Truchu83 Opublikowano 3 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 3 Listopada 2009 Bardziej interesuje mnie wykonanie PCB Connecta3D . Zastanawiam się czy tak skrócona karta, nie jest czasem okrojona. Co skutecznie uniemożliwi jej podkręcenie. Skoro chłodzenie Connect3D jest gorsze od tego w PowerColor , to chyba jednak poczekam na dostawę Power Color AX4870 512MD5-G W końcu czekałem 4-5 lat na wymianę kompa, to i te 2 tygodnie jeszcze wytrzymam :wink: Power Color AX4870 512MD5-G kosztuje 450 zł Więc chyba nie opłaca się dopłacać z 200zł ? do R 4890 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pavel54 Opublikowano 4 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 4 Listopada 2009 Witam, ponizsza konfiguracja ale zamiast 88gt hd4890 bez oc pociągnie to ten pentagram?? obciazalnosc linii 12V = 432W Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janusdel25 Opublikowano 4 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 4 Listopada 2009 Witam, ponizsza konfiguracja ale zamiast 88gt hd4890 bez oc pociągnie to ten pentagram?? obciazalnosc linii 12V = 432W Powinien dać radę bez problemów. Mój zestaw z sygnaturki pod obciążeniem ~300W z gniazdka ciągnie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 4 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 4 Listopada 2009 Jego na pewno więcej pociągnie niż Twój. Ale zasiłka i tak na pewno wystarczy. Gdyby miał quada to już mógłby być problem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pavel54 Opublikowano 4 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 4 Listopada 2009 Niestety nie udało się wyrwać 4890 po okazyjnej cenie i zdecydowałem się na Powercolor HD4870 1GB więc zasiłka powinna tymbardziej wystarczyć :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LittlePaulie Opublikowano 4 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 4 Listopada 2009 szybkie pytanie, czy procek e2160 podkrecony do 3.1-3.2 bedzie mocno ograniczac hd4870? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janusdel25 Opublikowano 4 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 4 Listopada 2009 (edytowane) szybkie pytanie, czy procek e2160 podkrecony do 3.1-3.2 bedzie mocno ograniczac hd4870? TAK*. Sam miałem jakiś miesiąc swojego Radka i E2140 @ 3,3GHz, po zmianie na E5200 z sygnatury różnica była mocno odczuwalna. *zależy też od danej gry Edytowane 4 Listopada 2009 przez janusdel25 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LittlePaulie Opublikowano 4 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 4 Listopada 2009 (edytowane) TAK*. Sam miałem jakiś miesiąc swojego Radka i E2140 @ 3,3GHz, po zmianie na E5200 z sygnatury różnica była mocno odczuwalna. *zależy też od danej gry ok, dzieki za rzeczowa odpowiedz. W takim razie jaka bylaby najlepsza karta ktora moglaby byc w pelni wykorzystana przez staruszka e2160@3.1GHz edit: sorki za OT :) Edytowane 4 Listopada 2009 przez LittlePaulie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pavel54 Opublikowano 5 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 5 Listopada 2009 Posiadam od dziś Powercolora 4870 1gb i myśle teraz jak uciszyć ten wentylator który chłodzi tą karte, w 2d jest dobrze i bardzo znośnie natomiast w 3d w pewnych momentach robi się suszarka :lol: Próbowałem to z 1 strony topicu z fan fixem, nic nie dało, jest jeszcze jakaś możliwość ?? bo nie za bardzo ogarniam tego narazie :sad: (w 2d wentylator chodzi na 39% wg. gpuz) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kacp3r Opublikowano 7 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2009 mam pytanie. Czy artefakty w grze i zwiecha a później tylko czarny ekran to sygnał, ze karta poszła do krainy wiecznych smarków? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
david11 Opublikowano 7 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2009 mam pytanie. Czy artefakty w grze i zwiecha a później tylko czarny ekran to sygnał, ze karta poszła do krainy wiecznych smarków? Karta dead. Reklamuj.. Nie jesteś sam ;). U mnie było podobnie tyle że w 2D. Co to dokładnie była za karta? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michaelius Opublikowano 7 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2009 ok, dzieki za rzeczowa odpowiedz. W takim razie jaka bylaby najlepsza karta ktora moglaby byc w pelni wykorzystana przez staruszka e2160@3.1GHz edit: sorki za OT :) Nie popadajmy w paranoje - przesiadlem sie z 2900 pro na 4850 siedzac jeszcze na e2160@3,0 i kop byl mocno odczuwalny. Spokojnie zmieniaj karte teraz a za jakis czas zmienisz proca na cos lepszego. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kacp3r Opublikowano 7 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2009 (edytowane) była sapphire radeon 4870, ale jest problem, 2 miesięczna siostra dorwała się do chłodzenia i zdarła naklejkę... (na szczęście karty nie dopadła, położona w innym miejscu). Więc szanase na reklamację są zerowe. :sad: PS: Gra jakaś super wymagająca nie była: BF 2 Edytowane 7 Listopada 2009 przez kacp3r Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michaelius Opublikowano 7 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2009 była sapphire radeon 4870, ale jest problem, 2 miesięczna siostra dorwała się do chłodzenia i zdarła naklejkę... (na szczęście karty nie dopadła, położona w innym miejscu). Więc szanase na reklamację są zerowe. :sad: PS: Gra jakaś super wymagająca nie była: BF 2 Szukaj kogoś na forum kto ma taką samą , zdjął chlodzenie i może by pożyczył ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 7 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2009 ... W takim razie jaka bylaby najlepsza karta ktora moglaby byc w pelni wykorzystana przez staruszka e2160@3.1GHz Każda! To nie karta obciąża procesor tylko gry! Przestańcie powielać bzdurne mity! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
master4life Opublikowano 7 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2009 Paradoks 4870 na catach 9.10 i nfs shifta w wyzwaniu DB9- przy ustawieniach minimalnych mam min 25fps a na maxymalnych + aa x8 i af x16 min. fps wynosi 31 0.o Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adashi Opublikowano 7 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2009 W takim razie jaka bylaby najlepsza karta ktora moglaby byc w pelni wykorzystana przez staruszka e2160@3.1GHz Adekwatne wydaje się HD3850/HD3870. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kacimiierz Opublikowano 8 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2009 (edytowane) Jako, ze wyplata sie zbliza pora zadac sobie pytanie co do hd4850. Czytajac niektore posty widze, ze sa z ta karta problemy, glownie jesli chodzi o chlodzenie i roznego typy usterki tym spowodowane. Tak wiec ktory z producentow oferuje najlepsze chlodzenie? Raczej nie mam zamiaru zmieniac chlodzenia wiec wazne jest zeby to ktore bedzie juz na karcie bylo dobre. I jeszcze jedno takie male pytanie. Czemu ze dwa tygodnie temu wiekszosc hd4850 na esc kosztowala 360zl a teraz nagle ich ceny poszly w gore do prawie 400. Sadzilem, ze skoro wyszla seria 5xxx to poprzednia stanieje a nie odwrotnie a do swiat jeszcze troche zostalo. Edytowane 8 Listopada 2009 przez Kacimiierz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bonnou Opublikowano 8 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2009 HD4xxx wcale nie musiały stanieć. One już chyba mają status EOL (?). Będą raczej droższe. Problemu karta ma, podobno w Shifcie [z moim radeonem nie miałem w tym tytule problemów, zresztą, brat z DH4850 też ich nie ma] i Batmanie, w którego nie grałem. Ogólnie Radeony są dla mnie bez problemowymi kartami. Z dobrych HD4850 to Powercolor PCS (390zł), Sapphire . Ja jestem za powercolorem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
david11 Opublikowano 8 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2009 ok, dzieki za rzeczowa odpowiedz. W takim razie jaka bylaby najlepsza karta ktora moglaby byc w pelni wykorzystana przez staruszka e2160@3.1GHz edit: sorki za OT :) Guzik prawda. Jedyne gry w których odczułem spowalnianie przez proca to GTA IV (tutaj to nawet quad nie pomoże.. Ta gra to syf..) i NFS Shift kiedy jest więcej aut obok siebie. Bierz spokojnie 4870.. Jako, ze wyplata sie zbliza pora zadac sobie pytanie co do hd4850. Czytajac niektore posty widze, ze sa z ta karta problemy, glownie jesli chodzi o chlodzenie i roznego typy usterki tym spowodowane. Tak wiec ktory z producentow oferuje najlepsze chlodzenie? Raczej nie mam zamiaru zmieniac chlodzenia wiec wazne jest zeby to ktore bedzie juz na karcie bylo dobre. I jeszcze jedno takie male pytanie. Czemu ze dwa tygodnie temu wiekszosc hd4850 na esc kosztowala 360zl a teraz nagle ich ceny poszly w gore do prawie 400. Sadzilem, ze skoro wyszla seria 5xxx to poprzednia stanieje a nie odwrotnie a do swiat jeszcze troche zostalo. Tyczy się to tylko referentów. Jeżeli nie przeszkadza Ci całkiem spory hałas to bierz 4850 od Gigabyte z Zalmanem. Bardzo dobra karta. W przeciwnym wypadku bierz powercollora z chłodzeniem Arctic Cooling ;). była sapphire radeon 4870, ale jest problem, 2 miesięczna siostra dorwała się do chłodzenia i zdarła naklejkę... (na szczęście karty nie dopadła, położona w innym miejscu). Więc szanase na reklamację są zerowe. :sad: PS: Gra jakaś super wymagająca nie była: BF 2 Jeżeli masz kody S/N na miejscu to jakaś tam szansa jest.. Karta nie jest uszkodzona mechanicznie (chyba że naklejka uniemożliwia działanie karty :lol2: ). Zadzwoń do sklepu gdzie kupiłeś i dogadaj się ;). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janusdel25 Opublikowano 8 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2009 Guzik prawda. Jedyne gry w których odczułem spowalnianie przez proca to GTA IV (tutaj to nawet quad nie pomoże.. Ta gra to syf..) i NFS Shift kiedy jest więcej aut obok siebie. Bierz spokojnie 4870.. Dla mnie w większości gier na e2140 było wolniej: GTA4: fakt, może skopana optymalizacja, ale na e2140 była tragedia wręcz. GTR Evo: jak było sporo samochodów/na niektórych torach potrafił się lekko przymulić na e2140 Wiedźmin: od kilku do kilkunastu FPS różnicy (zależnie od miejsca) Fuel: na e5200 można grać na maksymalnych ustawieniach, na e2140 niestety trzeba było używać troszkę niższych Crysis: kilka FPS mniej na e2140, bez jakiejś kolosalnej różnicy Wiadomo, że lepiej kupić troszkę lepszą grafikę (będzie sobie można np. na wyższe AF pozwolić), procesor zawsze można w późniejszym czasie wymienić jeśli zajdzie taka potrzeba. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 8 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2009 Właśnie w tym rzecz że odpowiedni procesor to jedna sprawa a odpowiednia karta do druga sprawa. Ale jak czytam takie bzdury o za słabym procesorze do karty to mnie krew zalewa! A niczego nieświadomy pytający przyjmuje to bez chwili wątpliwości i zawahania i potem dalej w świecie będzie szerzyć te brednie no bo tak przeczytał od jednego na forum... Problemu karta ma, podobno w Shifcie [z moim radeonem nie miałem w tym tytule problemów, zresztą, brat z DH4850 też ich nie ma] i BatmanieKarta nie ma problemów w Shift tylko sterowniki do karty wszystkich radeonów w tej grze zbyt mocno obciążają CPU i stąd niższa wydajność. Wysoko podkręcony procesor załatwi sprawę płynności. Batman też nie jest problemem jakimś samym w sobie, kwestia tylko PhysiX którego to karty ATi w ogóle nie obsługują. Wystarczy wyłączyć PhysiX w grze. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Firekage Opublikowano 8 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2009 (edytowane) Guzik prawda. Jedyne gry w których odczułem spowalnianie przez proca to GTA IV (tutaj to nawet quad nie pomoże.. Ta gra to syf..) i NFS Shift kiedy jest więcej aut obok siebie. Bierz spokojnie 4870..Bzdury, E8xxx jak i dowolny Qxxx ciagna to bez problemow. Edytowane 8 Listopada 2009 przez Firekage Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
axl2000 Opublikowano 9 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2009 Panowie, jak odblokować możliwośc OC jądra 4850 powyżej 700Mhz? CCC mi blokuje i wyżej nie idzie. Chciałbym tez uniknąć, o ile to możlwie, instalowania programów które w Win7 wymagają bawienia się z podpisami cyfrowymi itp. (TrayTools) Aha, czy do OC pamięci warto kupowac radiatorki? Mam nie-referenta od HIS'a i na razie bez problemu idzie na 700/1070Mhz a chciałbym pocisnąc ilę się da... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
david11 Opublikowano 9 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2009 Bzdury, E8xxx jak i dowolny Qxxx ciagna to bez problemow.No może faktycznie przesadziłem.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 9 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2009 Co nie zmienia faktu że kartę powinien kupić najlepszą na jaką go stać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pavel54 Opublikowano 10 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2009 Panowie, jak odblokować możliwośc OC jądra 4850 powyżej 700Mhz? CCC mi blokuje i wyżej nie idzie. Chciałbym tez uniknąć, o ile to możlwie, instalowania programów które w Win7 wymagają bawienia się z podpisami cyfrowymi itp. (TrayTools) Aha, czy do OC pamięci warto kupowac radiatorki? Mam nie-referenta od HIS'a i na razie bez problemu idzie na 700/1070Mhz a chciałbym pocisnąc ilę się da... Ja riva tuner używam do regulacji obrotów i oc, na 7 wystarczy ze 2 razy zignorować komunikat i działa :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
axl2000 Opublikowano 10 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2009 Ja riva tuner używam do regulacji obrotów i oc, na 7 wystarczy ze 2 razy zignorować komunikat i działa :) u mnie wywala kominikat ze musi zrestartowac by usunac podpisywanie cyfrowe srutututu, restartuje i w kolko to samo, nie dziala :) tzn wlacza sie ale nie ma opcji OC ani obrotów, to samo z ATT, tez nie dziala Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 10 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2009 Jak chcewsz uniknąc instalowania programów to musisz wy edytować bios karty. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adrian1024 Opublikowano 11 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2009 Pomoze jakas dobra dusza na pw w jaki sposob wgrac nowy bios i skopiowac stary? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...