BorysVasiliev Opublikowano 28 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Listopada 2006 Witam. Potrzebowalem 2x120 i 1x92. Chcialem wziac wszystkie fandera - ale trafila sie okazja za AKASA AMBER ULTRA Q 1x120mm 1x92mm nówki za 49 zł. Mam nadzieje ze bledu nie zrobilem... Fanderka zamowiłym na wdmuchiwanie a Akase dam na wydmuch tak bedzie lepiej chyba? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BLBK Opublikowano 29 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Listopada 2006 (edytowane) Na SPCR pojawil sie ciekawy test: klik Konkurencja dla fandera coraz wieksza. To ze nexus i s-flex sa b.dobre nie trzeba chyba nikogo przekonywac, ale mnie strasznie zastanawia ta noctua 8O Wyglada super, i brzmi(a raczej nie brzmi) rownie dobrze. Moim zdaniem powierzchnia lopatek nei sugerowalaby takich CFM'ow, ale testy mowia cos innego. Nie wie ktos czy w polsce jest miejsce gdzie moznaby to dostac? Na niemieckim e-bayu kosztuje 20ojro, ale szczerze zaczynam sie nad tym powaznie zastanawiac. Edytowane 29 Listopada 2006 przez BLBK Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Forrestal Opublikowano 29 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Listopada 2006 Noctua rozgromila reszte! Nawet nexus sie schowal :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Labovsky Opublikowano 29 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Listopada 2006 Szkoda, że Noctua jest tak słabo w Polsce dostępna, bo np. zrobiła wydajniejszy niż Ninja cooler. Te wentylatory też wyglądają ciekawie - poza łopatkami jeszcze dość niewielki silnik. Szkoda, że nie wiadomo nic w tym teście co to za łożysko to SSO. Ktoś coś wie? Kolejna nazwa na rodzaj olejowego? Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BLBK Opublikowano 30 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Listopada 2006 (edytowane) to lozysko sso wyglada na schemacie tak: co do typu do pozwole sobie przytoczyc tekst z cooling-station.net Die NF-S12 Serie ist mit einem magnetzentrierten, selbst-schmierenden Öldruck-Gleitlager (SSO-Bearing) ausgestattet, das durch sein neuartiges, perfektioniertes Funktionsprinzip aktuelle Kugel-, Gleit- und Flüssigkeitslagertypen in Langzeitstabilität und Laufruhe übertrifft. Die MTBF ist mit über 150.000h spezifiziert. Czyli w wolnym i niedbalym tlumaczniu: Seria NF-S12 jest wyposażona w magnetycznie-centrujące, samo smarujące, olejowo-ślizgowe łożysko, które dzieki nowoczenej i udoskonalonej zasadzie działania bije na głowę - pod względem stabilności długoterminowej oraz kultury pracy(a raczej ciszy działania) - obecne łożyska kulkowe, ślizgowe oraz cieczowe(?). MTBF według specyfikacji przekracza 150k godz. Niech zyją niemieckie ultrazłożone zdania ;) W kazdym razie ja juz sie tak na ten wentyl napalilem, ze kombinuje jakby tutaj tanio 2 sztuki do polski sprowadzic(tylko ta cena niestety jest zabijajaca) -- A jesli chodzi o sam test to uwazam ze jest zrobiony dosc poprawnie - szczegolnie podoba mi sie porownanie glosnosci wentyli przy tym samemy przelywie powietrza 25CFMow. Edytowane 30 Listopada 2006 przez BLBK Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Labovsky Opublikowano 30 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Listopada 2006 W kazdym razie ja juz sie tak na ten wentyl napalilem, ze kombinuje jakby tutaj tanio 2 sztuki do polski sprowadzic(tylko ta cena niestety jest zabijajaca)To ja też poproszę :rolleyes: W końcu zbliża się gwiazdka :razz: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rudy 102 Opublikowano 9 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2006 Witam Kupiłem dwa fanderki 120mm. Jeden chcę zamontować z boku nawiew na grafikę i proca), drugi u góry (wyciąganie gorącego powietrza). I teraz dwa pytania: 1. Czy w obudowie wiercić (to będzie rękodzieło :D ) dużo maleńkich otworków (śr. 3 mm), czy wyciąć wielkie dziury na całą średnicę wentyla. Które rozwiązanie jest lepsze, cichsze? 2. Czym przymocować wentyle do obudowy (wkręty, śrubki, jakieś kołki). Jaką średnicę mają mieć otwory na mocowanie wentyli? P.S. W tym moim ogromnym Radomiu nie mogę dostać osłon (grilli) na wentyle, a nie opłaca się ich kupować na allegro i płacić 6 zł za przesyłkę (osłony są po 1,50), czy da się je czymś zastąpić? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarogniew Opublikowano 9 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2006 Witam Kupiłem dwa fanderki 120mm. Jeden chcę zamontować z boku nawiew na grafikę i proca), drugi u góry (wyciąganie gorącego powietrza). I teraz dwa pytania: 1. Czy w obudowie wiercić (to będzie rękodzieło :D ) dużo maleńkich otworków (śr. 3 mm), czy wyciąć wielkie dziury na całą średnicę wentyla. Które rozwiązanie jest lepsze, cichsze? 2. Czym przymocować wentyle do obudowy (wkręty, śrubki, jakieś kołki). Jaką średnicę mają mieć otwory na mocowanie wentyli? P.S. W tym moim ogromnym Radomiu nie mogę dostać osłon (grilli) na wentyle, a nie opłaca się ich kupować na allegro i płacić 6 zł za przesyłkę (osłony są po 1,50), czy da się je czymś zastąpić? 1. Wytnij wielkie dziury będzie ciszej:) 2. Przymocuj czym chcesz :wink:, a otwory chyba takie same jak w wentylatorze 3. A sprawdzałeś elektroniczne sklepy? Jest taki jeden w Radomiu :wink: gdzie na 100% widziałem grille, ale nie mogę sobie w tej chwili przypomnieć adresu (przybliżona lokalizacja: za Rynkiem idąc od strony Żeromskiego...) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kurdefelek Opublikowano 10 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2006 w ciągu 2-óch tygodni będę miał noctuę z niemiec !!! porównam go z moim fanderkiem 120 mm... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateo1988 Opublikowano 13 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2006 (edytowane) Witam nie wiem czy to już było, ale możecie regulować obroty w waszych Fanderach z poziomu biosa? U mnie obojętnie jakie progi temperatury i obroty wiatraka ustawie, ten się wcale nie kręci. Chciał bym żeby w stresie zwiększał obroty z 1000rpm do np.: 1300. Ale coś mi to nie działa.... na wiatraku pentagrama wszystko było ok. pozdro [28.12.2006] EDIT// Wszystko się samo naprawiło, pewnie znów mój gigabyte miał zły dzień B-) pozdro Edytowane 29 Grudnia 2006 przez Mateo1988 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miramp Opublikowano 19 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2006 Posiadam 3 fandery koloru czarnego fx 120 mm. Chodza u mnie okolo 1.5 miesiaca. Jeden mam z przodu obudowy wdmuciach!acy, drugi z tylu wywiewajacy a trzeci u gory tez wywiewajacy. Zasilacz mam na dole obudowy tagana z wentylatorem 120 mm. Te 3 fandery chodza mi na 700-750 obrotow. Na procu, grafice i płycie nie mam wentylatorow. Bardzo byłem zadowolony z ich pracy do wczoraj. Gdy rano sie obudziłem pomyslalem ze sasiad znow odpalił swoja alfe z silnikiem disla. Jednak jak sie pozniej okazalo ten fander ktory na gornej sciance obudowy był zamontowany zaczał terkotać. Przy wlaczonym kompie słychac tylko ten terkot. Zastanawiam sie czy moze ułozenie wentylatora ma na to jakis wpływ. Kumpel ma na scytke ninja wentylator scythe zamontowany od dołu i tez pojawiło mu sie to terkotanie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hary Opublikowano 26 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2007 Jednak jak sie pozniej okazalo ten fander ktory na gornej sciance obudowy był zamontowany zaczał terkotać. Przy wlaczonym kompie słychac tylko ten terkot. Zastanawiam sie czy moze ułozenie wentylatora ma na to jakis wpływ.Też mi się tak zrobiło, ale nie po 1,5 miesiąca a po paru dniach :blink: Co dziwne po jakimś czasie mu przechodzi a potem znowu wraca, deko mnie to denerwuje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cavarr Opublikowano 22 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Maja 2007 i pojawiła się następna recka fandera na SPCR, tym razem modelu FANDER FX-120W link: http://www.silentpcreview.com/article739-page4.html#fander wszystko ładnie, ale ...... (sami przeczytajcie :-P ) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hary Opublikowano 22 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Maja 2007 (edytowane) Dokładnie to samo jest z moimi dwoma fanderami, ale ostatnio się jakoś uspokoiły i ten dźwięk nie jest już tak straszny, co nie znaczy że wogóle go nie ma ;] ...yet we could find no reason why the fans should suddenly develop this problem.Tak samo :P Edytowane 22 Maja 2007 przez hary Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Imperator Kret Opublikowano 22 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Maja 2007 Wypadł IMO nie tak super, bo przy 25CFM jak AC a NB jest cichszy i rzeczywiście, aktualnie mam XL1 w domu i jest bardzo przyjemny :) Więcej informacji już niedługo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
forest kila zbila Opublikowano 22 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Maja 2007 (edytowane) to dostał fander po pupie i to nieźle zestawmy go z nexusem nexus - fander 22 dBA@1m - 22 dBA@1m 47 CFM - 32 CFM z s-flexem -> 23 dBA@1m - 51 CFM a fander 26 dBA@1m - 46 CFM wychodzi mniej więcej tak że fander pompujący 32cfm jest porównywalnie głośny jak dobre wentyle przy prawie 50ciu cfm,, noctua (pomijajac kweatię przydatnosci na radiator) przy 21-22 robi 52cfm spodziewałem sie coś więcej wie ktos gdzie najtaniej można dostać slexy/noctuy ?po 50zł bym taką noctuę kupił,, no ze dwie pewnie ;) Edytowane 22 Maja 2007 przez forest kila zbila Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beriam Opublikowano 22 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Maja 2007 U mnie odpukać po ponad roku nadal cisza ... Fakt ze kopiłem momentalnie po wejściu na rynek, wiec może ten pierwszy rzut byl ok, a później pojawiły sie babole :blink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SILAN Opublikowano 22 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Maja 2007 (edytowane) najtaniej S-flex jest w komputroniku 43zł za wersje 1200 rpm. podobno pokazały się w Polsce Nexusy tylko gdzie ? Edytowane 22 Maja 2007 przez SILAN Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kater Opublikowano 22 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Maja 2007 (edytowane) forest kila zbila - wydaje mi się, że dla S-Flexa i Nexusa wziąłeś wyniki z testu korzystającego ze starej metody mierzenia CFM, prawda? Fander był już mierzony nową metodą, więc należy porównać jego wyniki z wynikami z tej tabelki. I wtedy wychodzi, że Fander przy 1200 RPM tłoczy 39 CFM (czyli jak Noctua i S-Flex, z różnicą +/- 1 CFM) a przy 1000 RPM robi 32 CFM - czyli 1 mniej niż Nexus i 5 więcej niż AC. Czyli wszystko w normie. A to, że kanadyscy drwale grubaśnymi paluchami poniszczyli łożyska w kilku wiatrakach to już insza inszość. Szkoda, bo osobiście jestem b zadowolony z Fanderów i żadnego szeleszczenia łożysk nie słyszałem. Kiedy od kumpla pożyczyłem S-Flexa to nie byłem w stanie stwierdzić różnic w jego pracy w porównaniu do Fandera. SILAN Nexusy kupisz w morele.net Edytowane 22 Maja 2007 przez kater Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zenfist Opublikowano 23 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Maja 2007 poprosiłem mike'a żeby wysłał te egzemplarze do mnie - zobaczę co nasza poczta zrobiła z nimi w drodze go kanady :mur: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fonzi Opublikowano 26 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Maja 2007 Co się stało że nigdzie nie można dostać Fandera 92mm. Nawet na allegro nie ma. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kater Opublikowano 26 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Maja 2007 To się stało - LINK Gdyby nie drobny zonk z łożyskami to wersji 120mm też by już nie było. 92mm skończyli się chyba w parę dni, z tego co pamiętam. Źródła moooocno zbliżone :wink: do producenta twierdzą, że przyjdzie jeszcze parę tygodni poczekać na kontenerowiec z Fanderami 92mm. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SILAN Opublikowano 26 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Maja 2007 (edytowane) wszytkie Fandery 92 mm poszły na Eksport to wynik testu na SPCR :) Edytowane 26 Maja 2007 przez SILAN Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mikelos Opublikowano 27 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2007 no wlasnie te "pare" tygodni mnie przeraza a tu na gwalt potrzebny cichy wiatrak w rozmiarze 92 mm. chcialem bardzo fanderka al z braku laku zamowilem NEXUSA - podobno prawie tak dobry jak fander... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Labovsky Opublikowano 27 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2007 no wlasnie te "pare" tygodni mnie przeraza a tu na gwalt potrzebny cichy wiatrak w rozmiarze 92 mm. chcialem bardzo fanderka al z braku laku zamowilem NEXUSA - podobno prawie tak dobry jak fander...Z tą różnicą, że ma kulkowe łożysko, więc choć może na SPCR Fander 92mm wywarł nieco lepsze wrażenie to ja bym jednak wolał Nexusa. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SILAN Opublikowano 27 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2007 jak jest z wentylem od Infinity? jest w miare cichy czy lepiej odrazu zmienieć na fandera lub coś podobnego ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mikelos Opublikowano 27 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2007 Z tą różnicą, że ma kulkowe łożysko, więc choć może na SPCR Fander 92mm wywarł nieco lepsze wrażenie to ja bym jednak wolał Nexusa. Pozdrawiam to lozysko kulkowe wlasnie niekoniecznie moze byc plusem (jest ryzyko terkotania) a niestety nie bede mial mozliwosci porownania z fanderkiem (chyba ze ze 120'tka w pierwszej rewizji ale to nie to samo) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
forest kila zbila Opublikowano 27 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2007 jak jest z wentylem od Infinity? jest w miare cichy czy lepiej odrazu zmienieć na fandera lub coś podobnego ? chyba ten sam co na ninja - na jaja ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Labovsky Opublikowano 28 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Maja 2007 (edytowane) to lozysko kulkowe wlasnie niekoniecznie moze byc plusem (jest ryzyko terkotania) a niestety nie bede mial mozliwosci porownania z fanderkiem (chyba ze ze 120'tka w pierwszej rewizji ale to nie to samo) Wszystko na temat łożysk :) Nie będę powtarzał rzeczy, które tam są napisane. Owszem istnieje ryzyko terkotania tym większe im mniej renomowany producent i gorszy transport... jest za to dużo trwalsze i zużywa się równomiernie bez względu na zamontowanie wentylatora... czego nie można powiedzieć o ślizgowym. Pozdrawiam Edytowane 28 Maja 2007 przez Labovsky Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mikelos Opublikowano 28 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Maja 2007 jako ze moja wiedza jest dosc nikla na ten temat, nie wypada mi zatem spierac sie z ekspertem :) mam tylko nadzieje ze poczta nie da ciala i wiatraczek dotrze w stanie nienaruszonym... EOT Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...