Skocz do zawartości
Macho

Jakim wozem jeździsz? - motoryzacja

Rekomendowane odpowiedzi

Dokladnie to samo mam w Vectrze ojca, tlumik dziurawy, daje niezle po garach a jak sie ludzie payrza, mysla ze czolg sunie :)

Ehh nie moge sie doczekac az braciszek przyjedzie ta Audica A4 z kierownica po prawej stronie...

1567629[/snapback]

Ludzie to się oglądają jak swoim kaszlem się przetaczam na wydechu z Rallycrossu, 140 dB mierzone. Nawet Beciarze z buczącymi wydechami wymiękają :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jechałem niedawno A6 2,5TDI Avant. Na pokładzie 5 osób: facet 45lat i 4 po 20 lat. Do tego bagażnik wypakowany pod sufit torbami, walizkami itd. że ledwo się zamykał. Klima włączona.

Na autostradzie Wrocek --> Gliwice przy przyspieszaniu 150 --> 200 jeszcze dosyć mocno wciskało w fotel (wszystko na ostatnim biegu automatu, chyba 5). To w dieslu wręcz uwielbiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

az sie skusilem do testu p307 2.0hdi 136km:

80-140 km/h w okolo 8 sekund

100-200 km/h nie starczylo mi drogi :lol: :lol: ale mysle ze w jakichs 20sec bym sie zmiescil co?

pomiar zwyklym zegarkiem wiec czas moze sie roznic o +- 1 sec :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jechałem niedawno A6 2,5TDI Avant. Na pokładzie 5 osób: facet 45lat i 4 po 20 lat. Do tego bagażnik wypakowany pod sufit torbami, walizkami itd. że ledwo się zamykał. Klima włączona.

Na autostradzie Wrocek --> Gliwice przy przyspieszaniu 150 --> 200 jeszcze dosyć mocno wciskało w fotel (wszystko na ostatnim biegu automatu, chyba 5). To w dieslu wręcz uwielbiam.

1569031[/snapback]

Ale to nie diesel, to turbina!! Przejedź się doładowaną benzyną i masz jeszcze lepszy but, ile razy można to powtarzać? A że wszystkie nowoczesne diesle są wyposażane w turbiny dlatego się wszyscy nimi podniecają...

Myślę że taki 2,5 litra boxer turbo intercooler w Subim WRX Sti chyba sobie radzi co?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale to nie diesel, to turbina!! Przejedź się doładowaną benzyną i masz jeszcze lepszy but, ile razy można to powtarzać? A że wszystkie nowoczesne diesle są wyposażane w turbiny dlatego się wszyscy nimi podniecają...

Myślę że taki 2,5 litra boxer turbo intercooler w Subim WRX Sti chyba sobie radzi co?

1569655[/snapback]

Ja mogę zrobić małe porównianie.

Volvo 850 T-5R 250KM 2.3 Turbo 1995 Benzynka Moment obr. 330

Waga: prawie 2 tony

Volvo S60 D5 163 2.4 2002 Diesel Waga: 1.6 tony Moment obr. 340

Obydwa modele to wersje z automatyczną skrzynią.

Jak na początku widać spora różnica w produkcji co ma tesh napewno duży wpływ na zachwania silnika.

T-5R fabrycznie 6.9 do setki (7.4sek sprawdzone stoperem :))

S60 fabrycznie 9.5 do setki

Porównując auta zauważyłem że benzyna zachowuje się bardziej sportowo. Do 100 S60 nie ma szans. Ale po ok. 120km/h zaczyna się zauważać różnice i wtedy na prowadzenie wchodzi S60. Obydwoma autami jechałem 220 i musze powiedzieć że 220 łatwiej jest zrobić S60. T-5R dobrze idzie do 180 a potem słabnie. Poza tym czuć różnice w latach auta. W S60 nie czuć prędkości tak jak w T-5R. Oba auta warte polecenia.

Powód dla którego zmieniłem auto to spalanie :)

W T-5R wynosiło 13l/100km miasto przy wolnej jeździe a 10l/100km poza miastem przy średniej jeździe.

W S60 tak jak pisałem wyżej.

Pozdrawiam

Donio

Edytowane przez donio

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moment obrotowy robi swoje :) Jechałem Focusem 1.8 TDCI (115 rumaków, moment coś ponad 260). Ten samochód nie słabnie pow. 120km/h tylko ciagnie jak szalony i to na 5 biegu !! Niestety biegi baaaaaardzo krótkie (na 3 zaledwie 100km/h).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w porownaniu donia raczej ie moment obrotowy a masa - s60 jest lzejsze o 400 kg - a to juz jest olbrzymia masa - dodajac do tego ze pewnie dieselek i ta doladowana benzyna maja podobne momenty to juz widac dlaczego 850 zostaje w tyle na wyzszych predkosciach

Edytowane przez IGI

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w porownaniu donia raczej ie moment obrotowy a masa - s60 jest lzejsze o 400 kg - a to juz jest olbrzymia masa - dodajac do tego ze pewnie dieselek i ta doladowana benzyna maja podobne momenty to juz widac dlaczego 850 zostaje w tyle na wyzszych predkosciach

1570022[/snapback]

V-max się również różni.

S60 jedzie 220km/h ale czuć że już więcej nie pojedzie. Przy 220 ma już ok 4,5 tys. obr. (Biegi mi zmienia właśnie przy 4.5)

T-5R poprzedni właściciel leciał w niemczech 245km/h. Przy 220 ma prawie 5 tys. obr (Biegi zmienia przy 6) 220km/h obroty

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

UNOchód 899 V8 5.0 moc 300hW* - równolatek mojej mobo; 0-100 0,3min. V-max160KM/h z górki screeny są jeszcze w drodze, dojadą jak tylko je odśnieżą :D

* powinno być 8V 5drzwi 30KW=40 leniwych szkap, ale tak lepiej wygląda ;)

Edytowane przez M4TEUSZ

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeździłem na wakacjach w Augustowie Audi A6 S4 1994 rocznik 247 KM!!!!!! Ale to ciągnęło- Batmobil!!!! O 1 w nocy daliśmy z kumplami czadu popuściłem porzyczoną brykę na 220 km/h aledało by się i 260- ale nie było gdzie za bardzo :lol: :lol: :lol: BI-Turbo to jest to!!!!!!! Wzzziiuuuuuuuuuu!!!!!!!!! 8)

I wtedy sie obudziles?

Buahahaha brecht bez kitu z ciebie :D Wszystko tak ladnie pamietasz(moc, vmax) a nie zapamietales ,ze jesli S4 to Audi A4, a jesli Audi A6 to S6....

Napewno nie Audi A6 S4 lol heheheheheh, co za bajkopisarz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No u mnie sie troche pozmieniało ostatnimi czasy:

*Toyota Land Crusier 120 3.0 D4D (160km o ile sie nie myle) - ojczym

*Jeep Cherokee 4.0l +gaz - mama+ojczym

*Honda Civic 1.5 v-tec - mama

*Datsun Patrol 3.5D +36' Kólka (przerobiony na pickupa)-ja+ojczym

*Gaz 69 z ch*j wie jakim silnikiem bo nie pamietam- Ja+ojczym

*Subaru forester 2.5 turbo - bio ojciec

+

*Peugeot 205 xs - moj, kotrym wprawdzie jeszcze nie moge jezdzic ale juz go kocham. Rzuce potem fotki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@rumun_666

Naprawde wyczerpująca odpowiedź :blink: temat wskazuje wyraźnie na to jakim wozem ty jeździsz a nie twoj "bio ojciec", teściowa i reszta bandy.

Moze wypiszmy wszystkich pokolei? (ja juz przygotuje spis lini autobusowych, ciekawe jakie to maja silniki nie?)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@rumun_666

Naprawde wyczerpująca odpowiedź :blink: temat wskazuje wyraźnie na to jakim wozem ty jeździsz a nie twoj "bio ojciec", teściowa i reszta bandy.

Moze wypiszmy wszystkich pokolei? (ja juz przygotuje spis lini autobusowych, ciekawe jakie to maja silniki nie?)

heh, wlasnie... w sumie mialem sie nie odzywac ale skoro juz ktos poruszyl ten temat....

moze warto by zmienic nazwe tematu na taka ktora ukierunkuje niektore osoby by daly se spokoj z podniecaniem sie czym jezdzi ich cala rodzina.... [edit] ....i pisaly o furach ktore naleza do nich.....

...zeby nie bylo tak juz calkiem oftopowo to tylko napisze, ze poluje narazie na obiekt do chwalenia sie :P

Edytowane przez sir Afeen

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...