TatoMuminka Opublikowano 21 Kwietnia 2022 Zgłoś Opublikowano 21 Kwietnia 2022 Super, wielkie dzięki za pomoc i szybką odpowiedź. Obudowę i zasilacz wymieniałem 14 miesięcy temu tak więc nie ma sensu wymieniać raz jeszcze. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
katoda Opublikowano 23 Kwietnia 2022 Zgłoś Opublikowano 23 Kwietnia 2022 Jeżeli jest to wersja OEM, to przeniesienie może być problematyczne, nawet w sytuacji zapisania klucza na koncie Microsoft, ale spróbować zawsze można. Teoretycznie powinno zadziałać, jeżeli odpalisz stary system na nowym sprzęcie (podpinając dyski ze starego komputera) - przy odrobinie szczęścia system powinien wstać, rozpoznać, że został podniesiony na innej maszynie i zaproponować aktywację licencją przypisaną do konta. Potem możesz odłączyć stare dyski i stawiać czysty system, aktywacja powinna zrobić się automatycznie po podłączeniu do Internetu. Oczywiście, do dyskusji pozostaje legalność takiego postępowania w świetle licencji Microsoftu (nie można) i aktualnego stanu prawa (można), no ale to nie ten wątek 🙂 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czapla_pl Opublikowano 23 Kwietnia 2022 Zgłoś Opublikowano 23 Kwietnia 2022 4 hours ago, katoda said: Jeżeli jest to wersja OEM, to przeniesienie może być problematyczne, nawet w sytuacji zapisania klucza na koncie Microsoft, ale spróbować zawsze można. Teoretycznie powinno zadziałać, jeżeli odpalisz stary system na nowym sprzęcie (podpinając dyski ze starego komputera) - przy odrobinie szczęścia system powinien wstać, rozpoznać, że został podniesiony na innej maszynie i zaproponować aktywację licencją przypisaną do konta. Potem możesz odłączyć stare dyski i stawiać czysty system, aktywacja powinna zrobić się automatycznie po podłączeniu do Internetu. Oczywiście, do dyskusji pozostaje legalność takiego postępowania w świetle licencji Microsoftu (nie można) i aktualnego stanu prawa (można), no ale to nie ten wątek 🙂 Skąd takie stwierdzenie, że przeniesienie licencji będzie problematyczne? O ile to nie maszyna z kluczem zapisanym w UEFI, to żadnych problemów nie będzie. Odnośnie samej procedury przeniesienia licencji na nowy sprzęt, zabawa ze starymi dyskami jest całkowicie zbędna. Wszystko jest opisane w dokumentacji Microsoftu: https://support.microsoft.com/en-us/windows/reactivating-windows-after-a-hardware-change-2c0e962a-f04c-145b-6ead-fb3fc72b6665#ID0EBD=Windows_10 W ostatnim akapicie (odnośnie legalności przenoszenia licencji OEM) głosisz Waćpan herezje - ta sama kwestia była podnoszona w innym wątku - żeby nie pisać tego samego, linkuję: Pzdr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
katoda Opublikowano 1 Maja 2022 Zgłoś Opublikowano 1 Maja 2022 W dniu 23.04.2022 o 19:42, czapla_pl napisał: Skąd takie stwierdzenie, że przeniesienie licencji będzie problematyczne? O ile to nie maszyna z kluczem zapisanym w UEFI, to żadnych problemów nie będzie. W przeszłości stykałem się z sytuacją, gdy nie przechodziła aktywacja na nowej maszynie. Z drugiej strony, było to kilka wersji Windows do tyłu, sposób reagowania Microsoftu mógł ulec zmianie, stąd zastrzeżenie ("może"). W dniu 23.04.2022 o 19:42, czapla_pl napisał: Odnośnie samej procedury przeniesienia licencji na nowy sprzęt, zabawa ze starymi dyskami jest całkowicie zbędna. Próbowałem taką operację robić dwukrotnie ze swoim systemem: licencja zapisana na koncie Microsoft, instalacja nowego systemu na nowej maszynie, zalogowanie się tymże kontem Microsoft, aktywacja niemożliwa do dokonania z powodu braku odpowiedniej licencji zapisanej na koncie Microsoft. Mam z drugiej strony wiarygodną informację o pomyślnej aktywacji systemu przeniesionego razem z dyskami, bo do takiej właśnie sytuacji odnosi się linkowana przez Ciebie i mnie instrukcja: zmiana sprzętowa (płyty głównej, procesora czy co tam jeszcze powoduje unieważnienie aktywacji), a nie stawianie systemu od zera na kompletnie dziewiczym sprzęcie. W dniu 23.04.2022 o 19:42, czapla_pl napisał: W ostatnim akapicie (odnośnie legalności przenoszenia licencji OEM) głosisz Waćpan herezje Faktycznie, wyraziłem się nieprecyzyjnie: użyłem skrótu OEM mając na myśli oprogramowanie kupowane razem ze sprzętem, podczas gdy od dłuższego czasu można je kupić osobno i wtedy faktycznie w grę wchodzi punkt 4b warunków licencjonowania Microsoft. Do oprogramowania zakupionego ze sprzętem odnosi się punkt 4a i dotyczy on tylko przekazywania licencji razem z urządzeniem innemu użytkownikowi. Przenoszenie licencji na inne urządzenie tego samego użytkownika opisane jest tylko w odniesieniu do licencji samodzielnie kupionej. Ponownie: cały czas, z niewytłumaczalnych powodów, pisałem mając w głowie klasyczną licencję OEM, a to niekoniecznie jest ten przypadek. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czapla_pl Opublikowano 1 Maja 2022 Zgłoś Opublikowano 1 Maja 2022 (edytowane) Zgadza się, treść licencji była inna dla każdej wersji - najprościej było przy W8.1 i teraz W10, bo w tych przypadkach licencja bezpośrednio dopuszcza przenoszenie systemu na inne urządzenie. W pozostałych nie było to możliwe przy licencji OEM. Pełna zgoda odnośnie licencji dystrybuowanych wraz ze sprzętem, typu licencje laptopowe. Odnośnie wykorzystania starych dysków - tu musimy wziąć pod uwagę kontekst treści samej licencji W10. Zauważ, że licencja dopuszcza zarówno reaktywację w przypadku istotnych zmian sprzętowych (czyli z jakiegoś powodu chcemy zachować stary system na nowym sprzęcie) oraz całkowite przeniesienie licencji na nowe urządzenie. Technicznie procedura wygląda tak samo - czyli powiązanie licencji z kontem MS a następnie uruchomienie narzędzia Windows Activation Troubleshooter na maszynie docelowej. Nie ma znaczenia, czy system jest zachowywany czy też instalowany na nowo. Jeśli w Twoich próbach pomijałeś ten krok, to mogło być przyczyną niepowodzeń. Pzdr Edytowane 1 Maja 2022 przez czapla_pl Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
killmann Opublikowano 5 Maja 2022 Zgłoś Opublikowano 5 Maja 2022 Witam serdecznie nie wiem czy w dobrym dziale to pisze ale zaryzykuje :] Otóż mam takie szybkie pytanie wymieniłem dysk SSD 128gb na Hdd 1 TB w laptopie zależy mi na miejscu a 128 mało trochę. Tylko teraz trochę głośniej. Ale o co chciałem zapytać czy czysty system z podstawowymi aktualizacjami i sterownikami (dźwięk, grafika) itp powinien zajmować 56 GB ? mam dysk C 225GB z czego po czystej instalacji i aktualizacji jest 167gb wolnych nie wiem czy tyle powinien ważyć czysty system Win 10 Pro ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
killmann Opublikowano 5 Maja 2022 Zgłoś Opublikowano 5 Maja 2022 Nikt nie wie ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cochin Opublikowano 6 Maja 2022 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2022 To może być zależne jeszcze od tego jaka wersja home, pro, enterprise i która dokładnie kompilacja 10tki. Mam gdzieś na boku postawiony czysty system Win 10 Pro, wersja 2004 i na dysku C jest zajęte tylko 17GB. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
killmann Opublikowano 6 Maja 2022 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2022 No u mnie równe 60 GB zajęte jest Win 10 Pro nic nie instalowałem same aktualizacje z windows update i tyle. Dodaje zdjecie specyfikacja systemu. https://www.fotosik.pl/zdjecie/0756d5d0a84af132 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cochin Opublikowano 6 Maja 2022 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2022 To trochę dużo. Zobacz program windirstat. Przeanalizuje ci dysk i w formie drzewa wyświetli katalogi, pokazując rozmiar każdego katalogu. W ten sposób znajdziesz co tak dużo ci zajmuje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
killmann Opublikowano 7 Maja 2022 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2022 (edytowane) Zrobiłem skan dodaje fote ale nic z tego nie wynika zbytnio jeszcze 35gb jakby było to ok ale 60GB ? Nie wiem czy instalować win 8 zamiast tej 10tki czy ona po prostu tyle ma wazyć ? https://www.fotosik.pl/zdjecie/a1819cad91844bc4 Edytowane 7 Maja 2022 przez killmann Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
katoda Opublikowano 10 Maja 2022 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2022 Niee, no oczywiście, że postępowałem wg instrukcji, którą sam wkleiłem. Niestety, nie planuję w najbliższym czasie zmian sprzętowych wymagających ponownej reaktywacji, więc o ponowne sprawdzenie procedury, punkt po punkcie, będzie tym razem ciężko. Ale będę miał to w pamięci, może trafi się taka sytuacja u znajomego czy coś - warto mieć 100% pewności co i jak działa/nie działa. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
techn0liczny Opublikowano 14 Lipca 2022 Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2022 Problem możesz mieć spowodowany nie tyle co błędem z dyskiem, co mogło pójść coś nie tak na płycie głównej. Pamiętam jak rok temu pracowałem dla pewnej firmy, i był tam komputer, który się blokował na ekranie startu systemu i dalej nie ruszał. Włożenie dysku z innego kompa nie pomagało. Tak samo jak wymiana ramu i karty graficznej. Tak więc podejrzewam, że twój problem może być - podobnie jak w tamtej sytuacji - związany z procesorem lub płytą główną i prawdopodobnie nie jest nawet warte naprawy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pabi Opublikowano 31 Sierpnia 2022 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2022 (edytowane) Drodzy, taka zagwozdka - komputer zostawiony sam sobie, uspil sie i juz z tego uspienia sie nie wydostal (trzeba bylo wylaczyc go z sieci i podlaczyc, zeby przycisk power zaczal reagowac). Po wlaczeniu mamy jeden z paru motywow: * albo zawieszamy sie na pierwszym ekranie producenta plyty glownej * albo przechodzimy dalej i widzimy jedynie niebieski znak Windowsa (brak jakiegokolwiek paska postepu czy krecacych sie kuleczek) * albo jestesmy kroczek dalej i poza znakiem widzimy tez "Przygotowanie automatycznej naprawy" (jak wyzej - brak jakiegokolwiek widocznego postepu) W kazdym z tych trybow nie dzieje sie nic - zostawialem komputer na 1-2 godziny i nic sie nie zmienialo. Probowalem odpalic safe mode (f8, proba 3-krotnego restartu przez pojawieniem sie znaczka windowsa) - nie idzie. Probowalem odpalic naprawe z bootowalnego USB systemowego - albo pokazuje ekran z producentem plyty, albo czarny ekran z migajacym "_" i z obu wychodzi po ~30 sekundach. Wymienilem plyte glowna, sprawdzilem memtestem pamieci, wymienilem kabelki SATA/zasilanie do dyskow (odlaczylem tez wszystko poza dyskiem systemowym), odpialem wszystko z USB - nic. Wiec teraz tak: 1) Nie mam niestety AM3+ procesora na sprawdzenie. Czy to moze byc zachowanie zwiazane z uszkodzonym procesorem? 2) Czy w takiej sytuacji jest jakas metoda wejscia do safe mode? Skoro probuje sie naprawic, to moze w safe mode by mu sie jakos udalo Edytowane 31 Sierpnia 2022 przez pabi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.T... Opublikowano 1 Września 2022 Zgłoś Opublikowano 1 Września 2022 Witam czy mógł byś rozpisać cała konfiguracje posiadanego PC - procesor -płyta główna producent model- ilość pamięci operacyjnej Ram (jedna kość - dwie - cztery ?) karta graficzna, dysk/dyski jak są podłączone , zakładam ze SATA pierwej trzeba określić czy problem leży po stronie samego Win, i np. próby wprowadzenia aktualizacji czy problem jest z którymś z podzespołów który wstrzymuje procedurę rozruchowa. na początek odłącz fizycznie zasilanie, i wyjmij baterie z płyty głównej od podtrzymania ustawień biosu, przynajmniej na 2-3 minuty. odłącz wszystkie urządzenia pod USB ,dyski itp. , ma zostać tylko płyta głowa -procesor- zestaw chłodzący, jedna kostka Ramu , myszka klawiatura, karta graficzna i monitor i nic więcej. czy posiadasz PC speaker(głośniczek) ?, aby płyta główna dawała jakieś informacje w poście dźwiękowym, z czym ma problem. po restarcie biosu, i pozostawieniu PC w opisanej minimalnej konfiguracji, zobacz czy po podłączeniu ponownie zasilania PC "wstanie", bez problemu czy nadal problem ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pabi Opublikowano 1 Września 2022 Zgłoś Opublikowano 1 Września 2022 Procesor FX8350, plyta glowna Gigabyte GA-990XA-UD3, pamięć Partiot DDR3 2x8GB 1600, zasilacz XFX 750, grafika Gigabyte 3060 Gaming 12GB, dysk SSD i HDD (oba SATA). Zasilanie odpięte, płyta odbateriowana - nic. Zmiana na drugi egzemplarz tej samej płyty (nowej) - nic. Urządzenia poodłączane - nic. Próbowałem też odłączyć HDD i podpinać SSD pod inne sloty/inne zasilanie - nic (bios poprawnie je wykrywał). Niestety głośniczka brak. Najgorsze dla mnie jest to, że jeśli to nie podzespoły, to nie mam zupełnie pomysłu jak wejść chociażby do instalacji Windowsa (skoro naprawianie się odpalić nie chce). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.T... Opublikowano 1 Września 2022 Zgłoś Opublikowano 1 Września 2022 37 minut temu, pabi napisał: Procesor FX8350, plyta glowna Gigabyte GA-990XA-UD3, pamięć Partiot DDR3 2x8GB 1600, zasilacz XFX 750, grafika Gigabyte 3060 Gaming 12GB, dysk SSD i HDD (oba SATA). Zasilanie odpięte, płyta odbateriowana - nic. Zmiana na drugi egzemplarz tej samej płyty (nowej) - nic. Urządzenia poodłączane - nic. Próbowałem też odłączyć HDD i podpinać SSD pod inne sloty/inne zasilanie - nic (bios poprawnie je wykrywał). Niestety głośniczka brak. Najgorsze dla mnie jest to, że jeśli to nie podzespoły, to nie mam zupełnie pomysłu jak wejść chociażby do instalacji Windowsa (skoro naprawianie się odpalić nie chce). nie rob wszystkiego na raz bo nic nie ustalisz, przekładanie płyty głównej jeśli nie wiadomo czy druga jest sprawna nic nie da ... czy posiadasz starsza kartę graficzna ? ok , to sprawdźmy coś empirycznie , podłącz w minimalnej konfiguracji, czyli płyta głowa- procesor-zestaw chłodzący- jedna kostka ramu, i zasilanie, karta graficzna może być ale nie musi, myszka klawiatura. teraz zdemontuj zestaw chłodzący z procesora, ale wtyczka od zestawu ma być podpięta, jeden palec na CPU, drugi na włącznik zasilania, włącz zasilanie i włącz PC, czy wentylator od razu się obraca ? , oraz czy procesor po kilku sekundach zaczyna się nagrzewać ?, jeśli tak to od razu wyłącz zasilanie, nie chcemy ugotować CPU, ale jeśli płyta główna "grzeje" CPU to już jest dobry znak, jeśli jest zimny, to płyta główna najprawdopodobniej jest nie sprawna, CPU raczej rzadko padają. podstawa jest uruchomienie się płyty głównej i możliwość wejścia do biosu ,jak sprzęt będzie sprawny to można zając się systemem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pribles Opublikowano 3 Września 2022 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2022 (edytowane) Witam, dzisiaj po zainstalowaniu jakiejś aktualizacji usunął mi się samoczynnie Microsoft Store i aplikacja Poczty. @edit zniknął również kalkulator:( Obecna wersja kompilacji systemu: 19044.1949 Windows 10 Pro 21H2 Windows Feature Experience Pack 120.2212.4180.0 Nie mam pojęcia dlaczego tak się stało? Można jakoś ręcznie odinstalować ostatnią aktualizację? Czy muszę sobie przywrócić sobie system z punktu przywracania? Pozdrawiam Edytowane 3 Września 2022 przez Pribles Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
king89yaku1 Opublikowano 3 Września 2022 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2022 Witam. Miałem podobnie, nie wiem czy to akurat akutualizacja Windowsa uczyniła, zoorientowałem się gdy chciałem skorzystać z kalkulatora, potem okazało się że MS Store nie ma, dodatkowo wyłączony został punkt przywracania systemu. Spróbuj 2 opcji: Spróbuj wykonać przywracanie systemu do punktu w czasie, kiedy wszystko działało dobrze. Aby to zrobić: 1. Naciśnij jednocześnie klawisze Windows + R aby otworzyć okno uruchamiania. 2. Wpisz polecenie RSTRUI. 3. Kliknij Dalej a następnie wybierz odpowiednie punt przywracanie systemu. Jeżeli przywracanie systemu nie rozwiąże tego problemu, zarejestruj ponownie aplikacje systemu Windows i przeprowadź skanowanie za pomocą narzędzi DISM i SFC. Aby to zrobić: 1. Kliknij prawym przyciskiem myszy na przycisk Menu Start lub naciśnij jednocześnie klawisze Windows i X i wybierz opcję: Wiersz polecenia (administrator). 2. Skopiuj poniższe polecenia: a) powershell Get-AppXPackage -AllUsers Get-AppXPackage -AllUsers | Foreach {Add-AppxPackage -DisableDevelopmentMode -Register "$($_.InstallLocation)\AppXManifest.xml"} b)dism /online /cleanup-image /restorehealth c)sfc /scannow lub 1. Naciśnij jednocześnie klawisze win+r i wpisz komendę regedit, a następnie zatwierdź przyciskiem OK. 2. W edytorze rejestru rozwiń kolejno: HKEY_CURRENT_USER\Software\Classes\Local Settings\software\microsoft\windows\currentversion\appmodel\repository\packages 3. Prawym przyciskiem myszy kliknij packages i wybierz opcję Uprawnienia. 4. Naciśnij przycisk Zaawansowane w prawym dolnym rogu. 5. Sprawdź nazwę konta wyświetlaną jako Właściciel na górze okna. Powinno być tam ustawione SYSTEM. Jeżeli jest tam wpisane cokolwiek innego, naciśnij Zmień i w polu Wprowadź nazwę obiektu do wybrania wpisz SYSTEM, a następnie proszę nacisnąć Sprawdź nazwy i OK. 6. Naciśnij klawisze win+x i wybierz Wiersz polecenia (administrator). W czarnym oknie wiersza poleceń, wpisz: Powershell -ExecutionPolicy Unrestricted Add-AppxPackage -DisableDevelopmentMode -Register $Env:SystemRoot\WinStore\AppxManifest.xml 7. Przejdź do ekranu startowego i wpisz powershell. Powinna pokazać się ikona Windows PowerShell – naciśnij na niej prawym przyciskiem myszy i wybierz Uruchom jako administrator. 8. W oknie które się pojawi, wpisz: ((Get-ChildItem "HKLM:SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Appx\AppxAllUserStore\InboxApplications") | Get-ItemProperty).Path | Add-AppxPackage -Register –DisableDevelopmentMode 9. Uruchom ponownie komputer. 10. Naciśnij klawisze win+x i wybierz Wiersz polecenia (administrator). W oknie wiersza poleceń, wpisz komendę: dism /online /cleanup-image /restorehealth Mi pomogło któreś z tych rozwiązań Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
king89yaku1 Opublikowano 3 Września 2022 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2022 (edytowane) Witam. Mój sprzęt: Ryzen 5 5600x + Fera 5 Dual Fan Aorus X470 + 2x8 GB RAM Corsair Vegance 3000 RX 6700XT Red Devil M.2. ADATA XPG SX8200 PRO 1TB (SYSTEM) + M.2. ADATA XPG SX6000 Pro (GRY) +SSD Adata Sata 1 TB (Gry i Dane) + 4TB Toshiba HDD Zasilacz Corsair RM750x Obudowa Be Quiet Base 500dx + 4x 140mm Pure Wings 2 Opcjonalnie ASUS Xonar U5 lub Headset Corsair Void ELITE Wireless Głośniki Logitech Z906 Mysz Roccat Leader + Klawiatura Genesis RX85 Monitor LG 34" 2560*1080 144hz System to Windows 10 PRO 64x, sterowniki wszystko aktualne + AMD 22.8.2 W tle odpalam MSI Afterburner do wyświetlania statystyk komputera, AMD Ryzen Master w trybie PBO na auto i podkręcona jest karta grafiki w AMD Adrenaline (stabilne ustawienia, testowane przeze mnie w Superposition Benchmark i 3D Marku i wszystko było ok ) + HWInfo. Myślałem, że to wina AMD Noise Suppression ale wyłączyłem i jest to samo. PROBLEM: Podczas zmiany głośności ekran freezuje, zacina sie, i przerywa dźwięk, zawiesza chwilowo grę. Dodam, że do sterowniki do karty dźwiękowej mam modowane (ALC1220-VB) tak by można było przez kabel optyczny z Logitechów Z906 puszczać dźwięk przestrzenny DTS 5.1 Ale mam to od 2 lat i nigdy nie było problemów. Jeżeli przełączę źródło dźwięku na zewnętrzną kartę dźwiękowa na USB czyli Xonar U5 lub Hedset Corsair problem również występuje. Odpaliłem grę (akurat tutaj przykład BF2042 ale np w Midnight Fight Express problem też wystepuje ) bez OC GPU i bez Ryzen Master czy MSI Afterburner i problem dalej wystepuje. EDIT: Problem rozwiązany. Problemem był sterownik AMD karty graficznej, nie polecam automatycznej aktualizacji. Zrobiłem czyszczenie w DDU w trybie awaryjnym i instalacja świeżych sterowników ze strony producenta. Było ok na ustawieniach fabrycznych bez pobocznych programów, przy imporcie ustawień i dodatkowych programach również jest ok. Zamieszczam filmik bo może z opisu nie dokładnie wiadomo jaki problem występuje. Dzięki za pomoc Edytowane 3 Września 2022 przez king89yaku1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.T... Opublikowano 4 Września 2022 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2022 Witam fajny zestaw posiadasz, i do tego sam rozwiązałeś problem. a tak zachwalają te CPU i GPU od AMD jakie to fajne i wydajne ino sterowniki.... i te dropy klatek z 150 FPS na 5-6 FPS OMG... to wtedy z łowcy stajesz się zwierzyna XD 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
king89yaku1 Opublikowano 4 Września 2022 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2022 (edytowane) Te dropy były właśnie przy zmianie zmianie głośności. Po reinstalacji sterowników jest ok i gra działa płynnie. 1% LOW na poziomie 95fpsów więc jak na 2560x1080 i ustawienia średnie jest całkiem grywalne. EDIT: Problem znowu powrócił, chodź robiłem już aktualizację driverów GPU i było bez problemu (ale instalacja ręczna, nie przez AMD Adrenaline) i najpewniej jest to wina zainstalowania najnowszych sterowników CHIPSETU. Po czyszczeniu DDU i zainstalowaniu sterowników od grafiki (chipsetu nie ruszałem) jest wszystko ok. Pozdr Edytowane 19 Października 2022 przez king89yaku1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kivaxi Opublikowano 4 Października 2022 Zgłoś Opublikowano 4 Października 2022 Witam. Mam do was takie 3 szybkie pytania bo nie wiem czy to wina systemu czy tak po prostu musi być. Zainstalowałem świeżutki system Windows 10 Pro gen 2. 1. Czy musze instalować wszystkie te aktualizacje na starcie które mi wyszuka i automatycznie pobiera i instaluje ? Nie mówię tu o sterownikach do sprzętu mysz itp. Jakieś do Windows Defendera łatki, net framework itp czy to konieczne czy do prawidłowego działania systemu musze to wszystko zainstalować? 2. Podczas uruchamiania systemu wszystko się ładnie ładuje i szybko dysk SSD robi robotę tylko zaniepokoiło mnie to że gdy ładuje się system to dosłownie w którymś momencie pojawia się na 1s okno takie czarne jak „CMD” bym wpisał w „uruchom” konsola czy jak to się zwie i za kolejna 1s znika nie wiem czy tak musi być nigdy tak nie miałem na dysku nic praktycznie nie ma świeży system i tylko te aktualizacje zainstalowałem pobrało sterowniki do obrazu,procesora, itp. I nagle się takie coś zaczęło pojawiać nie wiem co to jest virus jakiś wszedł z aktualizacja nie mam pojęcia mam nadzieje że mi pomożecie. 3. Czy taki świeży system z aktualizacjami powinien mi zajmować 45GB na dysku czy to aby nie za dużo na taki świeży system ? 4. Posiadam w laptopie karte zintegrowana Intel HD Graphics 5500 i procesor i5 5200 16gb RAM tak zapytam widziałem na YT jak ludzie na tej karcie odpalaja GTA V i normalnie grają rożne gry wymagające dedykowanej karty nie takiej idą na tym. Jak to jest z ta współdzielona pamięcią jak mam pamięc video 5GB to coś ala jakbym miał kartę graficzną 5GB czy jak to jest mógłby mi ktoś to w skrócie wytłumaczyć bo tak to napisane mam w ustawieniach ze ta karta ma 1GB. Ale bierze z ramu też i to jak mam 5GB to jak to liczyć ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pribles Opublikowano 5 Października 2022 Zgłoś Opublikowano 5 Października 2022 (edytowane) Niestety żadna opcja nie przyniosła pozytywnych rezultatów:/ Aplikacje do poczty i kalkulatora już ściągnąłem jako zewnętrzne programy także mi to lotto... może domyślnych nie być jak dla mnie haha 😛 Edytowane 25 Października 2022 przez Pribles Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pribles Opublikowano 25 Października 2022 Zgłoś Opublikowano 25 Października 2022 Nie wiem czy to jest istotne, ale może przez to nie widzę lub niema MStore i innych aplikacji które instalują się za jego pomocą. Pamiętam, że odinstalowałem AngryBirds i PrimeVideo for Windows za pomocą Revo uninstaller i później wyszukał mi jakieś wpisy w Rejestrze, które należy usunąć. Zaznaczyłem wszystkie i dałem usuń (myślałem że to tylko pozostałości po tych programach). Może któryś wpis po prostu był odpowiedzialny też za widzenie MStore i innych aplikacji z nim powiązanych. Zapewne aplikacje instalowane przez sklep należy odinstalowywać tylko w nim. Zapomniałem dodać we wcześniejszym wpisie to, że punkt przywracania systemu nie był włączony na dysku C:\ gdzie mam system, a był włączony na dysku E:\. Nie wiem dlaczego. Więc włączyłem też/tylko dla C:\. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pribles Opublikowano 6 Listopada 2022 Zgłoś Opublikowano 6 Listopada 2022 Gdyby ktoś miał podobny problem, to to mi pomogło: **Uruchom narzędzie do rozwiązywania problemów: Wybierz przycisk Start, a następnie wybierz pozycję Ustawienia > Aktualizuj & Zabezpieczenia > Rozwiązywanie problemów, a następnie z listy wybierz pozycję Aplikacje ze Sklepu Windows > Uruchom narzędzie do rozwiązywania problemów. Temat do zamknięcia Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ari93 Opublikowano 21 Listopada 2022 Zgłoś Opublikowano 21 Listopada 2022 Witam, w pracy mam pewien problem z tymi kopiami... Mianowicie mam ustawione te windowsowe kopie zapasowe aby się robiły na NAS. Robią się elegancko, historię da się podejrzeć, sprawdzić, przywrócić itp, problem jest w tym że on nie potrafi skasować starych kopii przez co zamiast trzymać kopie przez miesiąc trzyma wszystkie aż sam ręcznie nie pokasuje tych największych i najstarszych plików. Gdy w ustawieniach zaawansowanych dam "Oczyść wersje" dostaje komunikat: Co z tym można zrobić? Dodam jeszcze że to nie występuje tylko na jednym komputerze. Ja mam dodany mój udział jako osobny dysk sieciowy, zapisywanie, edytowanie, kasowanie plików z exploratora normalnie działa. O ile "zwykłe" pliki nie są problemem to taki plik danych z outlooka potrafi się kopiować kilka razy dziennie i niepostrzeżenie rozwalić na NASie na ponad 200GB... Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ghosttm87 Opublikowano 28 Lutego 2023 Zgłoś Opublikowano 28 Lutego 2023 Witam Prosze o pomoc mam nowy komputer przy pierwszej próbie uruchomienia wyskakuje taki komunikat . Jak władam pendrive z windowsem i chce zainstalować to nie mogę wybrać dysku bo go nie widzi ale jak daje przeglądaj w poszukiwanie plików to widać ze jest jedna partycja z windowsem . Proszę o pomoc Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jankes Opublikowano 4 Marca 2023 Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2023 (edytowane) Brakuje sterownika do kontrolera. Ściągnij RST-F6FLOPPY i wypakuj na pendraka z instalką Windowsa: https://www.intel.pl/content/www/pl/pl/download/743985/intel-rapid-storage-technology-driver-for-windows-11-for-intel-nuc-12-enthusiast-kit-mini-pc-nuc12sn.html Edytowane 4 Marca 2023 przez Jankes Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aryann Opublikowano 18 Maja 2023 Zgłoś Opublikowano 18 Maja 2023 Witam wszystkich udało mi się odzyskać partycję Windows z uszkodzonego dysku - dane są widoczne - każdy plik jest używalny.. chciałbym jednak uruchomić tą kopię systemu - utworzyłem więc sztucznie mała partycję którą starałem się spreparować jak taką samą systemową EFI.. https://www.youtube.com/watch?v=t6ePtHO0sTI&t=227s w/g filmu powyżej wykonałem wszystko po kolei i poszło jakby OK ale system nie raczy wystartować.. nadmieniam że dysk jest w GPT i maszyna UEFI zainstalowałem na innym dysku cały system i w Acronis Disk Director - ta mała partycja startowa jest zastrzeżona w przeciwieństwie do tej mojej sztucznie utworzonej.. - czy taki atrybut zastrzeżenia można jakoś uzyskać w cmd i/lub innym sofcie ? czy to zastrzeżenie może być związane z tzw flagą - ponoć ta partycja powinna mieć konkretną flagę - pytanie jaką i czy to będzie miało wpływ na bootowanie ? co zrobić z tą partycją EFI aby ta odzyskana kopia systemu ruszyła ? gdy zainstalujemy system instalator utworzy również partycję MSR - przy tej okazji chciałem zapytać czy ona też jest konieczna do startu systemu czy też nie bierze udziału ? za wszelkie podpowiedzi z góry dziękuję Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...