Jump to content
Sid

Codzienność za kierownicą

Recommended Posts

23 hours ago, KAX_ said:

Tak BTW na co zwracać uwagę przy wypożyczaniu auta na fuercie? Możesz polecić jakieś wypożyczalnie?

Bierz w Cicarze lub firmie corce PayLessCar. Jeszcze dobre slowo slyszalem o AutoReisen, ale umowy nigdy nie widzialem. W cicarze i Paylessie kiedys nie bylo zapisu o podrozy tylko drogami asfaltowymi wiec mozna bylo jechac bez obawy na Cofete, a takze brak kaucji. Jestem tylko troche niedoinformowany bo juz 3 lata nie siedze w tym.

@Jonas byl chyba niedawno na TNF, ale nie wiem gdzie bral.

Edited by Aurora001
  • Upvote 1

Dzięki, właśnie też doczytałem internety i polecają CICAR, brak kaucji bo w standardzie maja niby pełne ubezpieczenie... widzę nawet 5setke Abartha maja w ofercie :D

Edited by KAX_

W dniu 19.04.2018 o 13:57, Maniakalny napisał:

przeprowadzilem sie pod kielce, w miescie bylem 3-4 razy - i za kazdym razem spotkalem sie z czymś takim jak jazda lewym pasem i to nie 1-2 auta tylko 10 pod rząd jedzie lewym, prawy pusty totalnie - WTF
myslalem ze moze to nierownosci jakies a tu nic - normalna droga

Witamy w CK. Poczekaj aż będziesz jeździć na rowerze.

10 godzin temu, Imperator Kret napisał:

Autoreisen bardzo polecam. 57 EUR za tydzień w czerwcu 2017, udział własny 50 EUR. Bardzo miła obsługa, samochód w porządku.

Wytlumaczy mi ktoś jak im się oplaca auta po 8 euro za dzien wynajmować?

Sam tego nie ogarniam. Rozumiem poza sezonem, kiedy lepiej mieć 8 EUR niż nic. Natomiast w czerwcu to już dla mnie zagadka.

A teraz pożywka dla hejterów. Pierwszy bak w Passacie wyjeżdżony i jestem bardzo zadowolony. Duży, cichy, wygodny krążownik na długie trasy. Z kremowym wnętrzem i podświetleniem ambiente wygląda w środku świetnie. Silnik z Golfa GTI daje radę, chociaż do 1000 km traktuje go delikatnie. W majówkę trasa do 3city i z powrotem, więc będzie okazja sprawdzić jak przyspiesza przy prędkościach autostradowych.

Jedyne co zrobię to wyciszę dodatkowo nadkola, bo z podwójnymi szybami z przodu słychać teraz szum kół.

Jak ma nie być jak to FWD? Wdepniesz mocniej i jedzie do przodu niezależnie od pozycji kierownicy. Miałem o połowę słabsze FWD i bardzo mnie to irytowało, teraz jestem ekspertem.

Choć może nie jest tak źle jak w Kałdi od dziesięcioleci ciągle płużącym za ciężkim przodem z powodu idiotycznego umieszczania silnika przed przednią osią. No ale to tylko Niemcy i pozłacana Skoda, nie można oczekiwać rewelacji.

Swoją drogą to interesujące, lata temu wyciszało się dyski i podkręcało procki, a teraz nadkola i silniki.

Edited by jonas

Dnia 25.05.2018 o 14:07, XantiO napisał:

A czy nie ma problemów z trakcją przy takim Nm? 

Problemów nie ma, a czy gubi trakcje przy  starcie od zera z butem w podłogę i kompletnie wyłączonymi systemami ESP? Tak gubi jak każde auto z napędem na jedną oś o tych rozmiarach i masie. Z resztą moment o niczym nie świadczy, w poprzednim aucie miałem 460NM tylko koni "trochę mniej" :lol:

22 godziny temu, jonas napisał:

Swoją drogą to interesujące, lata temu wyciszało się dyski i podkręcało procki, a teraz nadkola i silniki.

Zainteresowania się nie zmieniają, a jedynie zabawki na nieco droższe ;)

Tutaj filmik z nordszlajfe megany zrobionej na 400KM. Jak widać można tym jechać, się nie zabić i porobić wiele mocniejszych fur :D

https://www.youtube.com/watch?v=WqWZSZvp7LU

Edited by KAX_

Przejazd gruby z tym, ze żaden z tego oficjalny rekord. Auto nie brało udziału w żadnym oficjalnym kwalifikacjach/wyścigu baaa brać by nie mogło bo w tej specyfikacji w jakiej biło rekord z tego co mi wiadomo nie spełniało nawet wymogów klasy LMP z której się wywodzi :) Mimo wszystko ponad 20km na krętym torze w nieco ponad 5 minut robi wrażenie ale Porsche zamiast bawić się w rekordy wróciło by do ścigania bo w tym roku w LM Toyota ścigała się sama ze sobą :D

Edited by KAX_

Jeszcze się do tego nie zabrałem. Nie chcę mi się jechać specjalnie do Wrocławia. Moim zdaniem w wersji z podwójnymi szybami wystarczy wyciszyć nadkola i będzie w porządku jak na ten segment. Poza tym nie bardzo chcę żeby wyciszali wnętrze, bo wiąże się to z wyciąganiem całej tapicerki. Niby ma być spasowane idealnie i nie skrzypieć, ale nigdy nie wiadomo.

Na dobrą sprawę w tej chwili też jest OK. Na autostradzie ustawiam tempomat na 150 i jest całkiem komfortowo. Nie spodziewam się wyciszenia jak w RR za takie pieniądze.