maxymili Opublikowano 29 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2010 Bulldozer w kwietniu 2011 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gemtin1 Opublikowano 29 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2010 Czyli.... 880G ma obsługiwać Bulldozera? Czy to błąd? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luk1999 Opublikowano 29 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2010 (edytowane) Nie wiadomo na ile te slajdy są wiarygodne. Kiedyś było info o 980G (z Radeonem z rodziny HD4200). Z drugiej strony coś mi się wydaje, że tak naprawdę przyczyną braku kompatybilności z AM3 nie będą chipsety, a samo zarządzanie energią i Turbo 2.0. Zobaczymy ;). Edytowane 29 Grudnia 2010 przez luk1999 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 29 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2010 Poszli w 8 rdzeni ... ciekaw jestem jak szybki jest pojedynczy rdzeń i jak energo-żerny jest taki 8-mio rdzeniowy procesor. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 29 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2010 Mam nadzieje że wreszcie AMD uderzy w Intela jakąś konkurencyjną wydajnością. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nicolass Opublikowano 30 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2010 A ja mam nadzieję na jakiegoś 4 rdzeniowa bijącego na głowę obecnie najszybszego Phenoma II X4 970 (3,5 GHz). Szczerze wątpię by gry wydane w 2011 roku umiały zrobić użytek z więcej niż 4 rdzeni. Będzie dobrze, jak chociaż te 4 rdzenie dobrze wykorzystają :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 31 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 31 Grudnia 2010 Rumour: AMD to revive "FX" branding with Bulldozer by VR-Zone.com Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
urban92 Opublikowano 8 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2011 Kolejne przekombinowanie. Czemu nie nazwano tego po prostu Phenom III? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Harry Lloyd Opublikowano 8 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2011 Przecież to dotyczy tylko najlepszych procesorów, to będzie dopisek jak obecne Black Edition. Samo FX było by fajne, ale jakieś Vision Black i Ultimate Vision brzmią po prostu debilnie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michaelius Opublikowano 8 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2011 Kolejne przekombinowanie. Czemu nie nazwano tego po prostu Phenom III? To ma być reklama a nie odstraszanie klientów ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wamak Opublikowano 8 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2011 (edytowane) To ma być reklama a nie odstraszanie klientów ;) To czemu zdecydowałeś się na X6, a teraz ciągle jedziesz po nim? Chwilowe zaćmienie? Edycja Teraz rozumiem :) Edytowane 9 Stycznia 2011 przez host 2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aImLeSS Opublikowano 8 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2011 @host A czytałeś cały temat? Polewałbym się w tej chwili ze śmiechu gdybym sam się nie nabrał na propagande sukcesu fanbojów AMD. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michaelius Opublikowano 9 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia 2011 (edytowane) To czemu zdecydowałeś się na X6, a teraz ciągle jedziesz po nim? Chwilowe zaćmienie? Bo spodziewalem sie, ze Bulldozery beda chodzic na plytach glownych ze swiezutko wtedy wydanym chipsetem 890 jak kupowalem to pierwsza dostawa wtedy wchodzila (intel chociaz gra fair i bylo juz wtedy wiadomo, ze 1156 jest martwym zaulkiem) Bo wedlug testow - 4,0 robily z latwoscia na przyzwoitych napieciach - moj robi z trudnosciami 3,8@1,5V Bo liczylem , ze 6 prawdziwych rdzeni da duzego kopa w Boinc a nie, ze czasem przy farcie przescignie i7 920 (wyniki porownania wydajnosci rdzen w rdzen z ciut wolniej taktowanym q9550 pomine litosciwie milczeniem) Bo nie bylo jeszcze wtedy Cywilizacji V , Starcafta 2, Mafii II i F1 cisnacych ostatnie soki z CPU wiec w grach wygladalo to akceptowalnie. @aImLess - tamten komentarz nalezy umiescic w kontekscie czaswyom , kiedy to w tamtym momencie ludzie na forum co kupic odradzali i5 750 jako pozbawione przyszlosci wobec swietlanych perspektyw am3. Edytowane 9 Stycznia 2011 przez Michaelius Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luk1999 Opublikowano 9 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia 2011 Fotki MSI Big Bang Conqueror na 990FX. Zdjęcie socket AM3+: Dla porównania AM3: AM3+ ma jeden otwór więcej w sockecie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxymili Opublikowano 10 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2011 Czyli heńska 555 da się zapewne puścić na AM3+? A znane są już różnice pomiędzy AM3+ a FM1? @Michaelius rozumiem, też czuł bym się rozczarowany. Ale też nie oczekiwałem tak wiele po AM3 więc i nie jestem teraz zły. Powiedzmy szczerze, wymiana płyty dała mi stratę ok 200zł. Tyle straciłem na sprzedaży swojego zestawu ram / płyta po blisko dwóch latach. To wg mnie jest akceptowalny koszt użytkowania. Tyle przecież zyskałem na odblokowaniu phenoma 555 do @B55. Teraz w AMD cieszy mnie i zarazem niepokoi to, że będzie AM3+ i zaraz po niej FM1. Czyli niby jak? Będzie buldożer 1 na AM3+ i Buldożer 2 tylko na FM1? Tak, że dopóki mi się to nie wyjaśni nie ruszam mojego "wypasionego" zestawu :D Trudno ich teraz wyczaić, czy zachowają kompatybilność dłużej niż przez jedną platformę czy nie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 10 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2011 Teraz w AMD cieszy mnie i zarazem niepokoi to, że będzie AM3+ i zaraz po niej FM1. Czyli niby jak? Niby do 4 rdzeni (z GPU) ma być FM1 a do 8 rdzeniowych (bez GPU) będzie AM3+ - czyli niby równolegle ... choć 8 rdzeniowe procesory "Buldozjada" mają wyjść wcześniej, więc AM3+ pojawi się przed FM1. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michaelius Opublikowano 10 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2011 Wszystkie proce Am3 da sie puscic na AM3+ wedlug zapowiedzi. A co do FM1 to pamietaj , ze ma wprowadzic grafike w proca i (chyba) wiecej kanalow pamieci wiec o kompatybilnosci z AM3+ raczej mozna zapomniec. Szkoda też , że ograniczają desktop do 4 modułów/8 rdzeni. Bulldozer 6/12 albo 8/16 jadacy na 4-4,5 nawet przy niewiele poprawionym IPC to juz by bylo cos. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 10 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2011 Szkoda też , że ograniczają desktop do 4 modułów/8 rdzeni. Bulldozer 6/12 albo 8/16 jadacy na 4-4,5 nawet przy niewiele poprawionym IPC to juz by bylo cos. Jeśli renderujesz zawodowo w 3D studio to te 16 rdzeni może się przydać ... ale graczowi obecnie nawet 8 rdzeni nie potrzeba ... lepiej by rdzeni było nawet w ilości 4 ale za to max szybkie. Poza tym te 16 rdzeni nawet w tych 32nm pewnie musiałoby mieć TDP 140W/duże wydzielanie ciepła - więc dla chcących zbudować niesłyszalny komputer chłodzony powietrzem to raczej nie bardzo (właściwie to nawet nie wiem jak będzie to wyglądało przy 8 rdzeniach - to już niemało, nawet jak na 32nm) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michaelius Opublikowano 10 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2011 140W to Silver Arrow / Noctua 14 lyka na sniadanie z wentylatorami na minimum ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Harry Lloyd Opublikowano 10 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2011 Bulldozer na FM1 będzie dopiero w przyszłym roku, no i tylko max 4 rdzenie + GPU. W tym roku będzie to jeszcze K10 (odpowiedniki Athlonów, bez L3). Ogólnie zrobili to samo co Intel, czyli będą dwie równoległe platformy. Proce na AM3+ pewnie będą mieć też więcej cache, a sama platforma przynajmniej w teorii większą wydajność, więcej linii PCI-E w chipsecie itd. Procesory na FM1 będą mieć cały NB zintegrowany w procu, więc będzie to odpowiednik 1155, tylko grafa o kilka klas lepsza. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Ludovic Opublikowano 11 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2011 Bulldozer to come close to Core i7 Pozostaje mieć tylko nadzieję, że tak rzeczywiście będzie i ceny zarówno u Intela jak i AMD będą bardziej dostępne. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michaelius Opublikowano 11 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2011 Bulldozer to come close to Core i7 Pozostaje mieć tylko nadzieję, że tak rzeczywiście będzie i ceny zarówno u Intela jak i AMD będą bardziej dostępne. Tylko tu jest pytanie w czym. Czy wierze , że Bulldozer 4/8 będzie szybszy od i7 6/12 w przetwarzania wielowątkowym typu rendering czy serwerówka - zdecydowanie tak. Na tej samej zasadzie mój X6 potrafi czasem pokazać pazur. Kluczowe dla nas jako głównie graczy jest jednak pytanie o wydajność zegar w zegar. No i może być tak , że Bulldozer 2/4 skopie zadki tanim intelom bo prawie 4 rdzenie będą lepsze od 2+HT a 4/8 polegnie bo większość softu przestaje się skalować na 4 wątkach. Jak tak dalej pójdzie to sprzedam proca i mobo am3 póki są drogie i potem 3 miechy na konsoli i lapku się przemęcze by poczekać na wynik :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 13 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 13 Stycznia 2011 (edytowane) Bulldozer 50% Faster than Core i7 and Phenom II | techPowerUp AMD Bulldozer lepszy od Core i7 950. Benchmark.pl Edytowane 13 Stycznia 2011 przez andrew777 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgf1 Opublikowano 14 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 14 Stycznia 2011 Zapowiada sie rewelacyjnie. Intel nie szalal z cenami SB chyba troche sie bal buldozera ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Harry Lloyd Opublikowano 14 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 14 Stycznia 2011 A czemu mieli szaleć (choć ceny płyt są debilne)? Wiadomo że proce 1155 nie będą miały szans z najlepszym Bullzoderem (patrząc na samą ilość rdzeni), ale Intel będzie miał nową broń pod koniec roku. Z 6-8 rdzeniami już Bulldozer nie wygra, tylko niestety ta nowa broń będzie dostępna zapewne tylko dla elity. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michaelius Opublikowano 14 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 14 Stycznia 2011 Zalezy jak sie wyceni Intel. Teraz mogli sobie pozwolic na i7 9x0 za 300$ bo spokojnie byli lepsi od najwyzszego proca w ofercie AMD. Natomiast jak Bulldozer bedzie dobry to Intel nie bedzie mogl sobie pozwolic na wystawienie proca o identycznej wydajnosci w wyzszej cenie. Tyle tylko , ze AMD wojna cenowa sie nie oplaci bo pewnie by chcieli w koncu osiagnac zyski, wiec spodziewalbym sie stagnacji cenowej na rynku i raczej wyjscia AMD w gore niz zejscia cen Intela na ziemie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 16 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2011 Bulldozer 50% Faster than Core i7 and Phenom II | techPowerUp AMD Bulldozer lepszy od Core i7 950. Benchmark.pl Będą one dostępne w wersjach cztero-, sześcio- oraz ośmiordzeniowych.Dobra wiadomość że jednak będą 4 rdzeniowe Buldozery (bez GPU)... mam tylko nadzieję że nie będą to 8-rdzeniówki z wyłączonymi dodatkowymi rdzeniami (jak widać na przykładzie 3-rdzeniowych athlonów biorą one stosunkowo dużo energii). Takie szybkie, tanie, zimne 4 rdzenie bez GPU chętnie bym kupił. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sw1ssst Opublikowano 16 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2011 (edytowane) Ja bym kupił 4 rdzenie, które odblokowują się na 8 B-) Mam nadzieję że buldożer uda się AMD. Chętnie bym zmienił kompa bo mnie mobo denerwuje Edytowane 16 Stycznia 2011 przez sw1ssst Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 16 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2011 Kilka słów na temat podstawki Socket AM3+ - TwojePC.pl Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Harry Lloyd Opublikowano 16 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2011 Z ciekawości, czy AMD kiedyś powiedziało czemu nie korzystają z socketów LGA? Stosują je w końcu w rozwiązaniach serwerowych. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...