Popiół Opublikowano 13 Lipca 2011 Zgłoś Opublikowano 13 Lipca 2011 (edytowane) Po OC zaczęły mi piszczeć cewki w idle/pod małym obciążeniem... Niestety pisk jest dość uciążliwy. Ktoś ma/miał podobny problem? Edit: Klasycznie piski pojawiają się przy zmianie ilości aktywnych faz sekcji zasilania. Po OC wygląda na to, że zmieniają się b. często - stąd piski. Na MSI C45 miałem podobnie i pół biedy, że piski były 5x głośniejsze, bo prócz nich miałem zwiechy PCta w idle... Prawdopodobnie zasilacz się nie lubi z mobasami, ale i tak Asrock daje sobie dzielnie radę ;) Raz miałem zwiechę w idle na nim, ale nie wiem czy to przez to co opisałem, bo międzyczasie kopnąłem komputer w złości przez te piski :P Jeśli ktoś ma jakieś rady/zna rozwiązanie to się nie krępować - już na drugim mobo mam ten sam problem :mur: Edytowane 13 Lipca 2011 przez Popiół Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nomack Opublikowano 13 Lipca 2011 Zgłoś Opublikowano 13 Lipca 2011 Mi piszcza lekko bez obciazenia. Calkowicie eliminuje to poprzez ustawienie stalego napiecia. Jednak niezbyt mi to odpowiada i majac offset zmienilem opcje zasilania na oszczedzanie energii i o dziwo piszczelnie wyraznie ucichlo. Teraz tylko jak mam otwarta bude na biurku to da sie cos uslyszec. Jak ktos ma jeszcze inny patent to sie podzielcie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Popiół Opublikowano 13 Lipca 2011 Zgłoś Opublikowano 13 Lipca 2011 Tak, to jest dokładnie to co dopisałem w pierwszym poście :) To przez zmianę aktywnych faz, na fixed się one często nie zmieniają, na offset prawdopodobnie często, a po OC to już wariuje... Oszczędzanie energii w UEFI chyba wpływa w jakimś stopniu vcore procka? z tego co pamiętam gdy włączałem tą opcję bez OC to napięcie średnio spadło mi o 0,1V... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nomack Opublikowano 13 Lipca 2011 Zgłoś Opublikowano 13 Lipca 2011 (edytowane) Mialem na mysli windowsowe oszczedzanie energii ; > screen Nie wiem czemu sie tak dzieje ale u mnie dziala. Wystarczy kliknac na profil Asrocka i odrazu pisk sie rozlega nieustanny. Nieco pogrzebalem w obu profilach dla porownania ale powodu piszczenia nie znalazlem... Edytowane 13 Lipca 2011 przez nomack Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 13 Lipca 2011 Zgłoś Opublikowano 13 Lipca 2011 Ja też mam niegłośne skwierki przy np. przewijaniu w przeglądarce strony. ... u mnie akurat brak OC. Przy pełnym obciążeniu cisza. Mialem na mysli windowsowe oszczedzanie energii ; > screen U mnie po zmianie na ten tryb oszczędzania, jak skwierczało, tak skwierczy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Popiół Opublikowano 13 Lipca 2011 Zgłoś Opublikowano 13 Lipca 2011 Mialem na mysli windowsowe oszczedzanie energii ; > screen Nie wiem czemu sie tak dzieje ale u mnie dziala. Wystarczy kliknac na profil Asrocka i odrazu pisk sie rozlega nieustanny. Nieco pogrzebalem w obu profilach dla porownania ale powodu piszczenia nie znalazlem... U mnie po zmianie zaczęło skwierczeć znacznie rzadziej. Ciekawe ;> Ktoś ma zielone pojęcie o co tu chodzi? Bo w tym momencie zgłupiałem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mmx166 Opublikowano 14 Lipca 2011 Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2011 Jak to bez OC Ci skrzypia cewki ?:) :blink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nomack Opublikowano 14 Lipca 2011 Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2011 U mnie tez skrzypialy bez OC. Jedyne co dziala (nie w 100%) to ustawienie tego profilu w windowsie. Troche syf ze tyle sie kasy daje za plyte ktora piszczy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mmx166 Opublikowano 14 Lipca 2011 Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2011 (edytowane) W Asusach tez skrzypią czy to tylko Asrocki i MSI ? http://www.asrock.com/microsite/PCIe3/ Z68 extreme7 :D jak ufo albo prawie :D piekna Edytowane 14 Lipca 2011 przez mmx166 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nomack Opublikowano 14 Lipca 2011 Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2011 Mi sie wydaje ze po prostu albo sie ma szczescie albo pecha. Trafily nam sie piszczki i trzeba z tym zyc. Szkoda tylko ze mam ciche podzespoly, tylko te cewki glosne ;/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotrek_PP Opublikowano 14 Lipca 2011 Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2011 Czy to piszczenie było od początku czy stało się po pewnym czasie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nomack Opublikowano 14 Lipca 2011 Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2011 Od pierwszego uruchomienia (w Windowsie, w UEFI cisza). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stanko Opublikowano 14 Lipca 2011 Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2011 U mnie piszczały, ale głośniki, kiedy używałem zintegrowanej karty dźwiękowej. Zmusiło mnie to do zakupu Xonara, bo nie dało się z tym wytrzymać. W sumie nie żałuje, bo mam teraz dobry dźwięk w kompie. Natomiast płyta nie wydaje żadnych dziwnych dźwięków, przy oc i bez niego, bez różnicy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Popiół Opublikowano 15 Lipca 2011 Zgłoś Opublikowano 15 Lipca 2011 Mi piszczy tylko po OC, bez OC nie piszczy. Ma to związek ze zmianą aktywnych faz zasilania - szaleje to głównie w idle. To nie kwestia mobo, a sparowania zasilacza z mobo ;-) Mi na poprzednim mobo też piszczało. Wie ktoś jak wpływa na pracę płyty zmiana profilu planu zasilania? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafiki20 Opublikowano 15 Lipca 2011 Zgłoś Opublikowano 15 Lipca 2011 Czy ktoś ma Z68 i tez tak piszczy ? pytam się z ciekawości gdyż po weekendzie spodziewam się mobo na z68 i proca Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuziu Opublikowano 15 Lipca 2011 Zgłoś Opublikowano 15 Lipca 2011 może zasilki dają za mało A Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacool Opublikowano 15 Lipca 2011 Zgłoś Opublikowano 15 Lipca 2011 (edytowane) Czy ktoś ma Z68 i tez tak piszczy ? pytam się z ciekawości gdyż po weekendzie spodziewam się mobo na z68 i proca Cisza totalna. :) Żadnych dziwnych odgłosów. i przy okazji: UEFI 1.60 - Update RAID ROM. Edytowane 15 Lipca 2011 przez jacekcz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafiki20 Opublikowano 16 Lipca 2011 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2011 Szybko coś te biosy wychodzą oby nie było tak jak z DFI Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuziu Opublikowano 16 Lipca 2011 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2011 DFI wypuszczało przynajmniej konkretne ,do tego nie było takich problemów jak z p67 czy też z68 :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafiki20 Opublikowano 16 Lipca 2011 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2011 Z DFI też tak było i z biosami nie wnosiły nic ciekawgo pozdr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaem Opublikowano 19 Lipca 2011 Zgłoś Opublikowano 19 Lipca 2011 Asrock P67 Pro3 - Zestaw najnowszych sterowników. LAN/Karta sieciowa Realtek WinXP, Win2K, Win2003, Win7 and WinServer 2008 Link 1 AUDIO/Karta dźwiękowa Realtek Win7 and WinServer 2008, Windows 2000, Windows XP/2003(32/64 bits) Link 1 SATA RAID AHCI/Intel® Rapid Storage Technology Windows 7, 32-bit*, Windows Server 2003*, Windows Server 2008*, Windows Vista 32*, Windows XP Home Edition*, Windows XP Media Center Edition*, Windows XP Professional* Link 1 (Na dyskietke) Link 2 (Instalka) INF/INF Update Utility Windows 2000*, Windows 7, 32-bit*, Windows 7, 64-bit*, Windows Server 2003*, Windows Server 2008*, Windows Vista 32*, Windows Vista 64*, Windows XP 64-Bit Edition*, Windows XP* Link 1 USB 3.0/Etron USB 3.0 driver v0.101 Link 1 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mmx166 Opublikowano 20 Lipca 2011 Zgłoś Opublikowano 20 Lipca 2011 (edytowane) ASRock Fatal1ty Z68 Professional Gen3 Motherboard | Hardware Secrets Jesli sa 3 wejscia na wentylatory to biedny mobas:) :unsure: Edytowane 20 Lipca 2011 przez mmx166 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaem Opublikowano 20 Lipca 2011 Zgłoś Opublikowano 20 Lipca 2011 (edytowane) Witam. Mam płytę Asrock P67 Pro3 B3 v.200 z procesorem i5 2500K@4.4GHz + Chieftec 600W +80 (504W na linie +12V). Mianowicie, kiedy zmieniam w UFEI 'Turbo Power Limit' na 'Manual' i wpisuję np po 250 to w Windowsie to co chwilę karta sieciowa zrywa mi połączenie i pomaga tylko 'Automatyczne rozwiązywanie problemu'. Na końcu w podsumowaniu pisze 'Brama domyślna jest niedostępna'. Kiedy jednak 'Turbo Power Limit' mam ust na 'Automatic' karta sieciowa działa normalnie. Niestety wtedy z kolei procesor sam mi się 'skręca' przy dużym obiciążeniu z 4.4 na 4.2/4.1/4.0 - wiecie ocb. Pytanie brzmii - dlaczego 'Turbo Power Limit' w trybie 'Manual' zakłuca mi prace karty sieciowej? Czyżby to by była wina zasilacza czy wada płyty głównej? Edytowane 20 Lipca 2011 przez kaem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 21 Lipca 2011 Zgłoś Opublikowano 21 Lipca 2011 Zobacz w panelu sterowania jaki profil zarządzania energią masz aktywny. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaem Opublikowano 21 Lipca 2011 Zgłoś Opublikowano 21 Lipca 2011 Plan zasilania - Zrównoważony. Tylko, że tak jak pisze wszystko było ostatnio dobrze póki znowu nie zmieniłem TPL z Auto na Manual. I właśnie skojarzyłem, że to ma wpływ na karte sieciową Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 21 Lipca 2011 Zgłoś Opublikowano 21 Lipca 2011 Jeśli masz coś wpięte do portu USB 3.0 to odłącz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość tan24 Opublikowano 21 Lipca 2011 Zgłoś Opublikowano 21 Lipca 2011 witam, mam pytanie, wymieniam asrocka p67 extreme 4 (RMA) i czy warto dopłacić i wziąć z68, czy niech już będzie ta rewizja b3? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 21 Lipca 2011 Zgłoś Opublikowano 21 Lipca 2011 witam, mam pytanie, wymieniam asrocka p67 extreme 4 (RMA) i czy warto dopłacić i wziąć z68, czy niech już będzie ta rewizja b3? Dla mnie nie ... natomiast jeśli chodzi o Ciebie, to sam sobie zadaj pytanie co Z68 Ci da, co potrzebujesz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość tan24 Opublikowano 22 Lipca 2011 Zgłoś Opublikowano 22 Lipca 2011 (edytowane) Zależy mi na przełączaniu się pomiędzy zintegrowaną kartą graficzną, a tą dodatkową, żeby było ciszej i oszczędniej, bo nie często gram. No i ta funkcja SRT, może też by się w przyszłości przydała bo mam mały dysk ssd 60gb. Tylko czy z68 extreme 4 to to samo co p67 extreme 4 + te dodatkowe funkcje, oc takie samo, itd..? Edytowane 22 Lipca 2011 przez tan24 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mmx166 Opublikowano 22 Lipca 2011 Zgłoś Opublikowano 22 Lipca 2011 Zależy mi na przełączaniu się pomiędzy zintegrowaną kartą graficzną, a tą dodatkową, żeby było ciszej i oszczędniej, bo nie często gram. No i ta funkcja SRT, może też by się w przyszłości przydała bo mam mały dysk ssd 60gb. Tylko czy z68 extreme 4 to to samo co p67 extreme 4 + te dodatkowe funkcje, oc takie samo, itd..? OC raczej będzie takie samo , zalezy od sztuki cpu jaka trafisz :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...