bart2111 Opublikowano 6 Stycznia 2012 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2012 Myslałem nad samsungiem 470 64 gb zobaczymy... poczytam jeszcze Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tester3000 Opublikowano 6 Stycznia 2012 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2012 (edytowane) Crucial potwierdza błąd w modelu M4, będzie nowy firmware Crucial przyznał dzisiaj oficjalnie, że po przekroczeniu przez dyski M4 czasu pracy na poziomie 5000h, pojawia się dosyć dziwny problem, który powoduje, że dysk wymaga ponownego uruchomienia systemu po każdej kolejnej godzinie pracy. Pewnie część osob już wie , ale dla wszytskich posiadaczy M4 zamiesczam info za Crucial potwierdza błąd w modelu M4, będzie nowy firmware - FrazPC | Twój Vortal Technologiczny | Board | Aktualności | Artykuły | Edytowane 6 Stycznia 2012 przez tester3000 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 6 Stycznia 2012 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2012 Jakbyś tak jeszcze czytał co piszą inni Wszystko o SSD -- FAQ 1. Strona! - PurePC.pl - Forum Dyskusyjne - strona 213 to było by w deche :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość chaostheory Opublikowano 10 Stycznia 2012 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2012 (edytowane) Świeżutki Corsair Performance Pro 256. M4 i 830 klęczą :) Edytowane 10 Stycznia 2012 przez chaostheory Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skow29 Opublikowano 10 Stycznia 2012 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2012 skow29 i nie masz problemu z zawiesaniem i blue scren ? Nic z tych rzeczy - jak dotąd wszystko bed najmniejszego problemu - a to już jakieś 4 miesiące. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KUBA TM Opublikowano 10 Stycznia 2012 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2012 (edytowane) @chaostheory EDIT Ja bym wzial 830ke z tych trzech. Roznicy w codziennym uzytkowaniu i tak nie zaobserwujesz i do tego kontroler nie jest problematyczny Tego typu slupki mnie nie interesuja :wink: W kazdym razie 'fajny sprzecik' kupiles! Edytowane 10 Stycznia 2012 przez KUBA TM Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arroyo Opublikowano 10 Stycznia 2012 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2012 @KUBA TM Crucial M4 jest na kontrolerze Marvell 9174 a nie na Sandforce. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KUBA TM Opublikowano 10 Stycznia 2012 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2012 (edytowane) @Arroyo 88SS9174-BLD2 - tak, my bad :) BTW często, gęsto nie polecają SSD na SandForce SF-2281 (np. taki Patrior Pyro) ze wzgledu na BSy itp. Na platformie 1155 nie mam zadnych problemow z Pyro (trafily mi sie z wgranym najnowszym firmware'em ktory niby sporo naprawia) takze nawet ze stronki nie musialem sciagac Edytowane 10 Stycznia 2012 przez KUBA TM Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lanc Opublikowano 10 Stycznia 2012 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2012 Pytanie na szybko, pewnie już padło, ale szukajka mi w programie nie działa :/ Zanotuje duży spadek wydajności jeśli zrobię kopię ghosta partycji systemowej z HDD i przywroce ją na SSD? O ile to w ogóle odpali po takiej operacji? Po prostu nie mam zbytnio czasu żeby instalować od nowa Windowsa i ghost by był świetną sprawą :) Wysłane z mojego HTC HD2 za pomocą Tapatalk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sybic Opublikowano 10 Stycznia 2012 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2012 Zanotuje duży spadek wydajności jeśli zrobię kopię ghosta partycji systemowej z HDD i przywroce ją na SSD? Żadnego O ile to w ogóle odpali po takiej operacji? musi :) Po prostu nie mam zbytnio czasu żeby instalować od nowa Windowsa i ghost by był świetną sprawą :) Ja to robię średnia raz na miesiąc :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Corso Opublikowano 10 Stycznia 2012 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2012 Słuchajcie jak oceniacie wyniki mojego Cruciala M4 256GB? Partycja systemowa zainstalowana w połowie października. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shadoweye Opublikowano 10 Stycznia 2012 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2012 masz nowy FW wgrany ?? 0009 ? bo jeśli tak to troche słabo ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Corso Opublikowano 10 Stycznia 2012 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2012 A gdzie dokładnie sprawdzić jaki mam firmware? Nic nowego nie instalowałem, więc raczej jest starszy niż 0009. Pozdrawiam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shadoweye Opublikowano 10 Stycznia 2012 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2012 np. tu masz porównanie porównanie 0002 i 0009 ... na stronie Cruciala masz update FW pliczek Link 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 10 Stycznia 2012 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2012 (edytowane) @Corso Na naklejce albo w CrystalDiskInfo. Edytowane 10 Stycznia 2012 przez radiergummi 3 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby14444 Opublikowano 10 Stycznia 2012 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2012 Słuchajcie jak oceniacie wyniki mojego Cruciala M4 256GB? Partycja systemowa zainstalowana w połowie października. Tu masz porównanie do mojego vertexa3. System ma ponad pół roku, a dyks jest zawalony w 98%. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ketyow Opublikowano 10 Stycznia 2012 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2012 (edytowane) A próbka 50MB nie przekłamuje wyniku? EDIT: Przekłamuje. Edytowane 10 Stycznia 2012 przez ketyow Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby14444 Opublikowano 10 Stycznia 2012 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2012 Mi tam dla 1000mb to wyszło tak: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raptor Opublikowano 10 Stycznia 2012 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2012 a mój samsung z każdym zapełnieniem przyspiesza troche :D ----------------------------------------------------------------------- CrystalDiskMark 3.0.1 x64 © 2007-2010 hiyohiyo Crystal Dew World : Crystal Dew World ----------------------------------------------------------------------- * MB/s = 1,000,000 byte/s [sATA/300 = 300,000,000 byte/s] Sequential Read : 515.186 MB/s Sequential Write : 320.029 MB/s Random Read 512KB : 338.867 MB/s Random Write 512KB : 215.342 MB/s Random Read 4KB (QD=1) : 25.844 MB/s [ 6309.5 IOPS] Random Write 4KB (QD=1) : 112.572 MB/s [ 27483.4 IOPS] Random Read 4KB (QD=32) : 318.330 MB/s [ 77717.3 IOPS] Random Write 4KB (QD=32) : 119.910 MB/s [ 29275.0 IOPS] Test : 1000 MB [C: 25.9% (26.9/104.1 GB)] (x5) Date : 2012/01/10 17:12:24 OS : Windows 7 Ultimate Edition SP1 [6.1 Build 7601] (x64) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
costi Opublikowano 10 Stycznia 2012 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2012 Taki wpis w SMART to problem z dyskiem, czy możliwe, że to wina kabelka lub płyty: ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 10 Stycznia 2012 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2012 Tu opis, http://download.intel.com/support/ssdc/hpssd/sb/intel_ssd_toolbox_user_guide.pdf Może być problem z integralnością danych. Sprawdź co powie Full Diagnostics. Jakiemuś użytkownikowi na forum Intela pomogło założenie na nowo partycji i format. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
costi Opublikowano 10 Stycznia 2012 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2012 Full Diagnostics: Read Scan wywala Failed w zasadzie od razu, przy 62% Data Integrity Check cały system stanął. To w trybie awaryjnym, bo w normalnym sama próba uruchomienia SSD Toolboxa powoduje freez systemu. Także chyba jestem pierwszą osobą na forum, której zdechł X25-M z Bydgoszczy, Bielska czy skąd ten koleś był co sprzedawał te dyski po 500zł... da się to w ogóle wysłać na RMA, czy mam przycisk do papieru za 500zł? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grimlock Opublikowano 11 Stycznia 2012 Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2012 (edytowane) Nie pamiętam dokładnie - czy ten bydgoski G2 był z jakąś kartą gwarancyjną? Raczej nie. Ale spróbowałbym porozmawiać z serwisem HP (ma końcówkę HP, więc zakładam, że to seria produkowana dla HP). Np. nieraz wymontowywałem sam dysk z Thinkpad'ów i odsyłałem do serwrisu celem wymiany (dla IBM'a, a obecnie Lenovo serwis świadczy CSS i nie było z tym problemu). Przed wysyłką podawałem tylko numer seryjny z aktywną gwarancją dowolnego notka aby zarejestrować RMA. Najlepiej byłoby znaleźć kogoś z ważną kartą gwarancyjną od jakiegokolwiek HP w którym ten SSD był montowany - celem użyczenia dokumentu. Edytowane 11 Stycznia 2012 przez Grimlock Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qbass Opublikowano 11 Stycznia 2012 Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2012 Panowie , kupiłem zwykly dysk do laptopa. Po tym jak go uruchomiłem pomyślałem jakie to głośne. Sprzedalem jak najszybciej tą grzechotke i chce kupić jakis dysk SSD. Max co mam to 700zł ale niekoniecznie chce wydać całą kwote. Laptop z procseorem i3, 4gb pamięci. Przeznaczenia: - internet - 0 gier (gram na xboxie) a jak mialbym w cos zagrac to jakies proste gry - muzyka 0 z laptopa bedzie leciec ciagle muzyka - filmy HD i Full HD Mam dysk zewnetrzeny HDD 640Gb + Drugi leniwie działający uszkodzony na typowe smieci i seriale (220GB( Nie wiem czy jako urzytkownik wykorzystam wszystkie możliwosci dysku więc nie wymagam od niego duzo. Najważniejsze CISZA i Tempertatua dlatego wybralem SSD. Moja propozycja: Intel 320 SSDSA2CW120G3K5 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chemiczny_ali Opublikowano 11 Stycznia 2012 Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2012 W tej cenie nic lepszego nie znajdziesz. Imo optymalny wybór, biorąc pod uwagę cenę, wydajność i pojemność. Można by pomyśleć na Samsungiem 470, ale coś ceny ostatnio poszły do góry :-| pzdr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qbass Opublikowano 11 Stycznia 2012 Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2012 (edytowane) Dodam jeszcze ze laptop bedzie chodzil bardzo czesto. Dużo sciagam. Czy ma to cos w zwiazku z takim typem dysku?? A moze cos tanszego OCz Vertex Plus 2,5' 120GB 250 MB/s 160 MB/s 64MB Cache (OCzSSD2-1VTXPL120G)?? Edytowane 11 Stycznia 2012 przez qbass Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shadoweye Opublikowano 11 Stycznia 2012 Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2012 ten dysk tez nie jest zły jak na cena/wydajność na sata 2 ale jeśli "dużo ściągam" to ja bym ci proponował zakup dysku zewnętrznego i od razu by tam się all zapisywało by nie "zarzynać" dysku SSD ilościami danych [tak tak wiem że musiało by być tego dużo] a takie dyski wcale nie muszą być głośnie osobiście mam kilka tego typu dysków i nie narzekam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qbass Opublikowano 11 Stycznia 2012 Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2012 ten dysk tez nie jest zły jak na cena/wydajność na sata 2 ale jeśli "dużo ściągam" to ja bym ci proponował zakup dysku zewnętrznego i od razu by tam się all zapisywało by nie "zarzynać" dysku SSD ilościami danych [tak tak wiem że musiało by być tego dużo] a takie dyski wcale nie muszą być głośnie osobiście mam kilka tego typu dysków i nie narzekam Na dysk zewnetrzny beda zapisywane dane. Z dysku SSD jedynie beda ogladane filmy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 11 Stycznia 2012 Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2012 No Intel jednak zdecydowanie jest liderem bezawaryjności więc ta 320ka zdecydowanie bardziej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anton Opublikowano 12 Stycznia 2012 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2012 No Intel jednak zdecydowanie jest liderem bezawaryjności więc ta 320ka zdecydowanie bardziej. bezawaryjności i długości gwarancji, co również wydaje się przemawiać na plus Intela. Trochę offtop - czy ktoś kto posiada porty Sata 6gb/s mógłby potwierdzić, że SiSoftware Sandra (2012 SP1) w zakładce hardware->mainboard pokazuje mu prawidłowo szybkość kontrolera SATA, niezależnie od możliwości podłączonego dysku? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...