abezus Opublikowano 28 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 28 Maja 2011 dlugo ten skan bedzie trwal? co to 2xf4 ? Znaczy ze jak program sie wlaczy mam dwa razy kliknac f4 i zacznie skanowac ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konar Opublikowano 29 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2011 (edytowane) Zamieszczam skanowanie MHDD, kumplowi przekazałem, żeby próbował reklamować. To co się działo pod koniec skanowania okolice 95% to dosłownie meksykańska fala. Ostatni screen prezentuje coś co raz przechylało się w jedna, a raz w drugą stronę. Edytowane 29 Maja 2011 przez Konar Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
foh_23 Opublikowano 29 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2011 @Up zupełnie normalny scan. Dysk zdrów jak ryba ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
E57 Opublikowano 4 Czerwca 2011 Zgłoś Opublikowano 4 Czerwca 2011 (edytowane) Panowie, prośba o pomoc w interpretacji wyników SMARTA. Pacjent do dysk zewnętrzny Samsung S1 Mini 1,8''. Dysk kupiony 2 dni temu jako nowy, odpalony wczoraj. Dziś dysk strasznie się grzebie, wszystko zajmuje mu bardzo duuużo czasu. Skan HDTune pokazuje bardzo dużo uszkodzonych miejsc w okolicach początku dysku. Poniżej zamieszczam wyniki SMARTA : Niestety MHDD nie dam rady go przeskanować bo program nie wykrywa dysku. Edytowane 5 Czerwca 2011 przez E57 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwazor Opublikowano 5 Czerwca 2011 Zgłoś Opublikowano 5 Czerwca 2011 Dysk na GW . Ma wade fabryczna... robi sobie sam "harakiri" w ciagu 1 godziny postawił 393 remapy... Raw error też juz nie mały. Do tego nastepny sektor w kolejce do remapu. Wymien na nowy wolny od wady fabrycznej.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
E57 Opublikowano 5 Czerwca 2011 Zgłoś Opublikowano 5 Czerwca 2011 Dziękuję za pomoc Kwazor ! Dysk leci na RMA lub ewentualnie spróbuję go oddać w sklepie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Łukasz Tkacz Opublikowano 27 Czerwca 2011 Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2011 Również chciałbym prosić o diagnozę, bo w ostatnim czasie "działa nieco dziwnie", być może to wynik zbyt dużych mieszanin w oprogramowaniu, ale wolałbym się upewnić: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwazor Opublikowano 29 Czerwca 2011 Zgłoś Opublikowano 29 Czerwca 2011 Dysk wd. SMARTA idealny. Jesli chcesz być pewnien na 101% to zapuść skanowanie w MHDD.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
logimen Opublikowano 2 Lipca 2011 Zgłoś Opublikowano 2 Lipca 2011 prosba o analize SMARTa. Dysk od pewnego czasu strasznie zamula, zapisywanie/otwieranie plikow, ogolnie odczyt/zapis nie przekracza 60mb/s przez co system strasznie muli. Edycja zdjec w photoshopie to jakas masakra :( Zmienilem kabelek SATA, ale nic nie pomoglo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Immortally Insane Opublikowano 11 Lipca 2011 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2011 U mnie ta wartość jest "troszkę" większa i dysk działa normalnie. Możesz jeszcze spróbować podłączyć go do innego wejścia SATA. Problemy z zasilaczem też nie są wykluczone, u mnie wyglądało to tak że temperatura obu dysków podskoczyła o 10C, samsung miał 35C, a seagate 45C, parę dni później zasilacz padł. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
logimen Opublikowano 12 Lipca 2011 Zgłoś Opublikowano 12 Lipca 2011 Podlaczalem do innych wejsc, zmienialem kabelki i dalej to samo bylo. Wymienilem WD na nowego Seagate 500gb i problem zniknal. Natomiast w drugim Seagate'ie 500gb (barracuda 10 bodajze) mam Spin Retry Count Data = 5 i status health = warning To cos groznego ? Dysk ma ze 3 lata wiec chodzi ok; 2-3 lat krocej niz WD i juz szwankuje :/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Harry Lloyd Opublikowano 12 Lipca 2011 Zgłoś Opublikowano 12 Lipca 2011 A co powiecie o tym? Wersja 3.50 pokazywała tą samą wartość jako ok. Do tego ten parametr już kilka lat temu miał wartość 13, co pare miesięcy się zwiększała o 1. 17 jest od bardzo dawna, a teraz dysk mało używany bo siedzi w kompie do gier. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Immortally Insane Opublikowano 12 Lipca 2011 Zgłoś Opublikowano 12 Lipca 2011 Oto co znalazłem na temat tych parametrów: @ logimen Spin Retry Count: Ilość ponowień prób rozpędzenia tależy. Atrybut ten przechowuje łączną ilość prób uruchomienia tależy przed osiągnięciem pełnej szybkości obrotowej (pod warunkiem, że pierwsza próba nie powiodła się). Spadek tego atrybutu jest oznaką problemów z podsystemem mechanicznym dysku. @ Harry Lloyd Recalibration Retries: Atrybut ten wskazuje liczbę rządań rekalibracji (po warunkiem, że pierwsza próba nie powiodła się). Spadek tego atrybutu jest oznaką problemów z podsystemem mechanicznym dysku. W obu przypadkach zrobiłbym backup. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pułek Opublikowano 13 Lipca 2011 Zgłoś Opublikowano 13 Lipca 2011 (edytowane) Witam Co możecie powiedzieć o moim dysku ? jest wadliwy, uszkodzony ? Ponieważ głośno pracuje i ma tą jedną wartość danych taką wysoką. Proszę o pomoc. Pozdrawiam Pułek Edytowane 13 Lipca 2011 przez Pułek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Immortally Insane Opublikowano 13 Lipca 2011 Zgłoś Opublikowano 13 Lipca 2011 Robią Ci się bad sectory = dysk jest poważnie uszkodzony, zrób backup i oddaj go na serwis, jeśli nie masz już gwarancji to możesz go wyzerować programem MHDD. P.S. A dysk głośno chodzi bo próbuje odczytać dane z bad sectora. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
G.R.E.G Opublikowano 14 Lipca 2011 Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2011 (edytowane) hello pacjent to ST3250620AS, dysk jako systemowy, a problem jest taki ze od czasu do czasu podczas startu kompa nie widac go w biosie (a slychac podczas tego ze w dysku cos delikatnie stuka co 3-4 s),ponowny reset i juz go widzi i laduje system i nic nie stuka wtedy w dysku, czasami dochodzi do paska podczas ladowania windy i mysli mysli ale sie nie zaladuje, problem wystepuje i na 7 i na XP, jak juz pracuje w Windowsie, to zawiesza sie przewaznie jak za duzo stron zaladuje w firefoxie albo operze ale to nie wina robactwa zadnego bo sytem przeskanowany i oba systemy postawione na nowo (czyste i swierzytkie instalki tylko z potrzebnymi najnowszymi strerami), chociaz zawiesza mi czasem kompa nawet przy sluchaniu muzy albo i ot tak sobie jak siedze na pulpicie, komp jak z podpisu.napiecia mierzylem miernikiem i wynosza w stressie 3.43v, 4.96v, 12.17v. ponizej zamieszczami screeny ze smarta, hddtune i mhdd. potrzac na smarta nie widze tam nic nie pokojacego raczej, ale moze Wy cos dostrzezecie z tych screenow i testów.tasmy SATA zmienione tak samo jak gniazda. Aha komp nie krecony.wszystko na default. Edytowane 14 Lipca 2011 przez G.R.E.G Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
walec_drogowy Opublikowano 23 Lipca 2011 Zgłoś Opublikowano 23 Lipca 2011 (edytowane) Witam, będę wdzięczny za rzut okiem na poniższy screen. Co z tym dyskiem można zrobić (i czy jest sens)? Edytowane 23 Lipca 2011 przez czachor Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwazor Opublikowano 23 Lipca 2011 Zgłoś Opublikowano 23 Lipca 2011 Kiedys trafiłem na info ze END to END to bład cache dysku.... jesli jest GW to slij.... GREG..talerz może miec zaryty landing zone ( miałem tak w samsungu 160--niewykrywany przez 15 minut pozniej biegał ok -- smart i scan idelany ) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adyan Opublikowano 24 Lipca 2011 Zgłoś Opublikowano 24 Lipca 2011 (edytowane) Witam. Proszę o analizę dysku. Wysyłać na gwarancję ? Jeśli tak to co napisać jako powód reklamacji ? Edytowane 25 Lipca 2011 przez Adyan Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwazor Opublikowano 26 Lipca 2011 Zgłoś Opublikowano 26 Lipca 2011 (edytowane) Wysoki Raw error rate ( problemy z odczytem z talerza ) C5 =1 9 sektorów niestabilnych ( potencjalne bady ) C6=1 sektor niekorygowalny przez elektronike ( w MHDD widoczny jako UNC --)ale jest jeszcze 1 ( a es tool widzi wieceje błedów --- mozesz tym tez sie podeprzec ) Ogolnie : Wal na GW ze dysk ma bada i parametry smart dysku sa niepokojace. P.s. Nie walnełes w kompa ? niektóre sektory sa blisko siebie i takie cos pojawia sie przy uderzeniu... Edytowane 26 Lipca 2011 przez Kwazor Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adyan Opublikowano 27 Lipca 2011 Zgłoś Opublikowano 27 Lipca 2011 P.s. Nie walnełes w kompa ? niektóre sektory sa blisko siebie i takie cos pojawia sie przy uderzeniu... Nie. Nic z tych rzeczy. Ile średnio trwa oczekiwanie na dysk od momentu wysyłki jeśli chodzi o samsunga ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwazor Opublikowano 28 Lipca 2011 Zgłoś Opublikowano 28 Lipca 2011 Standartowa śpiewka sprzedawców :14 dni roboczych... czyli 3 tygodnie.. A jesli wysyłanie bezposrednio do producenta nie wiem...( licz czas wysyłki ect... ) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adyan Opublikowano 1 Sierpnia 2011 Zgłoś Opublikowano 1 Sierpnia 2011 Witam. To znowu ja :) Przed tygodniem chciałem wysłać dysk na gwarancję, bo testy wyglądały tak: Ogólnie to wymontowałem dysk z komputera, podłączyłem pod inny żeby zgrać dane i z powrotem na weekend podłączyłem pod swój komputer. Przed wysyłką na gwarancję stwierdziłem, że jeszcze raz sprawdzę dysk w programach diagnostycznych i ku mojemu zdziwieniu testy po tygodniu wyglądają tak: Test powierzchni w programie hdtune też tym razem cały na zielono. Jak to możliwe? Dysk sam się naprawił ? Atrybut C5 w smarcie dysku z 19 spadł do 0. Czy dysk w takiej sytuacji wysyłać na gwarancję ? Proszę o w miarę szybką odpowiedź, bo muszę zdecydować co dalej z dyskiem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Elektronek Opublikowano 1 Sierpnia 2011 Zgłoś Opublikowano 1 Sierpnia 2011 (edytowane) Miał niestabilne sektory, ale widocznie w trakcie użytkowania zapisał je ponownie i poszło bez problemu. Według mnie wysyłanie dysku na gwarancję, bo ma kilka niestabilnych sektorów to jakaś farsa. Dopóki nie wykona reloków, to jak widzisz wszystko można zrobić. Jeśli nie ma jakiś objawów - przywieszek, błędów BSOD itp. to ja dałbym sobie siana z gwarancją, bo pamiętaj: zawsze możesz trafić gorsze truchło. Raw Read Error? A gdzie jest napisane, że akurat w tym modelu oznacza to umieranie dysku? W jednych parametr jest ważny, ale w innych równie dobrze można go olać. Dopóki nie zobaczę dogorywającego tego modelu tylko ze złym parametrem Raw Read Error, to nie uwierzę, że trzeba odsyłać dysk. Poza tym wartość spadła, więc ja bym to olał. Edytowane 1 Sierpnia 2011 przez Elektronek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adyan Opublikowano 1 Sierpnia 2011 Zgłoś Opublikowano 1 Sierpnia 2011 (edytowane) Parametr 0B i C6 nie są niepokojące ? Edytowane 1 Sierpnia 2011 przez Adyan Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Elektronek Opublikowano 2 Sierpnia 2011 Zgłoś Opublikowano 2 Sierpnia 2011 1 kalibracja i 1 nieczynny sektor? To był żart? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 3 Sierpnia 2011 Zgłoś Opublikowano 3 Sierpnia 2011 (edytowane) Również proszę o analizę, dysk od jakiegoś czasu dosyć głośno pracuje, nawet przy normalnej pracy (przeglądnie Internetu etc.) Edytowane 3 Sierpnia 2011 przez Gość Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwazor Opublikowano 3 Sierpnia 2011 Zgłoś Opublikowano 3 Sierpnia 2011 WD smarta dysk jest ok i nie ma do niego zastrzeżeń.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Boxster Opublikowano 3 Sierpnia 2011 Zgłoś Opublikowano 3 Sierpnia 2011 (edytowane) Pomoże ktoś z interpretacją? Uploaded with ImageShack.us Czy to jakiś badsector, ew. można coś z tym zrobić? Edytowane 3 Sierpnia 2011 przez Boxster Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Elektronek Opublikowano 4 Sierpnia 2011 Zgłoś Opublikowano 4 Sierpnia 2011 Nie można nic zrobić, dysk OK. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...