jediknight Opublikowano 20 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Lipca 2006 Siemano! Otóż ostatnio rozmontowywałem WC celem dodania bloku NB i po zmontowaniu okazało się, że regulatorek na Fanderze 120, który chłodzi nagrzewnicę, przestał działać. Otóż wentyl teraz kręci się na 100% obr. bez względu na pozycję pokrętła na regulatorze. Pomaga jedynie wygięcie (całego kabelka z regulatorkiem) go w jedną stronę, wtedy regulacja łapie, w każdym innym położeniu szum na 12v :( Najgorszy temat, to że nie mam pojęcia gdzie posiałem paragon (Fandera kupiłem w jakimś PCCOOL'u, czy cos) i nici z wymiany gwarancyjnej. Ktoś ma pomysł jak to naprawić? napisz do zenfista, raczej Ci wymieni Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zenfist Opublikowano 20 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Lipca 2006 przymierzam sie do zakupu nowego dandera fx'a. dokladnie 120mm. i teraz mam pytanie, czy jest jakas roznica w glosnosci tych fanderkow miedzy czarnym a bialym? na stronie fanderow w opisie pisze: wersja czarna: Wykonany z materiału tłumiącego wibracje W przypadku modelu FX120-B zadanie doboru bardziej elastycznego materiału zostało rozwiązane poprzez domieszkowanie specjalnym gumo-podobnym tworzywem. Pozwoliło to na znaczną redukcję drgań powodowanych przez wentylator. wersja biala: Wykonany z materiału tłumiącego wibracje W przypadku modelu FX120-W zastosowano specjalne elastyczne tworzywo, które dzieki specjalnemu, białemu barwnikowi, oraz domieszcze gumy redukuje w znacznym stopniu drgania powodowane przez wentylator. W rezultacie poziom głośności jest taki sam. Co innego z kosztem produkcji czarnych :?, ale co tam :-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Martinii Opublikowano 22 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Lipca 2006 Witam, Wczoraj zalozylem na swoja chlodnice 2 nowe, czarne Fandery 120mm. Zastapily one biale Fandery z poprzedniej rewizji i miala to byc tylko zmiana kosmetyczna - ze wzgledu na kolor. Efekt jest zaskakujacy - na max obrotach nowy Fander jest o wiele bardziej (moim zdaniem) cichy od poprzedniego! Przeplyw powietrza jest taki sam (chyba) a co najmniej porownywalny! Jestem bardzo zadowolony i w poniedzialek kupie chyba jeszcze kolejne 2 - do chlodzenia obudowy. POLECAM ten wiatrak! Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Carson Opublikowano 27 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Lipca 2006 dzisiaj przyjechal do mnie fanderek 120 (fx). postanowilem wymienic moje stare 2 wentylatory 80mm ktore mialem na chlodnicy (kadet). zamontowalem fandera do shrouda i na kadeta, wentyl wciaga powietrze przez kadeta do srodka budy (ssie) i ..... no i klops, oczywiscie jest o niebo lepiej jesli chodzi o cisze. nie ma nawet co porownywac go pod tym wzgledem z moimi starymi 80tkami ale temperatura mi podskoczyla w ukladzie :( fander jest ustawiony na maxa, ale mimo to jest cichy. temperatury mi skoczyly o srednio ~3*C, teraz w idle mam na procku 45*C (masakra), w stresie az 47C, az wstyd sie przyznac. wydaje mi sie ze kadet za slabo przepuszcza powietrze (jest za gruby) jak na ten wentylator. moze na dedykowanych chlodnicach dziala lepiej. ale wentylator ma u mnie ocene 5+/6 pozniej zobacze jak bedzie sie sprawowal w nadmuchu na kadeta, moze bedzie lepiej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DrKleiner Opublikowano 27 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Lipca 2006 U mnie fander spisuje się świetnie, nie przy WC ale przy chłodzeniu zasilacza (noetec V4200), od jutra nowy Fander FX będzie wyciągał powietrze w Chiefteck LBX, więc dam znać jak się spisuje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
w-u-j-e-k Opublikowano 4 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Sierpnia 2006 Mam pytanko czy wyszły może Fanderki 80 ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hary Opublikowano 4 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Sierpnia 2006 Nie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
4drian Opublikowano 5 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Sierpnia 2006 Zamierzam zainstalowac jakis 120mm zeby wial w budzie na przodzie zastanawiam sie nad dwoma: -Akasa Amber 120x120 -Fander 120mm ktory z nich bedzie lepszy bardzo zaley mi na ciszy i jeszcze jedno pytanko czy taki Filtr przeciwkurzowy nie bedzie powodowal zbytniego zaklucenia przepluwu powietrza i dobrze zatrzymywal kurz? Pozdrawiam, 4drian Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
...John Opublikowano 5 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Sierpnia 2006 1:Fander. 2:Będzie 3:Dobrze zatrzyma. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Martinii Opublikowano 6 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Sierpnia 2006 Sa 2 Fandery 120mm polaczone do jednego rozgaleznika, rozgaleznik podlaczony do molexa (tego, ktory jest w zestawie Fandera) i z molexa wypuszony jest kabelek do zliczania obrotow. Czy moge bez obaw podpiac ten kabelek od ilosc obrotow do plyty glownej? Czy czujnik bedzie pokazywal sume obrotow obu wentyli? Czy moze nic nie pokaze? Nic sie nie przeciazy od takiego manewru? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cavarr Opublikowano 18 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Sierpnia 2006 Zenfist mam do ciebie prośbę :) może wysłał byś kilka sztuk starego i nowego Fandera 92-120mm do serwisu www.silentpcreview.com, przekonalibyśmy się co myślą o twoim produkcie ludzie zza oceanu :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grimlock Opublikowano 18 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Sierpnia 2006 W Cooling.pl Fanderki 120 po 39 zł :) http://www.cooling.pl/product_info.php?cPa...roducts_id=1460 http://www.cooling.pl/product_info.php?cPa...roducts_id=1459 Sam bym kupił, ale kasa gdzieś wsiąkła :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DrKleiner Opublikowano 18 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Sierpnia 2006 Całkiem fajna cena 39zł :). Ja mam nowego fandera i z czystym sumieniem mogę go polecić każdemu. W końcu mam to co chciałem czyli cisza i wydajność. Na dodatek zamontowałem fandera na kołkach gumowych co na pewno przyczyniło się do ciszy. :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Greg_1 Opublikowano 18 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Sierpnia 2006 Ja słyszałem że nowe fandery wpadają w dość mocne wibracje Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beriam Opublikowano 18 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Sierpnia 2006 (edytowane) Ja słyszałem że nowe fandery wpadają w dość mocne wibracje A ja słyszalem ze papiez jest czarny :mur: Mam to co mam i kompa nie slysze w porównaniu z tym samym zestawem gdzie byly zamontowane "stare" Fandery Edytowane 18 Sierpnia 2006 przez beriam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dimek Opublikowano 18 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Sierpnia 2006 Wlasnie zamowilem sobie te czarne wicherki - niedlugo bedzie kompleksowa wymiana wszystkich 5 wiatrakow 120mm w budzie... Bardziej interesuje mnie cisza niz wydajnosc (wtedy wybral bym cos nnego)... Licze na zadowolenie z zakupu :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DrKleiner Opublikowano 18 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Sierpnia 2006 (edytowane) Będziesz zadowolony:) na 100% :) Edit: Już poprawione :) ahh ta autokorekta :) Dobra idę spać. Edytowane 18 Sierpnia 2006 przez misiek175 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beriam Opublikowano 18 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Sierpnia 2006 Będziesz zasolony :) na 100% :) No jak bedzie ZASOLONY, to nie trzeba nic wiecej dodawac :lol2: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Greg_1 Opublikowano 18 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Sierpnia 2006 A ja słyszalem ze papiez jest czarny :mur: Mam to co mam i kompa nie slysze w porównaniu z tym samym zestawem gdzie byly zamontowane "stare" Fandery Nie możesz człowieku normalnie odpisać, że nie wpadają w wibracje :?: Czy poprostu nie umiesz :?: <_< A to zasłyszane info jest z dość wiarygodnego źródła- od jednego z pracowników sklepu który sie zajmuje wentylami/coolerami. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł666 Opublikowano 19 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2006 Udało mi się trafić na promocję i stałem się szczęśliwym posiadaczem trzech czarniawych Fanderków. Aktualnie w kompie chodzi jeden a dwa pozostałe czekają na skończenie WC. Wentylator jest przykręcony do obudowy dołączonymi do kompletu śrubkami i wibracje nie są odczówalne na obudowie (sprawdzane organoleptycznie). Postanowiłem z czystej ciekawości podłączyc drugiego Fanderka i trzymając w ręce stwierdzić czy wpadają w wibracje - minimalne wibracje są wyraźnie odczówalne na najwyższych obrotach i zanikają przy najniższych. Jak dla mnie to wentylatorki są niesłyszalne w całym zakresie pracy choć może się to zmieni jak wywale Pentagrama bo ten to na 60% prędkości wszystko zagłusza :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
glo Opublikowano 19 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2006 Zasłyszane - Biały faktycznie może wpadać w niewielkie wibracje ponieważ jest z innego twardszego materiału... ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beriam Opublikowano 19 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2006 Nie możesz człowieku normalnie odpisać, że nie wpadają w wibracje :?: Czy poprostu nie umiesz :?: <_< A to zasłyszane info jest z dość wiarygodnego źródła- od jednego z pracowników sklepu który sie zajmuje wentylami/coolerami. Wiec człowieku, jak sadze przeczytałeś co mam sygnaturce, dodam ze sa na stale przykręcone do budy bez żadnych gumeczek i innych [ciach!]l. Testowale wiele wenyli 120 mm i Moim zdaniem Fander wypada najlepiej, oczywiście zaraz pojawia sie glosy ze drogi i tak dalej, ale cos za cos. Wiec nie kwestionując Twojej inteligencji, czarne fandery nie wpadają w wibracje :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł666 Opublikowano 19 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2006 Wiec człowieku, jak sadze przeczytałeś co mam sygnaturce, dodam ze sa na stale przykręcone do budy bez żadnych gumeczek i innych [ciach!]l. Testowale wiele wenyli 120 mm i Moim zdaniem Fander wypada najlepiej, oczywiście zaraz pojawia sie glosy ze drogi i tak dalej, ale cos za cos. Wiec nie kwestionując Twojej inteligencji, czarne fandery nie wpadają w wibracje :) Nie można powiedzieć że nie wpadają bo wpadają ale po przykręceniu do obudowy efekt ten jest już praktycznie nie odczuwalny (polecam jeden wentylator odkręcić i sprawdzić jak się zachowuje trzymany w ręce a nie przykręcony do obudowy). Dodam że mam jeszcze wentylator Coolermaster LED 120mm i ten nie wpada w wibracje albo są one na tyle małe że niewyczuwalne, też ma łożyska ślizgowe i kręci się z predkością 1200obr/min a wiec sporo mniejszą jak Fander co pewnie też ma wpływ na brak wibracji. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beriam Opublikowano 19 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2006 Nie można powiedzieć że nie wpadają bo wpadają ale po przykręceniu do obudowy efekt ten jest już praktycznie nie odczuwalny (polecam jeden wentylator odkręcić i sprawdzić jak się zachowuje trzymany w ręce a nie przykręcony do obudowy). Dodam że mam jeszcze wentylator Coolermaster LED 120mm i ten nie wpada w wibracje albo są one na tyle małe że niewyczuwalne, też ma łożyska ślizgowe i kręci się z predkością 1200obr/min a wiec sporo mniejszą jak Fander co pewnie też ma wpływ na brak wibracji. Ok jak tam sie nie znam ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ant3k Opublikowano 19 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2006 a pytanie : gdzie mozna kupic najtaniej 2 fanderki 120 ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Imperator Kret Opublikowano 19 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2006 W cooling.pl - po 39 zł/szt Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gaz Opublikowano 19 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2006 ale tylko białe i już naprawde końcówka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luki2 Opublikowano 19 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2006 (edytowane) Chce kupic jakis dobry wentyl 120mm, ale czy fander to rzeczywiscie najlepwszy wybor?? Intersuje mnie predkosc ok. 1100-1200obr/min wiec jak wypada na tle akasy, coolinka czy scythe sflex'a?? @zenfist Dlaczego nie wyslesz fandera to potestowania za granice?? :blink: Dlaczego cena "nowej" wersji fandera 120mm jest wyzsza az o 10zł?? Edytowane 19 Sierpnia 2006 przez luki2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PMichalak Opublikowano 19 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2006 (edytowane) @Zenfist - Może wysłanie kilku sztuk do Silent PC Review nie byłoby głupim pomysłem wiem jak się spisują Fandery ze starej serii i w porównaniu do Papstów z mojego podpisu naprawdę wypadają całkiem dobrze. Wydaję mi się nawet, że łożysko Fandera jest lepsze niż w Papscie. Mógłbyś zyskać naprawdę wielu klientów z zagranicy gdyż jak na zachodnie zarobki cena jest niezła. PS. Pisałem o starym Fanderze. Nowego Fandera FX jeszcze nie testowałem ale jeśli jest lepszy od starego to na prawdę może spokojnie konkurować z czołówką cichych wentylatorów na świecie. Chce kupic jakis dobry wentyl 120mm, ale czy fander to rzeczywiscie najlepwszy wybor?? Intersuje mnie predkosc ok. 1100-1200obr/min wiec jak wypada na tle akasy, coolinka czy scythe sflex'a?? Od Akasy Amber i od Coollinka z łożyskami kulkowymi będzie miał dużo cichsze łożysko czyli przy tym samym przepływie powietrza będzie cichszy. Testów SFlexa nie widziałem w Polsce ale wydaje mi się, że to bardzo dobry wentylator mogący konkurować z Fanderem. Edytowane 19 Sierpnia 2006 przez GDR Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beriam Opublikowano 19 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2006 (edytowane) Dlaczego cena "nowej" wersji fandera 120mm jest wyzsza az o 10zł?? czytales cały wątek, raczej nie, a tam jest wlasnie odpowiedz :) Edytowane 19 Sierpnia 2006 przez beriam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...