Skocz do zawartości
Gość Pioorek

Poczta Polska - priorytety, polecone etc

Rekomendowane odpowiedzi

Ja na paczke wyslana 4.06 czekalem dwa tygodnie w koncu sie wkurzylem, poszedlem na poczte pytam sie czy nie ma takiej paczki bo juz dwa tygodnie idzie , a oni mi na to , ze przeciez juz 2 avizo byly , a u nich 10 dni juz lezy (tia ciekawe tylko komu je listonosz zostawial bo napewno nie w mojej skrzynce).

BTW z mojego doswiadczenia z allegrowania wynika, ze nie priorytet idzie jakis 1-2 dni dluzej i jest zdecydowanie bardziej oplacalny jak sie handluje po allegro.

pewnie jeszzce nie zakończył strajku :D op co ma paki nosić - jak może awiza ...

mnie kiedyś listonosz zakosił pamieci bo poszły listem poleconym (a niestety podpisałem kwit zeby "mniej ważne" polecone w skrzynce zostawiał ...)

Edytowane przez yotomeczek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Od 1 lipca znowu podwyżki cen... :blink:

* Koszt nadania przesyłki listowej ekonomicznej (do 350 gramów dla gabarytu A i 50 gramów dla gabarytu B) wzrośnie o 0,10 zł.

* Koszt nadania przesyłki listowej priorytetowej dla gabarytu A wzrośnie o 0,20 zł dla przedziału 50-350 gramów oraz o 0,50 zł dla przedziału 500-2000 gramów. Cena nadania przesyłki w gabarycie B nie zmieni się.

* Koszt nadania paczki pocztowej do 5 kg wzrośnie o 2 zł.

* Koszt nadania przesyłki pobraniowej do 10 kg wzrośnie o 1,5 zł.

* Koszt nadania paczki na warunkach szczególnych wzrośnie o 3 zł (do 1 kg) oraz 1 zł (1-2 kg). Cena nadania przesyłek listowych na warunkach szczególnych nie ulegnie zmianie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Od 1 lipca znowu podwyżki cen... :blink:

No trzeba jakoś pokryć koszty podwyżek pensji. Chociaż jak braknie to się z budżetu dofinansuje PP i looz. Państwo jest bogate :mur: :mur:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kupiłem swego czasu na allegro komisky (dosyć rzadko spotykane) kobieta wysłała to paczką priorytetową do mnie 4 czerwca... do dzisiaj nic do mnie nie dotarło, dodam, że skan listu przewozowego mam, na poczcie rozkładają ręce... paranoja po prostu, natomiast kilka dni temu również na allegro kupiłem pewien klocek do audio - wysłany w piątek zeszłego tygodnia również paczka priorytetowa, do dziś nic nie dotarło - powiedzcie mi wiec po jakiego ch...ya dopłacać do tych paczek priorytetowych jak i tak je te kutafony albo zgubią albo będą dostarczać tydzień. Naprawdę czasami mam ochotę wpaść tam na tą pocztę z kałachem jakimś i im headshoty powrzucać....

Spoko - do mnie owa przesylka wyslana 3.06 doszla wczoraj, wiec jeszcze masz szanse :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czytając to wszystko trochę się Wam dziwie, ale cóż w każdym rejonie zapewne jest inaczej. W Allegro (i w związku z tym częstym kontaktem z PP) bawie się od 2004 roku i żadna paczka priorytetowa nie szła mi dłużej niż 3 dni (aaa zapomniałbym, ostatnio jedna w związku ze strajkiem trochę dłużej). Oczywiście odpukuje w niemalowane, bo znając życie następna paczka może iść miesiąc z tego co się można tutaj dowiedzieć :). Tak więc nie mogę złego słowa na PP powiedzieć, ale z tymi podwyżkami to przesadzają ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czytając to wszystko trochę się Wam dziwie, ale cóż w każdym rejonie zapewne jest inaczej. W Allegro (i w związku z tym częstym kontaktem z PP) bawie się od 2004 roku i żadna paczka priorytetowa nie szła mi dłużej niż 3 dni (aaa zapomniałbym, ostatnio jedna w związku ze strajkiem trochę dłużej). Oczywiście odpukuje w niemalowane, bo znając życie następna paczka może iść miesiąc z tego co się można tutaj dowiedzieć :). Tak więc nie mogę złego słowa na PP powiedzieć, ale z tymi podwyżkami to przesadzają ;)

no to masz szczęście bo do mnie jedna paczka dotarła po 3 tygodniach a 2ga priorytetowa idzie (chyba idzie o własnych siłach...) już 2gi tydzień.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mozna sprawdzic czy dotarla przesylka idac na poczte i pytajac z kwitem lub cos takiego?

Mozna nawet bez kwitu byle z dowodem osobistym. Tzn. nie wiem czy to jest oficjalnie gwarantowane czy tylko zyczliwosc obslugi w mojej lokalnej poczcie. Tylko trzeba grzecznie prosic , a nie wyskakiwac z pretensjami :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zależy gdzie mieszkasz i z jakiego miasta została wysłana paczka (jeśli to wieś to dostarczenie potrwa dłużnej).

obecnie priorytet zazwyczaj idzie 3 dni (jeśli mieszkasz w większym mieście możesz liczyć na paczkę w sobotę do 14tej), z resztą to PP więc trudno tu cokolwiek rokować.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i ostatni strajk chyba jeszcze będą nadrabiać ze dwa tygodnie. Trochę się im zrobiło zaległości. Dzisiaj dostałem paczkę priorytet z poniedziałku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i ostatni strajk chyba jeszcze będą nadrabiać ze dwa tygodnie. Trochę się im zrobiło zaległości. Dzisiaj dostałem paczkę priorytet z poniedziałku.

Paczka wyslana we wtorek o 10:00 jest po poludniu nastepnego dnia w miejscu o ktorej mi chodzi, czy jesli z poprzedniego miejsca docelowego poszla paczka o 13:30 dzisiaj to czy jutro moge się jej spodziewac?

Edytowane przez ludzikos

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czy jesli z poprzedniego miejsca docelowego poszla paczka o 13:30 dzisiaj to czy jutro moge się jej spodziewac?

a z Tobą coś nie tak?

1. odpowiedziałem jak wygląda sytuacja

2. nie jesteśmy wróżkami

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Autor tematu trochę w gorącej wodzie jest kąpany. Po miesiącu mógłbyś się zacząć martwić, ale żeby po niecałym tygodniu?

Jeśli chodzi o te liczne narzekania na Pocztę Polską to radzę skorzystać z konkurencyjnej firmy - Inpost (tylko nie wysyłajcie niczego ważnego). Od razu zmienicie zdanie o poczcie polskiej.

Racjonalnie oceniając sprawę to Poczta Polska nie jest zła:

• Zły pracownik, który kradnie przesyłki etc. może się trafić każdemu pracodawcy (co prawda przyczyną w dużej mierze są wynagrodzenia dla pracowników - wydaje mi się w związku z tym, że na zachodzie usługi te są trochę lepsze, ale i opłaty za przesyłki są większe - to już raczej jest spowodowane realiami [syt. gos] w Polsce), a przecież i tak takie przypadki są marginalne. Proszę też wziąć pod uwagę liczbę przesyłek jakie poczta polska przewozi, niektóre mogą się zagubić.
  • Na pocztę bardzo lubię przychodzić (gdyby nie te kolejki - nikt nie chce pracować za taką pensję), Pani w okienku zawsze miła, a na poczcie zawsze ciepło i przyjemnie.
  • Nie zdażyło mi się aby jakaś rejestrowana przesyłka nie dotarła.
  • Czas dostarczenia nie w okresach szczególnego natężenia (jak np. święta) jest zawsze bardzo szybki.

Także ja mogę o poczcie mówić w samych superlatywach (wyłączając kolejki przy okienku).

Rozumiem, że to niby (prawie) monopolista i łatwo się narzeka, ale proszę o trochę pomyślunku przed wypowiedzią, bo naprawdę nie jest źle, a że zupa była dzisiaj za słona....

A jak komuś tak bardzo zależy na czasie jak autorowi tematu to zawsze można skorzystać z kuriera.

-------------------------------

Jakbym miał jeszcze ponarzekać to na to, że jak leci pobranie to często nie wpisują to co wpisałem na kwicie i później nie wiem od kogo wpływa przelew.

Edytowane przez Smoq

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mi się raz zdarzyło że wysłałem paczkę o 15.00 i doszła tego samego dnia do kolesia 220km dalej...

Yyyy, w sumie, to nie wierzę, żeby przez 3 godziny od nadania paczka przeszła przez sortownie i przejechała taki kawał drogi. No chyba że tam u odbiorcy poczta pracuje 24/7 i dostał tą paczkę o 23:59.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi