Gość doink Opublikowano 25 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2010 cztery? :> mea culpa, rozpędziłem się Naciśnij [ctrl] + [n], kiedy masz już otwartego IE - otworzy się nowe okno. [Ctrl] + [t] otwiera nową zakładkę. Ot- taki drobiazg. Uruchomienie wyświetlania quicklauncha w w7 jest trochę bardziej skomplikowane, niż nauka jednego (dwóch) skrótów. te skróty są mi znane, jest jeszcze wciśnięcie shifta i klik w dowolny proces IE powoduje otwarcie nowej instancji IE, chodzi mi o rozwiązanie z xp czy visty, czyli otwieranie kilku okien samą myszką a więc bez użycia drugiej ręki, a ze względu na częstotliwość i ogólny komfor żeby było to szybsze niż prawy przycisk, coś tam, otwórz nową instancję, zakładki mnie nie ratują bo musze mieć często >3-4 okien przeglądarki naraz otwarte, po coś w końcu te duże monitory robią, najgorsze jest że zmiana przeglądarki nic nie da panel sterowania -> Ułatwienia dostępu -> myszak -> coś z automatycznym układem okien do zaznaczenia. Siedzę w tej chwili na xp i nie mam tego jak dokładnie opisać. sprawdzę jutro bo w domu mam jeszcze Vistę, dzięki za tipa, jak dla mnie te ułatwienia troche za bardzo przeszkadzają ;[ Jest możliwość wyłączenia powiadomień o konkretnych akcjach- otwórz sobie centrum akcji i poszukaj (też nie jestem w stanie w tej chwili określić, gdzie to dokładnie jest). mam ustawione żeby wszystko było widoczne, sęk w tym że centrum akcji krzyczy o problemie który powinien byc dawno już rozwiązany korzystając z okazji jeszcze jeden jak dla mnie problem, znowu pasek zadań, odchaczone grupowanie i brak etykiet, mamy powiedzmy pocztę, ekplorator, IE, w poczcie odpalamy podgląd maila, w XP czy Vista trafiłby on na koniec listy czyli pierwszy z prawej, w Win 7 wskoczy miedzy pocztę a ekplorator, przy małej liczbie aplikacji to może i pomaga, ale mając otwarte kilkanaście aplikacji szukanie gdzie wskoczyła nowa aplikacja jest troche irytujące, da się to gdzieś wyłączyć? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
m4r Opublikowano 25 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2010 te skróty są mi znane, jest jeszcze wciśnięcie shifta i klik w dowolny proces IE powoduje otwarcie nowej instancji IE, chodzi mi o rozwiązanie z xp czy visty, czyli otwieranie kilku okien samą myszką a więc bez użycia drugiej ręki, a ze względu na częstotliwość i ogólny komfor żeby było to szybsze niż prawy przycisk, coś tam, otwórz nową instancję, zakładki mnie nie ratują bo musze mieć często >3-4 okien przeglądarki naraz otwarte, po coś w końcu te duże monitory robią, najgorsze jest że zmiana przeglądarki nic nie da (...) korzystając z okazji jeszcze jeden jak dla mnie problem, znowu pasek zadań, odchaczone grupowanie i brak etykiet, mamy powiedzmy pocztę, ekplorator, IE, w poczcie odpalamy podgląd maila, w XP czy Vista trafiłby on na koniec listy czyli pierwszy z prawej, w Win 7 wskoczy miedzy pocztę a ekplorator, przy małej liczbie aplikacji to może i pomaga, ale mając otwarte kilkanaście aplikacji szukanie gdzie wskoczyła nowa aplikacja jest troche irytujące, da się to gdzieś wyłączyć? No dobra, w takim razie, jako że jestem już w domu, quicklaunch w win7 for dummies: Najpierw pasowałoby odblokować pasek zadań (wiadomo- prawoklik na nim, odblokuj), potem... jedziemy: Prawoklik na pustej przestrzeni paska, aż będzie można wybrać coś takiego: W skrócie: Paski narzędzi » nowy pasek narzędzi Później trzeba odszukać quick launch. Ha, Microsoft chciał zniechęcić userów od jego używania na rzecz przypinalnych programów, ale, jak widać, nie zawsze mu się to udaje.W związku z tym quicklaunch trafił do mniej-więcej takiego katalogu: {dysk systemowy}\users\{nazwa użyszkodnika}\AppData\Roaming\Microsoft\Internet Explorer\Quick Launch W skrócie (i bardziej uniwersalnie): %userprofile%\AppData\Roaming\Microsoft\Internet Explorer\Quick Launch Po wybraniu katalogu (lubię to słowo 100 razy bardziej, niż folder), powinno być widać coś podobnego do tego: Ciekawostka- nie widać u mnie w tym miejscu, mimo obecności, skrótów do programów, które będą w quicklaunchu. Co śmieszniejsze, w "normalnym" przeglądaniu tego katalogu skróty są. Nieważne. Dodaje się więc ten quicklaunch do paska. A potem wypadałoby: Zaznaczyć "duże ikony" (aczkolwiek nie ma przymusu... dla mnie duże wyglądały fajniej (o tym za chwilę) Odznaczyć "pokaż tekst" Odznaczyć "pokaż tytuł" Zaczyna quick launch mieć ręce i nogi... fajno. Pozostaje więc jeszcze - jeżeli nie jest odblokowany cały pasek zadań: Odblokowanie paska zadań Przeciągnięcie nowego quick launcha w wybrane miejsce (w razie potrzeby należy przesunąć odrobinę listę uruchomionych programów - bez tego czasem nie udaje się przesunąć QL do samego przycisku start Zablokowanie paska zadań. A jeżeli jest odblokowany, wycinamy punkt pierwszy z powyższego. Włala: Dlatego duże ikony wyglądają fajniej :P Uuuuuuóuu! Winamp!!!!111one Zuo! (Fsck 0xff foobarowcy, old habit. I tak to padło instaluję zawsze w wersji "custom"). Odnośnie świeżego pytania... nie wiem, nie znam się, nie chce mi się szukać, taka opcja w 100% mi odpowiada (a też mam czasem duuużo okien). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość doink Opublikowano 25 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2010 m4r rządzisz!!! jutro z samego rana będę się bawić, ale to jest dokładnie to o co chodzi, stara dobra funkcjonalność ;] MS za bardzo kombinuje, co z tego że niedzielny uzytkownik raz na jakiś czas w piękny sposób odpali jedno okienko, jak normalny człowiek będzie się z tym męczył, podobało mi się wybó w XP i Viście a propo Menu Start, każdy mógł se wybrać co mu bardziej pasowało, nie nawidze kiedy ktoś narzuca z góry gorsze rozwiązanie tylko dlatego że ładnie wygląda, niestety w pracy liczy się ergonomia i funkcjonalność THANKS m4r Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
costi Opublikowano 26 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2010 A mi sie z kolei podoba, ze w koncu zaczeli robic cos inaczej, a nie kurczowo trzymac sie starych, skostnialych schematow, pamietajacych Windows95. Powinni byli jeszcze usmiercic wersje x86, zeby w koncu wymusic na tworcach oprogramowania wziecie sie za wersje 64-bitowe... Korzystajac z okazji, ponowie swoje pytanko sprzed paru postow: Mam koleny problem z upgrade RC do Home Premium - instalator twierdzi, ze nie mozna zrobic upgrade innej wersji jezykowej (mam RC z polskim language packiem i HP OEM PL). Da sie to jakos obejsc, czy jednak bez pelnej instalacji sie nie obejdzie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość doink Opublikowano 26 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2010 costi - bad news "W celu uniknięcia przerwy w korzystaniu z systemu Windows należy zainstalować jego poprzednią wersję lub przejść na pełną wersję systemu Windows 7. W obu przypadkach wymagane będzie przeprowadzenie pełnej instalacji w celu usunięcia wersji RC. Jak przy każdej nowej instalacji, konieczne będzie zabezpieczenie danych, a następnie ponowne zainstalowanie używanych aplikacji." Windows 7: Nadszedł czas migracji - Microsoft, Windows, Windows 7 - Media2.pl jako źródło podano MS co do nowości generalnie jestem za, ale lubię mieć możliwość wyboru, nowe nie zawsze znaczy lepsze m4r jezcze raz WIELKIE DZIĘKI, w końcu działa to tak jak powinno, jedna ręka uratowana ;] swoją drogą zrobiłem wg poradnika, ale u ciebie wygląda normalnie, a u mnie jeszcze z lewej strony między ikonkami a start wisi napis quicklaunch ;[ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
m4r Opublikowano 26 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2010 Odblokuj pasek zadań, kliknij prawym gdzieś na tym nowym pasku i odznacz "pokaż tytuł". Powinno zadziałać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
costi Opublikowano 26 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2010 @doink - teoria teoria, a skuteczny upgrade niejeden tu przeprowadzil ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość doink Opublikowano 26 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2010 @doink - teoria teoria, a skuteczny upgrade niejeden tu przeprowadzil ;) praktykować nie praktykowałem, jak już robię ten format raz na 3-4lata to jednak jestem zwolennikiem czystej instalki jako że brak mi było podstaw praktycznych, teorie dało się znaleźć w kilkanaście seknd na google, więc pomogłem koledze zdobyć oficjalne info Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Duelist Opublikowano 29 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2010 Czy da się gdzieś ustawić, żeby pasek stanu wyświetlał łączny rozmiar plików w danym folderze? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
esem Opublikowano 29 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2010 (edytowane) Właśnie przeszedłem z Enterprise RTM na Home Premium (też 64 bity). Poinstalowałem wszystkie sterowniki ale wydajność twardziela spadła mi z 7,3 na 5,9. Co spieprzyłem? O czym zapomniałem? Edytowane 29 Marca 2010 przez esem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rikki Opublikowano 29 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2010 Bawisz się w cyferki? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
esem Opublikowano 29 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2010 Bawisz się w cyferki? Coś w tym złego? A jak sobie potwierdzić, że jednak to SATA2? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fumfel20 Opublikowano 30 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 30 Marca 2010 Właśnie przeszedłem z Enterprise RTM na Home Premium (też 64 bity). Poinstalowałem wszystkie sterowniki ale wydajność twardziela spadła mi z 7,3 na 5,9. Co spieprzyłem? O czym zapomniałem? LOL ja mam przy raid 0 (2x500 gb seagate 7200.12) 5.9 pkt. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
epoxer Opublikowano 30 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 30 Marca 2010 Właśnie przeszedłem z Enterprise RTM na Home Premium (też 64 bity). Poinstalowałem wszystkie sterowniki ale wydajność twardziela spadła mi z 7,3 na 5,9. Co spieprzyłem? O czym zapomniałem? 7,3 na HDD ? To musiałby być jakiś SSD chyba. Na Samsungu F1 mam 5.9 (jest to HDD ze średnim odczytem 96 MB/s). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
esem Opublikowano 31 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 31 Marca 2010 Wniosek prosty: Enterprise RTM zlicza wydajność HDD inaczej niż Home Premium :cry: W necie wyczytałem, że dla talerzowego HDD max, to 5,9 :rolleyes: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaki Opublikowano 31 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 31 Marca 2010 (edytowane) Witam, po naprawie jednej z partycji programem testdisk, wyskoczył mi komunikat o braku pliku bootmgr. Próbowałem to naprawić poprzez konsole win7, ale podczas bootowania z płyty wyskakuje błąd: boot from cd code 3. Problem ten występuje zarówno przy płycie win 7 i vista. Czy ktoś spotkał się z takim komunikatem? Pozdrawiam. Edytowane 31 Marca 2010 przez kaki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
shaper Opublikowano 31 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 31 Marca 2010 Czy ktos z forumowiczow spotkal sie z ponizszym komunikatem? Od jakiegos czasu windows 7 hp 64 straszy, iz wykryl problem z dyskiem. Dysk przeskanowany roznymi programami i zero bledow. Smart bez bledow. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TwisT Opublikowano 1 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 1 Kwietnia 2010 moze juz ktos spotkal sie z takim problemem.. Nie moge otworzyc praktycznie zadnej aplikacji systemowe, cyz to notatnika czy kalkulatora. Natomiast jak wejde do system32 i z tamtad odpale to normalnie sie wlacza. A w menu start to te programy sa bez ikon a po kliknieciu nic sie nei dzieje. JAk zmienilem skrot z %windir% na %systemroot% to zaczelo sie ze skrotu odpalac, ale mysle ze nie tedy droga... Brak ikonki folderu na pasku zadan... No i znikla mi opcja "zgodnosc". Nie wiem czy to ten sam powod co niedzialajace skroty, ale drazni mnie windows 7 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sobota Opublikowano 1 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 1 Kwietnia 2010 (edytowane) Zagadka Start-> Panel Sterowania i nie mam żadnych ikon Dlaczego tak się dzieje? Windows 7 ultimate x64 EDIT: po rebocie problem znikł... :blink: Edytowane 1 Kwietnia 2010 przez Sobota Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszDW Opublikowano 1 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 1 Kwietnia 2010 Coś mi się eksplorer zaczął podwieszać na lapku. Gdy kliknę na pulpit i wybiorę "Nowy folder", to myśli z minutę. Potem to samo gdy chcę zmienić nazwę folderu. Ktoś wie, co się dzieje? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cavior Opublikowano 1 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 1 Kwietnia 2010 Eh cos tam kliknalem w Sunrise Seven i teraz ikony wygladaja tak: http://i44.tinypic.com/25f4kts.jpg Zajmuja jakby "szerszy" obszar. Nie moge teraz tego cofnac w programie, wie ktos moze w jaki sposob moge przywrocic poprzednie ustawienie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
m4r Opublikowano 1 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 1 Kwietnia 2010 HKEY_CURRENT_USER\Control Panel\Desktop\WindowMetricszmieniasz IconSpacing na -1650 (chyba default) i przelogowujesz się. Powinno pomóc. Btw, wiedzieliście, że [ctrl] + scroll myszowy = w miarę płynna zmiana rozmiaru ikon na inny, niż któryś z defaultowych (małe/średnie/duże)? :> Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rikki Opublikowano 1 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 1 Kwietnia 2010 Ten ficzer działał bardzo przyjemnie w Viście ;) Zdecydowanie wygodniejsze niż wklepywanie wartości w ustawieniach kompozycji. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamail86 Opublikowano 2 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia 2010 (edytowane) Eh cos tam kliknalem w Sunrise Seven i teraz ikony wygladaja tak: http://i44.tinypic.com/25f4kts.jpg Zajmuja jakby "szerszy" obszar. Nie moge teraz tego cofnac w programie, wie ktos moze w jaki sposob moge przywrocic poprzednie ustawienie? PPM na pulpit > Personalizuj > Kolor okna > Zaawansowane... > Rozmieszczenie ikon (poziome), i ustawiasz jaką chcesz wartość np. 78 (domyślne) 43 (domyślne dla XP i starszych systemów). Ja sobie ustawiłem 53 - ikony są dużo węższe niż na domyślnym 78 a pod ikoną mieści się sporo więcej tekstu niż na domyślnym dla XP 43. Edytowane 2 Kwietnia 2010 przez kamail86 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hyper_2002 Opublikowano 2 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia 2010 (edytowane) Kto mi powie czemu mam takie krzaczki przy przewijaniu filmów w VLC ? Dopiero po kilku sekundach obraz dochodzi do siebie... Co ciekawe ten sam plik w Windows Media Player przy przewijaniu zachowuje płynność i żadnych krzaczków nie ma :angry: Edytowane 2 Kwietnia 2010 przez hyper_2002 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ass123456 Opublikowano 2 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia 2010 (edytowane) Witam, Posiadam wyżej wymieniony system operacyjny. Notorycznie mam Blue Screeny, niezależnie od tego co robię. Zdarza się to poczas grania, ściągania jakichś plików, zmiany głośności. Nie moge sobie z tym poradzić. BSODy zaczęły się od razu po instalacji 7. Wcześniej miałem Viste x64 i nic podobnego mi się nie przydażało. W samym marcu miałem 12 Blue Screenów. Zawsze są różne. Proszę, a własciwie błagam o pomoc, nie mogę normalnie korzystać z komputera. Mój komputer nie jest podkręcany itp. Wszystko działa na fabrycznych ustawieniach. Zestaw: -q6600 2,4GHz -4GB ram 1066MHz -8800 GTS 512 MB Sterowniki mam zainstalowane najnowsze ze stron producentów. Poniżej zamieszczam link z plikami minidump, ponieważ nie wiem właściwie jak się z nich dowiedzieć, co jest przyczyną tych błędów. Link do plików Jeszcze raz proszę o pomoc. Edytowane 2 Kwietnia 2010 przez ass123456 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 3 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia 2010 (edytowane) Nie wiem czy danie plików minidump coś pomoże , rozpracowywanie tych plików to zadanie dla ludzi znających dobrze języki programowania ( C++ szczególnie ) i którzy umieją się posługiwać edytorami hex . Dla zwykłych ludzi ( w tym ja ) o wiele istotniejsze i czytelniejsze będzie to co się znajduje w Podglądzie zdarzeń ( PPM na mój komputer > Zarządzaj > Podgląd zdarzeń ) - wyeksportuj zakładki Aplikacje i system > PPM na nazwie zakładki i z menu dajesz zapisz plik dziennika jako ; i umieść je na jakimś serwisie hostingowym . Zresetuj Bios komputera . Sprawdź inną wersję systemu - Home Premium , Professional , wersję 32-bit także . Zrób test dysku w HD Tune - pokaż wynik testu w postaci screena , daj też screena zakładki health z tego programu . Jaki zasilacz masz w tym kompie Edytowane 3 Kwietnia 2010 przez reyden Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przelip Opublikowano 3 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia 2010 (edytowane) Witam wszystkich. Mam taki problem jak w temacie. Przy instalacji programów z dysku twardego, zanim pokaże się okienko z pytaniem "Czy chcesz uruchomić ten plik?" mija około 5-6 sekund. Może nie jest to wielki problem ale lekko denerwujący. System to Win 7 Home Premium 64bit bez żadnych modyfikacji, czysta instalka, oryginał. Reszta konfiguracji: - procesor - Intel Core i7 860, - płyta główna MSI P55-GD65, - RAM G.Skill DDR3 1600 4GB (2GBx2) CL7-8-7-24 1.35V - dysk twardy Samsung 500GB 16MB HD502HJ F3, - karta graficzna ATI HD4870 512MB PowerColor. - zasilacz Corsair CMPSU-520HXEU - 520W. Może ktoś spotkał się z podobnym problemem, nie mam pojęcia czym może to być spowodowane, sprzęt jest w miarę nowy więc wszystko powinno śmigać. Czy może to powodować jakąś uruchomioną usługą Windows? Dziwi mnie ten problem ponieważ na drugim komputerze - starszym (Intel Celeron E3200, Asus P5QPL-AM, KingMax DDR2 1GB x2 1066MHz@800MHz, Seagate ST3250318AS 250GB, ASUS EAH4350 Silent 512MB, zasilacz Be quiet! Pure Power L7-300W) wszystko działa błyskawicznie i bez zająknięć. Trochę mnie to boli, że sprzęt który niedawno kupiłem jest pod tym względem wolniejszy :) Niedawno zmieniłem dysk z 2 Seagatów 160GB połączonych w RAID 0 na powyższego Samsunga i nadal to samo, więc nie jest to wina dysku. Jeszcze jedno jako OT na starszym sprzęcie użycie pamięci wynosi 650-700MB, natomiast na nowszym system "zjada" na dzień dobry 1,1 GB i więcej - od czego to zależy? Proszę o opinie i z góry dziękuję za pomoc. Edytowane 3 Kwietnia 2010 przez Rikki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamail86 Opublikowano 3 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia 2010 (edytowane) Witam wszystkich. Mam taki problem jak w temacie. Przy instalacji programów z dysku twardego, zanim pokaże się okienko z pytaniem "Czy chcesz uruchomić ten plik?" mija około 5-6 sekund. Może nie jest to wielki problem ale lekko denerwujący. Jeśli chodzi o pliki sciągnięte z internetu to tu masz rozwiązanie (drugi post). Jeszcze jedno jako OT na starszym sprzęcie użycie pamięci wynosi 650-700MB, natomiast na nowszym system "zjada" na dzień dobry 1,1 GB i więcej - od czego to zależy? Proszę o opinie i z góry dziękuję za pomoc. To proste - skoro masz tylko 1GB RAMu to system nie wrzuci do niego 1,1GB ;) Więc musi w jakiś sposób zwolnić pamięć np. poprzez przeniesienie danych z RAMu do pliku stronicowania na dysku, albo usunąć z pamięci jakieś aktualnie nieużywane dane. Edytowane 3 Kwietnia 2010 przez kamail86 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przelip Opublikowano 3 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia 2010 Jeśli chodzi o pliki sciągnięte z internetu to tu masz rozwiązanie (drugi post).Dzięki, wypróbuję tę metodę po Świętach, na razie nie mam dostępu do tamtego kompa, ale wydaje mi się, że nie o to chodzi. Sam komunikat mi nie przeszkadza, denerwuje mnie to, że pokazuje się dopiero po 6 sekundach od podwójnego kliknięcia, a powinien się pokazać natychmiast. To proste - skoro masz tylko 1GB RAMu to system nie wrzuci do niego 1,1GB ;) Więc musi w jakiś sposób zwolnić pamięć np. poprzez przeniesienie danych z RAMu do pliku stronicowania na dysku, albo usunąć z pamięci jakieś aktualnie nieużywane dane. Może niewyraźnie napisałem, ale mam dual 2x1GB 800MHz :) Właśnie piszę ze starszego kompa, mam uruchomioną przeglądarkę (Google) z 6 otwartymi zakładkami i system potrzebuje 677 MB :) Nie modyfikowałem żadnych ustawień w usługach, oprócz wyłączenia usługi Windows Search, chociaż przed wyłączeniem użycie pamięci było takie samo. Czy to możliwe, że sterowniki do nowszego sprzętu "pożerają" aż tyle RAM-u? Bo innych różnic nie widzę, czy może system sam się dostosowuje do konfiguracji komputera i widząc, że ma do dyspozycji więcej zasobów to z nich korzysta i uruchamia np. dodatkowe usługi? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...