rafa Opublikowano 19 Lutego 2014 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2014 Sandisk w tej pojemności to już będzie wydajniejszy. Wszystko zależy od zasobności portfela. Jak ma być jak najtaniej to może być lepszy od GoodRama i na pewno od V300. Jak ktoś ma trochę większy budżet to będzie celował w średnią półke a nie budżetowe SSD. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
S.O.S Opublikowano 19 Lutego 2014 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2014 Też tak mam - od dość dawna (miesiące). I na pewno nie od ostatniego fw. Mam super odczyt i niższy zapis. Kto by się takimi [ciach!]łami przejmował... EDIT Jakim cudem miałeś 470MB/s w zapisie przy 128GB wersji? Do ok 390MB/s powinno być przecież. U mnie czasem 300MB/s jest. Roskminiłem u mnie , skąd sa takie wartości zapisu:)-widać na screenach http://zapodaj.net/ab8eb2cda7954.jpg.html http://zapodaj.net/9842952d7e44a.jpg.html W biosie w sata configuration->onchip sata speed miałem-sata 6gb/s, zmieniając na auto wyniki są jak kiedyś czyli zapis ponad 450 Dziwne to trochę bo ustawienie na auto=sata 6gb/s-- ale tak jest u mnie i więcej nie roskminiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzech1991 Opublikowano 19 Lutego 2014 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2014 Sandisk w tej pojemności to już będzie wydajniejszy. Wszystko zależy od zasobności portfela. Jak ma być jak najtaniej to może być lepszy od GoodRama i na pewno od V300. Jak ktoś ma trochę większy budżet to będzie celował w średnią półke a nie budżetowe SSD. Tylko czy to trochę jest warte 100zł? Niby szybciej ale nadal nie jestem do tego przekonany. Zależy mi na mlc i 256gb. Wysłane z mojego Nexus 4 przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 19 Lutego 2014 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2014 Dla jednych jest warte (a nawet więcej) a dla innych nie lub po prostu liczą każdy grosz. Sam podejmij decyzje. Jak to pierwszy w życiu SSD to i będziesz zaskoczony jak system płynnie chodzi. MLC ponieważ?.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_KaszpiR_ Opublikowano 19 Lutego 2014 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2014 @ rafa, moze jakies rekomendacje mSATA? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzech1991 Opublikowano 19 Lutego 2014 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2014 Bo są trwalsze od TLC. Niby teoretycznie. Ale jak cena ta sama to czemu nie? Wysłane z mojego Nexus 4 przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 19 Lutego 2014 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2014 @ rafa, moze jakies rekomendacje mSATA? Plextor m5m i całkiem na świeżo Samsung EVO mSata Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ingvarr100th Opublikowano 20 Lutego 2014 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2014 (edytowane) Witam! Mam dylemat i mały brak informacji / wiedzy. Otóż posiadam 2 dyski twarde o łącznej wielkości 2 TB (2x 1TB) i planuję zakupić SSD Samsung 840 EVO 120 GB który pracowałby jako cache. Płyta główna Asus Z78-A I tu pojawiają się wątpliwości... Czy takie rozwiązanie (SSD jako cache) będzie działać jeżeli zainstaluję Windows 8.1 x64 w trybie UEFI? Bo faktem jest że wymagane jest włączenie w UEFI trybu RAID zamiast AHCI. Czy przy takich ustawieniach opisanych w pytaniu 1. da się taką instalację systemu w ogóle przeprowadzić? Czy Windows będzie w stanie TRIM-ować dysk SSD w trybie cache? Edytowane 20 Lutego 2014 przez Ingvarr100th Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 20 Lutego 2014 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2014 1. Nie lepiej kupić 120/128GB i normalnie zainstalować na nim system? 2. Nie ma 840 EVO 60GB. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ingvarr100th Opublikowano 20 Lutego 2014 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2014 (edytowane) 1. Nie lepiej kupić 120/128GB i normalnie zainstalować na nim system? 2. Nie ma 840 EVO 60GB. Faktycznie pomerdało mi się z Kingstonem V300 nad którym jakiś czas temu myślałem. Oczywiście chodziło mi o 120 GB. Właśnie sęk w tym że system jest tylko jakąś małą składową jeśli chodzi o ładowanie, dlatego nie myślę o instalacji tam systemu. Edytowane 20 Lutego 2014 przez Ingvarr100th Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 20 Lutego 2014 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2014 Technicznie rzecz biorąc tryb Raid jest rozszerzeniem trybu AHCI. Trim dociera normalnie. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ingvarr100th Opublikowano 20 Lutego 2014 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2014 Technicznie rzecz biorąc tryb Raid jest rozszerzeniem trybu AHCI. Trim dociera normalnie. Dzięki za odpowiedź, teraz już jestem bardziej przekonany co do ew. zakupu :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamilo23 Opublikowano 21 Lutego 2014 Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2014 Bitlocker albo szyfrowanie po stronie samego dysku. Wysłane z mojego Nexus 5 przy użyciu Tapatalka Co się tego oszukałem w windows 7. Pech chce że mam wersję professional. :P chyba trzeba będzie zmienić dysk. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
3miel Opublikowano 23 Lutego 2014 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2014 a którzy producenci mają/dają gwarancją międzynarodową ?? wiem że SAMSUNG nie daje, ale za to INTEL daje, macie jeszcze jakieś informacje ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 23 Lutego 2014 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2014 (edytowane) Tradycyjnie Seagate i WD a co do reszty poczytaj na stronach www producentów warunki gwarancji najlepiej. EDIT Na 1 stronie spore zmiany w polecanych dyskach. Dodałem GoodRamy i M500 ze względu na rewelacyjne ceny. Wyleciał V300 ze względu na problemy z FW a le przede wszystkim za podejrzenia o stosowanie asynchronicznych NAND! Sporo użytkowników po zakupie ma bardzo niską wydajność, sporo niższą niż dotychczas znaliśmy z tego modelu. Edytowane 23 Lutego 2014 przez rafa 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TSRules Opublikowano 23 Lutego 2014 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2014 Wyleciał V300 ze względu na problemy z FW a le przede wszystkim za podejrzenia o stosowanie asynchronicznych NAND! Sporo użytkowników po zakupie ma bardzo niską wydajność, sporo niższą niż dotychczas znaliśmy z tego modelu. czyżby te same "chłyty" co w V200 ? ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 24 Lutego 2014 Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2014 (edytowane) 600TB a te dalej żyją The SSD Endurance Experiment Kiedyś ktoś krytykował testy z XS za brak momentów odłączania zasilania i że przez to testy są mało miarodajne. Procedura TR uwzględnia to i tym razem po 500TB dyski były wyłączone na 3 tygodnie. Edytowane 24 Lutego 2014 przez rafa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel_Miazga Opublikowano 24 Lutego 2014 Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2014 Crucial M5 120 GB jest za 250 złotych -cena wydaje się znakomita. Ktos ma, używa i może powiedzieć czy te 130 MB/s zapisu wystarcza? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 24 Lutego 2014 Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2014 Na Crucialu M4 64GB mam fabrycznie było 110MB/s i śmiga. 250 zł to faktycznie kusząca cena. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Caleb Opublikowano 24 Lutego 2014 Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2014 Na 1 stronie spore zmiany w polecanych dyskach. Dodałem GoodRamy i M500 ze względu na rewelacyjne ceny. Wyleciał V300 ze względu na problemy z FW a le przede wszystkim za podejrzenia o stosowanie asynchronicznych NAND! Sporo użytkowników po zakupie ma bardzo niską wydajność, sporo niższą niż dotychczas znaliśmy z tego modelu. Tym samym tokiem myślenia podążam = V300 wylatują od marca z polecanych zestawów, a najpewniej zastąpi je Crucial M500, którego właśnie maltretuję i pomimo braku rewelacji, to cenowo zabijają całą konkurencję. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 24 Lutego 2014 Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2014 @Caleb Przydało by się małe porównano takich tańszych SSD. Powiedzmy >120GB, synchroniczne, <310 zł. Żadnej lipy i tandety. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Caleb Opublikowano 24 Lutego 2014 Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2014 Niedługo będzie duże porównanie SSD wszelkiej maści, takie z naprawdę grubej rury, ale czekam jeszcze na kilka nośników do aktualizacji :> 3 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Łukasz Tkacz Opublikowano 24 Lutego 2014 Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2014 600TB a te dalej żyją The SSD Endurance Experiment Kiedyś ktoś krytykował testy z XS za brak momentów odłączania zasilania i że przez to testy są mało miarodajne. Procedura TR uwzględnia to i tym razem po 500TB dyski były wyłączone na 3 tygodnie. 600TB? A ja sie przejmowałem, że od grudnia zrobiłem 2 TB na EVO 500 GB :-D Nie ma co, trzeba tą kwestię zupełnie olać i używać tak, jak wypadnie w danej chwili. Wysłane z mojego Nexus 5 przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzech1991 Opublikowano 24 Lutego 2014 Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2014 Niedługo będzie duże porównanie SSD wszelkiej maści, takie z naprawdę grubej rury, ale czekam jeszcze na kilka nośników do aktualizacji :> liczę na transcend ssd340 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ptys Opublikowano 24 Lutego 2014 Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2014 liczę na transcend ssd340 ja także to najtańszy dysk 256gb na rynku i zero testów w sieci Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 24 Lutego 2014 Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2014 Testy budżetówek są chyba mało atrakcyjne dla redakcji :) JMF667H czyli kontroler tego Transcend 340 jest cztero-kanałowy więc pewnie będą jakieś ograniczenia w tej technologi. Z pewnością znajdą sie sytuacje w ktorych można go przyprzeć do muru. Podobnie jak SanDisk Ultra Plus (cztero kanałowy Marvel) ma słabe strony ale ma też trick w firmware w postaci "turbo cache" i na co dzień jest dość wydajny. Ciekawe czy Jmicron też wykombinował jakąś sztuczkę. @Caleb dalej nic z tym GoodRamem? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Caleb Opublikowano 24 Lutego 2014 Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2014 Testy budżetówek są chyba mało atrakcyjne dla redakcji :) JMF667H czyli kontroler tego Transcend 340 jest cztero-kanałowy więc pewnie będą jakieś ograniczenia w tej technologi. Z pewnością znajdą sie sytuacje w ktorych można go przyprzeć do muru. Podobnie jak SanDisk Ultra Plus (cztero kanałowy Marvel) ma słabe strony ale ma też trick w firmware w postaci "turbo cache" i na co dzień jest dość wydajny. Ciekawe czy Jmicron też wykombinował jakąś sztuczkę. @Caleb dalej nic z tym GoodRamem? Kombinuję: GoodRam C-100 120/240 GB Transcend 340 120240 GB Sandisk Ultra Plus 120 GB i Extreme II 240 GB Crucial M500 120/240 GB - Test jutro :> 2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 24 Lutego 2014 Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2014 (edytowane) Jesteś wielki. BTW Odnośnie "redakcji" miałem na myśli wszystkie, cały świat. Ale cieszy że nasza chce być lepsza ;) Edytowane 24 Lutego 2014 przez rafa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Caleb Opublikowano 24 Lutego 2014 Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2014 (edytowane) BTW Odnośnie "redakcji" miałem na myśli wszystkie, cały świat. Ale cieszy że nasza chce być lepsza ;) Ściąganie tylko 60/120/240 GB na indywidualny test jest nieopłacalne, więc staram się ogarniać od razu pakiety, albo zbieram materiał na zestawienia. Czasami zostają tylko sklepy, bo: "przykro nam, pojemności mniejszej od 240 GB nie posiadamy w puli samplowej". Edytowane 24 Lutego 2014 przez Caleb 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ptys Opublikowano 24 Lutego 2014 Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2014 (edytowane) Ściąganie tylko 60/120/240 GB na indywidualny test jest nieopłacalne, więc staram się ogarniać od razu pakiety, albo zbieram materiał na zestawienia. Czasami zostają tylko sklepy, bo: "przykro nam, pojemności mniejszej od 240 GB nie posiadamy w puli samplowej". test mniejszych od 120gb nie ma sensu, większość posiada obecnie 120gb a nowi nabywcy celują już raczej w 240gb, nowe toshiby z serii Q też miałoby zobaczyć w tym zestawieniu Edytowane 24 Lutego 2014 przez ptys Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...