Kyle Opublikowano 14 Czerwca 2011 Zgłoś Opublikowano 14 Czerwca 2011 Dlatego czekam na jakieś płyty mid pod am3+ ale fakt, że botowalny dysk ssd na pci by się przydał, ale do tego wystarczy chyba pcie *1 czy *4? czy trzeba pełne? PCI-E x1 V2.0 to 500 MB/s ... mniej niż SATA 3 (600 MB/s) ... a jak już się bawić w dysk SSD na PCI-E to po to by było szybciej niż na SATA ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxymili Opublikowano 14 Czerwca 2011 Zgłoś Opublikowano 14 Czerwca 2011 No tak, ale jakie faktycznie stosuje się interfejsy? Bo z tego co widziałem to właśnie pci*1 i *4. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 14 Czerwca 2011 Zgłoś Opublikowano 14 Czerwca 2011 (edytowane) Poszukaj ASRocków w rewizji 2.0. Niektóre z tych płyt chyba są dostępne w sklepach. Bliższe spojrzenie na technologię AMD Turbo Core 2 - TwojePC.pl Edytowane 14 Czerwca 2011 przez andrew777 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michaelius Opublikowano 14 Czerwca 2011 Zgłoś Opublikowano 14 Czerwca 2011 No tak, ale jakie faktycznie stosuje się interfejsy? Bo z tego co widziałem to właśnie pci*1 i *4. Zapomnij. Kyle sobie jaja robi, a wiekszosci zwyklych smiertelnikow nie stac na dyski ssd pod pci-ex ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxymili Opublikowano 14 Czerwca 2011 Zgłoś Opublikowano 14 Czerwca 2011 A straty wydajności jak włożę w nie bulldozera kiedyś będą czy pełna wydajność jak na regularnym AM3+? A jeżeli tak to po co w ogóle AM3+ by było? Zapomnij. Kyle sobie jaja robi, a wiekszosci zwyklych smiertelnikow nie stac na dyski ssd pod pci-ex ;) Hehe, widziałem jakieś za 1000 z hakiem, a przecież tanieją dość szybko. Spoko, jak dla mnie nie widzę sensu dla tylu pcie szybszych niż 1. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 14 Czerwca 2011 Zgłoś Opublikowano 14 Czerwca 2011 (edytowane) Nie wiadomo jak będą się przedstawiać ceny takich urządzeń za rok. Obecnie faktycznie nieciekawie bo 50GB kosztuje 700zł a 80 GB kosztuje 900 zł. ps. są one na PCI-E x4 Edytowane 14 Czerwca 2011 przez Kyle Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michaelius Opublikowano 14 Czerwca 2011 Zgłoś Opublikowano 14 Czerwca 2011 Zawsze beda drozsze bo w cenie masz 2-4 kontrolery + kontroler raid a ten tani nie jest zwlaszcza kiedy calosc ma wyciagac 700-900MB/s. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Ludovic Opublikowano 14 Czerwca 2011 Zgłoś Opublikowano 14 Czerwca 2011 Ciekawe jak z cenami będzie. AMD tłumaczyło, że zaletą 4 modułów jest to, że działają jak 8 rdzeni a koszt produkcji nie wiele większy niż starych 4 rdzeniowych procków. Jeśli zatem 2 modułowy BD będzie droższy niż 500zł to nie będę zadowolony. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 15 Czerwca 2011 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2011 (edytowane) Ciekawe jak z cenami będzie. AMD tłumaczyło, że zaletą 4 modułów jest to, że działają jak 8 rdzeni a koszt produkcji nie wiele większy niż starych 4 rdzeniowych procków. Jeśli zatem 2 modułowy BD będzie droższy niż 500zł to nie będę zadowolony. Jeśli mnie pamięć nie myli to najtańszy 8 rdzeni/4 moduły będzie kosztował jakoś 290$ . Natomiast interesujący Cię 2 moduły/4 rdzenie to 220$. A co do kosztów produkcji - to będzie układ o ogromnej powierzchni (też mówię z pamięci: 320 mm kw. ... chyba więcej niż 6-cio rdzeniowe intele) Edytowane 15 Czerwca 2011 przez Kyle Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxymili Opublikowano 15 Czerwca 2011 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2011 (edytowane) Myślę, że to ceny na start, za rok powinny spać, bo AMD wiecznie ma pocisk ze strony intela i nie może trzymać wysoko cen. Dlatego na początek chce tylko płytę, tymczasem wykręcę phenoma i poczekam. Na Biostarze proc dawał mi 3,7 a teraz na AsRocku 3,1 ledwo. Kwestia stabilności napięć bo da się go nawet na 3,9 wykręcić, tak zrobiłem ale biostar nie utrzymywał tego też dość stabilnie. Edytowane 15 Czerwca 2011 przez maxymili Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 15 Czerwca 2011 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2011 Myślę, że to ceny na start, za rok powinny spać, bo AMD wiecznie ma pocisk ze strony intela i nie może trzymać wysoko cen. A no praktycznie to że za rok spadną to pewne ;) Tylko czy po wejściu Ivy Bridge (22nm) będzie sens kupować energożernego (jak na te przyszłe czasy, czyli rok 2012) Bulldozera? Ja bym się w zakupy na raty nie bawił (płyta teraz i proc za rok - nie przekonuje mnie to). Chcesz Bulldozera? - kup go po zejściu ceny do normalnej "niepremierowej" czyli w tym roku. ... później ciekawiej zapowiada się Ivy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michaelius Opublikowano 15 Czerwca 2011 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2011 Myślę, że to ceny na start, za rok powinny spać, bo AMD wiecznie ma pocisk ze strony intela i nie może trzymać wysoko cen. Dlatego na początek chce tylko płytę, tymczasem wykręcę phenoma i poczekam. Na Biostarze proc dawał mi 3,7 a teraz na AsRocku 3,1 ledwo. Kwestia stabilności napięć bo da się go nawet na 3,9 wykręcić, tak zrobiłem ale biostar nie utrzymywał tego też dość stabilnie. A czego sie spodziewales kupujac badziewna plyte glowna na jeszcze gorszym chipsecie sprzedawana za grosze ? Jak chcesz mobo pod am3+ to wez tego gigusia i tyle: Gigabyte GA-870A-USB3 (AM3+) GRAL on line Gdansk Gdynia Warszawa Tczew Elbląg nawet pci-ex x4 ma ;) 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxymili Opublikowano 15 Czerwca 2011 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2011 (edytowane) Spodziewałem się właśnie tego co mam :D zero OC, ale 4 jajka na niej jednak dało się otworzyć ;) działa. Kupując ją od razu założyłem, ze sprzedam BCM na allegro jak wyjdą jakieś sensowne płyty AM3+ i dlatego teraz pytam jak się ma kompatybilność niektórych płyt AM3 z buldożerami do sensu kupowania AM3+? Co będę miał więcej w płycie AM3+ czego nie daje mi AM3 kompatybilne z nowymi prockami? Czym te płyty się będą różniły? nawet pci-ex x4 ma ;) akurat ta płyta nie ma x4 ;) ale fajna propozycja No właśnie proponujesz płytę na 870. Ale są tez dostępne na 970 niewiele drożej (332zł) http://www.gral.pl/Gigabyte+GA-970A-UD3+AM3+_312.html . Jaka jest różnica pomiędzy tymi mostkami? Pytanie może banalne ale czy nie będzie tak, że w te starsze niby AM3+ z mostkami 8xx, wejdą tylko pierwsze edycje buldożera tak jak kiedyś pierwsze phenomy II pasowały do starych podstawek? Zakup planuję na koniec wakacji. Więc nie ma stresu, niech się rynek ustabilizuje, może nawet więcej poczekam. Coś takiego znalazłem na stronie AMD: http://www.amd.com/us/products/desktop/chipsets/9-series-integrated/Pages/9-series-integrated.aspx teoretycznie chipsety 8xx i 7xx nie wspierają procków FX. Jednak płyty z tymi chipsetami coraz częściej oznaczane są jako AM3+. Dziwne to jest. Jedyna poza oficjalnie wspieranymi prockami różnica to brak obsługi DDR2 w chipsetach serii 9xx. edit2 ;): szukając dalej natknąłem się na taką reklamę AsRocka, która sporo wyjaśnia o ile przeczytamy ją przez okulary sceptyka nie patrząc na puste hasła: http://www.asrock.com/news/events/2011AM3+/index.pl.asp Edytowane 15 Czerwca 2011 przez maxymili Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Harry Lloyd Opublikowano 15 Czerwca 2011 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2011 Wparcie dla pamięci nie ma związku z chipsetem. Gdzieś czytałem że seria 900 to wyłącznie rebrand, dodatkowo odblokowujący HT 3.1 o taktowaniu 3.2 GHz, które nic nie da w kwestii wydajnosci. W praktyce wydajność Bulldozera na płytach z chipsetami 800 powinna być taka sama. A AM3 ograniczy zarządzenie energią, i tym samym najprawdopodobniej nie będzie dostępny tryb Turbo, który ma być zaawansowany i obsługiwać wyłączanie nieużywanych rdzeni, jak u Intela. OC pewnie też może być jakoś ograniczone możliwościami, ale to zapewne w przypadku bicia rekordów. Co ważne to żeby kupić AM3+, chipset raczej bez znaczenia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxymili Opublikowano 15 Czerwca 2011 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2011 Najbardziej podoba mi się ta opcja stabilizacji napięcia procesora, rzekomo wahania napięcia mają być mniejsze o 20%. Możliwe, że w takim razie mój proc wyciągnie te swoje 3,9 stabilnie. Valida na takim napięciu robiłem :) Z drugiej strony na jakiej podstawie zakładasz, ze HT3.1 nic nie da w połączeniu z buldożerem? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michaelius Opublikowano 15 Czerwca 2011 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2011 (edytowane) No jak czytam ta liste o AM3+ od asrocka to tym bardziej utwierdzam sie w przekonaniu, ze caly ten nowy socket to tylko wyciaganie kasy skoro musieli sie posilkowac takimi bzdurami. Ten gigus ma PCI-ex x4. Ma dwie 16 z czego pewnie podzial jest x16, x4 jesli chodzi o podlaczenie linii sygnalowych. Edytowane 15 Czerwca 2011 przez Michaelius Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Harry Lloyd Opublikowano 15 Czerwca 2011 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2011 Najbardziej podoba mi się ta opcja stabilizacji napięcia procesora, rzekomo wahania napięcia mają być mniejsze o 20%. Możliwe, że w takim razie mój proc wyciągnie te swoje 3,9 stabilnie. Valida na takim napięciu robiłem :) Z drugiej strony na jakiej podstawie zakładasz, ze HT3.1 nic nie da w połączeniu z buldożerem? Ale te zalety AM3+ chyba nie pomogą prockom AM3, bo jakim cudem? A HT 3.1, no owszem, da, jak nawalisz 6 dysków SSD i dwie lub więcej kart graficznych. U Intela szybsze QPI nie daje nic w normalnym użytkowaniu, tak samo jest na AM3, i to samo będzie na AM3+. Przepustowosć sie przyda wyłącznie w ekstremalnych warunkach. 3.2 GHz daje 12.8 GiB/s w każdą strone, zarówno u Intela jak i AMD. Czym to zapchasz? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 20 Czerwca 2011 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2011 Zwróćcie uwagę że AMD wysoko mierzy ze swoim najtańszym, przykastrowanym (2 moduły) Buldozerem, wyceniając go na 220$ (cena przewidywana) ... dla porównania Sandy Bridge i5 2500K to 216$ - trochę nieprawdopodobne by bulldozer był szybszy ... ale kto wie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 20 Czerwca 2011 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2011 Po tak długim czasie byłoby dla nich (i dla nas) dobrze żeby były. W każdym razie musza być w czymś lepsze od SB bo inaczej tego nie widze. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nicolass Opublikowano 20 Czerwca 2011 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2011 Jak znam AMD, to dość szybko po premierze zjadą z cen. Możliwe że sam Intel też trochę spuści z cen żeby zniechęcić do zakupu Buldożerów. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregu Opublikowano 20 Czerwca 2011 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2011 na to czekam albo na spadek sb albo na wydajne jednostki amd w dobrej cenie niedługo premiera bf3 wiec cza powoli przymierzać sie do zmiany sprzętu, nie mniej na chwile obecną nie stać mnie na wywalenie 1300zł na zmianę platformy(wcześniej upgrade kosztował mnie w okolicy 700zł) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gi3r3k Opublikowano 20 Czerwca 2011 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2011 Panowie, na przecieki związane z cenami Buldożerów patrzyłbym z dużym dystansem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
borsuczy_król Opublikowano 20 Czerwca 2011 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2011 (edytowane) na to czekam albo na spadek sb albo na wydajne jednostki amd w dobrej cenie niedługo premiera bf3 wiec cza powoli przymierzać sie do zmiany sprzętu, nie mniej na chwile obecną nie stać mnie na wywalenie 1300zł na zmianę platformy(wcześniej upgrade kosztował mnie w okolicy 700zł) Nie liczyłbym na cpu+mobo+ram za 700 zł na jesieni... czy to 2500k czy jakiś buldożer. ;) Myślę, że dla BF3 musisz się liczyć (podobnie jak ja) z wyraźnie większym wydatkiem. Edytowane 20 Czerwca 2011 przez borsuczy_król Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jabar83 Opublikowano 21 Czerwca 2011 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2011 Ja tam mimo wszystko liczę, że AMD się wykaże i da dobre proce po korzystnych cenach i będzie to konkurencja dla Intela. Musi tak być z myślą o przyszłości. Na razie to wszystko to jest tylko niedużą różnicą wydajności względem poprzedniej platformy. Przynajmniej jeśli chodzi o Intela 1366 i 1155 z topowych procków. Powinno to się troszkę ruszyć czego wynikiem byłby większy skok wydajnościowy. Niestety jednak rynek już tak się utworzył i mamy tylko jakby doszlifowanie poprzednich platform. To nie te czasy, gdzie skok wydajnościowy był jednak większy. P4,Dual Core, a potem powoli do przodu. AMD też w pewnym stopniu. To samo tyczy się kart graficznych. Różnica między takim GTX 480, a 580 też nie jest zbyt wielka. Buldożer będzie dobrą opcją dla tych co mają starsze/słabsze platformy jak E8400 czy Athlon I/II X2-X4 W innym wypadku nie widzę zbytniego sensu na razie się przesiadać. No chyba, że ktoś lubi wyciągać jak najwięcej mhz'ów i osiągać więcej marków, bo w grach prócz BF3 i tak na razie tego nie wykorzysta. Obojętnie czy SB czy Buldożer. Liczę, że AMD będzie zbliżony wydajnościowo. Przynajmniej w grach, a jak w innych to się okaże. Troszkę niepokoi ta obsuwa premiery, ale może i to lepiej, żeby wszystko było ok. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 21 Czerwca 2011 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2011 NVIDIA Makes SLI Support on AMD Platform Official with New BETA GeForce Driver | techPowerUp AMD [H]ardOCP GamExperience - July 16 - [H]ard|Forum Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MacOSek Opublikowano 22 Czerwca 2011 Zgłoś Opublikowano 22 Czerwca 2011 AMD demonstrates a 32 core Bulldozer server Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 29 Czerwca 2011 Zgłoś Opublikowano 29 Czerwca 2011 Test chipsetu AMD 990FX – procesory ale budou až v září Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 9 Lipca 2011 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2011 AMD 8 Core Bulldozer FX processor get test results Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 14 Lipca 2011 Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2011 (edytowane) AMD'nin Bulldozer FX işlemcileri detaylandı; Saat hızları ve diğer bilgiler! Edytowane 14 Lipca 2011 przez andrew777 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Harry Lloyd Opublikowano 14 Lipca 2011 Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2011 Spore różnice w zegarach. FX-8100 może być najciekawszy, o iile się będzie ładnie kręcił. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...