS jest bardziej stabilny, szybszy, a taki rejestr systemowy zajmuje niecałe 18-20MB. Sam mam system stworzony przy pomocy nLite'a od niemal dwóch lat i nie mógłbym powrócić do systemu defaultowego. Polecam! PS. Cieszę się, że nie tylko sprzęt jest recenzowany na PurePC. Ba, chciałoby się więcej artykułów o oprogramowaniu poczytać. :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Empty Opublikowano 16 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2006 Tego właśnie potrzebowałem :) Dobra praca SGJ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
letrev Opublikowano 16 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2006 SGJ, zmień nick ... na BOSKI SGJ :] Ciekawe czy szybko coś podobnego na Vistę wyjdzie ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 16 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2006 Ciekawe czy szybko coś podobnego na Vistę wyjdzie ...Nie wyjdzie. vLite JEST dostepny od kilku tygodni :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tom256 Opublikowano 16 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2006 (edytowane) Zgadzam się z Crosisem. Artykuł dla początkujących. Przydałby się opis wszystkich funkcji żeby wiedzieć co usunąć, bądź zmodyfikować rejestr. Ale nie zapominajmy że jest to przede wszystkim artykuł o nlite, a nie poradnik jak zmodyfikować instalkę win. Mam nadzieje ze autor pójdzie za ciosem i wgłębi się w to zagadnienie. Sam chętnie chiałbym wiedzieć jak dodać programy do instalki Win, jak choćby firefoxa, winAMPa, czy jak zmodyfikować rejestr. I jeszcze jedno, z tego co pamiętam, to zintegrowane sterowniki muszą być podpisane przez Microsoft, bo inaczej przy instalacji się nie zainstalują. Edytowane 16 Grudnia 2006 przez tom256 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sideband Opublikowano 16 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2006 Chciałem dodać , że wersja 1.2.1 jest problemowa przy mocniejszym okrajaniu windowsa po prostu instalka nie startuje , polecam wersje 1.01. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 16 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2006 Mozesz napisać co znaczy "instalka nie startuje"? Wersja którą polecasz ma troche błędów i mniejsze mozliwosci. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sideband Opublikowano 16 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2006 (edytowane) Przy bootowaniu płyty pojawia napis biały "coś tam.... nie pamiętam" - standardowy napis i następuje restart . Takie cuda dzieją się tylko na tych najnowszych wersjach nlite , na wersji 1.0 i 1.0.1 jest wszystko ok. Próbowałem też nie integrować sterowników i w mniejszym stopniu okroić instalke , ale zawsze był ten sam skutek na wersji 1.2.1. Edytowane 16 Grudnia 2006 przez sideband Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 16 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2006 To jest błąd utworzonego ISO. Wypalasz ręcznie jako CD startowy i dziala prawidłowo. Nero: Plik obrazu sektora:boot.bin (jest w folderze nlite) bez emulacji liczba ładowanych sektorów: 4 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sideband Opublikowano 16 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2006 (edytowane) Płyta bootuje jest napis"wciśnij dowolny klawisz żeby uruchomić....." potem wyskaskuje ten napis biały i zaraz po tym restart kompa(nie brak bootowania płyty) Jesteś pewien , że to ten problem co napisałeś? Bo płyta wypalona jest jako bootowalna. Edytowane 16 Grudnia 2006 przez sideband Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 16 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2006 Jestem. Jak wypaliłem ISO utworzone przez nLite tez miałem reset przy próbie bootowania z CD(własciwie DVD, bo płyt CD nie uzywam). Po wypaleniu jako CD/DVD startowy(opcje jak wyzej) i dodaniu normalnie plików/folderów dziala prawidłowo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fr3zer Opublikowano 16 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2006 Imo dopisałbym to do artykułu bo miałem ten sam problem i caly czas myslałem ze wina leży po stronie programu ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sideband Opublikowano 16 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2006 Dzięki za pomoc , w najbliższym czasie sprawdze ten sposób - pewnie zadziała robiłem tak płytke bootowalną xp sp2. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tom256 Opublikowano 16 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2006 U mnie też był problemy, więc za pomocą UltraISO jeszcze raz dodałem setup.exe i bodajże autoexec . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 16 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2006 http://www.purepc.pl/node/881?pageNo=6 Na samym dole. tom256, pliki, które podałeś nie mają wpływu na bootowanie płyty. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zigi Opublikowano 17 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Grudnia 2006 (edytowane) Generalnie tak jak to już inni pisali artykuł dla początkujących. Ale to i dobrze bo ładnie pokazuje podstawowe funkcje programu. Przyznam się iż do tej pory go nie znałem, a jest on dość ciekawy. W moim przypadku nie idealny bo niestety najwięcej czasu pochłania mi nie ustawienie parametrów systemu a instalacja aplikacji dodatkowych zupełnie niezwiązanych z tym ostatnim. Jakoś też nauczyłem się "walczyć" z windą bez reinstalacji a jeśli muszę jej już dokonywać to przeważnie wiąże się ona ze zmianą płyty i procka co zbyt często się nie zdarza. Co za tym idzie dodane sterowniki w większości przestają być aktualne i zabawa tak czy siak jest wymagana. Tak czy siak na pewno warto sobie przygotować nieco bardziej dostosowaną do swoich potrzeb instalkę. Ciekawe czy ukaże się też wersja dla Visty? Edytowane 17 Grudnia 2006 przez Zigi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
costi Opublikowano 17 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Grudnia 2006 Czego mi jednak brakuje? Byłbym bardzo zadowolony, gdyby art ten skierowany był również do osób na trochę wyższym poziomie niż początkującym. Chciałbym kiedyś przeczytać artykuł o nLite z bardziej szczegółowymi opisanymi danych funkcji czy komponentów systemu. Opisy w nLite dotyczące poszczególnych komponentów często są lakoniczne lub nawet ich nie ma. Fajnie jakby powstał artykuł, który opisywałby co dany komponent robi, co może się stać gdy go zabraknie, w końcu czy są jakieś zależności między nimi. Tez z checia przeczytalbym cos takiego, chociaz pewne obycie z nLite juz mam. Zawsze mozna sie jednak czegos nowego dowiedziec :) Ciekawe czy ukaże się też wersja dla Visty? http://forum.purepc.pl/index.php?s=&sh...t&p=2429173 ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toman Opublikowano 17 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Grudnia 2006 (edytowane) Niestety nic nowego się nie dowiedziałem, co więcej wydaje mi się, że po pojawieniu siętego arta w działe windows pojawi się masa dziwnych pytań typu: "nie działa mi to, nie działa tamto, tu się wiesza a tu zamyka". Bynajmniej nie pisze tego z racji, że jestem przeciwnikiem obcinania Windowsa, wręcz przeciwnie nlite używam już od jakiegoś czasu. Nie mnie jednak brakuje trochę informacji. Dobrze, że jest podane co moża usunąć, niestety brakuje tego jakie będą skutki usunięcia innych składników. Nie usuwaj jeśli nie wiesz co to jest za składnik !!! Z własnego doświadczenia wiem, że lepiej czegoś nie usunąć, niż poźniej się z tym borykać w już zainstalowanym systemie. Art ambitniejszy od zmiany wentylatora na nf4 ale mało wciąż za mało !! Edytowane 17 Grudnia 2006 przez toman Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Songoku Opublikowano 17 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Grudnia 2006 Z tymi aktualizacjami to mam ściagać je osobno na dysk, jak jest ich po 40 to każdą osobno trzeba? to cały dzien zejdzie, chyba ze jest inny sposób Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xacti Opublikowano 17 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Grudnia 2006 wlasnie jak program bierze te aktualizacje? czy jesli mam wszystko sciagniete przez windows Update to wezmie te aktualizacje z jakiegos tam katalogu? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Songoku Opublikowano 17 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Grudnia 2006 Znalazłem, nie ma tak źle, jest jedna paczka http://www.nliteos.com/addons/#12 Boooggie's Windows 2003 Post SP1 update pack, tylko nie wiadomo czy dość świeża ale narazie ujdzie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marzinho Opublikowano 17 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Grudnia 2006 (edytowane) rebiata... to sie robi tak... sciagamy aktualny Autopatcher XP (wpisac w google a znajdziecie), instalujemy ale nie uruchamiamy. teraz wystarczy wejsc do katalogu gdzie go zainstalowalismy, podkatalog modules/critical i tam znajduja sie wszystkie poprawki krytyczne dla systemu. wystarczy przekopiowac pliki z katalogow do jakiegos innego (np xpupdate) i w ten sposob bedziemy mieli wszystkie poprawki w jednym miejscu na dysku i bedziemy mogli je dodac w nlite. jak ktos jeszcze chce sie pobawic to polecam sciagnac jeszcze paczki sterownikow z DriversPack, wypakowac sobie, dodac w nlite i w ten sposob mamy problem sterow z glowy :) taka instalka bedzie miec ok 1gb ale mozna kupe czasu zaoszczedzic B-) Edytowane 17 Grudnia 2006 przez marzinho Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 17 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Grudnia 2006 'Aktualny' autopatcher jest nieaktualny.... Ale aktualny jest http://winspatcher.sgjps.com/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
costi Opublikowano 17 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Grudnia 2006 Z katalogu ktorego mozna bez problemu dodac pozadane aktualizacje. Tested by yours truly ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...