zaodrze244 Opublikowano 9 Lipca 2015 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2015 (edytowane) @adashi Dzięki za radę. Dysk adaty jest droższy od szajsunga i od crucila mx100 (za swojego zapłaciłem 765zl) ale to pewnie machinacje cenowe moreli. Zobaczymy jak to wyjdzie. @TSRules To mi podniosło od razu ciśnienie. Dzisiaj do nich tylko napisałem ale jutro będę tam dzwonić i się z nimi wykłócać. Edytowane 9 Lipca 2015 przez zaodrze244 2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TSRules Opublikowano 9 Lipca 2015 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2015 no wierzę, już sam miesiąc bez dysku pewno przyjemny nie jest ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adashi Opublikowano 9 Lipca 2015 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2015 (edytowane) Morele po prostu szuka frajera na słabo schodzący towar - ich prawo. Natomiast użytkownik tego forum zapewne morelom się nie da. :) Wybierasz z całego asortymentu sklepu, nie musi to być akurat dysk SSD, który być może lepiej akurat kupić gdzie indziej. Edytowane 9 Lipca 2015 przez adashi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaodrze244 Opublikowano 9 Lipca 2015 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2015 no wierzę, już sam miesiąc bez dysku pewno przyjemny nie jest ...Akurat tego nie od czułem gdyż przenioslem system na "starego" ssdeka ;) Morele po prostu szuka frajera na słabo schodzący towar - ich prawo. Natomiast użytkownik tego forum zapewne morelom się nie da. :) Wybierasz z całego asortymentu sklepu, nie musi to być akurat dysk SSD, który być może lepiej akurat kupić gdzie indziej. na dysku ssd mi obecnie zależy bo 128gb to mało na dysk systemowy + np gry i jakieś programy. Jutro dzwonie i rządam jak wyżej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 9 Lipca 2015 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2015 (edytowane) Widzę, że nie tylko ja mam problemy z tym MORELE . Od czasu problemów z reklamacją czytników SD omijam ten " wiejski stragan" z daleka. Sklep morele tylko na tym traci, bo odmawiają porządnej reklamacji czytnika za ~15zł/sztuka, a teraz nie zarobili na dwóch częściach za ponad 1000PLN, bo kupiłem w innych sklepach, które traktują mnie poważnie - opłacało się to Panom z morele? Edytowane 9 Lipca 2015 przez Kyle Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dijkstra Opublikowano 9 Lipca 2015 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2015 intel ofc ;) chyba że 80 ci starczy, http://allegro.pl/dysk-ssd-intel-seria-530-80gb-msata-adapter-sata-i5498372788.html teraz widzę przelotki dają w komplecie Nie wiem jeszcze, czy będzie na nim jeden OS, czy dwa - jeżeli jeden (linux), to 80GB by starczyło z nawiązką. Ogólnie niezły pomysł, dzięki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
modoc Opublikowano 10 Lipca 2015 Zgłoś Opublikowano 10 Lipca 2015 Morele niestety ma specyficzne podejscie do klienta. Dlatego wolę parę zł więcej zapłacić i ominąć ich szerokim łukiem. 2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaodrze244 Opublikowano 10 Lipca 2015 Zgłoś Opublikowano 10 Lipca 2015 Znacie nr telefonu bezpośredni do reklamacji w tym przeklętym morele. oczywiście zostałem zbyty przez Panią która tylko przekazała moje żądanie. Bo im producent zalecił wymianę na ten dysk adata - ja się pytam od kiedy crucial zaleca wymianę na dysk innej firmy? PurePc powinno przestać składać zestawy na bazie tej firmy. Ja tam więcej nic nie kupię. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qhash Opublikowano 10 Lipca 2015 Zgłoś Opublikowano 10 Lipca 2015 czy ktoś z forum, posiadacz MX100 512GB może się wypowiedzieć na temat prędkości nagrywania na pendrive usb 3.0 (szybki, normalnie z 90MB/s) podczas ściągania danych via torrent? Mi podczas ściągania danych przez torrent ~8MB/s zwalnia wrzucanie danych na takiego pendrive do 12-13MB/s. Chciałbym wiedzieć czy to normalne zachowanie, czy też nie. to może ktokolwie kto ma dysk 512GB? może mi ktoś zrobić taki test? wymagane szybkie łącze np. UPC, zapodać kilka torrentów np. obrazy Debiana, i spróbować podczas ściągania 10MB/s nagrać coś na pendrive - jaki byłby wynik. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adashi Opublikowano 10 Lipca 2015 Zgłoś Opublikowano 10 Lipca 2015 Z producentem to oni słowa nie zamienili o tym dysku. Dystrybutor (Action itp.) wystawił im zwrotną notę kredytową. Dno, co oni za ściemy walą. Dzwonienie tam nic raczej nie da, jakby robili większe jaja to pismo do netpunktu zanieść albo wysłać. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaodrze244 Opublikowano 10 Lipca 2015 Zgłoś Opublikowano 10 Lipca 2015 Dostałem odpowiedź : Witam serdecznie, W taki wypadku jesteśmy w stanie zaproponować jedynie zwrot środków ponieważ dysków Cruciala w tym momencie nie posiadamy. Dysk wróci do serwisu centralnego gdzie zostanie wykonana korekta do faktury. Pozdrawiam serdecznie, Pozostaje mi czekać na kasę pewnie kolejny miesiąc ale dobre i to. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 10 Lipca 2015 Zgłoś Opublikowano 10 Lipca 2015 Bo im producent zalecił wymianę na ten dysk adata - ja się pytam od kiedy crucial zaleca wymianę na dysk innej firmy? Nieźle firma Morele ubliża inteligencji klienta, skoro próbują wcisnąć kit, że Crucial zalecił im wymianę na ADATA! Szczyt ... dna :) 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
modoc Opublikowano 10 Lipca 2015 Zgłoś Opublikowano 10 Lipca 2015 Szczyt zarobku za wszelką cenę. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TSRules Opublikowano 10 Lipca 2015 Zgłoś Opublikowano 10 Lipca 2015 PurePc powinno przestać składać zestawy na bazie tej firmy. Ja tam więcej nic nie kupię. nie ty jeden, ja półtora tygodnia czekałem na paczkę, doszło do tego, że z xkoma dostałem wcześniej (1 dzień paczkomat) a zamawiałem tydzień po morele Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaodrze244 Opublikowano 10 Lipca 2015 Zgłoś Opublikowano 10 Lipca 2015 (edytowane) po emailu od nich ochłonąłem trochę i ciśnienie mi zeszło. pytanie brzmi czy 850evo 500gb jest dobrą alternatywą dla tego nie udanego cruciala mx100 512gb? czy polecacie coś innego? chciałbym mieć 500/512gb - czy może coś na M.2 ? budżet do 800zł Edytowane 10 Lipca 2015 przez zaodrze244 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 10 Lipca 2015 Zgłoś Opublikowano 10 Lipca 2015 Czy miałeś w Crucial MX100 włączony "momentum cache" ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaodrze244 Opublikowano 11 Lipca 2015 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2015 (edytowane) nie przypominam sobie żebym coś takiego włączał. Edytowane 11 Lipca 2015 przez zaodrze244 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marksman Opublikowano 11 Lipca 2015 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2015 (edytowane) Od stycznia jestem szczęścliwym userem Cruciala MX100 z firmwarem MU01 (ani jednego bsoda). Zastanawiam się czy jest sens robić upgrade fw do MU02w mojej sytuacji. Czy ten nowy firmware wpływa tylko na stabilność działania SSD czy może ktoś również zauważył wzrost wydajności? @ down, Changelog changelogiem a praktyka może mówić co innego, stąd moje pytanie czy warto robić upgrade czy olać. Edytowane 12 Lipca 2015 przez Klaus Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 11 Lipca 2015 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2015 Changelog chyba jest jasny i czytelny. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qhash Opublikowano 11 Lipca 2015 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2015 ej ten MX100 taka padaka? ja mam i nie narzekam... tj. mam teraz dziwne zachowanie ale nie wiem czy to dysk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adyan Opublikowano 12 Lipca 2015 Zgłoś Opublikowano 12 Lipca 2015 MX100 to bardzo dobry dysk na synchronicznych pamięciach za przyzwoitą cenę. Mam go ponad pół roku i zero problemów. Szybki i stabilny. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaodrze244 Opublikowano 12 Lipca 2015 Zgłoś Opublikowano 12 Lipca 2015 To może trafiłeś na dobry egzemplarz. Mój był walniety albo mial problemy z Z97 intela co jest bardzo możliwe. Poza tym jeżeli mx100 wam znika i wali Windows bluescrenem to dysk trzeba oddać na gwarancji i kupić coś innego. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qhash Opublikowano 12 Lipca 2015 Zgłoś Opublikowano 12 Lipca 2015 MX100 to bardzo dobry dysk na synchronicznych pamięciach za przyzwoitą cenę. Mam go ponad pół roku i zero problemów. Szybki i stabilny. masz szybkie łącze w domu? możesz odpalić torrenta, tak żeby ściągało szybko i jednocześnie nagrywać coś z tego dysku na nośnik USB? i dać mi znać, jaką prędkość zapisu uzyskasz na tym ostatnim? btw. masz bdb HDD w opisie, mam 2 takie dyski, na których trzymam dane - mega szybki jak na 5400, 1 talerz, pracowały u mnie praktycznie non stop z 4-5 lat i zero bad sectorów, jak nówki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 13 Lipca 2015 Zgłoś Opublikowano 13 Lipca 2015 masz szybkie łącze w domu? możesz odpalić torrenta, tak żeby ściągało szybko i jednocześnie nagrywać coś z tego dysku na nośnik USB? i dać mi znać, jaką prędkość zapisu uzyskasz na tym ostatnim? Tylko że tu może mieć znaczenie systemowe cache i test nie koniecznie coś pokaże. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KAX_ Opublikowano 15 Lipca 2015 Zgłoś Opublikowano 15 Lipca 2015 Panowie szybkie pytanko bo wkoncu zebrałem sie za zamówienie SSDka. M550 mSATA z adapterem za 229zł czy BX100 SATA za 249zł? Oba 3 lata gwary wiec osobiscie brałbym ten pierwszy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 15 Lipca 2015 Zgłoś Opublikowano 15 Lipca 2015 Ja też wole M550 i taki polecam. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KAX_ Opublikowano 15 Lipca 2015 Zgłoś Opublikowano 15 Lipca 2015 Ok dzieki M550 zamówiony, a stary kingstone 60gb leci do lapka. Robic mu secure earse czy po prostu zwykly format i postawić xp'ka? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 15 Lipca 2015 Zgłoś Opublikowano 15 Lipca 2015 XP ["] Postaw lekkiego linuxa w stylu Mint'a a nie jakiś archaiczny bubel. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 15 Lipca 2015 Zgłoś Opublikowano 15 Lipca 2015 Jak zamierzasz potem używać lapka sam (lub w najbliższej rodzinie), to raczej nie ma sensu. Jak byś jednak miał zamiar tego laptopa razem z dyskiem sprzedać np za miesiąc, to lepiej zrobić jakiś secure. W sumie dowolny algorytm grubszy niż 1 przebieg powinien załatwić sprawę dla większości darmowych czy nawet płatnych narzędzi. Najlepiej: Usuwasz i zakładasz od nowa jedną partycję na cały dysk, formatujesz pełnym formatowaniem, puszczasz potem jakiś secure erase i testujesz - jak R-Studio lub PhotoRec coś znajdą, to jedziesz jeszcze raz z erase. W kasowaniu głównie chodzi o foty (czy filmy ;]), bo np haseł zapisanych w przeglądarce, historii przeglądarki itp rzeczy raczej żaden z nich nie wyciągnie. Ewentualnie jakieś dokumenty PDF czy coś mogły by być jeszcze narażone na znalezienie, więc ich też możesz poszukać. W sumie możesz też najpierw użyć bezpiecznego kasowania danych (niektóre programy dodają takie funkcje do menu kontekstowego - bodajże Avira lub AVG nawet ma). Potem dopiero format i jeden przelot jakiegoś programu - może być nawet Wipe z CCleaner. I popieram opcję z Linuxem - jeśli ma być komp do przeglądania Netu, to lepiej nowy Linux, niż stary XP - który nie ogarnia za dobrze SSD (bodajże brak obsługi TRIM). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KAX_ Opublikowano 15 Lipca 2015 Zgłoś Opublikowano 15 Lipca 2015 (edytowane) XP ["] Postaw lekkiego linuxa w stylu Mint'a a nie jakiś archaiczny bubel. Laptop używany do diagnostyki i modyfikacji ECU, kilka specyficznych programów działa tylko pod XP wiec nie mierz wszystkich jedna miara bo nie każdy używa lapka tylko do przeglądania fejsa ;) Ulisses, nie lapek zostaje u mnie z secure earse to pytałem w kwestii poprawienia kondycji dysku bo dawno temu w internetach czytałem ze taki format pomaga starszym konstrukcja SSD ale jak nie ma sensu to nawet i lepiej. Edytowane 15 Lipca 2015 przez KAX_ 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...