Qjanusz Opublikowano 16 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 16 Lutego 2010 Rozumiem że sprawdzasz miernikiem jakie jest faktycznie napięcie w stresie. Może mod nie działa i nadal masz taki sam vgpu jaki miales przed modem. Napięcie sprawdzane miernikiem w odpowiednich punktach, reaguje na kręcenie potencjometrem. Poza tym widać odzwierciedlenie temp na GPU i mosfetach - wzrasta wraz ze wzrostem napięcia. Wszystko przy odpalonym w oknie Furmarku lub Crysisem lub Heaven Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nicolass Opublikowano 19 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2010 Kupiłem sobie właśnie podkręconego 4870 1GB i w CCC doszedłem do końca skali na rdzeniu (790 MHz) - CCC jest piekielnie wygodne więc moje pytanie: da się ten limit zwiększyć w jakiś w miarę prosty sposób? PS: Ile przeciętnie 4870 1GB robi na pamięciach? Dojechałem do 4100 MHz [efektywnie] i jak na razie hula elegancko. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 19 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2010 Edycja biosu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mib Opublikowano 19 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2010 Kupiłem sobie właśnie podkręconego 4870 1GB i w CCC doszedłem do końca skali na rdzeniu (790 MHz) - CCC jest piekielnie wygodne więc moje pytanie: da się ten limit zwiększyć w jakiś w miarę prosty sposób? PS: Ile przeciętnie 4870 1GB robi na pamięciach? Dojechałem do 4100 MHz [efektywnie] i jak na razie hula elegancko. Ściągnij sobie MSI afterburner będziesz miał większą skalę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RatManek Opublikowano 20 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2010 (edytowane) moje pamiątki ida na 4300mhz (quimondy) bez problemow, a gpu na 860mhz (standardowe napięcia). Co do tego CCC to sproboj poszukac coś w plikach od profilow, ale najpierw stworz jakiś profil. windows XP >> C:\Documents and Settings\username \Local Settings\Application Data\ATI\ACE\profile created .XML windows vista >> C:\Users\username\AppData\Local\ATI\ACE\profile created .XML edit: przed chwila oderwalem radiator z jednej kosci xD glupie termopady! Edytowane 20 Lutego 2010 przez RatManek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Brydz0 Opublikowano 20 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2010 (edytowane) Przyszło mi S1, zamontowałem temp w porządku. Teraz chcę podkręcać, na default V mogę zrobić tylko 660Mhz na rdzeniu. Mało. Także chciałem zrobić Vmod'a BIOSem, ale max wartość jaką mogę ustawić to tylko 1.158V... Czytałem że można tym sposobem zrobić 1.2V. Ołówkiem na razie bawić się nie chcę. Co zrobić żeby odblokować więcej V w RBE? EDIT: Wyczytałem na zagraniczych forach że to 1.158V to tak naprawdę ~1.2v czyli OK. Edytowane 20 Lutego 2010 przez Brydz0 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomash12 Opublikowano 21 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2010 Witam, jako ze nie moglem znalezc podobnych tematow, zakladam nowy. Otoz, od jakiegos czasu moj HIS 4850HD zaczal piszczec przy grach, filmach. Prosty przyklad, gram w Counter Strike, karta piszczy, a gdy zminimalizuje, od razu przestaje. Podobnie dzieje sie, gdy mam wlaczona jakakolwiek gre i do tego np. przegladarke - bez wzgledu na minimalizacje gry, wciaz piszczy. Nie bardzo wiem, gdzie moze lezec problem - karte czyscilem kilkakrotnie. Jesli ktokolwiek mial podobne problemy i jakos z nich wybrnal, prosilbym o wskazowki. Moj setup: AMD Phenom II X3 720 RAM 2x 2048 OCZ Zasilacz Tagan TG600-U26 (600W) Plyta glowna Gigabyte GA-M720-US3 Windows Vista Home Basic Bylbym wdzieczny za wszelaka pomoc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nicolass Opublikowano 22 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 22 Lutego 2010 (edytowane) moje pamiątki ida na 4300mhz (quimondy) bez problemow, a gpu na 860mhz (standardowe napięcia). Co do tego CCC to sproboj poszukac coś w plikach od profilow, ale najpierw stworz jakiś profil. (...) windows vista >> C:\Users\username\AppData\Local\ATI\ACE\profile created .XML (...) Znalazłem profil, można go edytować zwykłym notatnikiem, wiesz co trzeba tam poprzestawiać? Domyślam się że po tym zabiegu skala w CCC nie urośnie tylko będzie się ładować profil z ustawieniami "z poza skali". PS: Ja dałem pamięci na max skali tj. 4400 MHz i z tego co widzę, nie robi to na nich wrażenia, aczkolwiek wzrost ilości klatek między 3800 MHz a 4400 MHz nie jest jakoś szczególnie duży. Może to zależy też od gry i niektóre lubią szybsze pamięci bardziej od innych. Edytowane 22 Lutego 2010 przez Nicolass Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mib Opublikowano 22 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 22 Lutego 2010 Znalazłem profil, można go edytować zwykłym notatnikiem, wiesz co trzeba tam poprzestawiać? Domyślam się że po tym zabiegu skala w CCC nie urośnie tylko będzie się ładować profil z ustawieniami "z poza skali". Nie kumam po co chcesz się bawić w kręcenie z CCC skoro są do tego lepsze i skuteczniejsze progsy... No nic twój wybór. Ja używam tego co podałem i jest dobrze. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RatManek Opublikowano 22 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 22 Lutego 2010 (edytowane) wiesz co trzeba tam poprzestawiać? Niestety nie wiem. Pamietam ze tam robilo sie fanfix i moze jest mozliwosc zmiany tej skali, lecz to tylko taki moj pomysl. Nie posiadam CCC wiec nie dam rady sprawdzic. PS: na 4400mhz moje z tego co pamietam sie sypały. Ale jeszcze to sprawdze. Edit: hmmm na 4600mhz (1150mhz) po 600 sekundowym stability test'cie w FurMarku niby nic nie krzaczylo. A radiatory ledwo ciepławe (tak na moje oko około 45-55 stopni. Nie mam miernika zadnego wiec nie sprawdze. Radiatory nie za wielkie mam ale jakiestam są. Bezposrednio na nie wieje fander selekta 120mm rozkrecony na maxa. Foty: Edytowane 22 Lutego 2010 przez RatManek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qjanusz Opublikowano 22 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 22 Lutego 2010 Znalazłem profil, można go edytować zwykłym notatnikiem, wiesz co trzeba tam poprzestawiać? Domyślam się że po tym zabiegu skala w CCC nie urośnie tylko będzie się ładować profil z ustawieniami "z poza skali". PS: Ja dałem pamięci na max skali tj. 4400 MHz i z tego co widzę, nie robi to na nich wrażenia, aczkolwiek wzrost ilości klatek między 3800 MHz a 4400 MHz nie jest jakoś szczególnie duży. Może to zależy też od gry i niektóre lubią szybsze pamięci bardziej od innych. Niestety mam złą wiadomość. Przeskoczyć limit w CCC możesz tylko edytując bios binarnym edytorem. Jeżeli po prostu zmodyfikujesz wartości pod RBE, to stery nie wykryją karty. Musisz posiłkować się ATT, MSI coś tam, albo programem firmowym AMD. Polecam ATT sprawdzić stabilne zegary i zmodyfikować bios programem RBE do tych wartości. mib - po to lepiej używać CCC, bo w ten sposób nie ładujesz do pamięci kolejnych programów, które duplikują funkcjonalnie już załadowane. Witam, jako ze nie moglem znalezc podobnych tematow, zakladam nowy. Otoz, od jakiegos czasu moj HIS 4850HD zaczal piszczec przy grach, filmach. Prosty przyklad, gram w Counter Strike, karta piszczy, a gdy zminimalizuje, od razu przestaje. Podobnie dzieje sie, gdy mam wlaczona jakakolwiek gre i do tego np. przegladarke - bez wzgledu na minimalizacje gry, wciaz piszczy. Nie bardzo wiem, gdzie moze lezec problem - karte czyscilem kilkakrotnie. Jesli ktokolwiek mial podobne problemy i jakos z nich wybrnal, prosilbym o wskazowki. Moj setup: AMD Phenom II X3 720 RAM 2x 2048 OCZ Zasilacz Tagan TG600-U26 (600W) Plyta glowna Gigabyte GA-M720-US3 Windows Vista Home Basic Bylbym wdzieczny za wszelaka pomoc. cewki piszczą albo od karty albo od zasilacza. nic z tym nie zrobisz - musisz przywyknąć. Raczej nie jest to zapowiedź kończącej się karty. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gronio89 Opublikowano 22 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 22 Lutego 2010 dokladnie, nie powinno Cie to martwic, ja tez tak mam(tzn pisza mi cewki) ale tylko przy maksymalnym obciazeniu typu furmark. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mib Opublikowano 22 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 22 Lutego 2010 (edytowane) Niestety mam złą wiadomość. Przeskoczyć limit w CCC możesz tylko edytując bios binarnym edytorem. Jeżeli po prostu zmodyfikujesz wartości pod RBE, to stery nie wykryją karty. Musisz posiłkować się ATT, MSI coś tam, albo programem firmowym AMD. Polecam ATT sprawdzić stabilne zegary i zmodyfikować bios programem RBE do tych wartości. mib - po to lepiej używać CCC, bo w ten sposób nie ładujesz do pamięci kolejnych programów, które duplikują funkcjonalnie już załadowane. No właśnie z powodu tego co podałeś wyżej ja wolę użyć dodatkowego programu. A te 5-10mb w pamięci mnie nie zbawi. Za dużo zabawy jest z edycją biosu, potem jak coś padnie to trzeba kombinować i tyle. A tak jest prosto. CCC nie jest najlepszym programem do podkręcania. BTW nie widziałem aby np CCC miało opcję podnoszenia napęcia, a inne programy to mają. Edytowane 22 Lutego 2010 przez mib Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qjanusz Opublikowano 22 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 22 Lutego 2010 ... CCC nie jest najlepszym programem do podkręcania. BTW nie widziałem aby np CCC miało opcję podnoszenia napęcia, a inne programy to mają. CCC jest OK do pewnego poziomu. Nie prawdą jest natomiast fakt, że pod CCC karta ma gorsze osiągi OC niż inny program - sprawdziłem chyba wszystkie kombinacje. A co po podnoszenia napięcia, to mogę napisać że inne programy mają ledwie namiastkę podnoszenia napięcia. Do podnoszenie napięcia służy klasyczny Vmod. Wiesz o ile podnosisz i do jakiej wartości chcesz to zrobić. Półśrodkami nie ma co sobie głowy zawracać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hiko Opublikowano 24 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2010 (edytowane) Witam mam problem z grafika PowerColor Radeon 4870 512 zerothern pcs+ zapala się czerwona dioda d601 w czasie gry, problem zaczął się nie dawno, grafikę mam już ponad rok. Używam Windows 7 64bit. Sprzęt to: Asus m3a79t deluxe Phenom ii x4 955@3,5 Ghz (regulowany przez k10stat) Corsair 4GB (2x2GB) 1066 x2 Dysk WD6400AAKS 16MB Dysk WD6400AAKS 16MB ( z badami ale wypięty kabel sata, zasilanie podłączone ) Raid 0 z barakud 500 GB (10 edycja) Zasilacz to Corsair 1000w Co ciekawe dzieję się to w pierwszych 5 minutach gry, przy kilku godzinnym posiedzeniu grafika nie pada (przykładowo 3-4h gry w dragon age) Temp w spoczynku grafy to 37 C, pod obciążeniem w grach mało kiedy mam 50C+ Edytowane 24 Lutego 2010 przez Hiko Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muchomorrek Opublikowano 24 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2010 Witam, Mam taki oto problem, iż max rozdzielczość jaką mogę uzyskać to 1600x900 zarówno w windows 7 Ultimate 64bit, jak i w Debianie Lenny 5.0.4 sterowniki najnowsze jakie były na stronie ATI (CCC) . Ludzie pomóżcie bo ja już naprawdę nie mam pojęcia o co loto ? Grafika Powercolor PCS HD4850 512 MB Monitor Samsung P2370 Reszta konfiguracji chyba za bardzo istotna w tym przypadku nie jest , dodam tylko że na zintegrowanej na płycie grafice (HD3200) miałem taką samą max rozdzielczość czyli 1600x900. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gemtin1 Opublikowano 25 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 25 Lutego 2010 Moze poszperaj w opcjach PowerStrip, z tego co pamiętam można było tam ustawiać rozdzielczość. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KAX_ Opublikowano 25 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 25 Lutego 2010 Sterowniki ze strony Samsunga pod W7 próbowałeś instalować? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muchomorrek Opublikowano 25 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 25 Lutego 2010 Sterowniki ze strony Samsunga pod W7 próbowałeś instalować? Tak, sterowniki pod W7 zainstalowane. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Strongmen Opublikowano 28 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 28 Lutego 2010 Sprawdzal ktos - o/c 4850 Gpu na najnowszych sterach ? u mnie o/c 20mhz w dol o_O Pamieci bez zmian Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OCM4n14k Opublikowano 28 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 28 Lutego 2010 U mnie bez zmian. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Strongmen Opublikowano 28 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 28 Lutego 2010 ok - juz doszedlem co bylo powodem spadku o/c grafit sie utlenil lub obtarl podczas czyszczenia kompa i nizsze napiecie mialem na GPU niz normalnie Mam propozycje Zrobmy wrzuty Wynikow Ungine Heaven - maly konkurs ust.standardowe co we wszystkich testach zachodnich 1680x1050 AF x 4 NO AA Full Screen - DX9/DX10 kto da wiecej ? na 4850... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sysak Opublikowano 28 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 28 Lutego 2010 Potrzebuję biosu do Connect3D HD4850 512MB. Najlepiej datowanego na 06/17/09 22:20 Byłby ktoś tak miły i zgrał RBE KLYK i wysłał na maila albo wrzucił na rapida i dał link na pw? Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 28 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 28 Lutego 2010 ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sysak Opublikowano 28 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 28 Lutego 2010 (edytowane) O rly? a czytać umie? ;-) Potrzebuję biosu do Connect3D HD4850 512MB. Najlepiej datowanego na 06/17/09 22:20 Byłby ktoś tak miły i zgrał RBE KLYK i wysłał na maila albo wrzucił na rapida i dał link na pw? Pozdrawiam Problem już rozwiązany, ale nie do końca, bo mimo, że już wszystko działa, to Radeon HD4850 od connect3D to największe padło świata. Nawet 700/1000mhz stabilnie nie latał(w co nie mogłem uwierzyć) i stąd problemy. O kiepskiej sekcji zasilania ciągniętego tylko z pci-e (toż nawet mój hd4830 ma gniazdko 6-pin) nawet nie chce mi się mówić, tak jak o braku jakiej kolwiek regulacji obrotów wentylatora, który non-stop wesoło sobie lata na 100% nawet w 2D (które zresztą nie zmniejsza zegarów jakby to był problem wpisać mniejsze w biosie.) Ogólnie żeby było gorzej musiałaby się już tylko zepsuć bez powodu. Nie wiem jak Miguel mógł przez bite kilka miesięcy spać spokojnie w nocy, podpisując swoją ksywką zestawy, w których siedział ten szajs. Edytowane 1 Marca 2010 przez Sysak Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qjanusz Opublikowano 5 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 5 Marca 2010 Pytanko. Ma ktoś taką kartę 4870 Asusa? http://www.asus.com/websites/global/products/jUwn6daieInTGGW8/P_500.jpg Czy to normalne że nie pokazuje ona temperatur sekcji zasilania, jak referencja pod GPU-Z? I czy czwarta faza (ta ma cztery fazy GPU w przeciwieństwie do 3 w wersji referencyjnej) rzeczywiście daje dodatkowe bonusy przy OC? pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gronio89 Opublikowano 5 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 5 Marca 2010 O rly? a czytać umie? ;-) polecał je ponieważ byly najtańsze i niby referencyjno-podobne. Jak sie okazało w praniu dopiero, to padaki :) nie zawsze najtansze jest najlepsze... jednak jakosc rosnie z cena :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kfazzi Opublikowano 10 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2010 (edytowane) Witam Mam dość dziwny problem z moją HD4870 - wczoraj zainstalowałem patch do BOINC - milyway (obliczenia rozproszone - większość wie o co chodzi), chodziło ładnie pięknie (znaczy liczyło szybciej). Wyłączyłem kompa bo przyszła mi nowa zasiłka, wymieniłem zasilacz, włączam... po włączeniu BOINC tnie obraz. No nic. Wywaliłem całość, reinstall sterów, to samo. Reinstall systemu (windows 7 x64), wszystko na świeżo i zauważyłem, że nie mam dostępu do ATI Overdrive. Z poziomu RivaTuner też nie mam dostępu do zmiany taktowania. Do tego GPU-Z dziwnie się zachowuje - nie pokazuje obciążenia karty a takty cały czas jak do 3D (750MHz na rdzeniu - nie zmienia się). Zasiłkę pewno sprawdzę w końcu wieczorem (znaczy włożę poprzednią) ale nie chce mi się zbytnio wszystkich kabli odpinać i przepinać (choć napięcia trzyma lepiej niż poprzednia - zmieniłem z OCZ SxS 500W na Corsair HX520W). Ktoś ma jakiś pomysł co może być nie tak? PS: Sprawdziłem na poprzedniej zasiłce - to samo (no ale nic dziwnego). Wygląda jakby coś się z BIOSem posypało... Nie moge zczytać BIOSu ani GPU-Z ani ATI Flash (ten wogle się nie odpala). Liczę na jakieś pomysły od pro userów. Edytowane 10 Marca 2010 przez Cviek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RsNeo Opublikowano 13 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 13 Marca 2010 Cześć mam radka 4870 od Palita wersja Sonic. Odpaliłem wczoraj GPU-Z i zauważyłem, że karta chodzi w trybie PCI-E x8 i nie ma opcji by to przestawić w tryb x16... Tu pokazuje screena bo może ja głupi czy coś i to normalne ;) : Jak to naprawić siedziałem pół nocy i nic nie mogę poradzić. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pkomp Opublikowano 13 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 13 Marca 2010 W biosie sprawdzałeś?tylko tam może być ewentualne ustawienie - aktualizacja albo reflash może pomoże Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...