costi Opublikowano 4 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2011 Tylko po co 150W zasilacz do Brazosa, który ciągnie 30W? Tylko się na sprawności traci. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 4 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2011 Co do sprawności to racja. Tu upchnęli jednak dwa dyski 2,5 cala, 1 3,5 cala oraz napęd. Te rzeczy będą więcej pobierać niż mobo. Do tego dochodzi jeszcze sprawa rozruchu dysków. W chwili rozruchu dysk ma dużo większe wymagania prądowa niż w czasie pracy. Dość dawno temu był na forum temat dot. problematyki zasilaczy. Użytkownik miał kilka dysków z komputerze i pomimo, że zasilacz miał spory zapas mocy to nie umiał podnieść sprzętu z kompletem dysków. Dobrze mieć więc jakiś zapas mocy. Oczywiście jak ktoś z napędów zamontuje 1x SSD to można uznać, że zasilacz jest przesadzony. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tOmki Opublikowano 4 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2011 Właśnie ściągnąłem manuala od E35M1-I DELUXE i widzę: For a fully configured system, we recommend that you use a power supply unit (PSU) that compiles with ATX 12 V Specification 2.0 (or later version) and provides a minimum power of 350 W. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zzizzy Opublikowano 4 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2011 (edytowane) Mhm, jasne. Gdybyś dokładał jakąś kartę graficzną, to można zastanowić się nad mocniejszym zasilaczem. W przeciwnym wypadku zupełnie wystarczy 75W. Edytowane 4 Marca 2011 przez zzizzy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tOmki Opublikowano 5 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 5 Marca 2011 Wiadomo że nie ciągnie to powyżej 100W, ale jak dają już w komplecie z obudową to trzebą brać :] Z takimi małymi (dobrymi) zasilaczami (poniżej 150W) TFX i SFX też jest problem żeby osobno je kupić. Więc albo szukamy obudowę z zasilaczem, albo szukamy czegoś w postaci PICO PSU - ale to są inne koszta. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dijkstra Opublikowano 6 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2011 Gdyby ktoś szukał taniej, a funkcjonalnej obudowy pod mATX, to na allego jest obecnie trochę leżaków magazynowych Medion Digitainer - wygląda to tak: Kupiłem kilka dni temu i jestem bardzo zadowolony. Cena 99 - 125zł w zależonści czy z pilotem, czy bez, ale nawet te sprzedawane bez pilota mają wbudowany reciver w standardzie X10, więc pilota za ~20zł można kupić jakiego się chce. W komplecie zasilacz 150W fortrona, ale niestety z czasów atx 1.x - na 12V imponujące 6A... Mój config działał bez problemu, ale trochę się bałem i wsadziłem coś innego. Wchodzą pełnowymiarowe zasilacze ATX, o ile napęd opyczny nie jest nietypowo długi i złącza SATA i zasilania musą być pod kątem 90*. Standardowo miejsce na jeden dysk 3.5'; dodatkowo, choć nie ma standardowych mocowań, to pod bayem 5.25 napędu optycznego średnio zdolna manualnie osoba zmieści dodatkowe dwa dyski, a na podłodze pomiędzy płytą główną a frontem zmieści się jeden 3.5" slim albo 2x 2.5" Naprawdę wysoka jakość wykonania, nie wiem, kto to robił - obstawiałbym Lian Li. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 6 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2011 Dobrze że piszesz bo po zdjęciu wygląda tandetnie. Jak kicz lat 80-ych :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dijkstra Opublikowano 7 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2011 Design albo się podoba, albo nie, ale wykonanie naprawdę zacne. A przy okazji, 80's są znowu w modzie ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość henek45 Opublikowano 10 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2011 (edytowane) jaki zasilacz pasywny polecilibyście pod core 2 duo e5200 i gf 8600gt, chciałbym mieć idealną ciszę, dlatego wszystko pasywnie chciałbym złożyć. A i jeszcze jedno po co w zestawach do htpc jest podawany tuner tv, 3 stówy płacić za odbiór telewizji naziemnej , porażka.... Edytowane 10 Marca 2011 przez henek45 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 10 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2011 Jak wszystko pasywne to dobrze mieć choć zasilacz aktywnie chłodzony. Tam musi być jakiś ruch powietrza a jest bardzo wiele niesłyszalnych zasilaczy. Oczywiście pod warunkiem że będzie u góry wyciągał ciepło. Wiele zależy jaką obudowę wybierzesz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość henek45 Opublikowano 10 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2011 obudowe napewno jakas dobrą jak nie znajde nic ciekawego to będzie aerocool, w sumie to najlepsza była by obudowa razem z zasilacZem więc co polecacie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 10 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2011 Poczytaj tu: Fanless PSU Torture Test Roundup | silentpcreview.com I tak odnośnie zasilaczy bezwentylatorowych: "NOTES ON FANLESS PSUs The ATX case design designates a certain portion of case cooling to the PSU; the ATX design specification assumes a PSU with a fan. Even though most of the fanless models listed here conform physically to ATX PSU standards, this does not mean they are suitable drop-in substitutes for any system. Due to the reduced airflow not only in the PSU but also through the system, thermal management is a serious consideration for successful use of fanless PSUs. Ironically, the absence of a cooling fan in the PSU may require the addition of another case fan in the system. Fanless PSUs are generally more suitable for systems that run cooler and draw less power. Before opting for a fanless PSU, we urge you to read all the fanless PSU reviews and the associated forum discussions thoroughly. Plan for adequate system cooling and be prepared to experiment and fine-tune the system for thermal safety. Keep in mind that we strongly weigh the acoustic performance at <200W when assessing the units for noise. This is because systems typically do not draw more than 200W, even at maximum power. Those seeking quiet systems should do everything possible to minimize power draw because low heat makes low noise much easier to achieve. For higher power PSUs, the noise performance >200W is considered as well, but the <200W is still weighted more heavily, because the vast majority of systems run at much less than full load >90% of the time. (Typically, the load is about at idle 90% of the time.) In actual use, the difference between a fanless PSU and quiet fan cooled PSU is marginal, as the system using a fanless PSU still needs an exhaust fan which may sometimes have to spin slightly higher than the one in a similar system with a fan-cooled PSU. It is only when systems with the quietest fanned PSUs are pushed beyond ramp-up point of their fan controller that they become significantly noisier than systems with fanless PSU. However, the fanless PSU system will be more stressed thermally unless it has airflow from case fans — in which case, their acoustic advantage shrinks again." Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość henek45 Opublikowano 10 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2011 (edytowane) W sumie to już zrezygnowałem z zasilacza pasywnego, bo przynajmniej jeden wentylator musi być w tym htpc, więc jaki będzie najcichszy zasilacz normalny, nie-pasywny , nadający się do tego sprzętu, może coś będzie w przedziale do 100 zł. ? Edytowane 10 Marca 2011 przez henek45 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ainaruth Opublikowano 16 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2011 Czy ktos z obecnych widzial moze w akcji zestaw HTPC oparty na integrze Intela? Ostatnio czytam rozne artykuly o bledzie w wyswietlaniu materialu HD @23.976fps na tych kartach. Problem ma dotyczyc zarowno Clarckdale jak i Sandy Bridge. Jesli zdecyduje sie na SB, to nie chcialbym zastac niemilej niespodzianki w postaci przywieszenia obrazu co 40s. Czy ktos jest mi w stanie powiedziec na ile to zjawisko jest widoczne w realnych zastosowaniach? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 16 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2011 W sumie to już zrezygnowałem z zasilacza pasywnego, bo przynajmniej jeden wentylator musi być w tym htpc, więc jaki będzie najcichszy zasilacz normalny, nie-pasywny , nadający się do tego sprzętu, może coś będzie w przedziale do 100 zł. ? Polecam ten co mam w podpisie. Wybrałem go świadomie do tego zestawu i świetnie się spisuje. Czy ktos z obecnych widzial moze w akcji zestaw HTPC oparty na integrze Intela? Ostatnio czytam rozne artykuly o bledzie w wyswietlaniu materialu HD @23.976fps na tych kartach. Problem ma dotyczyc zarowno Clarckdale jak i Sandy Bridge. Jesli zdecyduje sie na SB, to nie chcialbym zastac niemilej niespodzianki w postaci przywieszenia obrazu co 40s. Czy ktos jest mi w stanie powiedziec na ile to zjawisko jest widoczne w realnych zastosowaniach? Na Clarkdale nie mam żadnych problemów z odtwarzaniem video. 720p czy 1080p wszystko płynnie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ainaruth Opublikowano 17 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2011 @rafa - a moglbys jeszcze powiedziec na czym wyswietlasz obraz i jaka masz ustawiona czestotliwosc odswiezania? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Harry Lloyd Opublikowano 17 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2011 Nie chodzi o odtwarzanie, chodzi o wyświetlanie. W H55/H67 jest bug który nie pozwala na ustawienie odświeżania 23.976 Hz, można tylko 24.000 Hz. Ponoć jest jakiś sposób na wymuszenie 23.97 Hz, to najbliżej co można uzyskac. Buga mają poprawić "przy następnej okazji". Teoretycznie moga to zrobić w Z68, ale możliwe że dopiero w serii 7. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ainaruth Opublikowano 17 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2011 ja wiem ze ten bug jest.. chodzi mi o to czy on bedzie mi przeszkadzal. Jak widac @rafa nic nie zaobserwowal. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Harry Lloyd Opublikowano 17 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2011 Ustaw sobie 24.000 Hz na obecnej grafie to zobaczysz jak to wygląda. Nie ma znaczenia jaka karta, na każdej będzie tak samo przy tym odświeżaniu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 17 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2011 @rafa - a moglbys jeszcze powiedziec na czym wyswietlasz obraz i jaka masz ustawiona czestotliwosc odswiezania? LCD TV Sharp, 1920x1080 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bryndza Opublikowano 22 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2011 Czy taka obudowa (i zasilacz) nadaje się do zestawu opartego na Intel Core i5-2500K + 2 dyski + 4GB RAM? Nie planuję dodatkowej karty graficznej ani OC. Czy można kupić w Polsce jakąkolwiek płytę główną mini ITX z podstawką LGA1155? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tOmki Opublikowano 22 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2011 Ta obudowa fajna, ale za słaby zasilacz. Jeżeli chodzi o mini ITX, to tu masz Intela i Gigabyte'a: Allegro.pl - aukcje internetowe, bezpieczne zakupy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość tan24 Opublikowano 22 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2011 Jaką obudowę polecacie do komputera htpc razem z zasilaczem? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pietia(lania) Opublikowano 22 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2011 (edytowane) @tOmki powiedz mi moj drogi od kiedy h57 sa pod sandy bridge ? ogolnie narazie w PL ciezko o plyte w forumacie m-ITX pod soc 1155 ps jezeli nei bedzie OC to zrezygnuj z wersji K zawsze to kilka PLN w kieszeni Edytowane 22 Marca 2011 przez Pietia(lania) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tOmki Opublikowano 22 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2011 Sorrki, nie spojrzałem na typ procka, tylko na podstawkę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
costi Opublikowano 25 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2011 Podstawka tez sie nie zgadza, bo Sandy Bridge jest na 1155, a H57 to 1156 ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toms83 Opublikowano 6 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 2011 (edytowane) Sprzęcik do filmów złożony, teraz zabieram się za konfiguracje programów i kodeków. :) Bebeszki htpc: - MSI H57M-ED65; - Intel I3-530 chłodzony pasywnie przez Prolimatech Megahalems; ;) - Sapphire ATI Radeon HD5450 pasywnie; - SeaSonic S12II-380; - Kingston DDR3 4GB(2x2GB) 1333MHz CL9 ; - Creative Soundblaster X-Fi Titanium; - Western Digital Caviar 500GB SATA2 (WD5000AADS); - zapakowane w CoolerMaster Elite 341; - głośniki tylko Logitech Z3e 2.1; ;) - Win 7 x64; - player MPC-HC; Zainstalowałem Haali Media Splitter, najnowszego ffdshow i na razie tyle. Czy ma znaczenie, jakich kodeków używam do audio i video? Nie wiem co lepsze, wbudowane w mpc-hc, te z ffdshow czy ac3filter. Kombinacji tyle, że sprawdzenie wszystkiego znowu trochę zajmie. Sprzęt nie jest jeszcze umiejscowiony tam gdzie ma być, bo na razie jeszcze testy trwają. Jak już wszystko będzie cacy, to dołożę fotki z końcowym układem. Póki co, obiecane fotki z tego co już jest. Komp jest ultra cichy, pracuje tylko 1 wentylator 120mm w zasiłce, który kręci się bardzo wolno. Nawet pod maksymalnym obciążeniem platformy w ogóle się nie rozkręca ( pobór maks 80 wat ). 1. Uszczelnianie budy. Wszystkie otwory którymi mógłby dostać się kurz zaklejone i załatane. Jedyne wolne miejsce to przód budy z zamontowanym filtrem przeciwpyłowym własnej produkcji. :lol2: 2. Wnętrze budy z mobaskiem i zasilaczem. 3. Megahalems na procku, pasywne chłodzenie. Dysk WD na zaawansowanej podkładce antywibracyjnej. :D 4. Wszystkie podzespoły zamontowane, karta graficzna 5450 i Creative X-Fi Titanium. 5. Kompletna obudowa. W rzeczywistości wygląda o niebo lepiej niż na fotkach. Ładny, czarny mat, bez świecidełek. Edytowane 6 Kwietnia 2011 przez toms83 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tOmki Opublikowano 6 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 2011 Jakie pasywne chłodzenie procka dałeś ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toms83 Opublikowano 6 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 2011 (edytowane) Prolimatech Megahalems siedzi na procku. Jakieś fotki za moment wrzucę. Widzę, że temat powędrował do innego działu. Nie wiem czy tutaj mogę kierować pytania o konfiguracje kodeków itp.? Edytowane 6 Kwietnia 2011 przez toms83 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin_gps Opublikowano 6 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 2011 toms83, zainstaluj jeszcze ew. ReClock i puść po Kernel Streaming / Wasapi.Polecam też odtwarzacz potplayer i do tego madVR na wyjściu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...