rafa Opublikowano 10 Września 2011 Zgłoś Opublikowano 10 Września 2011 Wszyscy mają Cruciala mam i ja... 11 minut - tyle zajęło zainstalowanie W7 z pendriva. Szybkość instalacji to największa przewaga nad Intelem. ...natomiast sugerując się poradnikiem z innego portalu wyłączyłem buforowanie zapisu i parametry zapisu przykładowo dla próbki 4K poleciały z 40 do 4. Włączyłem więc szybko buforowanie z powrotem bo Samsung ma 256MB cache i widać, że robi z niego użytek.Nie należy wyłączać buforowania, bo bufor jak nazwa wskazuje służy dodatkowej pamięci podręcznej i jak najbardziej podnosi wydajność. Pamięć ram jest szybsza od jakiegokolwiek dysku. Nie ma to nic wspólnego z 256MB cache w samsungu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
epoxer Opublikowano 10 Września 2011 Zgłoś Opublikowano 10 Września 2011 Nie należy wyłączać buforowania, bo bufor jak nazwa wskazuje służy dodatkowej pamięci podręcznej i jak najbardziej podnosi wydajność. Pamięć ram jest szybsza od jakiegokolwiek dysku. Nie ma to nic wspólnego z 256MB cache w samsungu. Dzięki za sprostowanie. Dla mnie istotne, że po optymalizacji systemu pod SSD działa on z tą samą wydajnością jak bezpośrednio po instalacji. Zobaczę jak Deus Ex Human Revolution i Mafia 2 się będzie sprawować, bo na HDD zdarzają się przycinki przy doczytywaniu danych. Mafię miałem jeszcze wcześniej na sporo wolniejszym HDD i szarpało na zakrętach okrutnie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sliza Opublikowano 10 Września 2011 Zgłoś Opublikowano 10 Września 2011 (edytowane) 11 minut - tyle zajęło zainstalowanie W7 z pendriva. Wlasnie szukam jakiegos pendrive specjalnie pod instalowanie systemu. Mozesz napisac, jaki to pendrive i czy na USB 2.0/3.0, i czy jest cos szybszego (co jeszcze skroci czas instalacji)? Edytowane 10 Września 2011 przez sliza Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abes99 Opublikowano 10 Września 2011 Zgłoś Opublikowano 10 Września 2011 BTW, wie ktoś może czemu mam problemy z zainstalowaniem nowszych sterów Intel Rapid Storage na lapie z sigu? Teoretycznie wszystko poustawiane jak trzeba, stery 10.1 instalują się bez problemu, a nowsze np. 10.5 lub 10.6 wyrzucają info: "System nie spełnia minimalnych wymagań itd..." :(. Googlałem trochę, ale żadnego sensownego rozwiązania problemu nie znalazłem... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radier Opublikowano 10 Września 2011 Zgłoś Opublikowano 10 Września 2011 Pod 10.6 ja musiałem wgrać najnowsze UEFI, które zawierało nowy Raid ROM dla kontrolera SATA. Wysłano z GT-I9100 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 10 Września 2011 Zgłoś Opublikowano 10 Września 2011 Wlasnie szukam jakiegos pendrive specjalnie pod instalowanie systemu. Mozesz napisac, jaki to pendrive i czy na USB 2.0/3.0, i czy jest cos szybszego (co jeszcze skroci czas instalacji)? ADATA S102 8GB, ma USB 3.0 ale instalowałem na USB 2 bo innego nie mam. Instalowałem komuś z tego pena na USB 3.0 (płyta pod Sandy) to instalka szła jeszcze szybciej. A stawiałem wtedy na Crucialu C300 128GB ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fenfir Opublikowano 10 Września 2011 Zgłoś Opublikowano 10 Września 2011 Jak dobrze pamiętam to mi W7 instalowało się z płyty 6-7 min, ssd c300 128gb. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ptys Opublikowano 11 Września 2011 Zgłoś Opublikowano 11 Września 2011 mój kod rabatowy wązny do jutra XSX123 kto pierwszy ten lepsz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
emilek Opublikowano 11 Września 2011 Zgłoś Opublikowano 11 Września 2011 Nikt nie będzie pierwszy bo każdy dostał ten sam kod :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sliza Opublikowano 11 Września 2011 Zgłoś Opublikowano 11 Września 2011 a dziala ten kod tez na wieksze pojemnosci - czy tylko 64GB? ps skoro robia taka wyprzedaz, to seria 830 musi byc juz naprawde blisko - ciekaw jestem wydajnosci tych dyskow (zwlaszcza random, bo seq juz mniej wiecej wiadomo, jaka bedzie). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
epoxer Opublikowano 11 Września 2011 Zgłoś Opublikowano 11 Września 2011 (edytowane) a dziala ten kod tez na wieksze pojemnosci - czy tylko 64GB? ps skoro robia taka wyprzedaz, to seria 830 musi byc juz naprawde blisko - ciekaw jestem wydajnosci tych dyskow (zwlaszcza random, bo seq juz mniej wiecej wiadomo, jaka bedzie). Tylko do 64GB w wersji A. 830 gdzieś na jesieni ma się pojawić więc faktycznie niedługo. Ja sobie odpuściłem czekanie bo na SATA 2 siedzę. Hmm posiadam program Magician w wersji 2.0 a on twierdzi, że jest aktualizacja ale odsyła do ogólnej strony a w download jest tylko 2.0 ... Edytowane 11 Września 2011 przez epoxer Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wampir Opublikowano 11 Września 2011 Zgłoś Opublikowano 11 Września 2011 Kilka dni temu wróciłem z urlopu i ciągle mam resety kompa. Nie ma przy tym bsodów (nie widzę żadnych komunikatów z błędami), poprostu nagle komp sie resetuje tak jakby przez moment zabrakło prądu. Przed urlopem wszystko było z nim OK. Zostawiłem go z wyciągniętym kablem zasilającym. Po powroci co godzinę przeglądania netu albo nawet jak jest włączony IE i załadowane kilka strona natępuje reset. Przywróciłem system ghostem do momentu zaraz po instalacji WIN 7 64bit enterprise. Sciągnęły mi się poprawnie wszystkie updaty, zainstalowałem najnowszy IRST_V10501026_XPVistaWin7, a także powróciłem zrobiłem clear cmos (z wyjęciem baterii) i pozostawiłem kompa na defaultowych ustawieniach. Zrobiłem tez test diagnostyczny Intel toolboxem. Problemy nadal występują, a moje pojderzenie pada na dysk, ewentualnie płytę lub zasilacz. Poniżej przedstawiam zrzuty z historii zdarzeń systemu: Czy macie jakieś pomysły? Tak jak powiedziałem na wstępie, przed urlopem sprzet był super stabilny na 4.5Ghz 1.3V, a teraz na defaulcie robi resety. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lenizm Opublikowano 12 Września 2011 Zgłoś Opublikowano 12 Września 2011 Cześć ja miałem podobnie okazało się że problem był banalny. Wiatrak zasilacza się zastał i co jakiś czas robił reset, pomogło czyszczenie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
H3ex Opublikowano 12 Września 2011 Zgłoś Opublikowano 12 Września 2011 Wyłącz Superfetch i zobacz czy jest lepiej - LINK. Dla pewności zatrzymaj jeszcze usługę: Win+R, wpisz services.msc, znajdź usługę "Wstępne ładowanie do pamięci", dwuklik na nią, zmień na typ uruchomienia na "Wyłączony", restart kompa. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 12 Września 2011 Zgłoś Opublikowano 12 Września 2011 Czy w RAID 0 działa TRIM? U Intela chyba tak a jak z AMD? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Popiół Opublikowano 12 Września 2011 Zgłoś Opublikowano 12 Września 2011 (edytowane) To zależy czego RAID - jeśli mówimy tu o 1x SSD i macierzy z wielu HDD to tak. TRIM nie będzie działać przy macierzy zbudowanej z SSDków. Edytowane 12 Września 2011 przez Popiół Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 12 Września 2011 Zgłoś Opublikowano 12 Września 2011 Dokładniej SSD nie może być częścią macierzy żeby Trim do niego docierał. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anton Opublikowano 12 Września 2011 Zgłoś Opublikowano 12 Września 2011 Nowe Intele na horyzoncie: Intel SSD 520 Cherryville The Faster, Tougher Successor of SSD 510 by VR-Zone.com Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wampir Opublikowano 13 Września 2011 Zgłoś Opublikowano 13 Września 2011 Wyłącz Superfetch i zobacz czy jest lepiej - LINK. Dla pewności zatrzymaj jeszcze usługę: Win+R, wpisz services.msc, znajdź usługę "Wstępne ładowanie do pamięci", dwuklik na nią, zmień na typ uruchomienia na "Wyłączony", restart kompa. Zrobiłem, niestety nic nie pomogło. Zapuściłem prime95 licząc, że to pamięć/procek/mobo i szybciej pojawi się reset, ale komp chodził dobre pół godziny więc zostawiłem go i poszedłem spać. Rano oczywiście był zresetowany. Patrzę do logów, a tam widać, że będąc w idlu resetował się prawie co do sekundy równo co 2 godziny. A może to jakiś wirus? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
H3ex Opublikowano 13 Września 2011 Zgłoś Opublikowano 13 Września 2011 (edytowane) To w zasadzie może być wszystko - przegrzewanie się któregoś podzespołu, błąd jakiegoś sterownika, kontroler dysku, wirus. Wymuś BSOD, powinieneś mieć wtedy więcej informacji. Wciskasz F8 podczas uruchamiania Windows i wybierasz opcję, żeby komputer nie był resetowany po krytycznym błędzie systemu. Edytowane 13 Września 2011 przez H3ex Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 13 Września 2011 Zgłoś Opublikowano 13 Września 2011 Łatwiej można tak: Kiedyś podobne randomowe bsody powodował mi sterownik sieciówki realteka. Wgranie najnowszego rozwiązało problem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abes99 Opublikowano 13 Września 2011 Zgłoś Opublikowano 13 Września 2011 Kiedyś podobne randomowe bsody powodował mi sterownik sieciówki realteka. Wgranie najnowszego rozwiązało problem. Fakt, też niedawno walczyłem z BSOD'ami w kompie córki na P67. Stery do sieciówki Realteka ze strony Asus'a to powodowały, wygooglałem gdzieś nowsze i już chodzi ok... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wampir Opublikowano 13 Września 2011 Zgłoś Opublikowano 13 Września 2011 Fakt, też niedawno walczyłem z BSOD'ami w kompie córki na P67. Stery do sieciówki Realteka ze strony Asus'a to powodowały, wygooglałem gdzieś nowsze i już chodzi ok... Dzisiaj złapałem BSOD, system to win 7 enterprise 64 bit (7601): Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 13 Września 2011 Zgłoś Opublikowano 13 Września 2011 Z całym szacunkiem Panowie, ale nie róbmy może jednak śmietniku w wątku? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sliza Opublikowano 13 Września 2011 Zgłoś Opublikowano 13 Września 2011 wampir: trial windowsa sie skonczyl, stad m.in. restarty co 2h etc. Nie ten watek! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wampir Opublikowano 13 Września 2011 Zgłoś Opublikowano 13 Września 2011 (edytowane) wampir: trial windowsa sie skonczyl, stad m.in. restarty co 2h etc. Nie ten watek! Tak naprawdę to Windows pokazuje, że jest jeszcze "Windows license valid for 45 days". Posta napisałem aby zakończyć temat. Mylne były pierwsze komunikaty o usłudze prefetch. W sumie te 4 posty pewnie nie zmienią za wiele w takiej dużej masie gdzie jest kilkadziesiąt razy więcej niepotrzebnych dywagacji na temat cen dysków, ale jak komuś to bardzo przeszkadza to może je usunąć albo np przenieść do wątku o Windows 7 aby był dla potomnych. Dziękuję tym co pomagali. Edytowane 13 Września 2011 przez wampir Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 13 Września 2011 Zgłoś Opublikowano 13 Września 2011 Test - siedem dysków na SandForce 2281 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sewer Opublikowano 13 Września 2011 Zgłoś Opublikowano 13 Września 2011 Zakupiłem sobie Cruciala M4 64 GB... oto moje wyniki z testu - firmware 002 i 009. Jeden z atrybutów jest BAD - pod iaStor - co to jest ? bo cos wynik zapisu nie jest zadawalajacy. Chyba , ze taki ma byc na mojej mobo?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
truffel Opublikowano 14 Września 2011 Zgłoś Opublikowano 14 Września 2011 użyj paragon alignment tool Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sewer Opublikowano 14 Września 2011 Zgłoś Opublikowano 14 Września 2011 Dodatkowa uwaga. Na dysk przeniosłem stary system Windows 7 z ta dodatkową ukrytą partycja 100 mb. Ten program Paragon alignment ale on cos miele miele i na koncu wywala ze juz ok ale nie jest ok.. Mam w nim zaznaczyc tylko te partycje z windowsem bo tej 100 mb nie moge... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...