Zygfryc Opublikowano 27 Marca 2018 Zgłoś Opublikowano 27 Marca 2018 (edytowane) W X-KOM tydzień komponentów, ciekawe ssd w dobrych cenach. Np. micron M1100 256 GB za 219zł. Edytowane 27 Marca 2018 przez Zygfryc Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwazor Opublikowano 27 Marca 2018 Zgłoś Opublikowano 27 Marca 2018 I tak powinna być realna cena dysków opartych o kosci TLC... Jesli 2 lata temu kupowałem MLC 240G za 269 to TLC miało być tańsze a tu jeeb 330zł... 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dude3926 Opublikowano 14 Kwietnia 2018 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2018 Hej, Co sądzicie o Goodram IRDM PRO 240? Warto brać w cenie do 300 zł, czy jest coś bardziej wartego uwagi? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patronix Opublikowano 18 Kwietnia 2018 Zgłoś Opublikowano 18 Kwietnia 2018 Fajny dysk + Kości MLC + 60 miesięcy gwarancja + Polska firma W promo jest Micron za 229 zł w promocji przeprowadzka https://inspiracje.x-kom.pl/przeprowadzka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
falcoon84 Opublikowano 24 Maja 2018 Zgłoś Opublikowano 24 Maja 2018 Witam Znajomemu padł dysk w laptopie i chce go wymienić na SSD. Pojemność 240/256GB, budżet 300zł. Mam trzy typy: 1) A-DATA SU800 256GB - 279zł 2) GOODRAM IRIDIUM PRO(GEN2) 240GB - 299zł 3) Crucial MX300 275GB - 309zł Prosiłbym o sugestie bo nie bardzo wiem co by mu polecić (chociaż najbliżej mi do Cruciala). Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TSRules Opublikowano 24 Maja 2018 Zgłoś Opublikowano 24 Maja 2018 Crucial mx500 (5lat gwarki) był w x-kom po 240zł z kuponem za 20zł rozdawanym wczoraj 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
falcoon84 Opublikowano 24 Maja 2018 Zgłoś Opublikowano 24 Maja 2018 TSRules dzięki za info już zamówiony. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zenti Opublikowano 4 Czerwca 2018 Zgłoś Opublikowano 4 Czerwca 2018 Witam, Dysk SSD do komputera biurowego Internetu i pakiet Office im taniej tym lepiej który z nich albo jakiś inny? Budżet max 170 https://www.morele.net/dysk-ssd-western-digital-wd-green-120gb-sata3-wds120g2g0a-1664612/ https://www.morele.net/dysk-ssd-goodram-irdm-gen2-120gb-sata-iii-2-5-ir-ssdpr-s25a-120-1512239/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zenti Opublikowano 4 Czerwca 2018 Zgłoś Opublikowano 4 Czerwca 2018 Witam, Dysk SSD do komputera biurowego Internetu i pakiet Office im taniej tym lepiej który z nich albo jakiś inny? Budżet max 170 https://www.morele.net/dysk-ssd-western-digital-wd-green-120gb-sata3-wds120g2g0a-1664612/ https://www.morele.net/dysk-ssd-goodram-irdm-gen2-120gb-sata-iii-2-5-ir-ssdpr-s25a-120-1512239/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 4 Czerwca 2018 Zgłoś Opublikowano 4 Czerwca 2018 Ani to ani to . WD Green to padaka na kościach 2D TLC i bez cache ,zaś IRDM Gen 2 nie ma najlepszych opinii . Za 179 zł jest A-Data SU800 128GB , z SSD do 200 zł to najlepszy wybór . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
B@nita Opublikowano 4 Czerwca 2018 Zgłoś Opublikowano 4 Czerwca 2018 Jest jeszcze crucial bx300 120GB za 159złociszy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TSRules Opublikowano 4 Czerwca 2018 Zgłoś Opublikowano 4 Czerwca 2018 ostatnio widziałem używkę cruciala mx200 za 190, podobnie chodzą mx100 na alle, imho za taką kasę sie opłaca Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zenti Opublikowano 4 Czerwca 2018 Zgłoś Opublikowano 4 Czerwca 2018 Wypadło na Crucial 120GB 2,5" SATA SSD BX300 OEM . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 7 Czerwca 2018 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2018 (edytowane) W ramach ostrzeżenia dla użytkowników ADATA Serii SU800. Najnowszy firmware dostępny na stronie do pobrania usuwa wszystkie dane z dysku. http://www.adata.com/en/download/410 Dla mnie ma to związek z informacjami o ich dużej awaryjności i tym, że poprzednie wydanie Firmware gdzieś z okolic grudnia zeszłego roku nie pozwalało na aktualizacje każdego egzemplarza tylko wybranych z konkretnym firmware na pokładzie. Edytowane 7 Czerwca 2018 przez radiergummi 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ralfo Opublikowano 4 Lipca 2018 Zgłoś Opublikowano 4 Lipca 2018 (edytowane) Czy jest sens dopłacać do GoodRam IRDM PRO 480GB względem Curcial MX500 500GB jeśli szukam dysku "na gry" (system na innym), czy tą różnice w żywotności między TLC a MLC w ogóle odczuje w takim "domowym" zastosowaniu? Różnica w cenie jest jednak odczuwalna. Edytowane 4 Lipca 2018 przez Ralfo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TSRules Opublikowano 4 Lipca 2018 Zgłoś Opublikowano 4 Lipca 2018 jeśli sporo kopiujesz to jest różnica, jeśli to bardziej magazyn do odczytu to nie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ralfo Opublikowano 5 Lipca 2018 Zgłoś Opublikowano 5 Lipca 2018 6 hours ago, TSRules said: jeśli sporo kopiujesz to jest różnica, jeśli to bardziej magazyn do odczytu to nie Podejrzewam że instalowanie jednej/dwóch gier miesięcznie + aktualizacje gier online nie można określić mianem "sporo" więc mogę spokojnie brać Cruciala. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 19 Lipca 2018 Zgłoś Opublikowano 19 Lipca 2018 Zależy jakie TLC i kogo - 2D czy 3D , Toshiba , Micron czy Samsung V-Nand . Do tego sporo zależy od konstrukcji samego dysku - jaki ma kontroler , czy jest cache i w jaki sposób realizowane etc . CX300 ma kości Toshiby ( nie wiem czy 2D czy 3D ) i średni kontroler od Phisona . Za 265 zł jest Crucial MX500 250 GB ew. Samsung 860 EVO Albo dołożyć ze ~40 zł do A-Data SU900 256 GB na kościach 3D MLC , duża wytrzymałości i osiągi Samsunga 850 Pro za 340 zł w morele.net . 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TSRules Opublikowano 20 Lipca 2018 Zgłoś Opublikowano 20 Lipca 2018 CX300 to TLC 15nm więc bieda, poluj na używki cruciala mx100, mx200, ew. intele 180, z nowych zamiast mx500 kup microna m1100 to praktycznie to samo, a taniej Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 20 Lipca 2018 Zgłoś Opublikowano 20 Lipca 2018 m1100 to bliźniak MX300 (niejednojajowy). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TSRules Opublikowano 20 Lipca 2018 Zgłoś Opublikowano 20 Lipca 2018 jeden pies, TLC 3D czyli po zapełnieniu cache zapis spada, do domowego użytku w miarę ok Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TSRules Opublikowano 20 Lipca 2018 Zgłoś Opublikowano 20 Lipca 2018 1 godzinę temu, Uncle_Adam napisał: to pewnie wrzucę tam swojego Samsunga 830 a sobie kupię coś w okolicach 250GB. kup intela 180gb-160gb sata/2/3, koszt pewnie z ~150zł do starego lapka aż nadto Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Frasier Opublikowano 31 Lipca 2018 Zgłoś Opublikowano 31 Lipca 2018 (edytowane) Nabyłem właśnie laptopa z dyskiem SSD, z tego co widzę to jest włożony Intel SSDSCKKW256G8 na M.2 SATA, seria 545s firmware LHF002C, platforma z i5-8300H Nie znam się na SSD, więc chciałęm się upewnić, czy wynik jak na screenie jest OK (mogę zrobić inny test jak trzeba), oraz czy macie jakieś zdanie o tym SSD - czy odbiega negatywnie od innych tego typu. Dzięki Edytowane 31 Lipca 2018 przez Frasier Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 31 Lipca 2018 Zgłoś Opublikowano 31 Lipca 2018 Wynik zapisu szału nie robi, a to całkiem solidna konstrukcja. Ze strony Intela pobierz SSD Toolbox i sprawdź wszystkie parametry.https://downloadcenter.intel.com/download/27656/Intel-Solid-State-Drive-Toolbox?product=125020 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Frasier Opublikowano 31 Lipca 2018 Zgłoś Opublikowano 31 Lipca 2018 2 godziny temu, radiergummi napisał: Wynik zapisu szału nie robi, a to całkiem solidna konstrukcja. Ze strony Intela pobierz SSD Toolbox i sprawdź wszystkie parametry.https://downloadcenter.intel.com/download/27656/Intel-Solid-State-Drive-Toolbox?product=125020 Toolbox nie znajduje nowszego firmware. TEst szybki jak i pełen zaliczony pomyślnie. Co mnie tylko zastanowiło to to, że jak odpaliłęm kompa po raz pierwszy, to Smart miał na SSD jakieś 210 uruchomień odnotowanych, ale minimalny czas pracy/zapisu. Nie wiem na ile to normalne, w sumie system tam był fabrycznie instalowany, jakieś testy w fabryce itd. Rozumiem więc, że nie ma w nim wady, po prostu nie jest najlepszy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TSRules Opublikowano 31 Lipca 2018 Zgłoś Opublikowano 31 Lipca 2018 na lapkach bywają niższe wyniki (oszczędzanie energii, inny chipset itp.) 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Droni Opublikowano 19 Sierpnia 2018 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2018 (edytowane) Witam. Chciałem zakupić dysk SSD znanej i uznanej marki Goodram. A konkretniej model IRDM PRO (240 GB). Jednakże w związku z tym artykułem: https://www.purepc.pl/pamieci_masowe/test_ssd_goodram_irdm_gen2_rozne_wersje_i_rozna_wydajnosc Artykuł mówi o wersjach bez PRO, ale mamy tu do czynienia ze znaczyni różnicami tych samych dysków różniących się numerem seryjnym (Samplem). Czy takowa różnica również występuje w dyskach z PRO ? Bo nie chcę trochę bubla kupować i w sumie firma trochę strzela sobie mocno w kolano takim obrotem spraw. Szukam dysku aby tchnąć drugie życie w laptopa dysk o pojemności 240GB. Maks 250 zł i ten PRO byłby idealny bo na 5 lat gwarancja i dysk na MLC no i złącze SATA 3. Edytowane 19 Sierpnia 2018 przez Droni Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwazor Opublikowano 19 Sierpnia 2018 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2018 Szukaj starego GD PRO jak już koniecznie chcesz GD... IRDM to MLC ( oby ) na kościach na pewno asynchronicznych czyli niższa wydajność. Wyniki testów pokazały słabe wyniki. Do tego 2 kanałowy kontroler i mamy przepis na padło w wysokiej cenie.. Dzis nie dostaniesz już nic na sychronicznych MLC ( chyba że dyski sprzed 2 lat ktoś jeszcze ma w sklepie ) Sprawdz czy sklep na pewno daje 5 lat gw.. pisemnej ( bo od dystrybutora czyli goodrama nic nie dostajesz-- padł sklep goń się kliencie ) Cytat Gwarancja udzielana jest bezpośredniemu nabywcy produktu od Wilk Elektronik SA i nie podlega przeniesieniu. Wszelkie roszczenia dotyczące produktów niespełniających warunków niniejszej gwarancji mogą być składane jedynie przez podmiot, który nabył dany produkt bezpośrednio w Wilk Elektronik SA. Użytkownik końcowy reklamację produktu zgłasza w miejscu jego zakupu. Uznana marka ? Chyba jednak nie . Uznany dystrybutor : Tak Producent : Nie Gwarant bezpośredni : nie Swego czasu kupiłem też dysk i dopiero jak zobaczyłęm że na stronie nie można znaleźć nic o tym dysku to zaczeło mnie to zastanawiać co jest grane zdjecia bebechów dysku na czeskiej stronie powiedziały wszystko mi że to BRAND od FSG i wszystko stało się jasne a do tego zapis gwarancyjny i widać na dłoni jak szanuja klienta . Ani RMA ani danych dysków ( znajdz mi na ich stronie dane od starszych dysków C40 C50 C100 itd... ) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Droni Opublikowano 19 Sierpnia 2018 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2018 4 godziny temu, Kwazor napisał: Szukaj starego GD PRO jak już koniecznie chcesz GD... IRDM to MLC ( oby ) na kościach na pewno asynchronicznych czyli niższa wydajność. Wyniki testów pokazały słabe wyniki. Do tego 2 kanałowy kontroler i mamy przepis na padło w wysokiej cenie.. Dzis nie dostaniesz już nic na sychronicznych MLC ( chyba że dyski sprzed 2 lat ktoś jeszcze ma w sklepie ) Sprawdz czy sklep na pewno daje 5 lat gw.. pisemnej ( bo od dystrybutora czyli goodrama nic nie dostajesz-- padł sklep goń się kliencie ) Uznana marka ? Chyba jednak nie . Uznany dystrybutor : Tak Producent : Nie Gwarant bezpośredni : nie Swego czasu kupiłem też dysk i dopiero jak zobaczyłęm że na stronie nie można znaleźć nic o tym dysku to zaczeło mnie to zastanawiać co jest grane zdjecia bebechów dysku na czeskiej stronie powiedziały wszystko mi że to BRAND od FSG i wszystko stało się jasne a do tego zapis gwarancyjny i widać na dłoni jak szanuja klienta . Ani RMA ani danych dysków ( znajdz mi na ich stronie dane od starszych dysków C40 C50 C100 itd... ) Dziękuję za wyczerpującą odpowiedź. Ja jestem laikiem serio, wiem że są dyski SSD po 500 zł ze nawet po 1000 zł ale ja nie wykorzystam ich potencjału. I tak miałem kupować 120 gb ale gdzieś mnie ochrzanili że za mały to 240 gb. CHciałem coś na tlc to mówią że to wielkie gówno że coś na mlc lepiej no i że najlepiej goodram pro MLC. Za ok 250 zł za 240 gb. I tak z każdym dniem niedługo za tysiaka chyba nic nie kupię . Ogólnie chceszm i powiedzieć ze dyski SSD są celowo postarzane w porównaniu do lat poprzednich ? Masakra jakaś. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
damiank94 Opublikowano 23 Sierpnia 2018 Zgłoś Opublikowano 23 Sierpnia 2018 Panowie, moja płyta ma gniazdo M.2 (GA-H97-D3H). Jaki dysk w okolicach 500GB warto do niej kupić? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...