Skocz do zawartości
Gość delavego

NVIDIA GeForce GTX 400 / GTX 500 / GTS 400 (Fermi) - Temat zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Stabilnie w OCCT 830 i 1.1V

Stabilnie w 3DMARK 11 to 850 i 1.1V

Temperatura ~73stopnie - wentylator na auto.

Karta ASUS GTX570 DCII

Spadek napięcia na lini 11.88V sprawdzone programem ASUS PROBE II.

PS. Leci już do mnie nowy zasilacz :blink:

Edytowane przez Hans15336

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sugerujesz lipna kartę ASUSA, bo sprzedający spokojnie miał ją na 920MHz ustawioną do 3DMarka 11 i 890Mhz do gier :blink:

A zasiłkę się sprzeda bez problemu za odpowiednią kwote.

Edytowane przez Hans15336

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Spadek napięcia na lini 11.88V sprawdzone programem ASUS PROBE II.

PS. Leci już do mnie nowy zasilacz :blink:

aha... to poleciales... U mnie GPU-z pokazuje 11.7V, a na mierniku nawet nie drgnie napiecie i z tego, co pamietam, bylo 12.11V... (GTX580)

Takze ~~0.4V roznicy wzgledem miernika, ktory prawde Ci powie ;)

Nie wierz w programy...

Edytowane przez KUBA TM

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

CPU podgrzewane jest przez obydwie grafy i FC na mobo bo to ostatni blok w kolejce przejścia płynu przez obieg.

Najwięcej jednak schrzaniło tempy CPU wyjęcie wkładki sprężającej płyn na wejściu do bloku,

z wkładką było 8 stopni mniej.

Wyjąłem wkładkę bo flow bez niej jest ponad 100% większy (265 l/h zamiast 120 l/h)

Blok CPU jest niesamowicie restrykcyjny (ma bardzo gęste finy 0,3 mm).

Zwróć uwagę ze testy zrobione były przy 30 stopniowym upale.

W czasie grania w Metro 2033 1920x1200 all options full czy Crysis 2 DX11 Full

temp rdzeni CPU i obydwu GPU jest w przedziale 52-56 stopni

przy temp w pomieszczeniu 23 stopnie.

Układ potrzebuje najmocniejszej dostępnej pompy 24V 450 Strong

do osiągnięcia takich wyników przepływu.

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Edytowane przez Elder

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Taka super pompa i tylko 265 L ? :P może podziel przepływ na gpu + gpu i powrót na chłodnice i osobno CPU + płyta i powrót na druga chłodnice i potem wszystko do reza ? układ wygląda jak moje made in home :D ja mam pompę i chłodnice po za kompem schowana(pod "biurkiem") :) z pompy "ogrodowej" idzie 12mm rozdziela się na 2x8mm i jedna linia na GPU droga na CPU + NB i z GPU idzie na chłodnice i do zbiornika oraz z CPU + nb idzie na chłodnice i do zbiornika. Zawsze możesz zapodać 3 chłodnice, 3-cia tylko do chłodzenia wody z CPU+NB i nie musi być w cale duża :)

- to ze będzie więcej węży

+ to wydajność :)

Żeby nie było że wszystko po za tematem pisze bo jakiś mod się przyczepi :) to:

Zapytam jaka jest temp. GPU w której przy max OC na co dzień wam się GPU resetuje ?

u mnie to 73-74 stopnie poniżej tej wartości GPU jest stabilne na 900Mhz / 4600Mhz @ 1.138v

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mało wiarygodny jest ten termometr

Jak masz urządzenie za 50-80 zł (Scythe miał takie urządzenie) to się nie dziw. Termometr laserowy, czyli pirometr, który się do czegoś nadaje to wydatek rzędu 300-1000 zł. Przy czym już za 300 zł można mieć bardzo przyzwoity sprzęt mierzący pięknie z dokładnością do 0,5*C z praktycznie dowolnej odległości.

Edytowane przez c22

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć,

byłbym wdzięczny za poradę na taki temat:

chcę w najbliższym czasie wymienić swojego 4-letniego GXT 260 na GTX 570 i w związku z tym pojawił się "problem" jaki model wybrać.

Myślałem o tym - http://www.techplanet.pl/produkty/karty-graficzne/msi-geforce-gtx570-twinfrozr-iii-power-edition-1280mb-ddr5320bit-dvimhdmi-pci-express,22417.html

bo ten Karta graficzna Asus GeForce GTX 570 DirectCU II 1.28GB DDR5 PCI-E BOX - Karty graficzne - Sklep internetowy Agito.pl trochę mnie przeraża tym trójslotowym mocowaniem.

Którą z tych kart polecacie? Zależy mi nie tyle na "mocy", co na cichym i wydajnym chłodzeniu. No i żeby mi nie wyrwało gniazda PCI ;-)

Kartę będę ładował do komputera z quadem 9550@3,8 MHz i zasilaczem bq Dark Power Pro 650W.

Z góry dzięki za pomoc.

PS. Jeżeli jest jakiś inny godny polecenia model GXT 570 w podobnej cenie bardzo proszę o takową informację.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość marantz5003

u mnie gtx570 dc2 drży.. wentylatory powodują duże wibracje i radiator od tego brzęczy musiałem podłożyć kawałek kartonika.. po za tym zabiegu karta bardzo cicha i chłodna szybko zbija temp po przejściu z 3d do 2d kilka sekund i jest 30C w stresie max 59C

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy napięcie 1,087 jest bezpieczne dla gtx 470? Mam wersję AMP! Zotaca ze zmienionym chłodzeniem jednak gdy dotykam palcem radiatora sekcji zasilania to dosłownie parzy... wentyle na karcie na 70%...

Czy nie uważacie że gtx470 ogranicza bardzo przepustowość pamięci? Mój po OC osiąga zaledwie 147 GB/s, a dla porównania mój gtx280 osiągał 160GB/s podobnie jak hd5870...

Edytowane przez GeMtin1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Polecam referenta gtx 570 + thermalright shaman :) Karta przy ~ połowie obrotów praktycznie niesłyszalna a temperaturki zacne. W idle mam 31C w grach ~53-57C. To wszystko w zamkniętej budzie (Fractal R3) z dwoma wentylatorami. Gniazda PCI-E jak narazie mi nie wyrwało :)

Edytowane przez fenfir

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli zadbasz o dobre chłodzenie/temperaturę rdzenia, sekcji zasilania i pamięci, to 1.087V nie będzie straszne.

Mam chłodzenie Accelero Xtreme Plus, czyli bardzo wydajne i w grach, smarkach nie zauważyłem problemów przy podobnym napięciu.

Jednak do testu OCCT musiałem pokręcić wentylatory na max. obroty, żeby przejść kilka minut testu GPU.

Osobiście nie przekraczam teraz 1.040V na co dzień.

Nie uważam żeby taktowanie pamięci jakoś ograniczało gtx 470. Wystarczy sprawdzić jak mało daje oc pamięci, w porównaniu do oc rdzenia. Moim zdaniem nie trzeba w ogóle ruszać zegarów pamięci, a dać wyższy zegar rdzenia.

Wykręcony do 750-800Mhz na rdzeniu i nawet z pamięciami na def. zegarach to bardzo wydajna karta. Braku wydajności nie zauważam w żadnej grze.

Edytowane przez Stanko

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tylko przy pwm volterra ma się monitoring temp sekcji.

Co do temp pamięci to mało istotne , bo kości praktycznie się nie grzeją i są nagrzewane od innych elementów na pcb.

Oc pamięci daje kopa wystarczy zapodać AA i wyższą rozdziałkę , a jak ktoś podkręci pamięć ledwo 10% to niech nie spodziewa się super wzrostu.

Powtórzę się kolejny ani temp ani timingi pamięci nie ma większego wpływu na oc pamięci , oc trzyma kontroler w gpu. Wyższe napięcie na gpu i niższe tempy to lepsze oc pamięci.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

u mnie gtx570 dc2 drży.. wentylatory powodują duże wibracje i radiator od tego brzęczy musiałem podłożyć kawałek kartonika.. po za tym zabiegu karta bardzo cicha i chłodna szybko zbija temp po przejściu z 3d do 2d kilka sekund i jest 30C w stresie max 59C

Mam to samo, spore wibracje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Harry Lloyd

2x20 A to on nie ma, co najwyżej pojedynczą linie można maksymalnie obciążyć 20 A, a skoro moc zasiłki to 400 W, to łączne obciążenie 12 V nie może być 40 A, tylko z 30-32 A max, powinno pisać na tabliczce. Mimo wszystko bez OC powinno styknąć, bo w końcu to firmówka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Model Enermax Liberty ELT400AWT

+12V1 -20A

+12V2 -20A

Łącznie 12V 360W (30A)

W takim razie to dobry zakup.

Wszystko chodzi jak trzeba i nawet zasialcz sie nie grzeje tylko zamiast c2q mam c2d 7400 i ponad 14 tyś w vantage performance ( w high ponad 10000 ale nie moge extreme bo tv FHD). Crysis 2 w FHD idzie jak masełko ale podkręcić muszę dla samej ciekawości ile się da :)

Czekam na bf3 i jak nie będzie dobrze to kupię c2q

@master4life

jest jeszcze moja 460 2GB

@3,33 GHz i jest P15403 a na gpu 750 jest P16353

Edytowane przez dustone

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

GTX 580 pobiera 350W, kręcony prawie 400W. Nie zmienia to faktu, że 650W powinno wystarczyć. Pozdrawiam.

Jak ktoś wcześniej wyjaśnił, 300W to w furmarku

Dołączona grafika

W grach jest 200-250, więc bez przesadyzmu

Dotarł do mnie dziś asus dc 2 i muszę powiedzieć że jestem rozczarowany:( w grach mam duże spadki fps np w crysis jak nic się nie dzieje to mam 50fps no może 45 ale jak tylko zaczną się jakieś wybuchy albo strzelanina spadek od razu do 30 czasem nawet 18:( myślicie że to wina proca? proc to e8200 3,8ghz... po za tym karta robi mi saune w obudowie i muszę dokupić jakieś dwa wentylatory na górę obudowy..

tak po za tym to karta jest bardzo fajna.. tylko te gry.. na 8800gts512 miałem 15k w 3dmarku 06 a na tej 18k więc coś musi być nie tak:(

Tu też - E8200 i zdziwienie, że się GTX570 dławi ;)

W którym miejscu ten kartonik włożyłeś? Dokręcałeś śruby jak kolega sugerował?

Polecam referenta gtx 570 + thermalright shaman :) Karta przy ~ połowie obrotów praktycznie niesłyszalna a temperaturki zacne. W idle mam 31C w grach ~53-57C. To wszystko w zamkniętej budzie (Fractal R3) z dwoma wentylatorami. Gniazda PCI-E jak narazie mi nie wyrwało :)

Shaman to dopiero bydlę, przy DC II, a widzę że temperatury podobne (a koszt ref+Shaman > Asus DCII). Referent ma słabą sekcję zasilania (za mocno obciętą w stosunku do GTX580), więc z OC bym uważał.

Edytowane przez Colin_MC

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi