rafa Opublikowano 10 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2007 Samsung czytał, a Baraca nic (chyba przez te 16 Cashu).Zdecydowanie nie przez cash. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Air Moss Opublikowano 10 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2007 Mam problem z nowozakupionym dyskiem Seagate st3250620AS 250gb sata2 16mb. Moja plyta to Asrock 939 Dual-VSTA Mianowicie komp podczas kopiowania po jakims (raczej krotkim) czasie lecz podczas zwyklej pracy rowniez, wiesza sie. Staje w miejscu nic nie da sie zrobic. Podlaczylem dysk pod kontroler sata 2. Poczatkowo ustawilem w biosie Sata 2 tryb IDE, zainstalowalem windows xp sp2. I zwis podczas instalowania dotnet. Zainstalowalem sterowniki JMicron_XP_2K(207), przelaczylem z IDE na SATA w biosie. Rowniez Zwisy. Wyciagnalem zworke z dysku. Takze dlugo nie popracuje. Przeskanowalem HDTune. Nie ma bledow. Test przechodzi z wynikami na poziomie sata2. Przeskanowalem Scandiskiem, bez bledow. Zapuscilem SeaTools. Nie ma bledow. Poza File structure: One or more errors were found in index, One or more errors were found in metadata file records, other errors were found. Jednak takie same bledy mam na wszystkich partycjach ntfs, takze na poprzednich dyskach 160gb i 60gb, ktore nie mialy problemow z funkcjonowaniem na tej plycie. Wiec raczej wykluczam ten problem (czy slusznie? ) Po wpieciu dysku w slot SATA1 nie ma problemow jak na razie. Jednak nie mam tego dysku w spisie dyskow z ktorych mozna bootowac system. Dlaczego? Poza tym wydaje mi sie ze podczas kopiowania w slocie SATA2 dysk jakby mniej sie "krztusil" dlatego wolalbym jakos przywrocic pelna sprawnosc po podpieciu pod ten slot. Raczej jestem zielony w temacie dyskow. Prosilbym wiec o jakies sugestie co moze byc przyczyna takiego stanu rzeczy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vojt Opublikowano 10 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2007 Sprawdź na nowym kablu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
niko2003 Opublikowano 11 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Lutego 2007 Zdecydowanie nie przez cash. Rozwiń swoją myśl. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 11 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Lutego 2007 (edytowane) Rozwiń swoją myśl.Temat był wiele razy poruszany wiele dodać już nie można. W skrócie powiem że pamięć podręczna nie wpływa tak na wydajność jak się wydaje. Pewne korzyści są tylko w określonych warunkach np podczas wielu zapytań do dysku kiedy jest udostępniany w sieci albo podczas pracy z kilkoma programami mocno wykorzystującymi dysk w jednym czasie. Więcej w tym marketingu niż rzeczywistej potrzeby ;) Ale zawsze lepiej mieć niż nie mieć :D Edytowane 12 Lutego 2007 przez rafa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
benek Opublikowano 11 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Lutego 2007 Mam pytanie - czy jak nawet lekko poruszacie odłączonym dyskiem, to słychać jakby talerze sie obracały. Coś w środku szumi, jakby zatrzymujące się łożysko. W kilku Barkach 7200.10 coś takiego wyczuwałem, ale dyski były sprawne. W mojej 7200.10 320GB PATA też cos takiego jest. Nie zwracałem na to uwagi (bo SMART nie dawał podstaw), ale na innym forum ktos napisał, że ma taki odgłos + pukanie (chyba głowic). Czy to normalne w tych SEAGATE'ach, czy po prostu walnięta seria :rolleyes: ... i ja sie też na taką załapałem :mur: :? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arthi Opublikowano 11 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Lutego 2007 (edytowane) NIe chce cie wprowadzic w blad, ale z tym pukaniem to jest chyba tak, wszystko zalezy od tego czy dysk parkuje glowice na talerzu czy na specjalnej podstawce. W hitachi zdaje sie tego szumu i pukania nie ma, w maxtorach juz wystepuje Edytowane 11 Lutego 2007 przez Manial Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sikor Opublikowano 12 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2007 Temat był wiele razy poruszany wiele dodać już nie można. W skrócie powiem że pamięć podręczna nie wpływa tak na wydajność jak się wydaje. Pewne kożyści są tylko w określonych warunkach np podczas wielu zapytań do dysku kiedy jest udostępniany w sieci albo podczas pracy z kilkoma programami mocno wykożystującymi dysk w jednym czasie. Więcej w tym marketingu niż rzeczywistej potrzeby ;) Ale zawsze lepiej mieć niż nie mieć :D :evil: Popracuj nieco nad ortografią. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qki86 Opublikowano 14 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2007 ludzie pomocy !! Kupiłem wczoraj Seagate 320GB 7200.10 SATA II niby taka szybka a u mnie jakieś ma dziwne zwisy przy kopiowaniu a o kopiowaniu z sieci to nie wspomnie. Np. 6GB w 15 minut :| Chyba coś jest z tym dyskiem nie tak. Nawet kopia z partycji na partycje jest w sumie wolniejsza niż mialem na dysku Seagate 120GB 7200.7 ATA. Czy mam gdzies coś przestawić czy jak ? Czy oddać na gwarancje tak szybko :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 15 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2007 ludzie pomocy !! Kupiłem wczoraj Seagate 320GB 7200.10 SATA II niby taka szybka a u mnie jakieś ma dziwne zwisy przy kopiowaniu a o kopiowaniu z sieci to nie wspomnie. Np. 6GB w 15 minut :| Chyba coś jest z tym dyskiem nie tak. Nawet kopia z partycji na partycje jest w sumie wolniejsza niż mialem na dysku Seagate 120GB 7200.7 ATA. Czy mam gdzies coś przestawić czy jak ? Czy oddać na gwarancje tak szybko :DA instalowałeś sterowniki z pakietu nVidii? Jak tak to przywróć systemowe. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tynio Opublikowano 18 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2007 Cześć Przeczytałem kilka stron (ostatnie 11-12) i powiem że przeraża mnie ta głośność tych dysków Aktualnie mam 3 Samsunga 160GB WD 80 GB Maxtora 40 GB Ten ostatni 40GB oraz WD 80 są na ATA Szajsung na Sata II Maxtor jest najgłośniejszy i jego oddaje. Ale będe potrzebował nowy dysk myśle że taka 160 Seagate starczy bedzie tam system oraz kilka dupereli reszta na pozostałych (gry programy i fotki) Wiem że ta barka 160 jest wolniejsza od 250 mi bardziej zależy by było ciszej oraz chlodniej. Czytałem też że macie właśnie 160 i sa jednak troszke cichsze od 250 gb Choć nie ukrywam że dodatkowe 90 gb za jedyne 40-50 zł to nie jest tak wiele. Czekam na wasze podpowiedzi co zrobić - najlepszym wyjściem by było zakup Hitachi 250 GB ale we Wrocku nie wiedziałem czegoś takiego niestety. Tynio Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 18 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2007 No ale internet macie we Wrocku? :) To kup w sklepie interentowym jak na XXIw przystało :D A poważnie to bez przesady z tą głośnością. Kilku zrobiło panike i taka teraz opinia :/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tynio Opublikowano 18 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2007 No ale internet macie we Wrocku? :) To kup w sklepie interentowym jak na XXIw przystało :D A poważnie to bez przesady z tą głośnością. Kilku zrobiło panike i taka teraz opinia :/ Cześć No coś podłączyli we Wrocku i to chyba właśnie internet czy jakoś tak :) Co jak co ale dysku bym nigdy wysyłkowo nie kupił :D A czy wyczuje różnice w głośności między 160 a 250 ?? oczywiście o głośność mi chodzi. Tynio Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość santiagos Opublikowano 19 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2007 Czy ktoś posiada 200 GB Barkę z serii 10? Właśnie taką zamówiłem, wcześniej miała być 160 GB, ale sklep nie miał jej na stanie, więc dopłaciłem 60 zł do 200 GB. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
iwan1983 Opublikowano 19 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2007 powinienem go wymienic? bo jest strasznie niska wartosc seek error rate (zreszta widac na scr). Od soboty 17.02 seek error rate spadla do 36%, wczesniej wszystko bylo OK. A moze nie przejmowac sie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nyny Opublikowano 19 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2007 U mnie seek error rate na 2 dyskach Seagate tez ma wartosc na poziomie kilkuset tysiecy wiec to chyba normalne. A dyski sa w 100% sprawne Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
iwan1983 Opublikowano 20 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2007 (edytowane) ale ja mowie o % a nie o wartosci :D, przegladalem scr innych osob i nikt nie mial tak niskiej wartosci, przewaznie do 50/60 jednak smart byl uszkodzony w seatools pisalo "SMART has been tripped", jedzie do serwisu. Edytowane 20 Lutego 2007 przez iwan1983 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość santiagos Opublikowano 20 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2007 Czy to normalne w tych dyskach, tj. to głośne terkotanie? W porównaniu z moją starą 7200.9 80 GB, nowy 200 GB 7200.10 jest głośniejszy przy pracy, w idle go w ogóle nie słychać. Czy to normalne? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 20 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2007 Czy to normalne w tych dyskach, tj. to głośne terkotanie? W porównaniu z moją starą 7200.9 80 GB, nowy 200 GB 7200.10 jest głośniejszy przy pracy, w idle go w ogóle nie słychać. Czy to normalne? Albo mi się wydaje albo już było raz ... może dwa ... miliony razy że one stukają w seek ( kiedy są przykręcone do budy ) i jest to spowodowane wstrząsami .... chyba że masz tak kiedy leży na gąbce. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość santiagos Opublikowano 20 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2007 Wstrząsami? Dysk jest oczywiście przykręcony w obudowie... Nie da się temu jakoś zaradzić? :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 20 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2007 Wstrząsami? Dysk jest oczywiście przykręcony w obudowie... Nie da się temu jakoś zaradzić? :P Da się! Zamontować w czymś co tłumi drgania :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość santiagos Opublikowano 20 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2007 Dziwi mnie z lekka temperatura, przy średnim obciążeniu aż 47 stopni, na 7200.9 po długiej pracy miałem niewiele ponad 40. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 20 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2007 Dziwi mnie z lekka temperatura, przy średnim obciążeniu aż 47 stopni, na 7200.9 po długiej pracy miałem niewiele ponad 40. Trochę sporo jak na dysk przykręcony do budy ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość santiagos Opublikowano 21 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2007 To jedno, ale te terkoty podczas czytania są zdecydowanie głośniejsze niż na moich starych dyskach, jeśli to normalne to OK, chociaż trochę się dziwie, bo pisano, że dyski są podobnie ciche jak z serii 9. Tyle, że 80 GB miał jeden talerz, a 200 GB z tego co widziałem 3(?). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 21 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2007 To jedno, ale te terkoty podczas czytania są zdecydowanie głośniejsze niż na moich starych dyskach, jeśli to normalne to OK, chociaż trochę się dziwie, bo pisano, że dyski są podobnie ciche jak z serii 9. Tyle, że 80 GB miał jeden talerz, a 200 GB z tego co widziałem 3(?).Hmmm moja 320 ma 2 ... Co do stukania to jakiś tłumik dla tego dysku to podstawa. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukecz Opublikowano 22 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Lutego 2007 Do uzytkownikow ST3320620AS (Seagate Barracuda 7200.10, 320GB, sataII, 16mb, zapis prostopadly): Jak wygladaja wasze wykresy predkosci dysku? Bo u mnie tak jakby max predkoscia dysku jest 72,5 MB/sek - wykres prawie do polowy wyglada na 72,5, tak jakby wogole transfer poczatku dysku byl ograniczany do 72,5. Widzialem kilka innych wykresow i jednak zaczynaly sie one od wyzszych wartosci i caly czas spadaly. Plyta glowna jak w podpisie - nie obsluguje sataII, w zwiazku z tym dysk ma zalozona zworke na sata 1,5gb - moze to jest przyczyna tego troche nizszego odczytu na poczatku dysku? Wykresy: HD Tach (8mb zones): HD Tach (32mb zones): Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 22 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Lutego 2007 Coś masz nie tak z tym -wykresem- mój wygląda jak "te inne" :wink: ( wklejałem na forum ) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toman Opublikowano 25 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Lutego 2007 (edytowane) Pytanie do posiadaczy ST3160815AS, czy ktoś z was ma wgrany nowszy firmware niż 3.AAC ?? Edytowane 25 Lutego 2007 przez toman Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xacti Opublikowano 25 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Lutego 2007 Witam. Chcialem kupic 160gb 7200.9, ale pewien uzytkownik zasugerowal ze 7200.10 bedzie lepszy :) moje priorytety to : 1. Cisza 2. Wydajnosc Tak wiec czy 7200.10 bedzie spelnial te wszystkie warunki? :) czy jest on cichszy i szybszy od 7200.9? pozdro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
carek Opublikowano 25 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Lutego 2007 Bierz .10 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...