qos Opublikowano 16 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2009 (edytowane) BTW - p5q deluxe ma tez takie problemy jak p5q-e z wysokim fsb i resetem? Edytowane 16 Kwietnia 2009 przez qos Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
master4life Opublikowano 18 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Kwietnia 2009 (edytowane) http://valid.canardpc.com/show_oc.php?id=549292 vtt 1.44, nb 1.4, gtl'e na auto, pl 15, bios 1703 chyba od kerta... nawet pi 1m obliczyło ;] Edytowane 18 Kwietnia 2009 przez master4life Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sosen Opublikowano 18 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Kwietnia 2009 P5Q Deluxe gubi Wam czasami ustawienia biosu? Po przejściu na 2001 i większym OC płyta zaczęła się dziwnie zachowywać. Po zapisaniu ustawień z biosu i restarcie nie bootuje (wentylatorki się kręcą). Dopiero odłączenia zasilania pomaga i wstaje na ustawieniach prawidłowych (te które zapisałem) i działa stabilnie. Czasami również po starcie wstaje na domyślnych ustawieniach. Teraz komputer mam włączony kilka dni, żeby rano się nie bawić w ustawianie wszystkiego od nowa:/ Czasami nawet restarty to podowują. Zworka ClearCMOS w dobrej pozycji. Bateryjka też raczej sprawna ale jeszcze jutro się upewnię. Macie jakieś pomysły? Q6600 działa mi teraz na 3.6 (9x400) i chciałbym tak zostawić, gdyby tylko nie było tych problemów:/ Wcześniej na 8x400 było ok. Sam sobie odpowiem;) Problem stwarzało ustawienie CPU Margin Enhancement: Performance. Po ustawieniu Optimised wszystko jest ok. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zieger69 Opublikowano 19 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2009 http://valid.canardpc.com/show_oc.php?id=549292 vtt 1.44, nb 1.4, gtl'e na auto, pl 15, bios 1703 chyba od kerta... nawet pi 1m obliczyło ;] :o niezły wynik, co to za Geile ? :D U mnie przyciski działają bez zarzutu przy fsb 420, wyżej nie sprawdzałem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
master4life Opublikowano 19 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2009 black dragony 1066.. teraz ograniczają fsb ;/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zieger69 Opublikowano 22 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2009 Witam. Wiecie może jaki najlepiej bios wgrać do Q9550 E0 ? Albo bynajmniej od jakiego startować :] Czy od razu najnowszego wgrywać ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ShotgunXC Opublikowano 24 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Kwietnia 2009 (edytowane) Sporo ludzi wypowiada się, że 1406 jest najlepszy. Ja najnowszego nie polecam, zdarzało się, że płyta bez powodu nie chciała wstawać. A tak btw. bynajmniej to nie to samo co przynajmniej. Edytowane 24 Kwietnia 2009 przez ShotgunXC Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cor3y Opublikowano 30 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 30 Kwietnia 2009 Witam, Właśnie zameldowałem w budzie nowego lokatora - Asus'a P5Q-E. Chciałem się dowiedzieć, czy ktoś się bawił wykorzystaniem e-SATA jako hot-swap w WinXP. Otóż wcześniej miałem płytę Gigabyte GA-EP35-DS3R z dodatkowym kontrolerem Jmicron z serii JMB36X. Po ustawieniu go w tryb AHCI i zainstalowaniu sterowników z trybem e-SATA (miał 3 tryby do wyboru) pozwalał on na podłączenie/odłączanie dysków twardych w czasie pracy Windowsa. Dysk twardy zachowywał się jak pendrive - był widoczny jako wolumen wymienny i możliwy do odmontowania w "Bezpiecznym usuwaniu sprzętu". Po odmontowaniu wystarczyło odłączyć dysk. Specjalnie do tego kupiłem taką a'la serwerową kieszeń Wellanda ME-751, która świetnie się spisuje do tego celu. I przechodząc do sedna sprawy - da się coś takiego odtworzyć w Windows XP przy wykorzystaniu kontrolera Marvell/Sil5723? Chodzi mi głównie o to, żeby dysk zachowywał się jak pendrive. Wiem, że na ICH10R można coś takiego zrobić, ale tylko w Viście. Póki co mam ustawione AHCI dla ICH10R, ale Marvella nie ma gdzie ustawić. Jakby ktoś coś o tym wiedział, to niech da znać :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zieger69 Opublikowano 1 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Maja 2009 Witam. Skończyłem na razie z oc na moim dość starym, ale jak się okazało nawet jarym procku. Mam pytanie, czy dobrze poustawiałem opcje w biosie. 2 godz orthos przechodzi bez błędów. 420x8 strap auto dzielnik 5:6 pamięci wszystko na auto cpu - 1.35000v (cpu-z pokazuje 1.336 - 1.334v) cpu pll voltage - 1.50 vfsb (vtt) - 1.20 dram - 2.10 nb - 1.1 sb - 1.1 resztę opcji zostawiłem na auto, może tak zostać ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kacp3r Opublikowano 6 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2009 (edytowane) chciałbym prosić was o radę: jakie ustawienia musiałbym ustawić w biosie aby miec stabilne FSB w wysokości 450? sprzęt w podpisie Edytowane 7 Maja 2009 przez kacp3r Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Meesser Opublikowano 7 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2009 Witam serdecznie!!! Zakupiłem płytę P5QL-E lecz po zmontowaniu podzespołów płyta nie wstaje. Załączają się się diody, wiatraki i tyle. Czy powodem takiego stanu może być podpięcie dodatkowego zasilania 4pin zamiast 8 pin? Pozdrawiam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grogi Opublikowano 7 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2009 Witam serdecznie!!! Zakupiłem płytę P5QL-E lecz po zmontowaniu podzespołów płyta nie wstaje. Załączają się się diody, wiatraki i tyle. Czy powodem takiego stanu może być podpięcie dodatkowego zasilania 4pin zamiast 8 pin? Pozdrawiam.Nie. Szukaj winnego w tych trzech: Płyta, CPU lub RAM. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
siwyyy Opublikowano 8 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2009 (edytowane) Niebawem przyjdzie mi P5Q, czy jest może do tej płyty instrukcja PL, głównie chodzi mi o bios i jego ustawienia... Kilka pytań też odnośnie płyty; -Nie mam flopa, tz, mam ale raz działa raz nie... czy zaktualizuje bios za pomocą pena , ew. karty SD w czytniku? -Stawiać będe Raid 0 czy instalując viste 64 bit musze dodawać sterowniki, czy vista ma już je w sobie? Jeszcze pytanko odnośnie OC, jak pisalem kiepsko u mnie z angielskim (za moich czasów w szkołach panował radziecki) Mój konfig to; P5Q Quad Q8200 Ocz 1066 Reaper Chciałbym wykręcić tego quada do ok 3200MHz, interesuje mnie krecenie tylko procesora Co w biosie przestawiać poza szyną FSB i ew. Vcore, wiem że pamięci powinny iść na 2.2V bo inaczej są problemowe. No i jeszcze PCI-E z auto na 100. Czy zmiana tych opcji wystarczy, ew czym jeszcze sterowac i w jakich granicach... Edytowane 8 Maja 2009 przez siwyyy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Harry Lloyd Opublikowano 8 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2009 Po polsku jest tylko Quick Start Guide. Opis BIOS-u tylko po angielsku. BIOS zaktualizujesz z pendrive'a za pomocą np. narzędzia wbudowanego w BIOS-ie. Sterowniki do SATA są potrzebne tylko jeśli chcesz korzystać z trybu AHCI (hot-plug, NCQ). Do trybu IDE nie są potrzebne. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marekjad Opublikowano 8 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2009 Witam wszystkich, którzy mają płytę P5Q-E i podobne problemy związane z najnowszym biosem P5Q-E-ASUS-2101 i poprzednimi wersjami do numeru 1406. Po wgraniu w/w biosów wszystkie ustawienia się resetują do Auto po wyłączeniu komputera i pojawia się taki komunikat : Please enter Setup to recover BIOS seting. Press F1 to Run SETUP. Press F2 to loaddefault values and continue. Czy ktoś już z czymś takim się spotkał. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
siwyyy Opublikowano 8 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2009 Sterowniki do SATA są potrzebne tylko jeśli chcesz korzystać z trybu AHCI (hot-plug, NCQ). Do trybu IDE nie są potrzebne. Czyli system postawię, a te stery mogę wgrać już z poziomu windowsa, bo mam Fajną bude zalmana z Hot Swab'em 3 twardzieli... i chciałbym to wykozystać. Jeśli trzeba podczas instalacji, to czy podejdą z pena (mogą być na jednym z biosem?) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Harry Lloyd Opublikowano 8 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2009 Nieoficjalnie można zmienić sterowniki z IDE na AHCI, ale po co sie z tym bawić, jest to trochę kłopotliwe. Skoro chcesz AHCI to od razu podczas instalacji zapodaj stery. Vista może załadować stery z pena podczas instalki, XP tylko z dyskietki, bądź trzeba zintegrować z obrazem. Mogą być na tym samym co BIOS, możesz nawet do jakiegoś folderu je wrzucić, tak jak i BIOS. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LordBigos Opublikowano 8 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2009 zabijcie mnie ale nie chcę mi się czytać 70 stron forum;p potrzebuje inf o optymalnym biosie do p5q pro... najnowszy to szajs... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
siwyyy Opublikowano 8 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2009 Skoro chcesz AHCI to od razu podczas instalacji zapodaj stery. Chodzi zapewne o te stery "MakediskAHCIRAID_XPVista.zip" mam plik zip, rozpakowuję i mam dwa foldery 64 i 32 bit wybieram 64 ale na pena nie da się ich wypakować utworzyć (jakby dyskietki) rozumie że po prostu ładuje więc cały folder na pena i vista sobie je pobiera. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Harry Lloyd Opublikowano 8 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2009 To ściągnij - http://downloadcenter.intel.com/Detail_Des...ullName=Windows Vista* 64&lang=eng Wypakuj zawartość na pena. To są najnowsze stery do AHCI/RAID. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zawijas83 Opublikowano 9 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2009 Witam , proszę o odpowiedź. Asus p5q-se/r FSB 470x6 1.33V i 1,2V na NB wstaje FSB 470x7 1.365V i 1,2V na NB wstaje FSB 470x8 1.365V i 1,2V na NB i nie wstaje Pamiątki A-Data na Micronach 2x512 1066 i 2x1024 1200 (końcówka kodu z nalepki C5Z) pamięć na 1128MHz 5-5-5-15 2,3V. Zasilacz chieftec 450w Proc E6400 rev B2. Reszta ustawień na auto. Dlaczego nie wstaje przy mnożniku x8?? czy daje za małe napięcie na proca? czy daje za małe napięcie na NB? FSB nie zmieniam (470)zmieniam tylko mnożnik. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zieger69 Opublikowano 9 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2009 (edytowane) za mało v dla procka na 470x8 ... w życiu nie zrobi 3.7 Ghz przy 1.36 .... Edytowane 9 Maja 2009 przez Zieger69 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
siwyyy Opublikowano 9 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2009 To ściągnij - http://downloadcenter.intel.com/Detail_Des...ullName=Windows Vista* 64&lang=eng Wypakuj zawartość na pena. To są najnowsze stery do AHCI/RAID. O dzięki ja ściągałem ze strony asusa i tak miałem pliki do wypakowania; A stery (chipset, dźwięk, lan) po zainstalowaniu już windy jakie instalować... na płytce zapewne dostanę te co na stronie asusa tylko że starsze, czy też może szukać na stronie intela. Jakieś różnice, które lepsze ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piter1114 Opublikowano 9 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2009 Witam! mam pytanie odnośnie programu Acronis True Image i płyt Asusa, jak sytuacja wygląda na dzień dziszejszy? bo moje próby z P5Q PRO zakończyły się klapą ;( Będę wdzięczny z inf. na ten temat. Pzdr. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Harry Lloyd Opublikowano 9 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2009 siwy stery instaluj najnowsze ze strony Intela, raczej łatwo je znaleźć. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
katoda Opublikowano 9 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2009 Witam! mam pytanie odnośnie programu Acronis True Image i płyt Asusa, jak sytuacja wygląda na dzień dziszejszy? bo moje próby z P5Q PRO zakończyły się klapą ;( Będę wdzięczny z inf. na ten temat. Pzdr. A możesz napisać coś więcej? Bo ja akurat używam tego programu i nie zauważyłem niczego szczególnego. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piter1114 Opublikowano 9 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2009 Chodzi o to,że Acronis True Image 11 dokonał zapisu obrazu partycji,ale podczas próby odtworzenia obrazu (pod DOSem) program chyba nie widzi dysku bo po ok.10-15s na pasku postępu nic się nie dzieje i powraca do windowsa. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Harry Lloyd Opublikowano 9 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2009 A używasz trybu IDE czy AHCI/RAID? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piter1114 Opublikowano 9 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2009 mam w biosie ustawione na IDE Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
siwyyy Opublikowano 9 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2009 A pod AHCI/RAID moga być problemy? bo też używam tego programu. siwy stery instaluj najnowsze ze strony Intela, raczej łatwo je znaleźć. No nie bardzo, łatwo to szukać na stronie nvidi (do tej pory miałem chipsety tej firmy) sterów, ew asusa. Chodzi zapewne o tę strone; http://downloadcenter.intel.com/filter_res...mp;submit=Go%21 Tylko które stery zassać i instalować? Jak pisałem z angielskiego jestem cieniutki a nie chcę instalować niepotrzebnych sterów; Chodzi mi osterownik chipsetu, audio cobym miał lan, no i ten raid 0 nie wiem czy jak podam stery podczas stawiania visty to potem też musze coś instalować Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...