slavok Opublikowano 10 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 10 Października 2004 Mam nadzieje że to jest chwilowe "usterki" bo przez te maratony naprawdę tracę chęci… Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
romek Opublikowano 10 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 10 Października 2004 Przyjechałem do domu, podskoczyłem do pracy załatwić kilka spraw i przejrzałem pocztę a tu 116 wiadomości z tweak-a, pomyślcie ile mnie to kosztowało zdrowia. Siedziałem na łączu 6 Mb i była masakra. Wróciłem do domu i to samo. Serwerek mnie ewidetnie nie lubi bo cały czas mi pisze, że nie przyjmie mojego zapytania :( Nie potrafi się po prostu wyluzować i to od co 8) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LPC Opublikowano 10 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 10 Października 2004 zmuła c.d. nastapił Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KrzychuG Opublikowano 8 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2004 Jak to wkoncu jest z tym forum? Dzisiaj przez praktycznie caly dzien widzialem informacje, ze serwer jest zbyt obciazony, lub blad z przy polaczeniu z baza danych. Nie wspomne juz o czekaniu ponad minuty na jakakolwiek reackje. Naprawde odechciewa sie czekac, najczescij, jak juz uda sie polaczyc, to okazuje sie nagle ze nie ma zadnych nowych postow i wychodzi wielka kiszka :( Forum Invision Board jakos sobie radzi, a obciazenie podobnem jesli nie wieksze. Jesli chodzi o sprzet jaki oni wykorzystuja to zapewne jest to podobna konfiguracja do tej, z ktorej serwer tweaka korzysta, a poki co nie zauwazylem u nich zadnych problemow. Czyzby phpbb sie nie wyrabialo? ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ParanoiK Opublikowano 8 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2004 Jak już wcześniej było wielokrotnie mówione problem jest z bazą i indeksowaniem. Porównujesz do którego forum z invision board (swoją drogą invision jest płatne). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adasi Opublikowano 8 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2004 Panowie dziś to masakra... totalny kocioł :(Prawda; od wprowadzenia statusow totalna zamula :? Wydaję mi się że problemy pojawiły się nieco później, ale moge się mylić. Faktem jest że muli tak ze przestałem poczte sprawdzać bo nie chce mi sie czekac az strona wejdzi na tweaku. Najbezpieczniej w tych godzinach co teraz łazić po tweaku :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cvir Opublikowano 8 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2004 @Adasi - ale zes posta wykopal :lol: - mi chodzilo o tamten konkretny dzien i godzine ;] Teraz, rzeczywiscie forum dziala dobrze tylko w nocy :? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adasi Opublikowano 8 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2004 Archeologia rox :D :lol: No teraz forum działa git bo już dawno po dobranocce, może powinny być godzinne przydziały dla każdego zeby nie muliło ? :lol: A tak poważnie to naprawde trzeba cos z tym zrobic bo koło 16 to masakra jest. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Niemiec Opublikowano 9 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2004 najlepiej forum przegladac po 24, ale cicho sza, bo sie inni dowiedza. tylko wiedzcie, ze rachunek za warunki dostenie forum :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
romek Opublikowano 9 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2004 najlepiej forum przegladac po 24, ale cicho sza, bo sie inni dowiedza. tylko wiedzcie, ze rachunek za warunki dostenie forum :D ta a o 3:55 chodzi jak powinno a od 16 do 23 to jest zamuła total. Trzeba zrobić zrzutkę na nowy sprzęt bo jak tak dalej pójdzie to forum zakończy swój żywot :evil: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
m4r Opublikowano 9 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2004 Ja przegladam ostatnio czesciej z uczelni niz z domu, bo w godzinach od 7:30 do 15 :) forum dziala jak trzeba. W domu na modemie ostatnio wyskakuja mi ciagle te parszywe bledy: serwer nie moze... i PHP critical error, tak ze naprawde musze byc szalony zeby przed wiadomosciami probowac sie poalczyc z Tweakiem, chociaz czasami sie udaje :) Acha- co dziwne- przy odpisywaniu na dany post zdarzylo mi sie ze wyslalo wiadomosc, ale ja nie dostalem zadnego potwierdzenia, bo wywalilo blad- moj post oczywiscie zostal zapisany. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LPC Opublikowano 9 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2004 nie no wczoraj to był koszmar !! co chwila zonk . robimy ta zrzutke na upgrade serwa czy cuś ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pichulec Opublikowano 9 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2004 Wczoraj w godzinach 14-22 nie można było się wbić na forum - natomiast rano (od 7 do 12) chodzi ok. Chyba trzeba będzie tą zrzutkę zrobić - Niech te aktywne 1000 userów da po 5zł i już jest 5000.... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Niemiec Opublikowano 9 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2004 mi o 9 nie chcial sie polaczyc :/ temat zrzucania byl juz przerabiany, opinie szefostwa mozna gdzies tu znalesc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KrzychuG Opublikowano 9 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2004 Jak już wcześniej było wielokrotnie mówione problem jest z bazą i indeksowaniem. Porównujesz do którego forum z invision board (swoją drogą invision jest płatne). Owszem jest platne (chociaz mozna zdobyc sobie wersje 2.0 lub starsza i uzywac do celow niekomercyjnych, ale to inna sprawa), ale mozliwe jest, ze znacznie lepiej oblusuguje takiej wielkosci bazy danych. Naprawde, nie zauwazylem, zeby ich forum sie "mulilo", co zdarza sie na niektorych forach opartych na phpbb. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 9 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2004 no wiec ja bym proponowal jakies 'male sprzatanie' a jesli nie, to... rozdzielic baze... wymagalo by to: a) oddzielnych enginow forum lub b)znacznego mieszania w kodzie (o zgrozo) :D no ale skoro to admini i moderatorzy sami wola wszystko pisac, to.. :D co do zrzutki, to umieram z ciekawosci, dlaczego nie przeszlo.. juz szukam.. no i mam pomysl.. tylko nie rzucajcie w mnie miesem, ale: zablokowac anonimowych - jesli uwazacie to za glupi pomysl, to rzuccie okiem na statystyki na glownej stronie forum (na samym dole) wiem, ze ludzie chca stad czerpac wiedze, ale jesli kazdy z nich zapoda od bazy SELECTa z przydluga skladnia, to komp z baza sie wrecz dlawi... a zgodzicie sie, ze cos by zrobic bo bylo-niebylo jest to jedno z wiekszych forum w sieci polskiej (jakie widzialem) i pasuje, aby sie dalo tego uzywac.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 9 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2004 Problem jest taki, ze pewna grupa użytkowników bawi się na testowym, wypisują jakieś głupoty o mefach i innych [ciach!] i niestety, forum przez nich się sypie :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 9 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2004 ze pewna grupa użytkowników bawi się na testowym, wypisują jakieś głupoty o mefach i innych To juz swoja droga... tam, to bym chetnie wpadl i wykasowal calosc.. Najlepiej to kasowac zawartosc tego forum co powiedzmy miesiac (lub nawet co tydzien jesli zajdzie potrzeba) i bedzie pozadek... jesli to jest w koncu testowe, to nic waznego dla potomnych tam nikt nie przekazuje.. No i mam kilka pomyslow: - sprzatac w uzytkownikach (wiem, ze dziennie siedzi tu w sumie moze nawet do 1000 zarejestrowanych, ale watpie aby co dziennie przez 23 dni siedzialo 'inne 1000'... - sprzatac w starych postach: jesli ktos w 2002 zadal pytanie i nie otrzymal odpowiedz, to nawet jesli mu ktos teraz odpowie, to mu sie to juz nie przyda raczej... - dorzucic przy wyszukiwaniu postow wybor dzialu, ale nie przez combo jak jest teraz, ale przez checkbox-list.. bo np po cholere mi szukac rozwiaznia problemu w Kupie, Sprzedam... - przeleciec po calym forum i wywalic posty w stylu 'u mnie tez', 'mi tez wyslij' - wiem, ze nikomu sie nie chce.. ale jak sie wszyscy za to wezma, to jest to do zrobienia.. po tych zabiegach baza powinna sie zauwazalnie zmniejszyc.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Niemiec Opublikowano 9 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2004 Problem jest taki, ze pewna grupa użytkowników bawi się na testowym, wypisują jakieś głupoty o mefach i innych [ciach!] masz racje. stanowi to pewnie glowne obciaznie serwera. ULLISSES => testwke czyszcza kilka razy na dzien. nigdy nie ma tam wiecej niz 30 postow. gielde mozna posprzatac. miala byc kasowana raz w tygodniu a sa posty z przed pol roku. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nexer Opublikowano 9 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2004 Problem jest taki, ze pewna grupa użytkowników bawi się na testowym, wypisują jakieś głupoty o mefach i innych [ciach!] Jak już pisałem w innym topicu - Jezdeś ivil ! :evil: I nie dałeś mi dwóch obiecanych pÓnkÓF :evil: joke of koz ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 10 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2004 Na poczatek zapodam linka: Skad sie bierze tak duza liczba userow i co oni robia? Komentarz: aktualnie na tej stronie dopiero przy userze 7839 pojawia sie liczba postow: 1. Wiadomo, ze jak sie nowi zarejestruja, to ta liczba bedzie sie zmieniac rownie dobrze na nastepnej... Ciekawe, na ktorej stronie zmienia sie liczba postow na 2... Ja mam obecnie duzo ponad 100 - wiem, ze gadula ze mnie czasem, ale przez pol roku nie mialem dostepu do sieci, a wiec i do forum.. bo na modemie w SL45i to sobie mozna... baranka strzelic a nie uczestniczyc na forum... zwiazane to bylo z.. zreszta co sie bede spowiadal, nie czas na to.. Propozycja: if ((user1.registered_time>7days) and (user1.ilosc_postow = 0)) then delete_from_baza_userow_tweak(user1) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ruido Opublikowano 10 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2004 ULLISSES: bylo juz wiele na ten temat np. http://forum.purepc.pl/viewtopic.php?t=97010 Jako ze akurat jestem przy jakims komputerze. nawet nie 5 MB tylko 10 razy mniej co przy wielkosci calej bazy (1,3 GB) jest wartoscia smieszna i nieznaczaca Ale nie o to chodzi. Nie bedzie usuwania z bardzo prostego powodu - po usunieciu uzytkownika nie ma mozliwosci wyszukiwania per user starych postow to raz Dwa - nic nie da to pod wzgledem szybkosci a zapewne urodzi kolejne problemy do rozwiazywania (bo ten wstretny administrator usunal mi moje konto a maila nie dostalem bo korzystam z posysajacej interii ktora sie dostala na wszystkie RBLe swiata Wink Trzy - lubie patrzyc na duze cyferki. Wole wprawdzie jak symbolizuja stan konta w PLNach albo innej milej walucie ale z racji odwiecznego symbolu - przed tym ze zadowole sie iloscia uzytkownikow forum Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KrzychuG Opublikowano 10 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2004 No i mam kilka pomyslow: - sprzatac w uzytkownikach (wiem, ze dziennie siedzi tu w sumie moze nawet do 1000 zarejestrowanych, ale watpie aby co dziennie przez 23 dni siedzialo 'inne 1000'... - sprzatac w starych postach: jesli ktos w 2002 zadal pytanie i nie otrzymal odpowiedz, to nawet jesli mu ktos teraz odpowie, to mu sie to juz nie przyda raczej... - dorzucic przy wyszukiwaniu postow wybor dzialu, ale nie przez combo jak jest teraz, ale przez checkbox-list.. bo np po cholere mi szukac rozwiaznia problemu w Kupie, Sprzedam... - przeleciec po calym forum i wywalic posty w stylu 'u mnie tez', 'mi tez wyslij' - wiem, ze nikomu sie nie chce.. ale jak sie wszyscy za to wezma, to jest to do zrobienia.. Znowu musze wyleciec z Invision Board, ktory do tych celow sie swietnie nadaje. Dobra kondycja ich forum moze wynikac z zaimplementowanego "harmonogramu zadan" (crontab zwany tam 'task manager'). W panelu administracyjnym mozna poprostu ustawic o ktorej godzinie, ktorego dnia i jak czesto dany skrypt php ma sie odpalac, to, co dany skrypt ma zrobic nalezy juz do administratorow danego forum, ale moim zdaniem prosciej raz dany skrypt, wrzucic go do "harmonogramu zadan" i zapomniec o wszystkim. W efekcie forum powinno czyscic sie samo, a administratorzy i moderatorzy mogliby poswiecic swoj czas na ciekawsze zadania :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 10 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2004 ULLISSES: bylo juz wiele na ten temat wiem, bo sam bralem udzial w topicu... ale licze na to, ze kiedys sie ugna.. :wink: jak w tej przypowiesci biblijnej o pukajacym do drzwi w srodku nocy - gospodarz otwiera mu drzwi, ale nie dlatego ze chce, lecz dlatego ze on jest upierdliwy... no w sumie wiem, iz baza userow miesci sie w 0,5 MB... ale tak jakos mnie to... - ja nie moge spac po nocach, jak wiem, ze mam 1 plik na 4KB w koszu - dlatego zawsze kosz wylaczam (serio).. wiec wyobrazcie sobie, co mi sie dzieje, jak wiem ze tam jest kilkadziesiat KB, ktore mozna usunac.. :wink: Dopicha: Maja ludzie czasem nasrane w glowach a moderatorzy niezmierzona cierpliwosc gdyby juz link nie dzialal, to lecialo mniej wiecej tak: Wpisujcie coś zobaczym kiedy M wróci jak bym mial zly dzien, to za takie cos by ban na 7 dni od reki poszedl.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xan Opublikowano 11 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2004 NO niestety czasem Forum dziwnie muli , a nejlepsze jest to ze teraz siedzi 250 osob i chodzi idealnie . A czasem bywa 200 i juz ma problemy . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 11 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2004 Ta a najsmieszniejsze jest to ze chodziło forum idealnie, nagle wywaliło mnie z forum 8O i przy ponownym logowaniu twierdzilo ze podaje złe dane, jak po 15 minutach sie zalogowalem to miałem tylko "Serwer blablabl..." I w koncu znowu zaczeło działac. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nyny Opublikowano 12 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 12 Listopada 2004 forum chodzi jak muł w godzinnach popoludniowych i nocnych to wogle wole sobie odpuscic przegladanie tematów bo poprostu nie mam na to czasu. przeczytanie 1nego tematu wraz z udzieleniem odpowiedzi zajmuje mi dobre 5 min. oczywiscie 70% watków musze pominac bo chyba przyrosłbym do krzesła.. zrobcie cos z tym jestem w stanie wyslac jakiegos smska za 9zł na nowy serverek:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 12 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 12 Listopada 2004 mam jeszcze pomysl odnosnie dublowania tematow... - czasami dzieje sie tak, gdy ktos da wyslij i czeka, czeka i naciska jeszcze raz... - drugi przypadek, gdy ktos napisze jakis temat, ktory juz byl przerabiany na forum... w mysql mozna ustawic atrubut UNIQUE (unikalny) dla pola tabeli.. jesli by tak na temat ustawic ten atrybut, to nie byko by problemow z dublowaniem tematow spowodowanych: - bo komus sie nie chcialo w szukac - bo komus sie 2 razy wyslij nacisnelo.. gdyby ktos zakladal temat, i baza zwrocila mu, iz taki temat istnieje, to odrazu by gosc wiedzial, ze ma szukac rowiazania bo takowe zapewne juz jest na forum.. inna sprawa, ze zawsze przed napisaniem tematu powinno sie szukac, czy przypadkiem nie byl poruszany na forum.. co do liczby userow, to tez to zauwazylem.. ze np przy 150-170 osobach chodzi znosnie, ale kolejne 20 wiecej to juz masakra.. moze chodzi o liczbe zalogowanych - dla goscia obsluga bazy konczy sie na wyslaniu mu szukanego tematu, a dla zalogowanego trzeba mu nie tylko temat wyslac, ale zapisac w bazie, to co napisal, jego ilosc postow zwiekszyc, statystyki itp - ogolnie uzytkownik jest wiekszym obciazeniem dla bazy, niz gosc... dlatego lepiej jest 50 userow + 150 gosci niz 100 userow + 100 gosci.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gnz Opublikowano 12 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 12 Listopada 2004 archiwum X prawie 20.oo a forum śmiga jak ta lala ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 12 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 12 Listopada 2004 archiwum X prawie 20.oo a forum śmiga jak ta lala ;] wszyscy ogladają hary potera.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...