Jenot Opublikowano 22 Kwietnia 2021 Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2021 Byle nie z najnowszą AGESĄ 1.2.0.2 bo to padło straszliwe. Biosy z 1.2.0.1 to na razie optymalny wybór dla zen3. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Astec Opublikowano 11 Czerwca 2021 Zgłoś Opublikowano 11 Czerwca 2021 Witajcie ponownie, 5600X na stocku, taktowania podczas testu OCCT 4450 MHZ na wszystkich rdzeniach, podczas gry w CP2077 2 rdzenie ~4500, dwa ~4400, a dwa ostatnie ~4300. Oglądając i czytając recenzję można zauważyć, że taktowania pod obciążeniem na stocku wszystkich rdzeni wynosi 4500 Mhz. Jak doprowadzić do stanu, aby taktowania wynosiły te 4,5 Ghz? Zdjąć jakiś limit, czy coś? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wysio Opublikowano 11 Czerwca 2021 Zgłoś Opublikowano 11 Czerwca 2021 Przestań obserwować zachowanie procesora - tak będzie najlepiej. Samo taktowanie to jedno, a wykorzystanie poszczególnych rdzeni to co innego. Moim zdaniem jest wszystko ok i nie ma co szukać dziury... 2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiak_PL_GDA Opublikowano 29 Czerwca 2021 Zgłoś Opublikowano 29 Czerwca 2021 Wita Mam wrażenie że w jakiś sposób został wyłączony ograniczenie limitu temperatury w moim CPU 5900X W programie AMD Ryzen Master wskaźniku "Temperatura" widnieje 0C bez względu na obciążenie. Przy chłodzeniu be quiet! Dark Rock 4 Pro CPU sprawne w 100% temperatura leci powyżej 100C i restart Zastanawiam co mogło wyłączyć limit temperatury Płyta MPG X570 GAMING PLUS z najnowszym biosem Nic nie podkręcałem wystarczała mi wydajność na ustawieniach fabrycznych Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiak_PL_GDA Opublikowano 30 Czerwca 2021 Zgłoś Opublikowano 30 Czerwca 2021 Ale przecież wraz ze wzrostem temperatury napięcie i częstotliwość powinna maleć? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wysio Opublikowano 30 Czerwca 2021 Zgłoś Opublikowano 30 Czerwca 2021 Przy takim chłodzeniu masz takie wysokie temperatury? To niemożliwe. Musiałeś źle założyć radiator i nie dolega prawidłowo do procesora. Limit temperatury to ja zawsze w biosie ustawiałem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiak_PL_GDA Opublikowano 30 Czerwca 2021 Zgłoś Opublikowano 30 Czerwca 2021 (edytowane) Problem rozwiązany Wróciłem do przedostatniej wersji biosu dla MPG X570 GAMING PLUS Wersja 7C37vAC z dnia 2021-01-26 CPU po osiągnięciu 90C obniża taktowania i napięcie. Tak żeby go nie przekroczyć. Czy ten limit temperaturowy można ustawić samodzielnie gdzieś w BIOS? Tak z ciekawości drążę temat. Przy poprzednim biosie wartość była 0C co powodowało brak ograniczenia temperaturowego dla CPU Odczyt z programu AMD Ryzen Master Pozdrawiam Edytowane 30 Czerwca 2021 przez Krzysiak_PL_GDA Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
joorvishoon Opublikowano 16 Lipca 2021 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2021 Witam Mam w komputerku świeżo sparowanego ryzena 5600X z płytką B550 od gigabyte'a (B550i Aorus pro AX). Najnowszy BIOS i takie tam. Jestem trochę niepocieszony pracą w idle. Do tej pory w ryzenach (a miałem już ryzena 2xxx i 3xxx) procesor w idle znacząco zrzucał napięcie oraz schodził zegarami na jakieś śmieszne wartości. Było to bardzo miłe ze względu na błogą ciszę która wtedy zapadała. Tutaj CPU VDD nie spada poniżej 0,9 V i trzyma na wszystkich rdzeniach zegar ~3.6 GHz W HWMonitorze mam w ogóle dziwne odczyty: Vcore z płyty głównej wygląda jakby QnC chodziło: VDD na procesorze absolutnie na to nie wskazuje, ale na pojedynczych rdzenia widać że są piki w dół do 0.2V zegary generalnie trwają na 3.6, chociaż też złapały jakiś pik w dółw na 200 - tak nisko to akurat nie pamiętam żeby schodził procesor. Generalnie albo coś się ostro kiełbasi, albo HWMonitor nie umie czytać tej płyty/chipu/proca. Ale... Temperatura nie wygląda jakby to CnQ chodziło. A na pewno nie jakby procesor na jakikolwiek rozsądny czas zjeżdżał na te 0,2V i 200Mhz. CnQ włączone w biosie, w windowsie zbalansowany plan. Komplet sterowników do chipsetu itd poinstalowany... ...coś przeoczyłem? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
joorvishoon Opublikowano 17 Lipca 2021 Zgłoś Opublikowano 17 Lipca 2021 Hmm... to sam sobie odpowiem - HWMonitor chyba nie umie w ryzeny, Ryzen master twierdzi że procesor jak najbardziej się sleepuje: Czyli wysokie temperatury to pewnie kwestia aury i boxowego chłodzenia... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
masin Opublikowano 17 Lipca 2021 Zgłoś Opublikowano 17 Lipca 2021 (edytowane) no temperatura coś dziwna u mnie przy tej pogodzie jakieś ~40C 5800X (a jest cieplejszy) przy przeglądaniu neta ale pewnie jak piszesz przez BOX chłodzenie , więc bym się nie przejmował Edytowane 17 Lipca 2021 przez masin 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SaintInside Opublikowano 19 Lipca 2021 Zgłoś Opublikowano 19 Lipca 2021 (edytowane) No ja nie wiem czy HWMonitor nie umie w ryzeny, bo windows chyba tez nie umie..... U mnie na świeżo złożonym zestawie z AIO 240 mam w idlu rzekome 40-45 stopni, a według menedżera zadań taktowanie nie schodzi poniżej 4 GHz... Sebastian pokazywał jakieś zrzuty chyba na 0,8 GHz i temp. 29stopni, nie wiem jak mu to wyszło.... Jak dla mnie mój poprzedni intel 6700k miał wzorową kulturę pracy 25stopni w idlu i jakoś do około 1Ghz schodził..... wymieniłem sobie na prądożerną grzałkę....... pfffffff @Sebastian czy mógłbyś nam powiedzieć jak się w Ryzeny idzie? Edytowane 19 Lipca 2021 przez SaintInside screen Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
masin Opublikowano 20 Lipca 2021 Zgłoś Opublikowano 20 Lipca 2021 (edytowane) 19 hours ago, SaintInside said: No ja nie wiem czy HWMonitor nie umie w ryzeny, bo windows chyba tez nie umie..... U mnie na świeżo złożonym zestawie z AIO 240 mam w idlu rzekome 40-45 stopni, a według menedżera zadań taktowanie nie schodzi poniżej 4 GHz... Sebastian pokazywał jakieś zrzuty chyba na 0,8 GHz i temp. 29stopni, nie wiem jak mu to wyszło.... Jak dla mnie mój poprzedni intel 6700k miał wzorową kulturę pracy 25stopni w idlu i jakoś do około 1Ghz schodził..... wymieniłem sobie na prądożerną grzałkę....... pfffffff @Sebastian czy mógłbyś nam powiedzieć jak się w Ryzeny idzie? a nie zależy to od planu zasilania ? ja jadę na zmodyfikowanym "wydajnym" tyle że w biosie mam ustawione PBO na minusową amplitudę , temp w idlu na chwilę obecną jak odpalę hwinfo to mi pokazuje zegary (efektywne z C states) 20,30,50 MHz Edytowane 20 Lipca 2021 przez masin Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SaintInside Opublikowano 20 Lipca 2021 Zgłoś Opublikowano 20 Lipca 2021 (edytowane) 1 godzinę temu, masin napisał: a nie zależy to od planu zasilania ? ja jadę na zmodyfikowanym "wydajnym" tyle że w biosie mam ustawione PBO na minusową amplitudę , temp w idlu na chwilę obecną jak odpalę hwinfo to mi pokazuje zegary (efektywne z C states) 20,30,50 MHz no ok, tylko nie kupuję procka za 2,5k żeby mu wydajność ubijać, aby zyskać rozsądną kulturę pracy, podczas gdy stary i7 kulturę pracy miał na bezkonkurencyjnym poziomie i to just ootb, a to dla mnie jest mega istotne aby mi komputer nie wydawał żadnych dźwięków bo się skupić na pracy nie mogę...... pytanie czy z płytą/prockiem jest wszystko OK, i jak Sebastian Oktaba uzyskał w idlu 650MHz + 29stopni w teście Test procesora AMD Ryzen 9 5900X - Premiera architektury Zen 3 (strona 29) | PurePC.pl lepsza sztuka? jakiś magiczny przycisk do aktywacji Cool n Quiet? bo u mnie ani cool ani quiet na AMD ; / Edytowane 20 Lipca 2021 przez SaintInside screen Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
masin Opublikowano 20 Lipca 2021 Zgłoś Opublikowano 20 Lipca 2021 (edytowane) 1 hour ago, SaintInside said: no ok, tylko nie kupuję procka za 2,5k żeby mu wydajność ubijać, aby zyskać rozsądną kulturę pracy, podczas gdy stary i7 kulturę pracy miał na bezkonkurencyjnym poziomie i to just ootb, a to dla mnie jest mega istotne aby mi komputer nie wydawał żadnych dźwięków bo się skupić na pracy nie mogę...... pytanie czy z płytą/prockiem jest wszystko OK, i jak Sebastian Oktaba uzyskał w idlu 650MHz + 29stopni w teście Test procesora AMD Ryzen 9 5900X - Premiera architektury Zen 3 (strona 29) | PurePC.pl lepsza sztuka? jakiś magiczny przycisk do aktywacji Cool n Quiet? bo u mnie ani cool ani quiet na AMD ; / nie porównuj 4/8 do 12/24 , Oktaba ma temperatury na poziome testowanych przez inne serwisy , zainstalowałeś drivery od AMD ? Nie ubijesz mu wydajności, mnie na tych ustawieniach które obecnie mam ustawione procek jest chłodniejszy i wydajniejszy niż na PBO Auto , polecam to sprawdzić. Osobiście mam zmienioną tylko amplitude na wartość 25 , przy tej z tutka Blender mi się krzaczył. Edytowane 20 Lipca 2021 przez masin Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bamboocha Opublikowano 20 Lipca 2021 Zgłoś Opublikowano 20 Lipca 2021 Coś masz w biosie przestawione. U mnie config w sygnaturce, fakt idle/net/yt 45-50*, stress 72-75*C na CPU w te upały ale mam tak krzywą ustawioną że słychać dopiero grafę jak pogram w coś dłużej a drzwiczek nie otwieram. Bawiłem się CTR ale nie chciałem zjeżdżać z taktami a niżej vcore sypał błędami. Śmieszne bo 1.4v 5.1GHz był stabilny ale musiałbym wtedy wentyle podnieść +20% i wtedy już słychać... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
joorvishoon Opublikowano 20 Lipca 2021 Zgłoś Opublikowano 20 Lipca 2021 Generalnie mógłbym uwierzyć że u mnie to problem ze wskazywaniem prawidłowego stanu przez hwmonitor, jako że ryzen master pokazuje coś zupełnie innego. Jeśli jest różnica trzeba wierzyć oficjalnemu softowi. Temperatury w idlu wciąż są słabe mimo tego. O ile cooler jest marny, to mimo wszystko poprzednio mialem 3700x też z niezbyt wybitnym coolerem i idle prezentowal sie duzo lepiej. Szczerze to na dzien dzisiejszy nawet trudno mi zdecydowac czy mam problem czy nie mam... 😞 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
masin Opublikowano 21 Lipca 2021 Zgłoś Opublikowano 21 Lipca 2021 16 hours ago, topdog said: hwmonitor jest generalnie odradzany na forach bo (podobno) pokazuje niewłaściwe pomiary. Zalecane jest HWinfo albo właśnie ryzen master do odczytów. W HWinfo masz dwa taktowania, instant i effective. Ten pierwszy nie uwzględnia stanów uśpienia rdzeni https://www.hwinfo.com/forum/threads/effective-clock-vs-instant-discrete-clock.5958/ no to własnie o tym pisałem powyżej , zegary w idle to jakieś 30 , 50 , 80MHz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trzecieoko Opublikowano 31 Sierpnia 2021 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2021 Hejka, mój zestaw to 5600G + ASUS B550-I + 16 GB Patriot 4000 i mam poważny problem z tym procem. Jakiś czas temu złożyłem to wszystko do kupy i pięknie śmigało. Zero problemów, dobra stabilność, pamięci w trybie synchro. No ale po jakimś czasie (ok. dwa tygodnie) nastąpił pierwszy losowy reboot. Zdarza się najlepszym, tym bardziej, że bawiłem się jeszcze ustawianiami pamięci. Niestety powrót do stockowych ustawień nic nie dał, a komputer resetował się coraz częściej. W tej chwili nie mogę nawet wejść do pulpitu - pojawia się czarny ekran, po kilkunastu sekundach reset i tak w kółko. Osobiście podejrzewam zintegrowaną grafikę - w trybie awaryjnym komputer startuje normalnie. Po usunięciu driverów do grafiki mogę wejśc do systemu. Problem pojawia się po zainstalowaniu sterownika do grafiki - czarny ekran i reset. Oczywiście zacząłem się bawić różnymi wersjami sterowników - niezależnie od wersji efekt taki sam. Aktualizacja biosu (akurat wyszła nowa werjsa) nie pomaga. Defaulty w biosie, wyłączenie profilu XMP, żonglowanie kostkami ramu, świeża instalka windowsa (w różnych buildach) bez efektu. Przez chwilę podejrzany był też zasilacz, ale na innym jest dokładnie to samo. Niestety nie mam innego proca pod ręka żeby wykluczyć płytę główną. Zanim zareklamuję proca w sklepie - macie jakieś pomysły? Ktoś miał podobny problem? Mam wrażenie, że próbowałem już wszystkiego..... Help 🙂 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jenot Opublikowano 31 Sierpnia 2021 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2021 Reset CMOS zworką (czasem reset w biosie bie pomaga po zabawach z RAMem), usunięcie wszystkich sterowników grafiki (ddu), ewentualnie reinstalacja Windows. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trzecieoko Opublikowano 31 Sierpnia 2021 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2021 1 hour ago, Jenot said: Reset CMOS zworką (czasem reset w biosie bie pomaga po zabawach z RAMem), usunięcie wszystkich sterowników grafiki (ddu), ewentualnie reinstalacja Windows. nie doczytałeś, robiłem to wszystko 🙂 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pietach Opublikowano 31 Sierpnia 2021 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2021 Sprawdź na osobnej grafice. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jenot Opublikowano 31 Sierpnia 2021 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2021 nie doczytałeś, robiłem to wszystko Nie zauważyłem tylko, że reinstalowałeś Windę. O DDU nie pisałeś (ale skoro instalowałeś świeży system, to nieistotne), o zworce CMOS reset też. Nie zawsze update biosu czyści nvram i zostają jakieś śmieci. Wyłącz PBO w biosie, RAM na 2133MHz, najnowsze sterowniki i próbuj. Różne konfiguracje pamięci testowałeś, a pojedynczo obie kostki? Wkładaj w drugie gniazdo od procesora. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trzecieoko Opublikowano 31 Sierpnia 2021 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2021 22 minutes ago, pietach said: Sprawdź na osobnej grafice. A co mi to da jeśli to zintegrowana nie działa? 🙂 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pietach Opublikowano 31 Sierpnia 2021 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2021 (edytowane) Będziesz miał pewność by reklamować procesor. Edytowane 31 Sierpnia 2021 przez pietach Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trzecieoko Opublikowano 31 Sierpnia 2021 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2021 9 minutes ago, Jenot said: 39 minutes ago, trzecieoko said: nie doczytałeś, robiłem to wszystko Nie zauważyłem tylko, że reinstalowałeś Windę. O DDU nie pisałeś (ale skoro instalowałeś świeży system, to nieistotne), o zworce CMOS reset też. Nie zawsze update biosu czyści nvram i zostają jakieś śmieci. Wyłącz PBO w biosie, RAM na 2133MHz, najnowsze sterowniki i próbuj. Różne konfiguracje pamięci testowałeś, a pojedynczo obie kostki? Wkładaj w drugie gniazdo od procesora. Spróbuję się jeszcze pobawić chociaż brakuje mi już cierpliwości do tego sprzętu. Najdziwniejsze jest to, że przez dwa tygodnie to śmigało stabilnie na profilu XMP. A nawet jeśli potem przesadziłem z parametrami ramu to po powrocie do domyślnych ustawień system powinien być stabilny. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MD78 Opublikowano 13 Września 2021 Zgłoś Opublikowano 13 Września 2021 Witam, Mam od pewnego czasu duży problem z Ryzen 7 3800X. Temperatura w Aida64 po kilkunastu sekundach obciążenia wzrasta z około 55-60 na 88 i ponad 96 stopnia dioda cpu. Po kilkudziesięciu sekundach wyłączam test ponieważ boję się że coś się może stać. Pozostałe elementy systemu to: Chłodzenie wodne Silentiumpc Navis RGB 240, płyta Asus X470 Tuf Gaming Plus, DDR4 2x8GB 3200, zasilacz SilentiumPC 600W Bronze, system Windows 11 Beta najnowsza kompilacja, Asus Tuf RTX 3060ti. Wymieniłem pastę na MX4 ale to kompletnie nic nie dało. Zachodzę w głowę co może być przyczyną tych temperatur. Czy to może być wina Windowsa 11 w wersji beta ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JanuszPL Opublikowano 13 Września 2021 Zgłoś Opublikowano 13 Września 2021 (edytowane) Witam, problem leży po stronie procesora i jego możliwości odprowadzania ciepła na chłodzenie, jak i skoki napięć, sam miałem Ryzena 3700X. Najpierw chłodzenie Thermalright Macho, procesor miał wysokie temperatury, zmiana na NZXT krakena x63, praca wentylatorów na chłodnicy była nie do wytrzymania podczas grania np, sprzedałem ten procesor jak i płytę i ram, teraz siedzę na i9 9900k i mam spokój. Edytowane 13 Września 2021 przez JanuszPL Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JanuszPL Opublikowano 13 Września 2021 Zgłoś Opublikowano 13 Września 2021 (edytowane) Witam, mam ten sam problem tylko z RX 6800, karta przez 8 miesięcy działała bez problemów, ale kilkanaście dni temu pierwszy raz wyskoczył mi black screen, od tamtej pory to się nasiliło. Próbowałem wszystkiego, na forum AMD ten błąd zgłaszają już dziesiątki osób, ja w tej chwili siedzę na podstawowym sterowniku od microsoft żeby móc używać PC. Na forum jest informacja że pracują nad nowymi sterownikami żeby usunąć ten problem. W moim przypadku myślę ze karta jest uszkodzona i zgłosiłem już ją na gwarancję, pozdrawiam. Edytowane 13 Września 2021 przez JanuszPL Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pietach Opublikowano 13 Września 2021 Zgłoś Opublikowano 13 Września 2021 Sprawdź jakie masz napięcia. Robiłeś OC? Ręcznie podbijałeś ustawienia napięcia? Sprawdź poziom cieczy w chłodzeniu, może się zapowietrzyło albo pompka chodzi na wolniejszym biegu. Kiedyś był na forum podobny temat - procesor szybko łapał wysoką temperaturę przy obciążeniu. Winna była uszkodzona pompka. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MD78 Opublikowano 13 Września 2021 Zgłoś Opublikowano 13 Września 2021 9 godzin temu, pietach napisał: Sprawdź jakie masz napięcia. Robiłeś OC? Ręcznie podbijałeś ustawienia napięcia? Sprawdź poziom cieczy w chłodzeniu, może się zapowietrzyło albo pompka chodzi na wolniejszym biegu. Kiedyś był na forum podobny temat - procesor szybko łapał wysoką temperaturę przy obciążeniu. Winna była uszkodzona pompka. OC nie robiłem, napięć nie ruszałem. Nie wiem jak sprawdzić poziom cieczy i pompkę ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...