reyden Opublikowano 6 Sierpnia 2017 Zgłoś Opublikowano 6 Sierpnia 2017 Wszystkie 3 dyski są OK , kości 3D TLC są dużo lepsze niż normalne TLC 2D , może nawet lepsze niż 2D MLC . Jak szukasz dysków 240+ GB to rozważ też Cruciala MX300 275GB - w morele kosztuje tyle samo co A-Data SU800 a masz 19 GB więcej . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bobras Opublikowano 6 Sierpnia 2017 Zgłoś Opublikowano 6 Sierpnia 2017 Słuszna uwaga, już po napisaniu pierwszego posta zauważyłem tego cruciala. Faktycznie większa pojemność za podobną cenę. Czyli dochodzi jeszcze jeden kandydat. A jak z ich trwałością? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 6 Sierpnia 2017 Zgłoś Opublikowano 6 Sierpnia 2017 Jeżeli wierzyć temu co piszą na necie to wytrzymałóśc kości 3D TLC jest mawet większa niż kości MLC 2D ( bo są też kości 3D MLC ) . MX300 ma limit 80 TBW dla wersji 275GB , dla SU800 nie idzie znaleźć jaki ma limit zapisu , Iridium ma niby 600 TBW limitu , 850 EVO ma limit 75 TBW , tyle że to wartości określone przez producenta , dysk może wytrzymać więcej a może wytrzymać mniej - wide podawany wcześniej link do testu wytrzymałości gdzie model 850 Pro 256GB ( na kościach MLC ) wytrzymał ponad 9 PB zapisanych danych przy 150 TB limitu . Tyle że nie tylko liczy się limit , może paść także kontroler na SSD albo same kości . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwazor Opublikowano 7 Sierpnia 2017 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2017 Te ciagłe testy zapisu można sobie odpuścić : Tester odpiął zasilanie na 15 minut bo kompa musiał przenieść ( smart dysku nie wył ani program nie wykazywał że coś nie tak ) Podłączył go i uuuu już niewidoczny... Testy retencji powinny wyglądać tak : Zapis np 75 TB -- odłączenie zasilania na tydzień -- sprawdzenie CRC danych,,, Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 29 Sierpnia 2017 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2017 The Crucial BX300 (480GB) SSD Review: Back To MLC 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TSRules Opublikowano 29 Sierpnia 2017 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2017 The Crucial BX300 (480GB) SSD Review: Back To MLC eeh pewnie cenę wywalą z 450zł za 240gb, bo MLC, to już lepiej kupić używkę samsunga pro z gwarą... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tom256 Opublikowano 7 Września 2017 Zgłoś Opublikowano 7 Września 2017 (edytowane) Nawet na sata 2 będzie duży skok wydajności i komfortu pracy , SSD to nie tylko transfery - to także sporo niższy czas dostępu . Wiesz ja kupiłem do swojej Amigi 4000D dysk SSD 32GB PATA, który działa tam na PIO0. System ładuje sie 2 razy krócej :zonk: . A tam kontroler jest PIO-0, max 3,3MB/s. Aż dziw bierze że jeszcze komuś trzeba tłumaczyć ze bedzie szybciej, a są jeszcze 'specjaliści' którzy twierdzą ze dysk SSD niewiele daje i jeszcze się kłócą. Edytowane 7 Września 2017 przez tom256 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
epoxer Opublikowano 7 Września 2017 Zgłoś Opublikowano 7 Września 2017 Służbowy lapek Dell Vostro 3560 z 8GB RAM dostał kopa po wymianie dysku 7200rpm na Samsunga 850EVO 256GB. Windows 10 wstaje w 6-7 sekund :banana: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek8 Opublikowano 10 Września 2017 Zgłoś Opublikowano 10 Września 2017 Dzień dobry, poproszę o ostateczne rozwianie moich wątpliwości: Win 10 i płyta Asrock Z97M OC Formula (mATX) w tej chwili z dyskiem PLEXTOR PX-256M6GV-2280 wszystko pięknie działa - plan jest taki, żeby Plextora przełożyć do Lenovo Y700-15 (bo tam jest tylko HDD) a na miejsce Plextora kupić coś szybkiego co będzie pasowało tez po ewentualnej zmianie platformy - korci mnie: Samsung EVO 960 250GB MZ-V6E250BW. Na necie tylko w 1 miejscu znalazłem informację odnośnie kompatybilności - poproszę o potwierdzenie lub zaprzeczenie bo na stronie z supportem jest tylko taka lista: http://www.asrock.com/mb/Intel/Z97M%20OC%20Formula/index.us.asp#Storage Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ocean Opublikowano 11 Września 2017 Zgłoś Opublikowano 11 Września 2017 Szybka piłka Samsung EVO 250 M.2 250GB czy Patriot Hellfire M.2 240GB?Płyta na Z270 + i7. Teraz siedzi MX200 250GB. Zależy mi na szybkości ma w operze otwarte minimum 60-100 zakładek + kilk-naście innych programów, więc czas uruchamiania ma dla mnie znaczenie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 11 Września 2017 Zgłoś Opublikowano 11 Września 2017 EVO Dzień dobry, poproszę o ostateczne rozwianie moich wątpliwości: Win 10 i płyta Asrock Z97M OC Formula (mATX) w tej chwili z dyskiem PLEXTOR PX-256M6GV-2280 wszystko pięknie działa - plan jest taki, żeby Plextora przełożyć do Lenovo Y700-15 (bo tam jest tylko HDD) a na miejsce Plextora kupić coś szybkiego co będzie pasowało tez po ewentualnej zmianie platformy - korci mnie: Samsung EVO 960 250GB MZ-V6E250BW. Na necie tylko w 1 miejscu znalazłem informację odnośnie kompatybilności - poproszę o potwierdzenie lub zaprzeczenie bo na stronie z supportem jest tylko taka lista: http://www.asrock.com/mb/Intel/Z97M%20OC%20Formula/index.us.asp#Storage Płyty na chipsecie X97 nie mają żadnych problemów z bootowaniem z dysków pcie więc jak najbardziej będzie ok. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ancient Opublikowano 25 Września 2017 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2017 Panowie, Z NVM na M.2: Plextor M8Pe 512 GB , czy Patriot Hellfire 480 GB? Pierwszy polecany na Marvelu, drugi Phison, ale w niektórych testach nieźle wypada. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 25 Września 2017 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2017 Samsung 960 Evo 500 GB i będzie w każdych testach dobrze wypadał. http://ssd.userbenchmark.com/Compare/Plextor-M8Pe-NVMe-PCIe-M2-512GB-vs-Patriot-Hellfire-NVMe-PCIe-M2-480GB/m169863vsm184918 http://ssd.userbenchmark.com/Compare/Samsung-960-Evo-NVMe-PCIe-M2-500GB-vs-Patriot-Hellfire-NVMe-PCIe-M2-480GB/m204072vsm184918 http://ssd.userbenchmark.com/Compare/Plextor-M8Pe-NVMe-PCIe-M2-512GB-vs-Samsung-960-Evo-NVMe-PCIe-M2-500GB/m169863vsm204072 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ancient Opublikowano 25 Września 2017 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2017 No niby tak, ale za TLC jakie by nie było, jednak podziękuje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 26 Września 2017 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2017 Tyle że to 3D TLC V-Nand , jedne z lepszych kości TLC - pod względem wytrzymałości i wydajności nie wiele gorsze niż kości 2D MLC , o wiele lepsze niż zwykłe 2D TLC . 2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jabar83 Opublikowano 26 Września 2017 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2017 Ale to wciąz nie MLC. Ogólnie SSD dla mnie wciaż jest za mało wytrzymałe i przy tym trochę mało praktyczne jako magazyn danych. Nigdy mi to nie zastąpi HDD, które mogę zarzynać masą plików. Usuwać i przy tym nie myśleć ile GB nabiłem. Nie mówiąc już o cenie. Może za parę lat takie dyski będą na tyle wytrzymałe by całkowicie wparło HDD, które są już dość leciwie jeśli chodzi o wydajność. Do tego też są dosć awaryjne, głośne etc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TSRules Opublikowano 26 Września 2017 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2017 Ale to wciąz nie MLC. Ogólnie SSD dla mnie wciaż jest za mało wytrzymałe i przy tym trochę mało praktyczne jako magazyn danych. Nigdy mi to nie zastąpi HDD, które mogę zarzynać masą plików. Usuwać i przy tym nie myśleć ile GB nabiłem. Ja mam zgoła inne zdanie, miałem już kilkanaście SSD, niektóre po 20000 godzin pracy i kilkadziesiąt TB zapisu, widziałem nawet małe dyski i po 500TB które nadal działały, oczywiście zdarzają się awarie, ale chyba nikt nie powie, że w klasykach się nie zdarzają, przy SSD są one bardziej bolesne, bo kwota już inna, no ale wiadomo, chcesz wydajności to płacisz, wystarczy ci talerz to płacisz mniej i masz wolniej, uważasz na wstrząsy (lapek) i nie narzekasz ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kristian Opublikowano 28 Września 2017 Zgłoś Opublikowano 28 Września 2017 Witam!Czy mógłbym prosić doświadczonych Kolegów, o jakieś szersze opinie na temat n/w dysku - na podstawie widocznych parametrów?Dysk ma już pewien okres pracy za sobą (widoczny w tabeli) i chciałbym wiedzieć, jaka jest Wasza ocena jego obecnego stanu. Testy są aktualne.Przyznam się, że te wszystkie parametry niewiele mi mówią, a co gorsze, nawet nie wiem, jak je prawidłowo odczytywać.Dodam tylko, że dysk pracuje znakomicie i nie zauważyłem, aby coś niepokojącego się działo.Z góry dziękuję za wszystkie sugestie oraz opinie. I jeszcze jedno: czy warto go trzymać / eksploatować, czy rozglądać się za nowym? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 28 Września 2017 Zgłoś Opublikowano 28 Września 2017 Wygląda ok, ale chyba nie masz najnowszego firmware. Zainstaluj Intel SSD Toolbox. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tom256 Opublikowano 28 Września 2017 Zgłoś Opublikowano 28 Września 2017 Ale to wciąz nie MLC. Ogólnie SSD dla mnie wciaż jest za mało wytrzymałe i przy tym trochę mało praktyczne jako magazyn danych. Nigdy mi to nie zastąpi HDD, które mogę zarzynać masą plików. Usuwać i przy tym nie myśleć ile GB nabiłem. Nie mówiąc już o cenie. Może za parę lat takie dyski będą na tyle wytrzymałe by całkowicie wparło HDD, które są już dość leciwie jeśli chodzi o wydajność. Do tego też są dosć awaryjne, głośne etc. Czemu mało praktyczne i wytrzymałe? Nie wiem ile operacji robisz na takim dysku, ale na magazynie zazwyczaj nagrywa sie dane i je tam trzyma. Test już wykazały że SSD sa mniej awaryjne od zwykłych dysków. Poza tym dzięki algorytmom zapisu dyski SSD spokojnie powinny przetrwać ponad 10 lat u przeciętnego użytkownika. Jedyny mankament to że musza być co jakiś czas podłączane do zasilania, bo z czasem komórki pamięci ulegają rozładowaniu. Ale ten czas mierzy sie w latach. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alepajonki Opublikowano 28 Września 2017 Zgłoś Opublikowano 28 Września 2017 Czy ktoś mi pomoże rozpoznać dysk po zdjęciu opakowania :D ? https://imgur.com/a/th87x Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 28 Września 2017 Zgłoś Opublikowano 28 Września 2017 https://www.purepc.pl/pamieci_masowe/silicon_power_s55_test_tanich_dyskow_ssd_z_pamieciami_tlc 2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 28 Września 2017 Zgłoś Opublikowano 28 Września 2017 Jakiś wynalazek. Póki działa to OK, ale jak coś nie wypali i trzeba będzie pytać o gwarancje... 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TSRules Opublikowano 28 Września 2017 Zgłoś Opublikowano 28 Września 2017 Czy ktoś mi pomoże rozpoznać dysk po zdjęciu opakowania :D ? https://imgur.com/a/th87x w to miejsce to sobie lepiej jakiegoś porządnego pendrive kupić :> 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwazor Opublikowano 28 Września 2017 Zgłoś Opublikowano 28 Września 2017 Jakiś wynalazek. Póki działa to OK, ale jak coś nie wypali i trzeba będzie pytać o gwarancje... Silicon power. Dokładnie taki sam wynalazek jak Goodram CX ( FSG robi te dyski ) i tylko kazdy klei swoje naklejki + mod Firmware by nazwa producenta sie zgadzała. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kristian Opublikowano 2 Października 2017 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2017 Wygląda ok, ale chyba nie masz najnowszego firmware. Zainstaluj Intel SSD Toolbox. Dziękuję za odpowiedź. Zainstalowałem "I SSD T", zrobiłem wszystkie testy, które on oferuje i wyniki pokrywają się dokładnie z tymi, które poprzednio zamieściłem. Mój komputer (kontroler) i tak nie wykorzystuje pełnych możliwości dysku, więc bardziej chodzi mi o to, czy jego trwałość ucierpiała do dzisiaj w jakiś znaczący sposób, czy w zasadzie nie powinienem się niczego obawiać? Dysk pracuje w laptopie do standardowych zadań, bez jakichś ekstremalnych obciążeń. Czy ten prognozowany jeszcze czas pracy na ok. 10 lat, mogę traktować, jako realną (dobrą) ocenę stanu dysku? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TSRules Opublikowano 2 Października 2017 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2017 Czy ten prognozowany jeszcze czas pracy na ok. 10 lat, mogę traktować, jako realną (dobrą) ocenę stanu dysku? te intelki to solidne konstrukcje jeszcze sprzed czasów TLC, powinien działać długo ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kristian Opublikowano 2 Października 2017 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2017 Wielkie dzięki! W takim razie nie myślę o zmianach. Wynika z tego, że trwałość dysków SSD wcale nie jest taka słaba, jak początkowo sądzono. Pewnie wcześniej zmienię cały komputer, niż dysk zacznie szwankować - mam nadzieję. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TSRules Opublikowano 2 Października 2017 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2017 Wynika z tego, że trwałość dysków SSD wcale nie jest taka słaba, jak początkowo sądzono. Pewnie wcześniej zmienię cały komputer, niż dysk zacznie szwankować - mam nadzieję. ja widziałem wersję 160GB, która zapisała 480TB więc dają radę spokojnie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alepajonki Opublikowano 3 Października 2017 Zgłoś Opublikowano 3 Października 2017 Panowie doradzicie coś po taniości? Może być używka. Chciałbym w końcu dożywić mojego leciwego lapka, acz nadal jurnego (Core2Duo P9600, 4GB RAM) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...